Eylül dostluğumuza burada devam (:

Tatlım sağlığı olsunda kilo hiiç önemli değil. Süper haber çok şükür ömür boyu ilaç kullanmıycak berracık çok sevindim. GElişimi zekası sağlığı yerindeya çok şükür gerisi boş.

en önemli şey zekası zaten. Düşünsene ilk 1 ayda tespit edilmeseydi tiroid yetersizliği yüzünden Berra beyin özürlü olacaktı, zekası bir mm bile geilşmeyecekti, etrafında ne olup bittiğini anlayacak düzeye bile gelmeyecekti. Bir okusan varya kafayı yersin. Teşhis edildi, küçücük 25 mcg lık bir ilaç bunu engelledi

Bu kadar kolay bir tedaviyle bu kadar ağır bir hasar önleniyo düşünebiliyo musun

hani doğduklarında topuk kanı zorunlu olarak alınıyor ya, ordan bakılıor bu tiroidlere

ve bu sadce 10 yıldır uygulanıyormuş Türkiye'de. Bu topuk kanı uygulamasından önce zeka özürlü olan bebeklerin çok büyük bir bölümü bu yüzden özürlü oldu yazık değil mi ya

Avrupa kırk senedir uyguluyor biz 10 senedir. Yazık diyorum başka bişey demiyorum

günaydınnn
Ahsencim çok sevindim inşallah tez zamanda bırakırsınız ilacı. Bu arada annen nasıl?
Benim annem kış için önceden çoook hazırlık yapardı ama artık hiç uğraşası yok, kv ise hayatında kışlık bişey alıp koymamış buzluğa, onlar bezelyeyi nohutu bile konserve kullanıyor :))) geçen sene benden gördüde bi kaç paket bezelye koyayım dedi banada hazırlamış verdi sağolsun, hatta hızını alamamış nohut yapmış bikaç tanede ondan verdi :))))
Bal, ayıklanmış kestane, ceviz, fındık ve tarhanam kastamonudan anneannem getirir, çeşit çeşit reçelimi ablacım yapmış getirdi baya uzun süre yeter, annem bolca nohut kuru fasulye ve buğday haşlayıp her gelişinde buzluğuma doldurur bende kırmızı biber, yeşil biber, havuç, domates, börek, köfte, yeşil fasulye ve patlıcan kızartıp koyucam. Hatta hafta sonu bile yapabilirim çoğunu ki ramazanda kolaylık olur. Misafir vs gelecek oruçlu zor yemek yapmak.

yaa ciddimisin Ahsen bilmiyodum bunu. Topuk kanındanmı belli oldu berranın ? Amanın şükür Rabbime bin şükür erken teşhis edilmiş ve tedavisi varmış ya. Yazık 10 yıl öncekiler bu kadar kolay tedavi varken şimdi hastalar

neyse bende bakayım int.den mısırı nasıl koyuyolarmış, perşembede pazar var ordan mısır alırım, artık ucuzladı mısır, dünde almıştım ama onu yemelik aldım haşlayıp yiyecez.

bu listenden şimdilik alınması gereken taze barbunya var sanırım, oda ucuzlamaya başladı çok uzun sürmüyor sanırım barbunya.

bezelyenin zamanı ne zmana kadar?
taze fasulye uzun süre oluyor yazın, onu kendime yapmalık aldıkça yarısınıda atarım, geçen yılda öyle yapmıştım bir sürü olmuştu.

kırmızı biber ve domates içinde daha zaman çok, bekleyecem iyice ucuzlasın.

bak evet patlıcanı bende karnıyarık için koyabilirm biraz.. böyle közlemelik şeyleri pikniğe götürüyorum ben, geçen yılda kırmızı biberlerimi götürmüştüm bir poşet.. nasılsa mangal yanıyor ya onlarıda közlüyorum ocak batmamış oluyor hem közde daha güzel oluyor. geçen yıl annemle kayınvalidem şaşırmıştı bir poşet kırmızı biberi görünce vaaay bunca yıllık ev hanımıyız hiç aklımıza gelmemişti dediler

Canım fasulyeyi çiğden koyma sakın tadı bozuluyor. 3-5 dakika kavurupta at. Tarhanımıda kayınvalidem yapıyor bu arada ama bu sen çok göndermiş çokta güzel olmuş. Bu senede onu yeriz sanırım.

ben taze fasulyeleri çiğden de koydum haşlayıp öylede koydum ama arada lezzet farkı göremedim. ikiside güzel olmuştu, annemde hep çiğden koyar.

ahsen ne kadar önemliymiş bu tiroid demek, bende bu kadar önemli olduğunu bilmiyordum. çok şükür ama atlatmışsınız ne güzel, inşallah bütün bebeklerde erken teşhis edilirde tedavisi yapılır.

