• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Evlilik nedeniyle işten ayrılma durumunda evlilik + kıdem tazminatı nasıl oluyor?

raggiodisole

Lethe..
Kayıtlı Üye
29 Ekim 2012
431
433
103
Kızlar selam,

Kafamda işten ayrılmalı mıyım sorusu vardı bir süredir, bu durum hakkında birkaç konu da açmıştım hatta, bir süre alttan alayım, işimi yapayım borcumuz var kendimi tutayım diye düşünürken akşam aldığım bir haberle işten çıkmayı kafama koydum.

Şimdi ben yaklaşık 4 yıldır aynı yerdeyim, 5 aylık evliyim ve evlilik nedeniyle (asıl sebep mobbing ama ben evlilik göstereceğim) ayrılmak istiyorum. Kuzenim evlilik+kıdem tazminatı alabilirsin dedi. İnternetten araştırdım ama her kafadan bir ses çıkması durumu olduğu için kafam karıştı açıkçası.

Şubat başı çıkmayı düşünüyorum, ocak başı da konuşacağım, ihbar sürem de uzun olacak yani.

Evlilik nedenli işten çıkma durumunda dilekçeyi notere mi avukata mı yazdırmak gerekiyor? Elden vermek istemiyorum.
Bir de benim maaşımın asgari kısmı bankaya yatıyor, kalanı elden veriliyor. Bu durumda elden verileni de hesaplarlar mı yoksa orada da bir ali cengiz oyunu yapılabilir mi?
Haklarımı alabilmek için nasıl bir yöntem izlemeliyim bilen varsa ve cevaplarsa çok sevinirim.

Evlilik+kıdem tazminatı nedir?dilekçeyle başvurursunuz ihbar alamazsınız.ama işveren ihbar kullandirabilir. Kıdem ve varsa yıllık izin ücretini alırsınız. Ali cengiz oyunu değil yasal ücret neyse onu öderler yani maalesef bankaya yatan üzerinden hesaplanır. Notere falan gerek yok dilekçe is gorur

1 sene olmadıysa evliliğinin üstünden evlilik cüzdanını Alıp istifa dilekçesi ile birlikte evlilik nedeniyle iş akdimi feshettim Kıdem tazminatımın ödenmesini talep ederim deyip gidiyorsun. Ihbar süresi beklemek zorunda değilsin.
Sadece Kıdem Tazminatı alabilirsin ihbar yok.
Sana bankaya neyden yatıyorsa onu verirler.

Evlilik+kıdem tazminatı nedir?dilekçeyle başvurursunuz ihbar alamazsınız.ama işveren ihbar kullandirabilir. Kıdem ve varsa yıllık izin ücretini alırsınız. Ali cengiz oyunu değil yasal ücret neyse onu öderler yani maalesef bankaya yatan üzerinden hesaplanır. Notere falan gerek yok dilekçe is gorur

1 sene olmadıysa evliliğinin üstünden evlilik cüzdanını Alıp istifa dilekçesi ile birlikte evlilik nedeniyle iş akdimi feshettim Kıdem tazminatımın ödenmesini talep ederim deyip gidiyorsun. Ihbar süresi beklemek zorunda değilsin.
Sadece Kıdem Tazminatı alabilirsin ihbar yok.
Sana bankaya neyden yatıyorsa onu verirler.

Şimdi şöyle bir örnek vereyim size, bir arkadaş gebelik iznine çıktı, banka+elden ödemesini yaptılar izinde alacağı parada. Ben de o nedenle eldeni de alabilirim belki diye düşünüyorum.

Onlara kalmış vermezlerse de zaten hak idda edemezsin ispat etmen gerekir.
Evlilik nedeniyle işten çıkacak ilk kişi benim bizim şirkette, gebelik durumlarında parayı tam aldılar, bu durumu ispat edebilirim maaş bordroları ve elden verilen tutarın zarflar, imza attığım belgeler falan hep saklı. Tabi bu uzun bir süreç olacak ben tüm bağları bir anda koparmak istiyorum.

