fransızca bilenler

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bunu kendisi araştirmasi lazim. Yani öğrenci o, bölüm onun. Ufak bir google araştirma ile bile appler felan görür. Biraz sorumluluğu, bağimsizliği öğrenmesi lazim. Ha bir anne olarak ona yeri geldimi gazi verirsin, toparlamasinda yardimci olursun,.. ancak üni öğrenciyi bölümü ile yardim etmek bana pek olağan gelmiyor.

Oğlun sanirim biraz fazla korunmuş, hayal perest yaşiyor. Inglizceyi bildiğini saniyor, o bölümü okumak sanki dizi film izlemek gibi geliyor ona ama değil. Tercümanlik zor bişey. Bir kelimenin bile değeri var. O kelimeyi yanliş tercüme edersen büyük sorunlara yol açar.

Hayati ile ne yapmak istiyor? Uluslar arasi, birleşmiş miletlerde felan çalişabilir, akademisyen olabilir. Yada kitap/yayin tercümani olabilir. Ne istiyor?

Sorun burda (bence) oğlunun tam olgun olmamasi. Her sorunda daha halen sana koşmasi ve biraz hayalperest olmasi. Tüm umidini bu ilnglizce bölümü üzerine, ama unutuyor ki o bölüm içinde çalismasi gerek olacak, gerekirse gece gündüz.

Senin yerinde olsam ona bu konuda yardimci olmazdim. Birak biraz düşsün, kendisini toplasin. Öğrensin, büyüsün, olgunlaşsin. Oğlunun zaman ve tecrübeye ihtiyaci var.

33 yaşımdayım. Şimdi kendi 19-20 yaşımı düşününce aynen şu yorumu yapasım var. Her adımım mantıklı temkinli. Aileme sıkıntı yaratacak en ufak bir şey yok. Sorumluluk bende.
Ama 2001 doğumlu kardeşim var. Ona bakınca da konu sahibinin oğlunda sorun göremiyorum.
Bizler kadar olgun bir kuşak değiller. Onların 20si bizim 15ler sanki. Hiçbir şeyin sorumluluğunu sırtlanmıyor. Kaldığı dersin bile suçlusu ben olabiliyorum 3 dk da.
Bu sene çalışmadım kaldım okulum uzadı değil de. Bu bölüm çok kötü. Hocalar berbat. Kalmayan yok zaten. Bu okulda devam ettikçe hep kalıcam. Okulumu değiştirelim.?! (Kendi kapasitesine göre Çok iyi bir üniversitede ayrıca bence. Ve çok isteyerek başladı.şimdi bulunduğumuz ile gelip özel üniversiteye başlamak istiyormuş. Daha kolaymış özelde dersler. )
Yani ben nasıl şu durumdan kurtulurum. Bu bölüme girerken ne düşündüm. Hata mı yaptım. Nerede hata yaptım. Hatamı nasıl telafi ederim. tekrar sınava gireyim daha iyi bi yer kazanayım. Ne bileyim biz bu ikilemlere düşsek belki ailemize çaktırmadan sorunu çözer ve çözümle karşılarına çıkardık. Bunlar mantıksız kararlarla çıktıkları için onayımıza da ihriyaç duyuyorlar haliyle.

Konu sahibi bu yaşlarda 1 sene 2 sene kayıp mühim değil. Fransızca tercümanlık da gayet geçerli bir meslek. İlle ataması olmasına gerek herkesin devlette çalışmasına gerek yok. Ama oturup düşünmeniz lazım ne istediğini. Açıkçası ben de daha kötü bi üniversiteye ingilizce için gitmesine pek razı gelmezdim. Sevmeden bu bölümü okuması da zor. Ama başlarken isteyerek başlamış. Şu an tek sorunu zorluk mu? Hazırlığı tekrar okuduğunda bence her şey istediği gibi olacak. Ama dediğim gibi zor çocuklar valla çözüm kendilerinde yine 😶

