- 3 Kasım 2019
- 13.604
- 28.752
- 37
-
- Konu Sahibi Nastasya flipovna
İkisinden mezun mu olacak?B
Iki dil icinde gecerli olucakmis, bi de Hacettepe ya, yakilir mi boyle şans?
Haklı mı bilmiyorum, çünkü ben çok konuştum onunla, emin misin diye çok sordum.Bir yıl daha çalış istediğin üni gelir dedim.Dinlemedi şimdi böyle oldu.Çocuk su an cok haklı bence ya. Nolur engellemeyin. Sevecegi seyi yapsın gerekirse iki uc sene geç olsun.
sihirli değnek beklemiyorum, ama nereden başlayacağımı bilmiyorum diyor.Ben fransızca bilmiyorum vereceğim tavsiye yok.Belki bilen biri şu yöntemleri izlesin, denesin derse ben de tavsiye verebilirim hiç değilse.Size şu mantıklı geliyor mu: kadınlar kulübünden gelecek tavsiyeleri oğlunuza ileteceksiniz ve sihirli bir değnek değmişçesine dili öğrenecek motive olacak vs.. zaten iş imkanı yüksek olan bölümler değil bir de zorlamayla istemeye istemeye okuyacaksa hiç okumasın sizin bu kadar ilgili olmanız ters teper. İnsanlar 25te 30da yeni bölüm okuyup meslek ediniyor yaşı daha çok gençtir diye tahmin ediyorum ne yapmak istiyosa yapsın böylece sizi de suçlayamaz ileride
Şuan sadece Fransızca tercümanlık bölümü mezunu olmayacak mı?Hayır ingilizce tercümanlık istiyordu ama hacettepe tutmadı, o da bir şekilde kafasına yatırıp iki dil biliyor olurum deyip hacettepe fransızca tercümanlığı seçti.Ama yıldırım beyazıt ingilice tercümanlığa geçme şansı var.Benim hiç gönlüm yok ama zorla kafasına da fransızca hevesini sokamıyorum şimdi.Zora geldi mi kaçıyor gibi hissediyorum.
şirketler harici iş alanı sınırlı evet.Ama ingilizceyi çok iyi biliyor zaten.Ona güvenerek seçti.Zaten bu gidişle ingilizceye geçecek muhtemelen.İkisinden mezun mu olacak?
Öyle ise tamam da İngilizce bırakılarak Fransızca olmaz.
Çünkü Türkiye'de iş alani yok.
Hayır hacettepeyi bitirirse iki dilli tercüman olarak geçiyor diplomada.sadece fransızca değil.Hatta bir fransız üniversitesinden de ek diploma alma şansı vardı.Şuan sadece Fransızca tercümanlık bölümü mezunu olmayacak mı?
İngilizce biliyor da diplomasi olmayacak değil mi Fransızca bitirirse?
Ben de böyle okumuştum bazı yerlerde. ingilizce bilen birinin fransızcayı öğrenmesi daha kolay deniyordu.Ama dediğiniz gibi kendini kapattı ve ben bir türlü ulaşamıyorum artık ona.Fransizca tercumanlik cok gecerli bir sey degil ancak fransizca cagri merkezinde calisirsa 10 bin tl gibi para alir. Bunun disinda cok cok zor.
Baska bir konu, oglunuz ingilizce biliyor ve sinava ingilizce girdi degil mi? Derin mavi arkadasin dedigi gibi ingilizce uzerine rusca ve yunanca zorlar ama fransizcadaki ortak kelimeleri, dil yapisindaki benzerligi görseniz bi yutkunursunuz.
Kendini kapatmis muhtemelen. Ingilizce bilen biri dil yetenegi de varsa hic zorlamadan fransizcayi kapar.
Benim çok arkadaşım ingilizce tercümanlık dil edebiyat okudu ve dilbilim vardı bizim zamanimizda.şirketler harici iş alanı sınırlı evet.Ama ingilizceyi çok iyi biliyor zaten.Ona güvenerek seçti.Zaten bu gidişle ingilizceye geçecek muhtemelen.
Doğrudur. Fakat bu Fransizca tercumanligi daha gecerli yapmiyor malesef.Ben oyle dusunmuyorum, Ingilizceyi biraz siksa bizim bakkal bile konusur hale geldi, bi adim onde olmuyosun Ingilizce bilerek, herkes gibi, herkes kadar oluyosun.
Tmm şuan oldu anladım.Hayır hacettepeyi bitirirse iki dilli tercüman olarak geçiyor diplomada.sadece fransızca değil.Hatta bir fransız üniversitesinden de ek diploma alma şansı vardı.
O da dogru, ben zaten tercumanlik yapacagini dusunmedim. Eger hem ing. hem fr icin gecerli olucaksa alicagi diploma bence cok guzel.Doğrudur. Fakat bu Fransizca tercumanligi daha gecerli yapmiyor malesef.
teşekkürler tavsiyeleriniz için.sanırım ben de peki geç diyeceğim zaten.Benim çok arkadaşım ingilizce tercümanlık dil edebiyat okudu ve dilbilim vardı bizim zamanimizda.
Hepsi şuan öğretmenlik için kuyrukta.
