Evlilik. Kendi soyadımı kullanmak..

Çocuk açısından hakları evlilik korumaz zaten. Öyle olsa insanlar boşanmazdı.
Evliliğin hangi hakları koruduğunu öğrenmek için açıp medeni kanunu okuyabilirsiniz. Burada uzun uzun kanun yazacak halim yok.
Farklı soyadı olursa toplum baskısı olur diyorsunuz da sizin şu an yaptığınız şey tam olarak toplum baskısı zaten.
Konu sahibi bir karar vermiş. Bunu uygulamak için en doğru yolu sormuş. "Sizce kendi soyadımı kullanayım mı?" demediği halde ısrarla işin bu kısmına yorum yapmak toplum baskısının ta kendisi. Kanunun verdiği bir hak ve mahkemelerin emsal kararları varken toplumu ilgilendiren bir durum yok.

Size öğretilen/dayatılan şey en doğru şey sanıyor olabilirsiniz. Bu ülkede soyadı kanunu böyle. Başka ülkelerde başka başka şekillerde. En doğrusu sizinki ya da onlarınki değil. Ama en yanlışı bireyin anılmak istediği isim için mahkemeye başvurmak zorunda kalması, bir de sizin gibi düşünenlere açıklama yapmak zorunda kalması. Daha doğrusu sizin, size açıklama yapmak zorunda olduğunu zannetmeniz.

İzlandayı görse milletimiz düşer kalır herhalde, 4 aile bireyinin soyadı farklı olabiliyor. Herkes babasının ismi + kızı/oğlu şeklinde soyadı alıyor.

Rusya'da da benzer şekilde. İsim+baba adı+soyad. Ama soyad çocuğun kız ya da erkek olmasına göre şekil değiştiriyor.

Kocanın soyadının alımını kanunlarla "yasaklamış" olan ülkeler de var. Nasıl doğduysan öyle kalacaksın diyorlar. Ataerkil sistem bir köşede ağlıyor
Yine bazı ülkelerde kendi soyadınla devam etme zorunluluğun var ama özel durumlarda eşinin soyadını ekletebiliyorsun.
Bu uygulamaları yapanlar da bizden çok daha fazla gelişmiş ülkeler.

Burada ise evlendiğinin ertesi günü yemeden, içmeden, sevişmeden sosyal medyada soyadını değiştirmezse üzüntüden hastalanacak insanlar var.

Kimligi degistirmeyince soyadiniz degismemis olmuyor. Cift soyad kullanilmasinda oldugu gibi gidip belirtmeniz yeterli.

EVLİ KADIN, sadece "KENDİ SOYADINI" kullanmak İSTİYORSA:
1- Aile Mahkemesine (Aile Mahkemesi yoksa, Aile Mahkemesi Sıfatıyla Asliye Hukuk Mahkemesine) DAVA AÇMAK zorundadır.
2- Husumet, erkek eş ve nüfus müdürlüğüne yöneltilmelidir.
3- İDARİ YOLDAN bu işlemi gerçekleştirmek mümkün değildir.
4- Açılan davada HAKLI SEBEP aranmaz
5- Erkek eşin MUVAFAKATİ zorunlu değildir.
6- Açılan davanın KAZANILACAĞI kesindir (AİHM, Anayasa Mahkemesi, YHGK ve Y2HD kararları) yargıtay üyesi paylasimi

Eki Görüntüle 2176055

Yargıtay 2. Hukuk dairesi başkanıdır kendisi. Sorularınızın tamamı burada sanırım.
Davanın kazanılacagi kesin de niye değişmiyor maddeler bu mahkemelere de yazık uğraşması gereken şeylerle uğraşsınlar

İstyen istediği soyadını kullansın yahu ben de eşimin soyadını kullanıyorum benim için problem değil ama kimin gönlü ne istiyorsa onu yapsın :)

Kimligi degistirmeyince soyadiniz degismemis olmuyor. Cift soyad kullanilmasinda oldugu gibi gidip belirtmeniz yeterli.
Yeterli değil.
Kimliği değiştirmediğimi daha mevzunun çok başında olduğumu belirtmek için söyledim. Böyle bir yorum çok enteresan.
Ayrıca,
Bir ömür değiştirmicem kimliğimi ve bekar kalıcam bundan sonra

Değil mi ama? Madem kesin kazanıyoruz davayı niye mahkeme? Bende sorguluyorum bunu bi kaç gündür. 3 seçenek koy madem. Ya kendinin ya eşinin ya ikisi birden. Verelim dilekçeyi bitsin nüfus müdürlüğüne.

madem soyadınızı değiştirmiyorsunuz , o zaman anneninizin kızlık soyadını almak içinde başvurun,çünkü şuanki soyadnız da aynı sistemden geliyor
Aa bu şahane satırları atlamışım.
Annemin kızlık soyadı da dedemin
Yani babamınki bu sistem, dedeminki değil mi?

Ne güzel yazmışsınız. Sizler gibi yazanları görünce kocaman bir "oh be yalnız değilim" diyorum içimden sevinçle. Bir nebze de olsa içim umut doluyor. Çünkü belki biz de bir kadın yetiştirir ve ona bunları aktarabiliriz.

çok doğru bir yaklaşımınız var. lütfen geri adım atmayın. bende evliyken 2 soyisim kullanıyordum ve bu durumdan nefret ediyordum. sanki odadan odaya taşınan bir mobilya gibi kütüğümün taşınması da cabası.

hangi şehirdesiniz bilmiyorum ama izmir'deyseniz çok uzun yıllar önce, bu konuyu avrupa insan hakları mahkemesine taşıyıp sonuç almış avukat bir arkadaşım var, sorabiliriz.

siz bir bireysiniz ve bir başka yetişkin bireyle hayatınızı birleştirdiniz diye kendi duruşunuzdan ödün vermek zorunda değilsiniz (özveri ile tavizi karıştıran ciddi bir kitle var bu sayfada). içtenlikle tebrik ediyorum duruşunuzu.

soyun erkekten gelme meselesi hakkında yanlış bir yorum yapmak istemiyorum çünkü bu konuda bilimsel bir yazı okumadım
ama şuna dikkat çekmek istiyorum
hz Peygamberimiz aleyhisselamın soyu hz Fatıma'dan devam ediyor

Konuyu hortlatmış gibi olmıyım ama kadın halen hem eş hen de kendi soyadını kullanabiliyor mu?

Agauahah ne var bunda bazi ulkelerde boyle zaten.. cocuklarina anne soyadi verebiliyorsun nesi garip anlamiyorum

Evlenmeseydiniz o zaman soysadinizla mutlu mesut yaşarsınız

ne güzel olurdu. bunu neden hakaretmiş gibi söylediniz ki? nolur çocuk anasının soyadını taşısa? Babasınınkini taşıyor ya?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…