Cok şaşırdım bu yoruma. Dolar Euro arttıkça Türklerin Avrupa Amerika turizmi bitti. Akın akın buraya geliyorlar, kral gibi yaşıyorlar. Yabancılar için Türkiye cennet şu siralar.
Ayrıca dil bilen insan döviz kazanır. Her daim de çıkarır parasını .
Bence Almanca ve Rusça ve Arapça okumak çok mantıklı değil,onun dışında her dil kıymetli bizim ülkede ( çünkü ülkede sayıca fazla olan Özbekler azerbaycanlilar anadili gibi aksansiz Türkçe ve Rusça konuşuyor, ülkede elini sallasan hayatının bir döneminde Almanya'da yaşamış iyi derecede Almanca konuşan Türk'e denk geliyor ve güney şehirlerde doğmuş Türkler /mülteci bir ailenin çocuğu olarak gelip iki dili de anadili gibi konuşan insanlar var. O yüzden (benim gözlemim) bu diller gerektiğinde ilk sırayı zaten onlar alıyor. Eğitimini almış kişi iş bulmakta zorlanıyor.
Benim turizmle ilgilenen 2 arkadasim da sektor degistirmek zorunda kaldi ve birisi fransizca tercumandi, rehberdi. Ulkeye su an turistler geliyor evet ama cogunlugu arap ve arapca bilen insanlar revacta o yuzden. İnsanlar yurtdisina gezmeye gidemiyor; dolar-euro yuzunden dolayisiyla fransizca bilen kisinin yurtdisinda rehberlik imkani da kisitli. Fransiz somurgesi olan ulkeler ve fransa disinda ciddi kullanim alani olmayan bir dil bana gore 🤷🏼‍♀️

Merhabalar arkadaşlar.Tavsiyelerinize ihtiyacım var her yönden.
Oğlum 2020 üniversite sınavında hacettepe fransızca tercümanlık bölümünü seçti. Aslında hedefi ingilizce tercümanlık olmasına rağmen, istediği üniversitelere puanı yetmedi, diğerlerini de tercih etmek istemedi. İstersen bir yıl daha hazırlan dedim, nasıl olsa ingilizceyi biliyorum, bir dil daha öğrenirim dedi ve üninin ismi de sanırım biraz cazip geldiği için şuan okuduğu bölümü yazdı. Geçen yıl hiç örgün olarak okuluna gidemedi, biliyorsunuz durumları ve maalesef hazırlık sınıfının birinci yılını geçemedi.Bu yıl nihayet örgün eğitime geçecek, olur bir şeyler diye düşünürken, şimdi ümidini yitirmiş ve bölümünü istemediğini söyleyerek yakınıp duruyor. Asla bölüme adapte olamadığını, daha önce istemediği üniversitenin ingilizce tercümanlık bölümüne geçmek istediğini söylüyor.Bense yeterince çalışmadığını, hemen ümitsizliğe kapıldığını düşünüyorum ve açıkçası biraz öfkeliyim.

şimdi arkadaşlar bu dili öğrenebilmek için ne gibi yöntemler önerebilirsiniz,tavsiyeleriniz neler?
Önerebileceğiniz kaynak kitaplara açığım.Açıkçası ben de "ne yaparsan yap" deme aşamasına geldim neredeyse.
Fransadayım. Fransızca öğrenmeye çalışıyorum 3 senedir. Bence oğlunuzun bu konuda büyük artısı var. İngilizce bilmesi. Çünkü bir çok kelime ve gramer yapısı bakımından birbirine çok benzer Fransızca ve İngilizce. Bi de kaynak olarak tavsiyem Türkiye’deki Fransızca dil kitaplarından ziyade Fransa’daki Fransızca kitapları. Arasında baya fark var bence. Temin edebilirseniz Fransa’dan temin etmenizi tavsiye ederim

Ben hazırlıktaki örgün eğitime bel bağlamıştım, uzaktan olmuyor ama bir fiil gidince olur gibi gelmişti. Ama buradaki öğrencilerin çoğu fransadan gelmişler ve dili zaten biliyorlar ben kendimi çok kötü hissediyorum bu durumda diyor.
Kardesim müzik bölümünden mezun oldu ve üniversiteyi ingiliz dili tercümanlık bitirdi. Ve ekstra kursa gitti almanca, fransızca.

Okula ilk basladığında “abla burdaki herkes dil çıkışlı temelim yok ben ne yapacam” demisti hiç unutmam. Ama asla vazgecmemesi gerektigini basaracagına inanarak onu gazlamıstım. Sonuc? Nerdeyse dil cıkıslı arkadaslarından yüksek yüksek puanlar aldı, stajlar yaptı. Bitirdi mezun oldu. Su an özel hastanede calısıyor. Amcam tr en iyi üniversitelerinden lisans/yl/doktora mezunu almanyada senelerdir tr dil dersi veriyor.

Bence oglunuzun üzerine gitmeyin derim nasıl mutlu olacaksa ona göre secimler yapsın.

Ingilizce yerine başka diller öğrenmesi daha mantıklı.yani ıngilizce bilen eleman bulmak daha kolay çünkü temel yabancı dil ülkemizde ıngilizce. ..

Bir arkadaşım fransızca mütercim tercümanlık mezunu, ispanyolca ve ingilizce dersleri de vardı müfredatlarında ben de girmiştim bir iki kere derslerine hatta. Şu anda çok büyük bir bankanın çağrı merkezinde yabancı dilde hizmet veren bölümünde çalışıyor, iyi de kazanıyor bildiğim kadarıyla.

