• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Evlilik. Kendi soyadımı kullanmak..

Kimse kimsenin soyadını layıkıyla taşımak için evlenmiyor. Layıkıyla taşımalısın denilecek soyad sadece babamın soyadıdır. Herkes kendi namusu onuru gururu için yaşar kimse kimsenin üstünde değildir.
Çocuklarını tek başına büyütüp hayata katan kadınlar için Sanayiye gitmek o kadar kolay ki böyle basit şeylerle gücümüzü küçümsemeyin.

Tek bir sorum var, o zaman neden evlendiniz? Madem o kadar özgür ruhlusunuz.. Kendi içinde çelişki.
Aile olmak aynı soyadı taşımaktan gelir. Yüzyıllardır olan kurallar böyle. Ayrıca eşin soyadını almak ona olan sevgiyi ve değeri gösterir. Sizi küçültmez

Tek bir sorum var, o zaman neden evlendiniz? Madem o kadar özgür ruhlusunuz.. Kendi içinde çelişki.
Aile olmak aynı soyadı taşımaktan gelir. Yüzyıllardır olan kurallar böyle. Ayrıca eşin soyadını almak ona olan sevgiyi ve değeri gösterir. Sizi küçültmez

Peki o zaman neden erkekler kadınların soyadını almıyor?

O ataerkil toplumun dayatması ablacım
İlk toplumlar göçebe ve anaerkildi. Bir kadın pekçok erkekten çocuk sahibi olabilirdi ve çocuklar anneye aitti. Aile kavramı = anne + çocukları şeklindeydi. Gördüğünüz gibi 'soy' dediğiniz şey tamamen toplum algısına bağlı kadından da gelebilir, erkekten de. Dayattığınız şey ne yaratılış gereği, ne Allah'ın emri sadece erkek dayatması. Kural, yasalar ve dinler de erkek yapımı zaten. Kulun koyduğu kural ne doğa gereği, ne kainat emri. Erkeklerin başkasının çocuğunu beslememek için uydurduğu kurallar toplamı o kadar.

efforumu gençlik yıllarımı nefsani herşeyimi bedenimi emeğimi verdim o da bana

Çocugumun baba dediği adam o benim kocam

Kendi adıma söyleyeyim

Ben eşime hayatımın geri kalanını tüm efforumu gençlik yıllarımı nefsani herşeyimi bedenimi emeğimi verdim o da bana

Çocugumun baba dediği adam o benim kocam

Ve onun soyadını tasırken ikinci sınıf insan gibi hissetmiyorum
kesinlikle katılıyorum, aile bütünlüğünü gösteren bir simgedir soyad.

O ataerkil toplumun dayatması ablacım
İlk toplumlar göçebe ve anaerkildi. Bir kadın pekçok erkekten çocuk sahibi olabilirdi ve çocuklar anneye aitti. Aile kavramı = anne + çocukları şeklindeydi. Gördüğünüz gibi 'soy' dediğiniz şey tamamen toplum algısına bağlı kadından da gelebilir, erkekten de. Dayattığınız şey ne yaratılış gereği, ne Allah'ın emri sadece erkek dayatması. Kural ve yasalar da erkek yapımı zaten. Kulun koyduğu kural ne doğa gereği, ne kainat emri. Erkeklerin başkasının çocuğunu beslememek için uydurduğu kurallar toplamı o kadar.
sevgili abla, hep pozitif yorumlar yapıyorsun, yanlış anlama beni.
fakat şimdi bir kadın gidip beş erkekten ayrı ayrı çocuk yapsa tıpkı o örnekteki gibi, bu normal karşılanır mı? siz normal karşılar mısınız?
aile kavramı bir kadın ve bir erkek ve onların çocuklarıdır.
insan sevdiği insanın soyadını alsa ne olur, ismini A olsa nolur B olsa ne olur.neyin gururu kibiri bu, neyi kanıtlama cabası, kimse size aferin demez kendi soyadınızı kullanıyorsunz diye, önemli ve güçlü biri de yapmaz. sadece eşinize deger vermediğinizi gosterirsiniz.
ne kadınlar var 5-10 çocuk büyüten sırtında taşıyıp tarlada çalışan, hiçbiri eşinin soyadını almaktan gocunmadı, hepsi de iyi birer anne oldu

sevgili abla, hep pozitif yorumlar yapıyorsun, yanlış anlama beni.
fakat şimdi bir kadın gidip beş erkekten ayrı ayrı çocuk yapsa tıpkı o örnekteki gibi, bu normal karşılanır mı? siz normal karşılar mısınız?
aile kavramı bir kadın ve bir erkek ve onların çocuklarıdır.
insan sevdiği insanın soyadını alsa ne olur, ismini a olsa nolur b olsa ne olur.neyin gururu kibiri bu, neyi kanıtlama cabası, kimse size aferin demez sadece eşinize deger vermediğinizi gosterirsiniz.

Bak panpacım şu anki toplumda 'normal' gelmez çünkü bugünkü toplumun normu farklı. Sana doğru gelmiyor ama o zamanki toplumun da normu bu şekildeymiş ve insanlar bu şekilde yaşıyormuş.

Şimdiki toplumda erkek evlenip boşanıp veya evlenmeyerek farklı farklı kadınlardan çocuk yapabiliyor, hepsine 'soy' verebiliyor. Çok değil birkaç bin yıl önce de aynı şeyi kadınlar yapıyordu eee ne farkı var? Kadın da erkek de insan, çocuk babaya ait olabiliyorsa kadına da ait olabilir bir farkı yok ki 2 sistemin de.

Ataerkillik beynine itildiği için anaerkillik sana "iğrenç" geliyor ama 2 sistemin de hiçbir farkı yok aslında.

