• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Evlilik. Kendi soyadımı kullanmak..

Yanlış bilgi olmasın Tansu çillerin eşi evlenmeden önce soyadını kendi değiştirmiş çiller olarak ben öyle okuduğumu hatırlıyorum

Evlenmeden once de sonra da erkek soyadi değişikligi için basvurup istedigi soyadıni alabiliyor, tabi bunu esimin soyadini alacagim diye degil, atiyorum, soyadimi çelik yaptıracagim diye aciyor, boylece esinin bekarlik soyadini ikisi de kullanabiliyor.

Hanımlar,
soyadı kavgasından banlanacaksınız bu gidişle, isteyen istediği soyadını kullanır, konu sahibesi size soyadı için dava açan var mı diye sormuş, eşinin soyunu soyadıyla yürütüp yürümeyeceğini değil, rica ediyorum soyadı davalarıyla alakalı fikriniz varsa paylaşın, konu sahibesinin sormadığı ve yalnızca eşiyle kendini alakadar eden konulara girmeyin, eşi sizler kadar dert etmemiştir.

Evlenmeden once bana kendi soyadimi kullanip kullanmayacagimi sordu belediye. Kadin basvuruda belirtmeniz gerekiyorr dedi soyadini kullanmak icin.

Aynen sizin gibi düşünen bir arkadaş vardı kulakları çınlasın

Eşinin işyeri kapatıldı adamcagız uzun süre iş bulamadı

Kadın evlere temizliğie bile gitti..üç çocuk

Sonra birgün kadın dediki

Yeter artık ben çalışıcam sen yiyecekmisin kalk görevini yap!

Sonra ben o arkadaşla küstüm çünkü ona dedimki

İkinizde eşit haklara sahipsiniz ya

O zaman o evde oturup sen de ona bakabilirsin
Yani diyorsunuz ki, eşin işsiz kalır, senin maaşına kalınca anlarsın anyayı konyayı, görürsün eşitliği. =)) Ah ah... Keşke bir fikir üzerinden konuşsaydık, zira arkadaşınızın durumu sadece kendisini bağlar.

Tanıdık bir kaç avukat var. Yarın onlarla konuşucam. Eğer tek yapabilirsin derlerse pazartesi dilekçeyi verip dava açıcam eşime. Avukatla yap derlerse de pazarlık yaparım artık onlarla :KK48:
İşalla kadın bir hakime denk gelirim de tek seferde biter:KK50:

Ugrasacaginizi sanmiyorum aslinda coook sayida emsal dava var, hatta ilk ornegi 2007 yilinda bir avukat tarafindan kazanilmis, sonrasi da gelmis.

Ben üstün demedim ki
Eşit olamazlar dedim

Şöyleki
Toplumda benimsenmiş ve haklı gerekçeler var

Hayatı tam ortadan ikiye bölüp kadın ve erkeği eşitleyemezsiniz

İkisi de ayrı görevlere ve meziyetlere sahip

Mesela arabanız bozulunca sanayiye kocanız mı götürür sizmi?

Madem herşey her koşul eşit olmalı

O misafilere tabak tasısın siz oturun
O otursun siz sanayiye araba götürün

Demek istediğim erkeğinin soyadını taşıma isteği de bundan gelir

Ve siz o sayadını layıkıyla taşıdığınız sürece o adam sizi korumak kollamak sevmek ve deger vermek durumundadır

Çünkü siz onun neslini yürüteceksiniz
Fikrimiz aynı zannederken şu mesajda koptum ben sizin fikrinizden.

Ben arabamı kendim servise götürüyorum, evde bir şey bozulunca kendim tamir edebiliyorum, şehirler arası 12 saatlik yolu kendim araç kullanarak gidebiliyorum. Bir erkek bunları yapabilir kadın yapamaz diye bir şey yok bence yanılıyorsunuz.

Benim şahsi fikrim kadın eşinin de soyadını almalı. Hayatı paylaşmaya evleniyoruz soyadini almayacaksam imza da atmayayım yani. O benim soyadımı alsin madem hayat müşterek bla bla kısmını bırakıp bence feminizmden çıkıp realist olalım. Burası Türkiye toplumun çoğunluğu bu görüşe sahip. Ben kendi soyadımın yanına onunkini ekleyeceğim fikrim bu.

