FMF ve Kolşisin

Arkadaşlar merhaba bende kızım için yazacağım size 5 yaşında fmf şüphesi ile romotoloji de muayene oluyoruz henüz bir teşhis koyamadilar genetik testi negatif geldi ama klinik olarak bütün bulguları eslesiyor
Geçen nisandan beri yaklaşık 15 kere hasta olmuştur bunlardan 10 tanesi gerçekten çok ağırdı resmen bayılmış gibi iki gün boyunca ayağa kalkmadı yemedi icmedi son iki aydır ataklar hafifledi ama bitmedi önceleri polikliniklerde falan hep boğaz enfeksiyonu deyip yolladılar ama baktım olacak gibi değil büyük hastaneye sırf korona testi yapılsın diye goturdum(çünkü her poliklinikte korona bahane edilip muayene edilmiyordu) tahmin ettiğim gibi şikayetlerini anlatınca ve ilk fiziksel muayeneden sonra fmf yada tekrarlayan ateş sendromu olabilir diye genel çocuk poliklinigine yönlendirdi dr
Bize atakta görmek lazım dediler o ara kan idrar testi yapıldı kanda enfeksiyon çıktı antibiyotik falan kullandık ama geçmedi o ara genetik test içinde örnek alınmıştı
Sonuçları almak için gittik negatif gelmiş ama klinik bulgular uyuduğu için takip edelim denildi 2 gün sonra atak geçirdiğini düşündüğüm anda götürdüm e Bi kan faln alalım ama bu atak değil niye? Çünkü geniz akıntısı var baş ağrısı var sinüzit bu dediler bekleme boşuna ara tlfonla dediler sonuçlar için aradığımda aaa enfeksiyon çok yüksek çıkmış atak geçirmiş olabilir denildi önümüzdeki ay getir tekrar kana falan bakıp teşhis koyabiliriz denildi bugün yine gittik başka dr vardı şimdide biz fmf den şüphelenmiyoruz çünkü gen testi negatif gelmiş diyolar 😞ne yapacağımı şaşırdım
Merhabalar durumunuz ne oldu acaba? Benimde kızım 5 yaşında. geçen hafta gen testi çıktı. bir gende mutasyon var. Bugün kolşisin için rapor yazıldı hastanede. günde iki tane kullanacak.
Yaptırdığınız gen testi sınırlı olabilir. Çok fazla gen varmış. Kızımda 30 a yakın gene bakıldı. İzmir ege üniversitesinde. Afig Berdelli isminde bir doktor var. Ona götürüyoruz. Eklem ağrıları çok fazlaydı. 3 hafta yürüyemedi. devamlı eklem eklem gezdi iltihaplı sıvı. hastanede yattık. hastaneden çıktığımızdan beri glutensiz, şekersiz ve laktozsuz besliyorum kızımı. sadece evde yaptığım yoğurdu veriyorum. birkaç kez karın ağrısı oldu. onuda bakliyat tetikledi diye düşünüyorum. bakliyatları bile çimlendirerek ve çok az veriyorum. bu şekilde hiç büyük atak yaşamadık. hala ilaca da başlamadık. bugün başlayacağız. birde hergün omega3 balık yağı ve probiyotik veriyorum. bunların atak sayısını ve ağrısını azalttığını duymuştum. Bilginiz olsun. Bende şubattan beri kızımla mahfoldum. nesi var nesi var diye. kaç tüp kan aldılar. neyseki artık belli. yiyeceklerine dikkat edin. mikro düzeydeki iltihaplanmayı azaltmak lazım. kızım 15 kilo. ona göre ortalama en az 700 ml su içiriyorum günde. su çok önemli.