Elden aldığınız kısımla alakalı onların tamamen ıyı nıyetıne kalmış bısey. Sıgora prımınızde dusuk yattı oyleyse, madem mobbıng var evlılıkten ayrılıp dava edın onları .

Elden aldığınız kısımla ilgili iş davalarına bakan bir avukat bulup mahkemeye gitmelisiniz. Yaptıkları devleti dolandırmak. Ispat ederseniz kazanırsınız.

Elden aldığınız kısımla alakalı onların tamamen ıyı nıyetıne kalmış bısey. Sıgora prımınızde dusuk yattı oyleyse, madem mobbıng var evlılıkten ayrılıp dava edın onları .
Gebelik durumunda arkadaşa iyi niyetli davranmıştı, mobbing artık özel hayatıma laf yapılmasına kadar ilerledi. Bunu kanıtlayarak özellikle mobbing yapan kişiye dava açabilirim, patronumun bu durumlardan hiç haberi bile yok. Benim çıkma isteğimin ciddi oluşunun farkında değiller, üstüm onu tehdit ediyormuşum gibi algılıyor. Beni herkese kötü gösterip kendini haklı çıkarıyor. Aynı şeyi patronuma da yaptıysa elden alınan tutarda sıkıntı olur mu emin olamıyorum..

Elden aldığınız kısımla ilgili iş davalarına bakan bir avukat bulup mahkemeye gitmelisiniz. Yaptıkları devleti dolandırmak. Ispat ederseniz kazanırsınız.
Çok teşekkürler, bu da aklımda ancak sanırım patronun tutumunu görmeden ne yolumu çizemeyeceğim dava açma konusunda..

Evlilik tazminatında işten ayrılma durumunda son alınan aylığın brüt ücret tutarı hesaplanır. Her çalışılan bir yıl için 1 aylık maaş ödenir (brüt). Yalnız çıkarken unutmayın eğer kullanmadığınız yıllık izinleriniz varsa ücretini alırsınız. Ve evlilik nedeni ile istifada işsizlik maaşı başvurusu yapamazsınız. Eğer dava yoluyla fazla ücret aldığınızı ispatlamak istiyorsanız muhtemeldir ki tahminin haftalık 45 saatin üzerinde çalışıyorsunuzdur bunu da ispatlayabilirseniz kaçırmayın derim.

Evlilik nedeniyle işten çıkacak ilk kişi benim bizim şirkette, gebelik durumlarında parayı tam aldılar, bu durumu ispat edebilirim maaş bordroları ve elden verilen tutarın zarflar, imza attığım belgeler falan hep saklı. Tabi bu uzun bir süreç olacak ben tüm bağları bir anda koparmak istiyorum.
O zaman verebilirler. Paramı tam verin de. Yatırdıkları kadarı üzerinden hesaplanacak olan kıdemi resmiyetten yatırarak verecekler kalanı da elden vermeleri gerekir bu durumda. Vermezlerse şikayet edip iş mahkemesine gideceğini söylersin.

Evlilik tazminatında işten ayrılma durumunda son alınan aylığın brüt ücret tutarı hesaplanır. Her çalışılan bir yıl için 1 aylık maaş ödenir (brüt). Yalnız çıkarken unutmayın eğer kullanmadığınız yıllık izinleriniz varsa ücretini alırsınız. Ve evlilik nedeni ile istifada işsizlik maaşı başvurusu yapamazsınız. Eğer dava yoluyla fazla ücret aldığınızı ispatlamak istiyorsanız muhtemeldir ki tahminin haftalık 45 saatin üzerinde çalışıyorsunuzdur bunu da ispatlayabilirseniz kaçırmayın derim.

