Evlilikte kütük değişikliği

bir arkadaşım için soruyorum. Evlendiğinizde erkeğin soy ismini alıyorsunuz amenna buna sözümüz yok lakin birde erkeğin kütüğüne geçiyormuşsunuz? Yani atıyorum Kütüğünüzde 25 yıl İzmir Bornova yazıyor eşiniz diyelim Antalya Alanyalı sizin kimliğinizde de evlendiğiniz gün Antalya Alanya yazıyormuş Doğru mu bu?

Eğer doğru ise Bunu engellemek için mahkemeye mi başvurmak gerekir? Biz şok olduk bugün öğrenince...
Ay kütük değişikliği diyince odun bir adamla evliydin onu bosadin başka bir kütük le evlendin sandım. Nasıl hayal gücüm var benim.:cool:

Soruna gelince evet kütük te de eşinin kütüğüne geçiyorsun. Hatta arkadaki o aile numarası cilt numarası vs. Hepsi değişiyor.
Engelleyemiyorsunda bildiğim kadarıyla. Çünkü bir nevi başka bir ailenin nüfusuna geçiyorsun evlendiğin gün.

Eşi kütüğünü taşımadıkça derken? Biraz açar mısınız?
Yani mesela esin isterse istediği yere yeni bir kütük kaydı yaptırabilir mesela ne izmir ne antalya ıstanbullu olabilirsiniz isterseniz. Antalya dan alır kütügünü ıstanbul getirir gibi.

pof, esimin kutugundeki yeri esim bile gormemis, bir de bir sacma adi var, degistirebiliyorduysa degistiririz biz.
ben asos falan isterim :dondurma:

Eskiden değişiyordu

2000li yılların ortasında galiba nüfus kanununda değişiklik yapıldı

Eskiden ikametgahını değiştiren nüfus kütüğünü de değiştirmeli idi adrese dayalı ikametgahı değişikliği gibi

Sonra zaten kimse değiştirmiyor diye değişikliğe izin vermemeye başladılar

Eşimin abisi kendi ailesine yeni kütük açıp Bursa'ya almıştı

Bizimkiler gidip görmediğim eşimin hatta babasının bile bilmediği bir yerde

Birisi bize ben de X köylüyüm dedi eşim Adam bunu niye söyledi diye anlamamış Adam hemşehrimiz aynı köylüyüz diye demiş

Doğum yerim Ankara

Bir memur doğum yerine bakınca Ankara nın neresindenim diye kimliğimi çevirince şok olmuştu

unnamed.webp

Ey aşk, birini seversin ve herşey bir anda değişir

Soyadı değişikliği ile soyadının bağlı olduğu il kütüğüne taşınıyorsunuz. Soyağacı erkeğin tarafından devam ettiği için sizde aile kurduğunuzda erkeğin soy kütüğüne geçip sizden olan çocuklarda oraya bağlı olarak kimlik çıkarılıyor. Bunun bi çözümü yok sistem böyle tek bir alternatif var o zaman benim gibi aynı il ilçe köyü olan biri ile evlenmek o zaman sadece aile no ile birey sıra no değişiyor :)
Mantiklı cevap:super:

O yüzden eskiler erkek çocuğu isterdi soyumun devamı diye..

Eskiden değişiyordu

Eskiden ikametgahını değiştiren nüfus kütüğünü de değiştirmeli idi adrese dayalı ikametgahı değişikliği gibi

Birisi bize ben de X köylüyüm dedi eşim Adam bunu niye söyledi diye anlamamış Adam hemşehrimiz aynı köylüyüz diye demiş

Doğum yerim Ankara

Bir memur doğum yerine bakınca Ankara nın neresindenim diye kimliğimi çevirince şok olmuştu

Ben Turk vatandasligini bile 2003te aldim. :D Dogum yerim bambaska, kütük............. ..........
Ne yalan soyliyeyim hicte sevmedigim bir şehir en cok oyuzden batiyor bana. :D Gerek yoktu böyle şeylere. Herkes kutugunde kalsindi.

daha neler duyacağım acaba. Hiç annenizin de mi kimliğini görmediğiniz herkesin anası babası aynı yerin kütüğünde mi. Evet değişir kütük ve mahkeme ile değişmez ancak karı koca beraber x şehrine taşıyabilir

Eskiden değişiyordu

Doğum yerim Ankara

yeni mahalle kurulunca kütüğü yeni mahalleye aldiran çok. fakat insan zamanla kendi köyü memleketini unutuyor.
soyagaci olarak kütüğü değiştirmemeli.. bu 2000lilerde yapılan değişkliğine göre soy agacini devam edilemiyor.
mesela atiyorum soyadi yılmaz diyelim... yılmazlar soy agacini devam ederken kızlarımız kapalı gözükür.. çünkü başka kütüğe gelin gdiyorsun birini yeni gelin kütüğe aliyorsun. işte şimdi kütüğü taşinan kişilerde soyagaci devam edemiyor ben o kütüktenim diyo. soyadi aynii bende kütüğümüzden devam etmiyorsun ki akraba miyiz bilemedim
diyelim ki
lanköyden (uyduruk bir köy :KK70: ) başka sehire kütüğü aliyorsun. sonra lanköyde yaşiyor. ee kütüğü niye lanköye yapmadin... yok ben lanköylüyüm diyo peki kütük??? öle kişiler çok maalesef. kütüğü ben önem veriyorum bilmiyorum kimse kusura bakmasin.

Ben Turk vatandasligini bile 2003te aldim. :KK70: Dogum yerim bambaska, kütük............. ..........
Ne yalan soyliyeyim hicte sevmedigim bir şehir en cok oyuzden batiyor bana. :KK70: Gerek yoktu böyle şeylere. Herkes kutugunde kalsindi.
çifte vatandaşınız varsa ne mutlu sana.

Ben Turk vatandasligini bile 2003te aldim. :KK70: Dogum yerim bambaska, kütük............. ..........
Ne yalan soyliyeyim hicte sevmedigim bir şehir en cok oyuzden batiyor bana. :KK70: Gerek yoktu böyle şeylere. Herkes kutugunde kalsindi.
Çok tatlı..Bayağı bayağı Türk gibi yazıp çiziyorsunuz?Mahsuru yoksa hangi Ülkedensiniz:KK54:

Belki almayacağım soy ismini :) yani mantıken düşününce ben izmirliyim 20-30 yıl boyunca sonra bi evleniyorum antalyalı mı oluyorum? Böyle saçma, böyle absürd birşey olabilir mi? Kadın o zaman bir hiç oluyor bu zihniyette. Mahkeme kararı ile de engellenmiyormuş. Ne diyelim herkes kendi köylüsü ile evlensin o zaman hahah

Yani çocuk babanın kütüğündedir buna diyecek sözün yok ama var olan bir kütük bir memleket nasıl değişebilir bunu anlayamıyorum.

Birtek ben mi saçma buluyorum?
Kütük ve memleket aynı olmayabiliyor. Benim eşimin ailesi 30 yıl önce başka bir şehre taşınıp kütüklerini de aldırmışlar
Kimliğimi elime alınca şok oldum, memleketim yerine başka bir şehir. Acayip gıcık oluyorum bu duruma hala. Yine çok şükür, eşimin asıl memleketi yazmıyor kütükte...

Kaç yaşına kadar babanın kızısın, kendi adın soyadın var, özel bir insansın. Evlenince hooopp başka birinin malı gibi değişiyorsun. Sanki el değiştiren şirketler gibi.. Değersizlik bu bana göre .

Back
X