Gercı beyhude konuşuyoruz konu sahibi fikir değil nasıl olacağının yolunu soruyor bir sürü laf kalabalığı yaptık. :KK39:

Yani diyorsunuz ki, eşin işsiz kalır, senin maaşına kalınca anlarsın anyayı konyayı, görürsün eşitliği. =)) Ah ah... Keşke bir fikir üzerinden konuşsaydık, zira arkadaşınızın durumu sadece kendisini bağlar.

O halde onlarca kişiye değil bir avukata sorsaydı daha aydınlanırdı
Neyse hayırlı akşamlar size

Yanlış bilgi olmasın Tansu çillerin eşi evlenmeden önce soyadını kendi değiştirmiş çiller olarak ben öyle okuduğumu hatırlıyorum
Evet normalde Medeni Kanun'a göre "erkek eşinin soyadını alamaz". Özer Çiller, evlilik öncesi soyadı değişikliği ile Çiller soyadını almış

Haklisiniz biz kadinlar daha ustunuz :)
Iyi ki kadinim , sahane muhtesem bir varligim

Ya harikasin!! :KK200:

yvz13 yvz13 Yasadigim ülkede kadinlar hep daima soyadlari ile kaliyorlar. Evlenince degismesi mümkün degil. Hatta yeni yasalar sayesinde annelerde cocuklarina soyadlarini verebiliyorlar. Yada cocuk hem anne hem babanin soyadini alabilir. Yada sadece babanin soyadinida alabilir. Hepsi mümkün. Ve kaos felan cikmadi.

Bu arada madem erkek bu kadar yüce, kiz babalar erkek degil mi? Nedir öyle büyüt, okut sonra 20-30 yil sonra kiz bir iki yil tanidigi bir kisi icin soyadini degistirsin? Soyadi yürütmek madem bu kadar önemli, bir erkek kizinda niye yürütemiyor? Adam sirf Y geni vermedi diye ne sucu var simdi? :KK12:

Hanımlar,
soyadı kavgasından banlanacaksınız bu gidişle, isteyen istediği soyadını kullanır, konu sahibesi size soyadı için dava açan var mı diye sormuş, eşinin soyunu soyadıyla yürütüp yürümeyeceğini değil, rica ediyorum soyadı davalarıyla alakalı fikriniz varsa paylaşın, konu sahibesinin sormadığı ve yalnızca eşiyle kendini alakadar eden konulara girmeyin, eşi sizler kadar dert etmemiştir.
Aynen öyle mune abla. Adam bana benim soyum nolcak demedi? Burdakilere dert oldu adamın soyu. Ha dese boşardım onu da öyle bir insan olmadığı için evlendim zaten.

Evlenmeden once de sonra da erkek soyadi değişikligi için basvurup istedigi soyadıni alabiliyor, tabi bunu esimin soyadini alacagim diye degil, atiyorum, soyadimi çelik yaptıracagim diye aciyor, boylece esinin bekarlik soyadini ikisi de kullanabiliyor.
Tansu çillerin eşi için söyledim bir ara benim eşimde benim soyadımı kullanmak istiyordu bunun için araştırmıştım evlenmeden önce soyadını değiştirmiş diye okudum yanlış bilmiyorsam :kahve:

Fikrimiz aynı zannederken şu mesajda koptum ben sizin fikrinizden.

Ben arabamı kendim servise götürüyorum, evde bir şey bozulunca kendim tamir edebiliyorum, şehirler arası 12 saatlik yolu kendim araç kullanarak gidebiliyorum. Bir erkek bunları yapabilir kadın yapamaz diye bir şey yok bence yanılıyorsunuz.

Benim şahsi fikrim kadın eşinin de soyadını almalı. Hayatı paylaşmaya evleniyoruz soyadini almayacaksam imza da atmayayım yani. O benim soyadımı alsin madem hayat müşterek bla bla kısmını bırakıp bence feminizmden çıkıp realist olalım. Burası Türkiye toplumun çoğunluğu bu görüşe sahip. Ben kendi soyadımın yanına onunkini ekleyeceğim fikrim bu.