Canım ben geçen yıl çiğden koymak gibi bir hata yaptım ne kötü bir koku bıraktı pişerken. Tüm evim leş gibi koktu. Tadına bir baktım yenecek gibi değil. Bir sürüde et koymuştum içine hepsi çöp oldu. Sonra anneme sordum kavur 5 dakika kadar dedi öyle konulurmuş.

gerçi pikniğe götürdüğüm kırmızı biberlerimin yarısı orda yenmişti bu sefer bol bol patlıcanda götürürüm eşime közletirim

Alla alla, bizde hiç öyle olmadı gerçekten, acaba seninkinde etde olduğu için mi? başka çiğden koyan yok mu yahu hiç? aydasu gelse bide ona sorsak oda kış hazırlıkları uzmanı

annem iyi ok şükür, iyi huylu bir kitleymiş göğsündeki. Ama yılda en az bir kez kontrol edilmesi lazımmış

yeşil biberi, havucu nasıl koyuyorsun buzluğa?

ewt topuk kanından ölçülüyor. 10 yıl öncesine kadar ilk doğduğunda yapılıyormuş sadece. Orda çıkarsa tedavi ediliyormuş. Ama asıl önemli olan doğduktan 10 gün sonra alınan topuk kanı. O alınmıyormuş önceden

mesela Berranın ilk doğduğunda alınan kanda değerleri çok normaldi. 10 gün sonra alınan kandaki değerleri tam 150 katıydı
görünce çılgına dönmüştüm ben

Gunaydın hamarat eylul gelınlerı...
Ohh hazırlıklar baslamıs...
Ben gecen sene buzluga atılcak cogu seyı agustos sonu eylul bası gbı yapmıstım, bu sene de cok ıstıyorum yapmayı, esım gunduzlerı evde oldugu ıcın coğu zaman, kızı babasına verırım yaparım dıye dusunuyorum ınsallah dusundugum gıbı olur

Ben gecen sene mahallenın fırınına patlıcan vermıstım közlenmesı ıcın, kısın yedık bıtırdık ama ben hamıleyım dıye mı bılmıyorum kokusunundan nefret ettım esıme sordum her defasında bısecık yok dedı. Her hafta o kozlenmıs patlıcanları cıkartıp ya hunkar begendı yaptım ya alı nazık, pratık aslında ama bu sene evde kendım kozlesem bı de oyle deneyım...

Bezelye koymucam gecen sene 3 kılo koydum bıtıremedık...

Recellerımı yaptım zaten, belkı bı kac cesıt daha yaparım...

Kızlar ben gecen sene mısır koydum pılava, pızzaya kullanmak ıcın, onları bı guzel duduklude hasladık sonra bıcakla sıyırdım elımle soyle bır ufaladım oyle attım cok makbule gectı...

Taze fasulye atmıstım şoklayarak ondan da cok memnun kaldım bu yıl da oyle yapcam ınsallah...

Bamya soklamıstım o da cok guzel oldu koku falan yoktu hıc...

Kırmızı bıbıer kozlemıstım butun butun attım onları da salataya falan yoğurtlayıp ıyı oldu...

Ahsen benım dolabım oyle cok buyuk degıl o yuzden ben gecen sene bolca şişe domates yaptım, oyle buyuk kolaylık kı anlatamam...
Ben kabuklarını soymadan robottan gecırdım hepsını, sonra derın bı tencereye atıp kaynattım yag yok tuz yok, sonra da hala altı kaynarken kavanozlara doldurup agzını kapatıp ters cevırıp sokladım soğuyana kadar ellemedım bı tana bıle fıre vermedı cok sukur...

