• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Yarışma Fajita-Meksika Mutfağı-Pınar Süt Sponsorluğunda

Of of of çok severim fajitayı:kk77:
Harika olmuş soslarını bilmiyordum iyi oldu:kk77:
Ellerine sağlık canım başarılar:KK68:

Herkese yeniden merhaba arkadaşlar:KK3:

Bu sefer değişik birşey olsun diye dünya mutfağına oy vermişken bu yarışmaya katılmak olmazdı diye hemen sıvadım kolları girdim mutfağa.

Meksika mutfağı deyince ilk akla gelen yemeklerden biridir fajita
Fajitaya daFajitas(Fahitas okunur),Tex-Mex mutfağınaaitızgara et ve buğday ya da mısır unuyla yapılmıştortillaile ikram edilen bir çeşit yemektir. Orijinali dana eti ile yapılmasına karşın günümüzde tavuk, domuz ve karides ile yapılan çeşitlerini bulmak olasıdır. Lokantalarda, et, soğan ve değişik tipteki dolmalık biberlerle birlikte pişirilmektedir. Yanında ise sos olarak avokado sosu, salsa sosu ve kremalı sos gibi soslar ile sunulmaktadır.
Fajita, İspanyolca'da "Etin en güzel bölümü" manasını taşımaktadır. Ki Dana eti ile yapılanı, Bonfile kullanılarak yapılır. Türk Damak Tadına, baharat yapısı ve içeriğine eklenen biber, soğan karışımı sebebiyle çok yatkındır.

Evet şimdi gelelim yemeğimize,umarım evinizde bu tarifi dener ve bu harika tatla tanışırsınız.Özellikler yanına yaptığım sosları yemek dışında başka tavuk ve et yemeklerinin yanına da yapabilirsiniz.:kk77:Fajitayı fajita yapan biraz da soslarıdır çünkü.Ama önce 1 gece önceden bekletmek için marine sosumuzu hazırlayalım.

MARİNE SOSU İÇİN MALZEMELER
-----------------------------------------------------
1 adet soğan(rendelenmiş)
3 diş sarımsak
2 kaşık zeytinyağı
2 yemek kaşığı limon suyu
1,5 yemek kaşığı şeker
Bahartlar(tuz,karabiber,kimyon,pulbiber)
Eki Görüntüle 1520173

soğanları ve sarımsakları rendeleyin,içine diğer malzemeleri ekleyin ve hepsini harmanlayın,tüm bunları yaparken şarkı söylemeyide ihmal etmiyoruz:KK47:daha sonra etlerinizi hazırlamış olduğunuz bu marine sosunun içine yatırın,üstünü streçleyip,tanışıp kaynaşmaları için bir gece önceden buzdolabına koyun.
Eki Görüntüle 1520181

FAJİTA İÇİN MALZEMELER
--------------------
Yarım kg dana eti (isteğe bağlı bu tavuk eti olarak ve kişi sayına göre gramaj olarak değişebilir)
2 kırmızı biber(acı tercihimizdir ama damak zevkine göre değişir)
2 yeşil dolmalık biber
2 adet soğan
2 tortillo ekmeği(yani bildiğimiz lavaş ama sosyetik ve entel ismi bu:KK48:)
1 yemek kaşığı kadar tereyağı
Üstüne serpmek için gözkararı kaşar peyniri

Eki Görüntüle 1520178

Ben eti güzel bir görünüm olsun diye ve internette de gördüğüm kadarıyla önce tost makinesinde bastırdım.

Eki Görüntüle 1520174

YAPILIŞI
--------------------
Önce biberleri ve soğanları jülyen usulü doğrayın ve bir tavada hiçbirşey eklemeden yavaş yavaş pişirin.

Eki Görüntüle 1520183

diğer bir tavada ise yine jülyen usulü doğradığınız etleri kısa bir süre kendi sosuyla birşey eklemeden pişirin.(Daha önce tost makinesinde pişirdiğim için fazla pişirmeye gerek kalmadı)Sonra tüm bunları tek tavada birleştirip üstüne tereyağını da ekleyip,2 dk daha pişirin.

Eki Görüntüle 1520184

Ocağınızın altını kapatıp üstüne kaşarı ilave edip kaşarın da üstüne lavaş pardon tortilla ekmeğinizi bastırın.Evettt ana yemeğimiz hazır.

Eki Görüntüle 1520187

Eki Görüntüle 1520188

Gelelim yanında sunacağımız fajitanın olmazsa olmaz soslarına.

