• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Evlilik. Kendi soyadımı kullanmak..

İnsanın koyduğu değiştirilmesi hiçte zor olmayan kurallara gene insan zorluk çıkarıyor
Bir isme gerektiğinden fazla anlam yüklemek gereksiz
Kişi istiyorsa kendi soyadını eşinin soyadını yada ikisini birden kullansın ki bir erkeğinde kadının soyadını alması normal birşeydir
Amaç tek isimse neden kadının soyismi olmasın feminen bir yaklaşımla:KK66:

Ben üstün demedim ki
Eşit olamazlar dedim

Şöyleki
Toplumda benimsenmiş ve haklı gerekçeler var

Hayatı tam ortadan ikiye bölüp kadın ve erkeği eşitleyemezsiniz

İkisi de ayrı görevlere ve meziyetlere sahip

Mesela arabanız bozulunca sanayiye kocanız mı götürür sizmi?

Madem herşey her koşul eşit olmalı

O misafilere tabak tasısın siz oturun
O otursun siz sanayiye araba götürün

Demek istediğim erkeğinin soyadını taşıma isteği de bundan gelir

Ve siz o sayadını layıkıyla taşıdığınız sürece o adam sizi korumak kollamak sevmek ve deger vermek durumundadır

Çünkü siz onun neslini yürüteceksiniz
Bu sacmalik resmen

Ooo erkek yalakası kadınlar doluşmuş buraya kocanın soyadı kocanın soyadı diye.

benim de hiç anlamadığım saçma bulduğum bir şeydir evlenince kocanın soyadını almak.
kadının işi mesleği bir yaşamı oluyor ve hop elin herifi yüzünden hepsini kaybetme riski var resmen.
bu konuda mahkemeye gerek kalmaksızın kadın kendi soyadını kullanmalıdır.
çocuklar da çifit soyadı taşımalıdır.
niye erkeğin soyadı oluyor illa?

Kadın ya da kocanın soyismi farketmez ama remiyette ben aile birliğinin sağlanması açısından aynı soyismi taşımak gerektiğini düşnüyorum...yapabiliyorsanız tansu çiller gibi siz soyisminizi eşinize verin...

isimle özgürlük düşüncesi de sığ geliyor bana....kendi soyismimi kullanıyorum diye özgür hissetmezdim sanırım...isim bir şekil, toplumda bir yer belirteci sadece...

Avukat arkadaşlar yorum yapmışlar mı bilmiyorum ama geçerli bir sebep olmadan olmayabilir.....aile bütünlüğünün korunması kanununa ters olabilir...

O deģilde benim de bir kere gidip görmediğim bir yerde nüfusa kayıtlı olmak garibime gidiyor...yapabilsem ben de onu değiştireceğim

Konu neden buralara geliyor anlamak mümkün değil gerçekten. Ayrıca okuduğumuzu anlamak neden bu kadar zor??? Kadın bir karar vermiş, eşinin soyadını kullanmayacak, nokta. Kimseye sormuyor sizce kullanayım mı kullanmayım mı diye. İşin hukuki boyutuyla ilgili bilgi almak istiyor. Ama illa ki konu sapıyor da sapıyor. Eşinin soyadını seve seve kullanan biri olarak yazıyorum bu yorumu. İki kişi karşılıklı razıysa başkalarına bir şey demek düşmez.

Yorumlara şöyle bir bakıyorum sanırım b

Allah katında da böyledir, kadinla erkegin fitratii ayni degildir. Esit degildir demiyoruz.
Nisa 34 - "erkekler, kadın üzerine idareci ve hakimdirler. "

bu ayetin yanlış çevrildiği zaten bilinen bir şey. yanlış yorumda bulunmayın ayrıca konu sahibinin ya da buradaki hanımların müslüman olduklarını nerden biliyorsun?
herkes müslüman olmak dine inanmak zorunda değil. bir de yanlış tercüme yapılmış ayetlerle kadınları erkeklere boyun eğmeye razı etmeye kalkıyorsunuz. ayıptır.