BI de ayrıca menemenlık yaptım o da coook ısıme yaradı. domateslerı elımde doğradım, bıberlerı doğradım kaynattım kavanozladım, kısın kahvaltıya cıkardım hemen ustune yumurta ohhh mıss...

Borulce atmıstım gecen yol bu yıl atmam herhalde tek ben yıyorum...

Allah ım bu sene de nasıp etsın ınsallah yapmayı...

Ahsen ben hıc patlıcanı kızartıp koymadım, nasıl yapıyon, mesela karnıyarık ıcın normal tamamane kızartıp soğuyunca posetlıyon, sonra kısın pısırırken donukken arasına kıyma konuyor mu cozulmesını mı beklıyon?

He bı de bı kere yaprak sarmıstım ama tencereye sıgmamıstı ben de denemek ıcın buzluga atmıstım, sonra bı gun pısırdım tadında hıc bı degısıklık yoktu, bos zamanlarımda yapıp atmayı dusunuyorum...

Bırazdan da ramazanda elıme yapıssın dıye portakallı kurabıye ve peynırlı pogaca yapıp buzluga atıcam esım ıcın...

Bazen hamıle oldugumu unutuyorum

Ahsen bende diyorum bi kere alındı ikinci kez niye alıyolar meğer ne kadar önemliymiş. Bu uygulamayı başlatandan Allah razı olsun olsun. ilkini hastanede ikinciyi sağlık ocağında aldılar.

aydasu şişe domateslerden bende yapmıştım bir sürü, her yemeğe kullanıyordum çok güzel oldu bu senede yaparım inşallah. benimkilerde hiç fire vermedi. hatta geçenlerde ucuzlukçu gibi bir yer açılmıştı kavanoz kapaklarının tanesi 10 kuruştu almıştım nasılsa yazın lazım olacak diye.

geçen yıl kavanozda çok almıştım bu sene kavanoz masrafım olmayacak :)

Ahsen cıdden ne kadar onemlıymıs ve ıyıkı hemen teshıs konulmus berra ıcın... Bak bırsey daha ogrendık senden...
Annenın de ıyı olmasına cok sevındım canım...

Landfloves gecen sene fasulyelerı soklayarak yapmıstım canım kaynar suya attım tam 3 dakıka hasladım sonra hemen soğuk su dolu bır kaba aldım, sonra suzgece ıyıce kuruyunca da dolaba, cok memnun kaldım... Sonrada ıkı pakette de cıg koydum usendıgımden ama onları pısırmedım daha pısırınce yazarım buraya da...

Ay cok gaza geldım gecen sene cok keyıf almıstım yapmaktan...

Bezelye daha yenı cıktı sayılır agustos sonuna kadar yolu var onun hatta ben fasulyeyle ıkısını eylul basında yapmıstım yanlıs hatılamıyorsam...

Ya bu arada domates cok pahalı kızlar ya ve bu sene uretım cok degılmıs ucuzlamıcak dedıler dun haberlerde, ıste ona cok uzulurum... Gecen sene 50 kurusa 75 kurusa kadar dusmustu tamam bu sene o kadar dusmese de en azında 1 tl olsun barı suan burda en ucuzu 3 lıra

ohh Aydasu maşallah maşallah Domatesi annemde öle yapıyo kavanozu ama kabuklarını soyuyo. Menemenlik çok iyi oluyo gerçekten ya. Hatta bu kış k.validemler geldiya onlar bu menemeliklerden menemen yapmıştım. k.pederim bu domatesler ne güzel yaz domatesi gibi istanbulda böle değil diyo. Dedim baba zatn yaz domatesi Benim k.validem yapmaz öle şeyler.

cok buyuk rahatlık demı sıse domates...
Ben de gecen yıl 20-30 tane kavanoz almıstım e evlenırken annem yapıp da vermıstı sonra tursu kavonazları derken bı dunya oldu ama kapak almam lazım benım de yenılemek lazım kapakları rıske atmamak ıcın

Ben soymadan yaptım canım ınan bı fark olmuyo, ıyıkı ugrasmamısım dedım sonradan... Hem yemeklere kullandım hem evde pıdelere ve ozellıklere dolma sarma harclarına...

He he yazık adamcagıza nerden bılsın
kayınvaldem geldıgınde ben de ole cıkarmıstım onun da hosuna gıtmıstı hamarat gelın dıye

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…