GUACAMOLE SOSU(AVAKADO SOS)
------------------------------------------------
1 adet avakado(içi düzgünce çıkarılıp çatalla ezilmiş)
2 ince sivribiber
1 adet domates
1 adet orta boy soğan
2 çorba kaşığı limon suyu
1 tatlı kaşığı karabiber
tuz
Avakadonun öyle siyah gibi göründüğüne bakmayın bu ermiş olduğunu gösterir,bize de bu makbul,ben özellikle ermiş seçtim,çürük falan değil yani.:KK66:
Eki Görüntüle 1520193

Biberleri ince ince kıyın,domatesleri ve soğanı küp küp küçük küçük doğrayın,karabiber,limonsuyu,tuzu da ekleyip çatalla ezip püre haline getirmiş olduğunuz avakadoyla birleştirip karıştırın.Bu karışımı bir köşede ayırmış olduğunuz avakado kabuğunun içine doldurup sunum için buzdolabına kaldırın.

Eki Görüntüle 1520195

KREM PEYNİRLİ DİP SOS
1/2 çay kaşığı karabiber

Krem peyniri önce sütle hafif inceltin,içine diğer malzemeleri ekleyip bir kenara kaldırın.Eğer sosunuzun kıvamı katı olursa biraz daha süt ekleyip inceltebilirsiniz yada çok cıvık olursa krem peynir ilave edip koyultabilirsiniz.
resim

Eki Görüntüle 1520198

SALSA SOS
1/2 demet maydonoz(çok olursa göz kararı)
Çeyrek limon suyu
Tuz
Domatesleri ve soğanı küçük küçük doğrayın,aynı şekilde biberleride minik minik doğrayın,içine ince ince kıydığınız maydonuzu ve diğer malzemeleri ekleyin.

Eki Görüntüle 1520204

Soslarımız da hazır olduğuna göre gelelim sunuma:KK52:
Sunum yapacağınız tabak yada tavaya önce sebzeli harcı üstüne de etimizi ince şeritler hallinde diziyoruz,isterseniz altına tortilla ekmeğini koyup tüm malzemeleri onun üstünede koyabilirsiniz.

Aslında sunum döküm tavada yapılıyor ancak maalesef fajita tavam olmadığı için krep yani hamsi tavasında sunum yaptım,içine yemek girince kendisini fajita tavası sandı garibim:KK45:
Eki Görüntüle 1520245

Eki Görüntüle 1520246
Ellerin dert görmesin mükemmel olmuşş.. yarışmada başarılarr..

Yamukum prensenimmm,ellerin kolların dert görmesin bitanemmmm...:KK19::KK19:Bu hasta halinle saatlerce uğraşmışsın maşallah:nazar:Uğraştırıcı bi o kadarda lezzetli bir yemek olmuş ana yemeğe ve soslara da ayrıca bayıldım ellerine kollarına sağlık..:kk77::kk77::KK50::KK50:

Adini ilk burda duydum herkes birbirine fajita yap derken :KK48:
Neyseki buda damak tadimiza uygunmus:kk77::kk77: avokado sosun ilgimi cekti daha cok limonla ezip yedirmeye calisiyorum benimkilere hic ilgilerini cekmiyo:KK48: boyle daha yenilebilir lezzetli olmustur :kk77: ellerine saglik cnm basarilar:KK68::KK68:

Of of of çok severim fajitayı:kk77:
Harika olmuş soslarını bilmiyordum iyi oldu:kk77:
Ellerine sağlık canım başarılar:KK68:
sağol canım çok teşekkürederim:KK36:evet soslar pratik ve lezzetli,ben özellikle avokado sosunu çok seviyorum tavsiye ederim.ben de senden gürcü mantısını öğrendim.ne kadar güzel bir yarışma değil mi,yarışırken eğlendiriyor,eğlendirirken öğretiyor.:KK37:
Ben de sana başarılar dilerim canım:KK19:

Yamukum prensenimmm,ellerin kolların dert görmesin bitanemmmm...:KK19::KK19:Bu hasta halinle saatlerce uğraşmışsın maşallah:nazar:Uğraştırıcı bi o kadarda lezzetli bir yemek olmuş ana yemeğe ve soslara da ayrıca bayıldım ellerine kollarına sağlık..:kk77::kk77::KK50::KK50:
çoook ama çooook teşekkürederim cafeinim canım:KK74::KK74::KK74:imzan da yakıyor he:KK48:

Back