Formasyon kalkmadı mı dil edebiyata? Öğretmenler en az dil edebiyat mezunları kadar dile hakimdir. Ek olarak formasyon derslerini bedava tamamlamışlardır.
Dile hakim olmadiklarini iddia etmedim ki. Öğretmenlik okuyanlar öğretmenlik meslegini yapmak istedikleri icin o bölümü okuyorlar. Ben akademik kariyer yapicam deyip öğretmenlik okuyan gormedim kendi cevremde. Onu kastediyorum.

Hayır hacettepeyi bitirirse iki dilli tercüman olarak geçiyor diplomada.sadece fransızca değil.Hatta bir fransız üniversitesinden de ek diploma alma şansı vardı.
dil bılen bır ınsanın ıkıncı bır dılı ogrenmesı cok daha kolay
ıngılızceyı nasıl ogrendıyse fransızcayıda oyle ogrenebılır
2 dıllı tercuman olmak gıbı harıka bır seyı yakmamalı bıraz mucadele etmelı gecen sene okula gıdemedıler bıle neye dayanarak yapamıyorum dıyor daha bu sene baslayalı kac ay oldu sabretsın bıraz yurumeyı ogrenırkende sureklı dustu kolu bacagı acıdı yurumeye calısmaktan vaz mı gectı

bırseyı ıstemedıgıne emın olmak ıcın once sans vermek gerek cok erken karar verıyor bıraz da mantıklı dusunmelı

Dile hakim olmadiklarini iddia etmedim ki. Öğretmenlik okuyanlar öğretmenlik meslegini yapmak istedikleri icin o bölümü okuyorlar. Ben akademik kariyer yapicam deyip öğretmenlik okuyan gormedim kendi cevremde. Onu kastediyorum.
Çok alakasız yazmışsınız. Benim çevremde var mesela. Doktor ünvanlı şu anda. Hatta sınıf arkadaşlarımın çoğu akademik kariyer yaptı. Ben tayinim uzaklara çıkınca ilerleyemedim koptum. Kimin ne yola gireceği belli olmaz

Bana nedense bir dil uzerine okumak sacma geliyor suan ki liseden sonra yabanci dil okumak isteyenlerden biride bendim😐😂 dusunuyorum iyikide olmamis.. yani dil bilmek bir mesleginin yaninda baska bir ozellik olmali.. tabii ogretmenlik mutercim tercumanlik filan yapmayacaksan..

Buarada fransizca kulaga hos gelsede bence ogrenmek hele ki unide okumak cpk gereksiz… o yuzden cocuguna baski yapmayi birak ve gec olsun guc olmasin istedigi seyi okusun. Yoksa omur boyu cenesinden kurtulamazsin.. kaldi ki kim
Ister omru boyunca ise yaramayan bir seyi ogrenmek?

Buarada biri cagri merkezi filan demis.. ama cagri merkezinde calismak hic kolay degil..her isin zorlugu var tabii ama onca yil okuyupta cagri merkezine odaklanmak sacma geliyor.

Ben bir kac sirkette calistim cagri merkezi tarzi..outbound aramalar vardi ama stres kaynagi ve gercekten yapmak zorunda oldugum icin yapmistim biraz.

Çok alakasız yazmışsınız. Benim çevremde var mesela. Doktor ünvanlı şu anda. Hatta sınıf arkadaşlarımın çoğu akademik kariyer yaptı. Ben tayinim uzaklara çıkınca ilerleyemedim koptum. Kimin ne yola gireceği belli olmaz
Size alakasiz olabilir. Benim cevremde yok. Ogretmenlik bolumu ile ayni sinifta karışık olarak hazirlik sinifi okuduk. 2015 mezunuyuz. Ogretmenlik okuyan arkadaslarimin tamami suan ogretmenlik yapiyor. Sadece 1 tanesi konsoloslukta calisiyor. Hatta benim bolumumun de azimsanmayacak kismi ogretmenlige devam etti. Isteyen istedigini yapar ben çoğunluktan bahsediyorum.

Size alakasiz olabilir. Benim cevremde yok. Ogretmenlik bolumu ile ayni sinifta karışık olarak hazirlik sinifi okuduk. 2015 mezunuyuz. Ogretmenlik okuyan arkadaslarimin tamami suan ogretmenlik yapiyor. Sadece 1 tanesi konsoloslukta calisiyor. Hatta benim bolumumun de azimsanmayacak kismi ogretmenlige devam etti. Isteyen istedigini yapar ben çoğunluktan bahsediyorum.
O sizin çevrenizdeki çoğunluk, genel değil. Sonuçta ingilizce öğretim yöntem ve teknikleri, method, yaklaşımlar dersleri var bolca. Bunları da birileri veriyor farkındaysanız

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
X