• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

geçim sorunu ve taksit taksit hayat

Önceden çocuklar için büyükşehirde yasamak isterdim şimdi bir yere kıpırdaamıyoruz, pandemiden sonra normale döner mi bu durumlar?
sanırım özel okul filan kafanızı karıştırıyor
ama bence
çok çok iyi özel okul olmayacaksa herhangi bir okul için hiç de yerinizden olmayın
benim için o seviye
TED Galatasaray ya da yabancı-azınlık okulları

not: lise-üniversite hep özelde okudum :)

kısacası olduğunuz yerde kalın, çocuğunuza ufuk vermeye vizyon vermeye çalışın, mümkünse o şehirn iyi mahallesinde oturun (artık işte oranın zenginleri, kodamanları neredeyse) çocuğunuzn öyle bir arkadaş çevresi olsun. ama özel için çok da kasmayın derim. gerek yok çünkü...düşünün ki %90 devlete atanamayan öğretmenlerin 3bin liraya günde 12 saat çalıştığı yerler özel okullar...çoğunun bi esprisi yok. ya da pazarlama yapmak için uçuyorlar "yüzme havuzumuz var" filan diyorlar o havuzu kullanabilmek senede 3 kere nasip oluyor. e siz çocuğu kendiniz de 3 kere havuza götürebilirsiniz o kadar istiyorsanız.

hatta bence üniversiteyi de özelde okutacağınıza yurtdışına yollayın derim ama neyse, bu başka bir konu.

Market fiyatlarına birşey diyemem, zira kendim bugün 700 lira gibi bir meblağı markete bıraktım, çoook mutsuzum. Anne baba parası olduğu için rahat rahat verdim (o da öyle dedi akdjahdhs) ama kendi paramdan verecek olsaydım ellerim titredi veremezdim.

Ama evinde çocuğu olan abur cuburu çok seven üyelere tavsiyemdir çevrelerinde Ülker shop varsa Ülker shopa gitsinler. İçinde bütün ürünler var hemde market fiyatının çok çok altına, mesela cocostarıb tanesi 1.5 diyelim orada dökme kilo hesabıyla paketlenmiş olarak satılıyor biz 15-20 adet olarak paketlenmiş cocostarı 10 küsür liraya aldık. Tabi sadece abur cuburu yok, gofret, dondurma, makarna, kaşar, krem şanti, çorba çeşitleri de var çok çok ucuza satılıyor. Biz marketten 200 250 liraya alacağımız şeyleri 98 liraya alıp çıktık.

2 kg Domates, 1.5 kg erik, 800 gram mantar, 300 gram yeşil biber, 2 paket soda, 1 kg çay, 240 gram çekirdek, 2 paket çikolata, 500 gram tereyağ, makarna, 1.5 kg patates, 1 kg kabak, 700 gram nektar, 670 gram patlıcan, 1 litre süt, 1 kilo zeytin, 770 gram tavuk göğsü, ağda bandı, 2 cips, 1 litre marketin markası zeytin yağı.

Alınanlar bunlar, öyle Migros gibi bir yer de değil, uygun diye bilinen yerel marketlerden biri. Şuranın ne kadar tuttuğunu alıntılayarak tahminde bulunun bakalım.
200-250 ₺ arasi tahminim

sebzelerden emin olamadim onlara ortalama bir seyler soyledim de ay cidden sok oldum ya. gecen gun twitterda gordum normal yedigimiz bir paket cips 7.5 tl. en son gecen yaz tatile giderken benzinlikten 7 liraya aldim da kendi kendime bunu normal marketten alsan 4 liraydi diye soylenmistim. :KK70:

1 ay sonra turkiyeye gelicem bekleyin ben de bi konu acarim harcligim yetmiyor diye :KK53:
gelince hemen aç da harçlığım yetmiyor konusunu ben de asgari ücretle ev aldım 2 bebe bakıyorum hemi de lüksss yaşıyorum diye döşeyeyimmm konuna. :rolleyes:

gelince hemen aç da harçlığım yetmiyor konusunu ben de asgari ücretle ev aldım 2 bebe bakıyorum hemi de lüksss yaşıyorum diye döşeyeyimmm konuna. :rolleyes:
Özel okul + lüks arabayı unutma jadjjahdhs

Burada bi abla vardı asgari ücretle çocuuum özel okula gidiyo diyen noldu acaba ona akdjahdhs.