Dini içerikli yorumlar yasaktır, konuyu dine çevirmeyin, üsluplara dikkat edin lütfen.
tintinn tintinn ablacım istediğin zaman konunu kapatabiliriz, sorduğun soru soyadıyla ilgili mahkeme üzerineydi, eşinin soyadı değişikliğine onayı olmasına rağmen yalnızca ikinizi ilgilendiren konulara girilmeye başlandı.

keşke 35 yıl önce evlenirken,böyle bir hakkım olsaydı,kızlık soyadımı kullanabilseydim.şimdi kullananlara,saygıyla bakıyorum.sosyal medyada kızlık soyadımı kullanıyorum zaten.akrabalarım beni öyle tanıyor çünkü.

gelinimin fırsatı vardı,kullanmak istemedi,niyeyse.belki soyadımızın kısa,anlaşılır olmasının etkisi vardır bunda.ama eşinin ailesinin ,soyunu yürütmek istediği için,öyle tercih ettiğini düşünmüyorum.

soyadını bir kenara bırakırsak,kütük değişmesi olaylarına sinir oluyorum.eşimin en son 7 yaşında (54 yıl önce)gittiği,benim ve oğlumun hiç gitmediğimiz bir yere kütüğümüz bağlı.şimdi de ülkemizin çok farklı bir yerinden olan gelinimin kütüğü ,oğlumdan dolayı,oraya geçti.saçmalıklar silsilesi...

Evlilik devlet onayı olsun diye yapılmaz, hakları korumak için yapılır.
İnsanlar devlet onayı olmadan da sevişebilirler, beraber yaşayabilirler ya da çocuk yapabilirler.
Evlilik hakları korumayı sağlar. İki bireyin birbirlerine ve kazanımlarına dair haklarını korur.
Soyadı düzenlemeleri her ülkede farklı farklı. Hiçbir ülke bu yüzden paramparça olmuyor. Bu konunun evlilikle hiçbir alakası yok yani.

İzlandayı görse milletimiz düşer kalır herhalde, 4 aile bireyinin soyadı farklı olabiliyor. Herkes babasının ismi + kızı/oğlu şeklinde soyadı alıyor.

İzlandayı görse milletimiz düşer kalır herhalde, 4 aile bireyinin soyadı farklı olabiliyor. Herkes babasının ismi + kızı/oğlu şeklinde soyadı alıyor.
Miss,
eşimin soyadını kullanıyorum, kendi soyadımı kullanmayı düşünmedim bilgisini verip azıcık birşeyler karalayayım senin yazın üzerine, sevgi, aşk, sadakat duyguları soyadı veya takılan alyansa bağlanmamalı bence, sevgi de aşk da sadakat da yürekte oluyor, ne alyans ne soyadı bağlıyor çiftleri, gönül bağı bağlıyor bence, iyi bir eş olduğunuzu yüzükle ölçemez kimse veya soyadı değiştirmenizle, gönül bağı başka birşeydir, gözlerde görürsünüz onu, davranışlarda sözlerde fark edersiniz, işte o an ne soyadının bir önemi kalır, ne evli olduğunuzu gösteren herhangi bir materyalin, siz gönülden bağlıysanız da insanların ne dediğinin ne düşündüğünün önemi yoktur, bu ikiniz arasındadır size özeldir.

Miss,
eşimin soyadını kullanıyorum, kendi soyadımı kullanmayı düşünmedim bilgisini verip azıcık birşeyler karalayayım senin yazın üzerine, sevgi, aşk, sadakat duyguları soyadı veya takılan alyansa bağlanmamalı bence, sevgi de aşk da sadakat da yürekte oluyor, ne alyans ne soyadı bağlıyor çiftleri, gönül bağı bağlıyor bence, iyi bir eş olduğunuzu yüzükle ölçemez kimse veya soyadı değiştirmenizle, gönül bağı başka birşeydir, gözlerde görürsünüz onu, davranışlarda sözlerde fark edersiniz, işte o an ne soyadının bir önemi kalır, ne evli olduğunuzu gösteren herhangi bir materyalin, siz gönülden bağlıysanız da insanların ne dediğinin ne düşündüğünün önemi yoktur, bu ikiniz arasındadır size özeldir.

Valla ablacım o dediğin eski evliliklerde varmış
Şimdi sevgi, saygı, sadakat kaldı mı ki? Evliliklerin temeli ya maddiyat, ya tip güzellik ya şehvet....günümüz evliliklerinin çoğu boş.