Çok teşekkür ederim, yıllık iznimi hiç kullanmadım, kullandırmaya çalışmayacaklarını düşünüyorum, işsizlik maaşına başvurmayı düşünmüyorum, istifadan kısa süre sonra bir işe girmeyi düşünüyorum. Evet dediğiniz gibi 45 saat üzeri çalışıyoruz ancak ispatlama biraz zor ne yazık ki.

Mobbıngten alakasız olarak sızın prımlerınızı eksık odedıklerınden oturu dava acabılırsınız ama kotu olmak ıstemıyorum dersen sen bılırsın , Bende turk vatandaşı degılken calıstım 5 sene hemde cok koklu bır sıgorta genel mudurlugunde. Bende dava açacağım.Cunku o 5 sene benım ıcın hem yas hem sigortalılık suresı hemde gunlerımı cok degıstırecek

Mobbıngten alakasız olarak sızın prımlerınızı eksık odedıklerınden oturu dava acabılırsınız ama kotu olmak ıstemıyorum dersen sen bılırsın , Bende turk vatandaşı degılken calıstım 5 sene hemde cok koklu bır sıgorta genel mudurlugunde. Bende dava açacağım.Cunku o 5 sene benım ıcın hem yas hem sigortalılık suresı hemde gunlerımı cok degıstırecek
Benim içerde 14 primim var, açıklamaları da prim ödemelerini kaldırdık artık ödemeyeceğiz yönünde ve bunun imzalı bir kanıtı yok. Sigortam zaten içler acısı şu an. İçinde bulunduğum psikolojide dava açmak işten çıkmaktan sonra. Önce şuradan bir kurtulayım diyorum.

İhbar hak değil tedbirdir, kıdem tazminatından ayrı bir konu
Size ztn asgari ücretten tazminat verebilmek için bankaya yatırmıyorlar, pek alabileceğinizi düşünmüyorum ama yine 1 kere konuşmakta fayda var.

Bu gibi şikayet durumlarında devlet işçinin yanında oluyor. Önce çalıştığım bir şirkette elden ödeme alındığı şikayeti olmuştu ve vardı da. Müfettiş kimsenin alacağı olmadığı halde nasıl hesapladı bilmiyorum ama şirkete işçilere ödemeleri için miktar belirlemişti. Yüklü bir miktardı hemde. Eğer finans biriminde falan çalışıyorsanız elinizin altındadır elden ödeme imza kağıtları onlar yeterince sağlam bir delil olur diye düşünüyorum.

Bu gibi şikayet durumlarında devlet işçinin yanında oluyor. Önce çalıştığım bir şirkette elden ödeme alındığı şikayeti olmuştu ve vardı da. Müfettiş kimsenin alacağı olmadığı halde nasıl hesapladı bilmiyorum ama şirkete işçilere ödemeleri için miktar belirlemişti. Yüklü bir miktardı hemde. Eğer finans biriminde falan çalışıyorsanız elinizin altındadır elden ödeme imza kağıtları onlar yeterince sağlam bir delil olur diye düşünüyorum.
Ben çevirmenim yani projelerin çeviri işlemleri bende. Muhasebe bölümündekinden bu kanıtları isteyebilirim ancak dava açılırsa 2 şahit gerekiyor diye biliyorum, çalışan arkadaşlardan şahit olmak isteyen olur mu bilemiyorum.

Evlendikten sonra 1 yıl içerisinde evlilik nedeniyle fesih için dilekçe ile ilgili bölüme başvurunuzu gerçekleştirin. Ekinde de evlilik cüzdan fotokopisini verin. Başvurunuz kabul olacaktır. Normal şartlarda işverenler resmi olarak ödedikleri 2029,50*4 yıl=8118,00*0,0759=61,62 8118-61,62=8056,38 TL alırsınız. Açıktan kısmını çoğu işveren vermeyi kabul etmez. İnş size verirler. Ama en kötü bu parayı alırsınız.

Back