Zamanında hep özelde çalışır hayali kuruyorlardi çoğu ilk yildan pes edip devlete geçme derdinde.
Hepsi formasyon aldi.
Yani kısaca oğlunuz özelde çalışma azmi var mı?
O alanda asiri iyi olacak ve hirsli olacak.
Çocuğunuz bu arada İngilizceye geçmek isterse mantıklı karar vermiş olur.
Ben Fransızca mezunu olan tek arkadaşım da şuan üni de hoca oldu.
Öyle özelde goturusu pek yok.
Dile hakim olmak için yurtdisi deneyimi sart ekonomik olarak da hazır olmaniz lazim.
Oglunuzu şartlarınızı iyi düşünün.
Bircok sinif arkadasim formasyon da alarak öğretmenlige atandi. Yine hostes olmayi tercih edenler cok oldu...Bir de bir sorum olacak, mezun olduktan sonra iş olanakları ne durumdaydı acaba sizin bölüm için?
Evet bi arkadas 2 yabanci dili oldugu icin Tayland'a gitti turizm isi yapiyo, hatta bi de Tayland'li bi kizla evlendi, cok guzel paralar kazaniyo.Bircok sinif arkadasim formasyon da alarak öğretmenlige atandi. Yine hostes olmayi tercih edenler cok oldu...
Kendi adima öğretmenlik yerine dil edebiyat okuma sebebim akademik kariyer yapmakti.
Ceviri, gerekli belgeler alinarak tercumanlik, turizm... her alana yönelmek mümkün.
Bende de 2.5 yabanci dil var :))Evet bi arkadas 2 yabanci dili oldugu icin Tayland'a gitti turizm isi yapiyo, hatta bi de Tayland'li bi kizla evlendi, cok guzel paralar kazaniyo.
Aynı şeyleri oğlum da söylemişti, bölümün hareket alanı olduğunu, o yüzden öğretmenlik okumak istemediğini.Bircok sinif arkadasim formasyon da alarak öğretmenlige atandi. Yine hostes olmayi tercih edenler cok oldu...
Kendi adima öğretmenlik yerine dil edebiyat okuma sebebim akademik kariyer yapmakti.
Ceviri, gerekli belgeler alinarak tercumanlik, turizm... her alana yönelmek mümkün.
Cok hakli oldugunu düşünüyorum.Aynı şeyleri oğlum da söylemişti, bölümün hareket alanı olduğunu, o yüzden öğretmenlik okumak istemediğini.
öğrenemedi diye geçen yıl kızmadım ama bu yıl okullar açıldı ve daha yılın başındayız.o çoktan vazgeçmiş görünüyor.üstelik düşündüm ama ne yapabilirim.gideceğim diyen 19 yaşında bir bireyin elini kolunu bağlamam mümkün değil, kaldı ki kararlı olup ben burayı bitireceğim demesini isterdim.Olmayacaksa bile çaba sarf ettiğini bilirdim.Şimdi baştan vazgeçmiş görünüyor.Tabiki kızgınım.İyi de geçen yıl okul açık mıydı ki.. kurslar falan hepsi kapalıydı. Fransızca öğrenemedi diye oğlunuza neden kızıyorsunuz... en faZla bilmediğin dilin tercümanlığına gidince başarılı olacağını mı sanmıştın diye kızabilirsiniz, ancak onu zaten en baştan sizin düşğnmeniz gerekirdi. Çünkü gençler...
Şu anda geçiş hakkı olması büyük avantaj. Eskiden olsa en başa dönüp yeniden sınava girmesi gerekiyordu. Puanı tutuyorsa ve istemediği bir bölümü zorla okumaktansa geçiş yapmak daha mantıklı sankiMerhabalar arkadaşlar.Tavsiyelerinize ihtiyacım var her yönden.
Oğlum 2020 üniversite sınavında hacettepe fransızca tercümanlık bölümünü seçti. Aslında hedefi ingilizce tercümanlık olmasına rağmen, istediği üniversitelere puanı yetmedi, diğerlerini de tercih etmek istemedi. İstersen bir yıl daha hazırlan dedim, nasıl olsa ingilizceyi biliyorum, bir dil daha öğrenirim dedi ve üninin ismi de sanırım biraz cazip geldiği için şuan okuduğu bölümü yazdı. Geçen yıl hiç örgün olarak okuluna gidemedi, biliyorsunuz durumları ve maalesef hazırlık sınıfının birinci yılını geçemedi.Bu yıl nihayet örgün eğitime geçecek, olur bir şeyler diye düşünürken, şimdi ümidini yitirmiş ve bölümünü istemediğini söyleyerek yakınıp duruyor. Asla bölüme adapte olamadığını, daha önce istemediği üniversitenin ingilizce tercümanlık bölümüne geçmek istediğini söylüyor.Bense yeterince çalışmadığını, hemen ümitsizliğe kapıldığını düşünüyorum ve açıkçası biraz öfkeliyim.
şimdi arkadaşlar bu dili öğrenebilmek için ne gibi yöntemler önerebilirsiniz,tavsiyeleriniz neler?
Önerebileceğiniz kaynak kitaplara açığım.Açıkçası ben de "ne yaparsan yap" deme aşamasına geldim neredeyse.