Pandemi nedeniyle eşim evden hıme office bende haftada 3 gün iş 2 gün evren çalışıyorum en çok fatura ve Gıdaya gidiyor birde bebek masrafı var işte dışarda gezip tozmadığıöız halde pandmei öncesi ile aynı para gidiyor anlamadık paranın değeri gerçekten yok

her gün tv de şu fiyattan aşağı bal olmaz peynir olmaz tereyağı olmaz sahtedir diye bas bas bağırıyorlar haberlerde de iyilerini nasıl alacağımızı söyleyen yok :KK53:
aynen arkadasım..3 bın asgarı gelırle en organık sekılde nasıl beslenıcekse mıllet

Daha önce de yazmıştım kendi adıma gelirimin arttığı ama aynı zamanda fakirlestigim bir dönemdeyim . Bugün markete gittim çok az şey alıyorum ben genelde toplu aldığım için ama her markete gitmem 100 lira nedense . Abur cubur ,hazır gıda yiyen insanlar değiliz eskinden herşeyin sertifikasına bakardım . Cumartesi günleri organik pazara giderdim hatta Ferikoy 'e .Şimdi aldığım rakamlar sanki organik gıda fiyatları gbi . Bulunduğum semt ortalama bir İstanbul semti öyle lüks bir yer değil ama hem ev fiyatları hem pazar fiyatları pahalı . Bu arada herşeyi evde yapan bir insanım.Disardaki yemekler bizi tatmin etmiyor ama iyi bir yerde yemek yemek de 1000 lira olmuş .( Fahiş Bir rakam ) Bir gece konaklamadan bahsetmek bile istemiyorum .Pandemi dolayisiyla bunları zaten yapmıyoruz ama pandemi bitse de eskisi gbi rahat rahat gezip tozamayiz .

Sağlık konusuna girmek bile istemiyorum .Babam kanser geçirdi 100 bine yakın para gitmiştir .Giden para olsun diyoruz ama ya olmasa idi :( Kendi sağlığım icin harcadiklarimda çabası . Bu kadar pahalı olmamalı herşey !

Her markete gittigimde etiketlerdeki fiyatlarin arttigini uzulerek goruyorum. Pandemide en cok kazanan marketler oldu sanirim. Ben artik kac poset gıda aldiysam kasada ne tutacagini 100 ile carparak buluyorum 3 poset gida alisverisi asagi yukari 300 tutuyor😣😣. Artik sadece gerekli seyleri aliyorum. Sac diplerimdeki beyazlar iyice cikti, artik boyamasam mi diye dusunmeye bile basladim.

Simdi kiyaslamak istedim. Ramazan basında toplu gida aldik 500 civari tuttu. Bakliyat seker vb..2.5 kg ve 5 kiloluk urunler de vardi
Valla kilosuna kadar yazdım, hatta atıyorum 1.3 kilo almışız 1,5 kilo yazdım onu, öyle yuvarladım, 425 maalesef.
cevaplari okumadan yaziyorum 250 diyorum yani ben en son turkiyedeyken fiyatlar boyleydi sanki. 250den fazlaysa ben sok
Ay canım gel öpem seni :KK60: Başka ülkede yaşayanlar nasıl pıtırcık, içlerindeki pıtırcığı öldürmüyorlar, biz öyle mi? Godzilla çıkar gerekirse evelallah. :D

200-250 ₺ arasi tahminim
425 maalesef

Bu arada alıntı yaparken bir şeyleri bozdum ama neyse, isimler duruyor en azından. Bir de Ahtapot Anne bu market 101 tarzı değil, Marmara bölgesine ait zincirleme bir market. Sebzeleri, meyveleri iyi olur, kendi adıyla çıkardığı deterjan, maske, tuvalet kağıdı, sabun vs. gibi ürünleri var.

2 kg Domates 20
, 1.5 kg erik--yeşil erik? 45,
800 gram mantar 10,
300 gram yeşil biber 4,
2 paket soda, 6'lı mı 25
1 kg çay 30,
240 gram çekirdek ??,
2 paket çikolata --? tablet? 15,
500 gram tereyağ 40,
makarna, --1 paket mi? 3.5
1.5 kg patates: 3,
1 kg kabak, 8
700 gram nektar 12,
670 gram patlıcan 8,
1 litre süt 6,
1 kilo zeytin 30,
770 gram tavuk göğsü 25,
ağda bandı hiç bilmiyorum
2 cips hiç bilmiyorum,
1 litre marketin markası zeytin yağı: sızmaysa yandık. 45 diyelim

bilmediklerim yokken 325 gibi bir şey yaptı, kalanlar hakkında fikrim yok.

Sadece özel okula gitse iyi, balığı ,muzu, kuruyemişi eksiksiz tüketiyorlardı.
Onların hayatında asgari ücretin yanında fazladan bir 0 daha vardı herhalde.
Asgari ücretin yettiğini kanıtlamak için çok sallamıştı aplamız, benim yaptığım 700lük alışverişte kuruyemiş olarak sadece çekirdek vardı. :KK70:

Valla markete girip harcamayi gectim marketin onunden gecsem cuzdanimdan 50 lira eksiliyor 🤷🏻 keyfi bisey alsam baska seylerden kismak durumunda kaliyorum. Halde 2 lira olan sey markete gelene kadar 10 15 lira oluyor. Valla ben nisanim icin birikim yapayim diyorum ay sonunda birikimden geri aliyorum sonu gelmeyen bi kisir dongudeyim. Evli coluk cocuklu yada bekar insanlar ev gecindirmesi dusundukce basima agrilar giriyo. Ekonomi diye bisey yok insanlar her gecen gun intihar ediyor gecim yuzunden Allah sonumuzu hayir etsin

vallahi katkısız organik filan onu da geçtim

şöyle büyükçe marketlere gitmediğiniz sürece (bi 3M filan olacak ya da ankaradaki Çağdaş gibi nispeten iyi sınıf olacak) Muğla için söyleyeyim doğru düzgün sebzesi olan bir yer yok.

