Fabrikada çalışıyorum diye alt sınıf mı oluyorum?

almayanda garsonla fabrika işçisiyle evlenseniz de kendi türk çevreniz hariç kimsenin umru bile olmaz zaten

ama tr'de durum farklı yani şimdi desek ki ayy popom hiç öyle şey olur mu, e bu doğru değil ki. gayet de bu ülkde böyle bir kast sistemi var.

ha bu arada mesela muhasebede çalışan kızlar kargoculara asla pas vermiyor filan (fabrika işçisiyle iş zamanı yan yana gelmiyor ama kargocu hergün paket getiriyor ya)

la muhasebedeki kızın aldığı 6k (o zamanlar asgari ücret 5.5)
kargocu 10k'dan aşağı almıyor her fazla mesaisini de ekstra alıyor. ofisler bölgesinde de çalıştığı için tertemiz çalışıyor koşturmadan.
muhasebedekilere c.tesi çalışacaksın deniyor eşşek gibi çalışıyor ne mesai ne bir şey

ama efenim o kargocu, alt sınıftan.

kargocu da üniversite mezunu bu arada
olay sadece üni değil yani. bim'de kasiyer olmak da alt sınıf mesela burada ama hepsi üniversite mezunu, anlatabiliyor muyum?

bizim toplumda ofis çalışanı olmak (aldığın 3 kuruş bile olsa) üst kast algısı veriyor. hele adı departman sorumlusu asistanı filan olursa vuhuuu -ama aldığı asgari + bin lira.

Alnımın akıyla helalinden ekmeğimi kazanıcam beni aşağlıycaklar.
Hele bi yüzüme söylesinler

Helalinden kazandıktan sonra kim ne dese umrumda olmazdı bende boşandıktan sonra uzun bir süre çalışmıştım fabrikada

Üniversitede okumaman neyi değiştirir ki elinde bir işin var çok şükür paran var kimseye muhtaç değilsin. Bende üni bitinde yaşadığım yere yakın bir fabrikaya girmeyi düşünüyorum. Bu yıllarda her yer üniversite mezunu işsiz kaynıyor bence sanşlısınız. Utanacak söyleyemeyecek birşey yok göğsünüzü gere gere söyleyin.

Evet toplum ne yazık ki öyle düşünüyor. Yanlış mı yanlış evet.
Siz kendinizden eminseniz başkasının ne düşündüğüyle ilgilenmeyin. Kendinize yatırım yapmaya devam edin.

Alnının teriyle kazandığın her iş kutsaldır. Yan gelip yatanlar örnek alsınlar helal olsun sana kuzum

Fabrika da çalışan insanlar kesinlikle alt sınıf değildir aksine fabrika çalışanlarına bu gözle bakanlar alt sınıftan daha aşağılıktır. Ama yapabiliyorsanız uzaktan eğitimle üniversite bitirmeye çalışın. Sonuçta fabrikalar garantili iş yerleri değil .

Hayır demek istediğim okumak var okumak var. Yoksa bende biliyorum üniversitede okuyan herkesin aynı amaçla gitmediğini.

Ben de buna anlam veremiyorum. Türkiye’de ve benzer düzeydeki ülkelerde böyle bir algı var. Hekim de bir hizmet verip karşılığında para kazanıyor, fabrika çalışanı da. Mesleğe göre sınıf ayırmayı inanılmaz saçma buluyorum gerçekten. Hepimiz bazı becerilerimizi para ile takas ediyoruz. Nedir bu sınıf ayrımı, enteresan. Ben eğitim düzeyi yüksek, kendi işini yapan bir kadınım. Eşim ise garson. İnsanlar buna şaşırıyorlar mesela. Ben de şaşırmalarına şaşırıyorum.