Dini içerikli yorumlar yasaktır, konuyu dine çevirmeyin, üsluplara dikkat edin lütfen.
tintinn tintinn ablacım istediğin zaman konunu kapatabiliriz, sorduğun soru soyadıyla ilgili mahkeme üzerineydi, eşinin soyadı değişikliğine onayı olmasına rağmen yalnızca ikinizi ilgilendiren konulara girilmeye başlandı.
Mune abla ilk başta bende düşündüm bunu. Sonra vazgeçtim. Ne beni bilirler burda atıp tutanlar ne eşimi. Zaten ben evlenmeden de birlikteydim bu adamla aynı evdeydim. Hiç birimiz de demedi birbirine biz evli değiliz benim sana sorumluşuğum yok diye. Üstümüze düşeni yaptık, birbirimizi sevdik saydık, ihanet etmedik.
Konuyu niye kapatmak istemediğim kısmını da söyleyeyim. Benim gibi düşünen bunu yapmak isteyen kadınlar hep elalem ne der korkusu yaşıyor. Gelip okusunlar konuyu, elalemin ne diyeceğini görsünler. Onlara destek olan, yaptıklarını onaylayan kadınların daha çok olduklarını da görsünler. Evlilik kocanın soyadını almak değil. Ömür boyu birlikte olmak.
Ben 2 ailede kaynaşmak istiyordu artık, dünür olalım torun sevelim moduna girdikleri için evlendim. Bizim gibi düşünmediklerinden. Onlar için imza rahat ilişki, insanları dinlememek demek o yüzden yani.
Neyse işte konuya bakış açım budur.

Valla ablacım o dediğin eski evliliklerde varmış
Şimdi sevgi, saygı, sadakat kaldı mı ki? Evliliklerin temeli ya maddiyat, ya tip güzellik ya şehvet....günümüz evliliklerinin çoğu boş.
Mazide kaldı aşkımız diyorsun :)) günümüzde de vardır mutlaka ama tabii bir yandan haklısın, maalesef son zamanlarda evliliklerde sevgi saygı geri plana atılır oldu, şiddet, aldatma, para pul konuları öne çıktı, beni döven adamın soyadını taşısam ne olacak mesela, defalarca aldatan adam parmağında üstünde ben evliyim yazan koca bir yüzük taşısa ne fayda, bana yüreğini vermedikten sonra soyadı yüzük eşya hepsi bir yere kadar.

Kendi soyadını kullanan kadınlara bende saygıyla bakıyorum.Ama ben evlensem kullanmam galiba.Çünkü kendi soyadımı oldum olası sevemedim.
Soyadimi sevseydim eğer kesinlikle kullanırdım başkaları ne derse desin umrumda olmazdı.

O ataerkil toplumun dayatması ablacım
İlk toplumlar göçebe ve anaerkildi. Bir kadın pekçok erkekten çocuk sahibi olabilirdi ve çocuklar anneye aitti. Aile kavramı = anne + çocukları şeklindeydi. Gördüğünüz gibi 'soy' dediğiniz şey tamamen toplum algısına bağlı kadından da gelebilir, erkekten de. Dayattığınız şey ne yaratılış gereği, ne Allah'ın emri sadece erkek dayatması. Kural, yasalar ve dinler de erkek yapımı zaten. Kulun koyduğu kural ne doğa gereği, ne kainat emri. Erkeklerin başkasının çocuğunu beslememek için uydurduğu kurallar toplamı o kadar.
+1000000
Ben de aynen bu şekilde bir yazı okumuştum, tamamen erkeklerin bize dayattığı saçmalıklar grubundan sadece bir tanesi. Bence her birey hem anne hem de babasının soyadını kullanma hakkına sahip olmalı, yani nasıl ki erkek soyismini çocuğuna vermek zorundaysa kadının soyadı da çocuğuna verilmek zorunda olmalı. Yetti be hep eşitsizlik hep eşitsizlik:mad:

Son düzenleme:
Merhaba,

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Uğur Gençcan 'ın bizzat kendi paylaşımını aşağıda sizinle paylaşıyorum. Gayet açık ve net :)

EVLİ KADIN, sadece "KENDİ SOYADINI" kullanmak İSTİYORSA:

1- Aile Mahkemesine DAVA AÇMAK zorundadır.
2- Husumet, erkek eş ve nüfus müdürlüğüne yöneltilmelidir.
3- İDARİ YOLDAN bu işlemi gerçekleştirmek mümkün değildir.
4- Açılan davada HAKLI SEBEP aranmaz
5- Erkek eşin MUVAFAKATİ zorunlu değildir.
6- Açılan davanın KAZANILACAĞI kesindir (AİHM, Anayasa Mahkemesi, YHGK ve Y2HD kararları)

Yorumlara şöyle bir bakıyorum sanırım b

Allah katında da böyledir, kadinla erkegin fitratii ayni degildir. Esit degildir demiyoruz.
Nisa 34 - "erkekler, kadın üzerine idareci ve hakimdirler. "
Önce kavvam kelimesini öğrenin.
O ayetin manasını daha iyi anlayacaksınız.

Back