vallahi Allah'ın kabağını patlıcanını brokolisini bir arada bulamıyoruz :) birkaç yerde manav var, o manava gitmek için de araçla hususi çıkmak lazım. mahallemdeki marketlerde bi' nane yok. (her iki anlamda da). pazar 3 tezgah. o da mandalina sadece mandalina yemek lazım herhalde.

neyse bari balık yiyorum diye avunayım.

ama bu genel olarak da böyle. mesela ben yurtdışında da yaşadım. yeni zelandadan şoklanmış olarak kuzu eti geliyordu ve ben paket paket aldığım için 1 kilo (yuhh) kuzu etiyle ıspanak (evet ıspanak!) pişirdiğimi biliyorum. öğrenciydim bir de...lükse bak! (misafirim vardı, yanlış anlaşılmasın 1 kilo etle sadece kendime yemek yapmam).

şimdi burada, kim ıspanağı kuzu etiyle pişirir Allah aşkına en fazla kavurur üstüne yumurta kırar.

hani diyorlar ya "türkiyede sebze meyve çok güzel" tamam güzel. üreticiye ulaşabilirsen güzel. ulaşamıyoruz ki. (ulaştığım istisna ürünü hemen yazayım: memleketimden kiraz, evet dünyada tek, bunu zaten kabul ederim).
Markette tek lüksümse enginar var burada taze taze- bunu da kabul ediyorum

ama vallahi benim yurtdışında yaşadığım sebze-meyve zenginliği burada yok. migrosta 15-20 liralarda filan olan soyulmuş paket ananası 1 euroya alıyordum la ben 1 nere 15 nere? kuşkonmazı, brüksel lahanası, 3-4 çeşit patatesi, 3-4 çeşit muzu oluyodu, tüm berry cinsleri ayrı ayrı oluyordu, paketle ahududu ben burada alamıyorum! vs. (ben kaydını tuttuğum için bilirim bir tek ayva tr'de bol bol olurken avrupada fazla bulunmazdı o kadar). oysa şimdi burada sıradan markette neredeyse hiçbiri yok. (o çocukluğumuzdaki pazarlar gibi çeşit çeşit mantarı çuval çuval yeşilliği, artık hiçbiri yok, ben çok iyi hatırlıyorum para üstü vermez bir poşet yeşillik verirdi pazarcı abiler, "abla al kalmasın" diye anneme biz de hep salata yapıldığı için alırdık). şöyle yenilir 5-6 çeşit yeşillik almak için hususi olarak 5m ya da makromarkete ya da büyük manava gideceksin. bu ülkede bu şartlar ne kadar acıklı...patates-havuç-domates-soğan-lüks de muz, bulduğunuza şükredin diyorlar resmen.
Aynen...
2 yıl italya da yaşadım
Ki yasadigim dönemde sozde kriz vardı orada
Yahu markette hiçbirşeyin fiyatı artmaz mi artmıyordu hep aynıydı
Bir de üzerine delice indirim günleri oluyordu
Meyve sebze zeytinyağı bal vs çok çok kaliteli ve çok ucuzdu
Tüm gida maddeleri cok ucuz ve kaliteliydi
Deterjan sabun falan aynı şekilde

Ama evinde çocuğu olan abur cuburu çok seven üyelere tavsiyemdir çevrelerinde Ülker shop varsa Ülker shopa gitsinler. İçinde bütün ürünler var hemde market fiyatının çok çok altına, mesela cocostarıb tanesi 1.5 diyelim orada dökme kilo hesabıyla paketlenmiş olarak satılıyor biz 15-20 adet olarak paketlenmiş cocostarı 10 küsür liraya aldık. Tabi sadece abur cuburu yok, gofret, dondurma, makarna, kaşar, krem şanti, çorba çeşitleri de var çok çok ucuza satılıyor. Biz marketten 200 250 liraya alacağımız şeyleri 98 liraya alıp çıktık.
Ay ben bu Ülker Shop tavsiyesini havada kapmıştım ama şimdi baktım İzmir'de yokmuş 😂

şaka olmalı kapanma öncesi çocuğa az az siirt fıstığı beyaz leblebi kaju ve kuru üzüm aldım 138 tl tuttu .biz yemedik ama çoktan bitti.
Öyle yazmıştı çok iyi hatırlıyorum. Balığını da tüketiyor, muzu da kuruyemişi de yazmıştı. Hatta bize de ver bu işin sırrını demiştim hangi konuydu hatırlamıyorum baya oldu.

Onların hayatında asgari ücretin yanında fazladan bir 0 daha vardı herhalde.
Asgari ücretin yettiğini kanıtlamak için çok sallamıştı aplamız, benim yaptığım 700lük alışverişte kuruyemiş olarak sadece çekirdek vardı. :KK70:
Sanırım öyle...
Öyle yazınca üye acaba ben de mi bir sorun var demiştim kendi kendime .

Back