Merhabalar durumunuz ne oldu acaba? Benimde kızım 5 yaşında. geçen hafta gen testi çıktı. bir gende mutasyon var. Bugün kolşisin için rapor yazıldı hastanede. günde iki tane kullanacak.
Yaptırdığınız gen testi sınırlı olabilir. Çok fazla gen varmış. Kızımda 30 a yakın gene bakıldı. İzmir ege üniversitesinde. Afig Berdelli isminde bir doktor var. Ona götürüyoruz. Eklem ağrıları çok fazlaydı. 3 hafta yürüyemedi. devamlı eklem eklem gezdi iltihaplı sıvı. hastanede yattık. hastaneden çıktığımızdan beri glutensiz, şekersiz ve laktozsuz besliyorum kızımı. sadece evde yaptığım yoğurdu veriyorum. birkaç kez karın ağrısı oldu. onuda bakliyat tetikledi diye düşünüyorum. bakliyatları bile çimlendirerek ve çok az veriyorum. bu şekilde hiç büyük atak yaşamadık. hala ilaca da başlamadık. bugün başlayacağız. birde hergün omega3 balık yağı ve probiyotik veriyorum. bunların atak sayısını ve ağrısını azalttığını duymuştum. Bilginiz olsun. Bende şubattan beri kızımla mahfoldum. nesi var nesi var diye. kaç tüp kan aldılar. neyseki artık belli. yiyeceklerine dikkat edin. mikro düzeydeki iltihaplanmayı azaltmak lazım. kızım 15 kilo. ona göre ortalama en az 700 ml su içiriyorum günde. su çok önemli.
Tavsiyeleriniz için teşekkür ederim söylediklerinizin bazılarını hiç duymamıştım benim kızımda nohut fasulye falan yeyince çok rahatsız oluyor ilgisi olabileceğini düşünmemiştim bu aralar şiddetli atak geçirmedi çok şükür kızım en çok biseylere üzülüp sıkıldığı zman atak geçiriyor burun kanaması ile başlayıp eklem ve karın bölgesinde şiddetli ağrısı oluyor hatta nefes almakta zorlanıyor kalbinin kırılması olarak tanimlayabiliyor o acıyı 😞 çok üzücü ama hala teşhis yok hala bizde dediğiniz gibi devlet hastanesinde her geni araştırma imkanları yokmuş ailede de fmf hikayesi tespit edilmediği için baştan savunduk anlayacağınız ağır bir atak geçirirse (inş olmaz ) başka bir Dr ile devam edeceğiz

Fmf çok yaygın olmasına ragmen ne yazikki tanıda gecikiliyor bana 28 yaşında tanı konuldu oda ben araştırdım buldum ben fmf olabilirim die gittim yıllarca çektim ablamda öyle. Böbrek hastalığı olan varsa tanısı konulmamış fmf hastası olabilirler. Fmf te aynı oğlunuz tarif ettiği gibi göğüste batma oluyor tek taraflı nefes alıp verdikc daha çok batıyor kipirdayamiyorsunuz bile bunun bir ilacı var deneme yanılma yoluyla bile tani konulabiliyor. Allah şifa versin Cook iyi bir romatoloji doktoru bulun lütfen ihmal etmeyin ben yıllarca çektim çocukken eklem yerlerim siserdi agrirdi özellikle yaz aylarında arkadaşlarımla oynayamazdim. Crp ve sedi yüksek çıkıyor demişsiniz ya antibiyotik kullanmadan bide atak sonrası aynı testleri yaptırın değerler düşüşe geçiyor ise kendiliğinden fmf olması çok yüksek ihtimal. Nerelisiniz acaba?
Merhaba mesajları yeni okuma fırsatım oldu bir süredir siteye giriş yapmamıştım dediğiniz gibi atak sonrası crp ve sedim antibiyotik kullanmadan normal seviyelere donuyor Ankara da yaşıyoruz