Ne demek istediginizi anladim. Dedigim gibi bizim toplumun eski dönemdeki bakis acisini ve bugün ki bakis acisini bildigim icin zaten ciddiye alamiyorum. Maalesef Türkiyede ki üniversite mezunlara yeterli is imkani sunulmuyor kendi alanlarda. Bir tatilde bir taksiciyle tanistik. Adam aslinda isletme mezunu ama calistigi sirket battigi icin ve kendi sektöründe düzgün maas ödenen is bulamadigi (calistirmak isteyen cok, ama hak ettigin maasi ödemek isteyen yok) icin bir süredir taksi kullaniyordu. Yani Türkiyede kasta sistemi gibi birsey var ama bir sürü insan da asıl mesleginde calisamiyor. Ve bu onlarin sucu olmadigi halde de kücümseniyorlar. Almanyada dediginiz gibi meslekler arasinda bu kadar takmiyorlar dediginiz gibi. Burda ama meslek edinme sistemi de Türkiyedekinden farkli.

haklısınız böyle bir algı var maalesef ülkede. Ben de bir süredir çalışmaya ara verdim. önce ilk intibada yüksek saygı gösterilen bir yerde çalışmıyorum dediğinizde saygının birden azaldığını hissediyorum maalesef. üni mezunu olmakla da bir ilgisi yok sanırım, çünkü toplumun alt sınıf olarak gördüğü bir işte de çalışsanız, çalışma hayatına da ara verseniz o saygı azalmasını hissediyorsunuz. her ortama da "heyo ben üni bitirdim" diye giremeyeceğimize de göre mecbur "aman bana ne" moduna giriyor insan bir süre sonra.

Ömrünüz boyunca bunun ezikliğini hissedeceğinize açıktan da olsa bir bölüm okuyun.

Üniversite için de “koca bulmak için gidiyorlar” demek çok sığ bir düşünce bence. Üniversiteye gitmiş olsaydınız en azından çok farklı pörtföyden insanlar tanır, sizden farklı bir hayat yaşayan insanları yargılamamayı öğrenirdiniz

Saçmalamayin.Ben taekwondo dart eğitimi aldım.İngilizce bilgisayar kursuna gittim.Sertifika alamadım.Pandemiden dolayı.Yuzme kursu hayalim var küçükken görmediğimiz pişmanım.Ama yazilicam bir iki ay içinde.Web tasarımi mezunuyum.Kami yönetimi öğrencisiyim.Ama gel gör ki torpil olmayınca A101 ve Şok'ta çalıştım.İsmini vermek istemediğim kurumsal bir firmanın marketinde çalıştım.İlk girdiğimde maaşım yüksekti.Simdi iş aramıyorum iş teklifleri geliyor neredeyse.Ve bir fabrikadan haber bekliyorum nasip olursa.Kendini asla küçümseme

Bence açıktan üniversite de okuyabilirsiniz zor değil.
Ne yazık ki insanlarda bir bakış açısı var.ben eskiden ozeldeydim yaptığım iş i söylediğimde bakış açıları farklı oluyordu insanların.sonralari atandım bakış açıları farklı halbuki kişi aynı kişi değişen şey statü. Hayırlısı ama çekilecek bisey yok küçümseyen lede muhatap olmayın

Ne münasebet. Namusunla şerefinle çalışılan her iş kutsaldır. Benim annem ilkokul mezunu. Bayılırım anneme aşırı bileğini donanımlı kadındır. MaşAllah her girdiği ortamda işini halleder hep de haklı çıkar. Bazen daha neler anne derim onda da haklı çıkar. Allah başımdan eksik etmesin.
Cehaleti olanlar kötü kalpliler ve kirli beyinliler.
Ama mutlaka oku maddi olarak illa faydası olur. 34 yaşımdayım kel alaka 2. Üniversiteme başlayacağım inş

Ülkemizdeki kast sistemi okuyarak çıkılan basamaklara sahip değil malesef. Orta sınıf bile alt orta, üst orta diye ayrılıyor ki alt orta şu an fakirlik seviyesinde olduğu için orta sınıftan bile sayılmıyor. Kendisini elinizde olmayan şeyler için üzmeyin. Azminize sağlık...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…