Gercı beyhude konuşuyoruz konu sahibi fikir değil nasıl olacağının yolunu soruyor bir sürü laf kalabalığı yaptık. :KK39:

Yolu basit
Emsal davalara bakılacak
İyi bir avukatı olacak
Önceki kazanılan davalar ne şekilde ne sebeplerle kazanılmış o arastırılıacak
Ve talep edilecek
Dava görülecek en az 1 sene
Kazanırsa istediği olacak
Hepsi bu

Arkadaşlar temmuz ayında evlendik, 8 yıllık erkek arkadaşımla. Nüfus cüzdanı vs değiştirmedim daha.
Şöyle bir sorun var ki sadece kendi soyadımı kullanmak istiyorum. Bunu ona da söyledim, brni mahkemelerde süründürmüceksen istediğini yap. Ben uğraşmak istemiyorum, sen uğraşacaksan tamam dedi.
Araştırma falan yaptım internette çok az dava var kazanılan. Bu konu hakkında bilgisi olan var mı? Yıllarımı bu uğurda adliyelerde geçirmek istemiyorum açıkçası yada çuvalla avukat parası vermek istemiyorum.
Bu şekilde dava açan var mı forumda merak ettim. Ya da bu konuyla ilgili bilgisi olan avukat arkadaşlar yol gösterebilir mi?
Dava açmana gerek yok artık diye biliyorum. Nüfus cüzdanı çıkarmaya gittiğin de bir dilekçe veriyorsun. Orada seçenekler var. Tabi sadece kendi soyadını kullanacaksan aynı prosedür geçerli mi bilmiyorum. Ben ikisini bir arada kullaniyorum. Bu arada saçmalık falan değil. Gayet normal ve haklı bir istek.

Aynen öyle mune abla. Adam bana benim soyum nolcak demedi? Burdakilere dert oldu adamın soyu. Ha dese boşardım onu da öyle bir insan olmadığı için evlendim zaten.
Valla onu bunu bilmem bacım. Bu saatte bunca hummalı atışmaya girmişiz. Boşa gitmesin. O soyadı değişsin. Takipteyim. :KK53:

Tansu çillerin eşi için söyledim bir ara benim eşimde benim soyadımı kullanmak istiyordu bunun için araştırmıştım evlenmeden önce soyadını değiştirmiş diye okudum yanlış bilmiyorsam :kahve:

Evet o tansu cillerin babasinin istegi uzerine evlenmeden degistirmis :) ama benim dayim evliyken dava acip soyadini degistirdi, esinin evlenmeden onceki soyadini kullaniyorlar su anda, esiniz de degistirebilir yani.

Dava açmana gerek yok artık diye biliyorum. Nüfus cüzdanı çıkarmaya gittiğin de bir dilekçe veriyorsun. Orada seçenekler var. Tabi sadece kendi soyadını kullanacaksan aynı prosedür geçerli mi bilmiyorum. Ben ikisini bir arada kullaniyorum. Bu arada saçmalık falan değil. Gayet normal ve haklı bir istek.
2 soyadı kullanmak nüfus müdürlüğünden halloluyor. Sadece kendi soyadım için dava açmam gerekiyor. Ama arkadaşlar sağolsunlar sandığım kadar zor bir süreç değilmiş. Tek celsede bile kazanabilirim sanırım iyi bir hakimle

Evet o tansu cillerin babasinin istegi uzerine evlenmeden degistirmis :) ama benim dayim evliyken dava acip soyadini degistirdi, esinin evlenmeden onceki soyadini kullaniyorlar su anda, esiniz de degistirebilir yani.
Bunu duyarsa 1 dk bile kullanmak istemeyecektir kendi soyadını :-)

Gülüm nette azıcık baktım da yalnızca kendi soyadını kullanamıyormuşsun, eşin soyadıyla birlikte kullanılabiliyormuş, Medeni kanunun 187 maddesi gereği evlenirken nikah memuruna veya sonrasında nüfus memurluğuna yazılı başvuru yapılarak eşin soyadıyla birlikte kendi soyadını kullanmak istediğini beyan ediyormuşsun, dava açıp kendi soyadını kullanamıyormuşsun, Anayasa mahkemesi kararı bu yöndeymiş ama bir değişiklik oldu mu bilmiyorum, Anayasa mahkemesi 10 Mart 2011 tarih ve E.2009/85, K.2011/49 diye bir karar çıkıyor yazınca.

Özer bey örneği verilmiş, Özer bey evlenmeden önce Tansu hanımın babası soyadını Çiller yapmazsan kızımı sana vermem demiş, evlenmeden Çiller yapmış, romantik bir hikayeymiş, erkeklerde evlendikten sonra eşinin soyadını alamıyormuş veya kendi soyadıyla birlikte eşinin soyadını kullanamıyormuş.

Back