Mrblar umarım banada dönüş yapan olur Allah kimseyi darda bırakmasin bizde çok çaresiz kaldık kızım gözlerimin önünde resmen eriyor aşırı zayıfladı :KK43: küçüklüğünden beri haftada ayda 1 fmf atağı gbi şiddetli karın ağrısı kalp ağrısı ve kusması oluyordu geçen sene aşırı hastalandı ve genetik testleri negatif geliyor ama genede kolsisin disbrt bSlandi kıştan yaza kadar çok rahattı ama yazın resmen hastalığı siklssiyir gbi tenmuzfa hastalandı ve bı romotologa götürdüm ilacın dozunu yükseltti 1 aydır isali kesilmedi bazıları ilacın yan etkisi yazmış fakat artık bıktı isalden çocuk 😭ve kolsin geçtik ,2 gündür ama hala isal bu durumu yaşayan varmı isali nasıl keseriz acaba Rabbim kimseyi darda birakmssin

Mrblar umarım banada dönüş yapan olur Allah kimseyi darda bırakmasin bizde çok çaresiz kaldık kızım gözlerimin önünde resmen eriyor aşırı zayıfladı :KK43: küçüklüğünden beri haftada ayda 1 fmf atağı gbi şiddetli karın ağrısı kalp ağrısı ve kusması oluyordu geçen sene aşırı hastalandı ve genetik testleri negatif geliyor ama genede kolsisin disbrt bSlandi kıştan yaza kadar çok rahattı ama yazın resmen hastalığı siklssiyir gbi tenmuzfa hastalandı ve bı romotologa götürdüm ilacın dozunu yükseltti 1 aydır isali kesilmedi bazıları ilacın yan etkisi yazmış fakat artık bıktı isalden çocuk 😭ve kolsin geçtik ,2 gündür ama hala isal bu durumu yaşayan varmı isali nasıl keseriz acaba Rabbim kimseyi darda birakmssin
Merhabalar. Çok geçmiş olsun. Süt, peynir gibi ürünleri kesip deneyin isterseniz. Bir hastadan duymuştum. İlaç içerken laktoz diyeti yapmak lazım demişti.

Merhabalar. Çok geçmiş olsun. Süt, peynir gibi ürünleri kesip deneyin isterseniz. Bir hastadan duymuştum. İlaç içerken laktoz diyeti yapmak lazım demişti.
Ayrıca bizim doktorumuz probest probiyotik önerdi günde bir defa. akdeniz ateşi sürecinde destekleyici bir probiyotikmiş. Sanki onu içmediği günler daha ishale yakın çıkıyor çocuk.

Çok teşekkür ederim inanın herkes ayrı ayrı bişey diyor aslında bunları doktorların söylemesi lazm ama doktorların hepsi ayrı konuşuyor

Net anlatabilmek adına biraz uzun yazdım kusura bakmayın..ama arada olan o kadar şeyi atladım ki artık gerçekten sinir oldum yani
Sizlere teşhisiniz nasıl konuldu diye sormak istiyorum yani genetik de mi çıktı yoksa orada negatif gelip klinik bulgular desteklediği için mi teşhis aldiniz
Israrla boğaz ağrısı olmaz diyorlar ama araştırdım bikac sitede küçük bir kısımda da olsa tekrarlayan boğaz enfeksiyonu ile kendini gosterebildigi hatta bu yüzden bademcik ameliyatı olmak zorunda kalanlar olduğu belirtilmiş bu tarz bisey yaşayanın varmi acaba?
Merhaba benim oğlumun da fmf testi negatif geliyor ama her ay boğaz enf oluyor crp si yükseliyor kolşisine başladık aksamlaeri iki tablet içiyor pfapa dedi dokturuz bize ama atak geçireceği hafta bacağı mutlaka ağrır ya da ayağı her zaman fmf gen testi negatif gelse de kesin sonuç vermeyebilir

Kolşisin ilacını sabah bir aksam bir içmek yerine akşamları iki tablet içsin dedi doktor 7 yaşındaki çocuğa böyle kullanan var mı? Sanki ağır gelir çocuğuma diye düşünüyorum tek seferde iki tane 🫣

Merhaba benim oğlumun da fmf testi negatif geliyor ama her ay boğaz enf oluyor crp si yükseliyor kolşisine başladık aksamlaeri iki tablet içiyor pfapa dedi dokturuz bize ama atak geçireceği hafta bacağı mutlaka ağrır ya da ayağı her zaman fmf gen testi negatif gelse de kesin sonuç vermeyebilir
Boğaz enfeksiyonuyla fmf in ne ilgisi var?
Vücutta herhangi bir enfeksiyon olursa crp yükselir zaten

Kolşisin ilacını sabah bir aksam bir içmek yerine akşamları iki tablet içsin dedi doktor 7 yaşındaki çocuğa böyle kullanan var mı? Sanki ağır gelir çocuğuma diye düşünüyorum tek seferde iki tane 🫣
Doktorun kolşisin verme nedeni ne?
Evet genetik tahlil negatif çıksa da kişi fmf hastası olabilir de bunun belirtisi boğaz enfeksiyonu değildir, crp de artış değildir
Size ilacı verirken ne açıklama yaptı? Çocuğunuza neye dayanarak fmf teşhisi koydu? Sizin bu hastalık hakkında hiç bilginiz var mı?

Doktorun kolşisin verme nedeni ne?
Evet genetik tahlil negatif çıksa da kişi fmf hastası olabilir de bunun belirtisi boğaz enfeksiyonu değildir, crp de artış değildir
Size ilacı verirken ne açıklama yaptı? Çocuğunuza neye dayanarak fmf teşhisi koydu? Sizin bu hastalık hakkında hiç bilginiz var mı?
Pfapa dedi var dedi ilaci o yüzden verdi bize

Pfapa dedi var dedi ilaci o yüzden verdi bize
Evet biliyorum hastalık hakkındaki detayları biz ilk fmf den şüphe ettik o negatif geldi sonra her ay aynı ataklar devam etti son üç yıldır her ay boğazı kızarır yüksek ateş eklem ağrısı oluyordu ama ağız yarası çıkmadığı için ben tam şüphe etmedim pfapa dan ama her çocukta ağız yarası çıkacak diye bir olay yok dedi Dr muz herneyse sonuç olarak ilaca başladık pfapa hastalarında bu ilacı iciyormus günde iki doz aynı anda içen var mı diye merak ettim sabah akşam mi versem yine bilemedim döktür tek seferde iki tane ver daha iyi dedi ama bilmiyorum sormak istedim kullananlara

Evet biliyorum hastalık hakkındaki detayları biz ilk fmf den şüphe ettik o negatif geldi sonra her ay aynı ataklar devam etti son üç yıldır her ay boğazı kızarır yüksek ateş eklem ağrısı oluyordu ama ağız yarası çıkmadığı için ben tam şüphe etmedim pfapa dan ama her çocukta ağız yarası çıkacak diye bir olay yok dedi Dr muz herneyse sonuç olarak ilaca başladık pfapa hastalarında bu ilacı iciyormus günde iki doz aynı anda içen var mı diye merak ettim sabah akşam mi versem yine bilemedim döktür tek seferde iki tane ver daha iyi dedi ama bilmiyorum sormak istedim kullananlara
İçiniz rahatsa teşhise güveniyorsanız ilacı kullanmaya devam edecekseniz yurtdışı menşeli kolşisin tavsiye ederim. Türkiye de satılanın iki katı doza sahip tabletleri ve ishal sindirim problemleri vs yapmıyor, renklendirici içermediği için alerji de yapmıyor. Küçük bir çocuk için böylesi çoook daha münasip, dozu yüksek olduğu için günde iki kez almasına da gerek yok tek tabletle iki doz almış olacak. Ben Fransa dan geleni kullanıyorum hiçbir yan etki rahatsızlık hissetmiyorum ayrıca daha iyi geliyormuş gibi bir kanaatim var. Bazen ilacımı yanıma almayı unutup girip bir eczaneden Türkiye de satılanı alıp içiyorum mecbur kalınca tek tablette perişan oluyorum

X