Erkekler de seviyor onlar kadının ismini alsın madem? Neden sevdiğini gösterme çabası kadına kalıyor hep? Bana kalırsa kimse kadın da erkek de kendinden vazgeçmeden, benliğini yitirmeden evlensin mutlu olsun. Neden ezilmek istenen taraf hep kadın?

Son düzenleme:
Bak panpacım şu anki toplumda 'normal' gelmez çünkü bugünkü toplumun normu farklı. Sana doğru gelmiyor ama o zamanki toplumun da normu bu şekildeymiş ve insanlar bu şekilde yaşıyormuş.

Şimdiki toplumda erkek evlenip boşanıp veya evlenmeyerek farklı farklı kadınlardan çocuk yapabiliyor, hepsine 'soy' verebiliyor. Çok değil birkaç bin yıl önce de aynı şeyi kadınlar yapıyordu eee ne farkı var? Kadın da erkek de insan, çocuk babaya ait olabiliyorsa kadına da ait olabilir bir farkı yok ki 2 sistemin de.
o zaman evlilikte boş beleş bir şey, neden evleniyoruz diye neden kimse sorgulamıyor, neden devlet onayına ihtiyac duyuyorsunuz madem bu kadar kadın haklarınu savunuyorsanız, evlilik bazı söylemlere göre kadını köleleştiren ve hizmetçiden farksız yapan bir kurum, bu sorgulanmıyor ama soyad neden erkekten gelir bu soorgulanıyor, saçma değil mi

Bir sürü olumsuz yorum gelmişti konuma. Ama bu, bu bambaşka bir kafa yapısı.. Size verecek cevabım yok.

valla bir tam destek de benden gelsin sana tintin.. ben de bir ara iki soy ismimi de kullanmayı düşünmüştüm ama o zaman da Meksikalı gibi olacağım için vazgeçtim :27: son gelişmeleri okuyamadım verdin mi dilekçeni bilmiyorum ama işlemler sırasında şansın bol olsun şimdiden :)

Ben evlenmeden önce eşimle konuştum bunu, eğer bana yok illa benim soyadımı alacaksın deseydi, illa ki kendi soyadımı kullanırdım.
Ama sen bilirsin dedi, hatta kendi ailesiyle görülmüyordu, bende değiştireceğim soyadımı falan dedi, benimki arada kaynadı gitti :D
Tabi ne o değiştirdi, ne de ben kendi kızlık soyadımı kullanmıyorum..
Bilgim yok yasal olarak ama istiyorsanız mutlaka kullanın.

Arkadaşlar temmuz ayında evlendik, 8 yıllık erkek arkadaşımla. Nüfus cüzdanı vs değiştirmedim daha.
Şöyle bir sorun var ki sadece kendi soyadımı kullanmak istiyorum. Bunu ona da söyledim, beni mahkemelerde süründürmüceksen istediğini yap. Ben uğraşmak istemiyorum, sen uğraşacaksan tamam dedi.
Araştırma falan yaptım internette çok az dava var kazanılan. Bu konu hakkında bilgisi olan var mı? Yıllarımı bu uğurda adliyelerde geçirmek istemiyorum açıkçası yada çuvalla avukat parası vermek istemiyorum.
Bu şekilde dava açan var mı forumda merak ettim. Ya da bu konuyla ilgili bilgisi olan avukat arkadaşlar yol gösterebilir mi?
Arkadaşlar soyadı değişikliği evlilik sonrasıyla alakalı değil. Nikah başvurusu sırasında belirlenen bir işlem. O zaman soruyorlar hangisini kullanacağınızı. Yani evlendikten sonra otomatik değişiyor falan değil. Nikah başvurusu için belediyeye gitmeden kararınızı vereceksiniz. Bilgisi olmayan arkadaşlar için söylüyorum çünkü geri dönüşü olmuyor.

Usul nedir bilmiyorum, ama gönülden destekliyorum. Hep derim, soy dediğin babadan geçer zaten, kocadan değil. Evlenince kocanın adını almak kadar saçmalık yok bence. O benimkini alsın, illa ortak olacaksa :KK70:
Zaten olay daha çok çocuk açısından gerekli. Çocuk babanın soyadını alacağı için anne ayrı soyadı taşırsa toplumsal olarak kendini kötü hissetme ya da evli olunduğuna inanmama gibi durumlar. Gerçi kocasının soyadını kullanmak istemeyen kişinin bu baskıyı takacağını da sanmıyorum :) ama ben nedense 25 yıl babamın soyadını taşıdım, şimdiden sonra da çocuğumun babasının soyadını taşıyayım diye düşünüp değiştirmiştim:)

Arkadaşlar soyadı değişikliği evlilik sonrasıyla alakalı değil. Nikah başvurusu sırasında belirlenen bir işlem. O zaman soruyorlar hangisini kullanacağınızı. Yani evlendikten sonra otomatik değişiyor falan değil. Nikah başvurusu için belediyeye gitmeden kararınızı vereceksiniz. Bilgisi olmayan arkadaşlar için söylüyorum çünkü geri dönüşü olmuyor.
Canım senin dediğinin bir sürü şekilde geri dönüşü oluyor. Nikahtan sonra nüfus müdürlüğüne dilekçe verince bile oluyor. Benim dediğim o değil ama.

valla bir tam destek de benden gelsin sana tintin.. ben de bir ara iki soy ismimi de kullanmayı düşünmüştüm ama o zaman da Meksikalı gibi olacağım için vazgeçtim :KK53: son gelişmeleri okuyamadım verdin mi dilekçeni bilmiyorum ama işlemler sırasında şansın bol olsun şimdiden :)
Sağol canım. Avukatımı ayarladım bugün. Dilekçeyi pazartesi vericez nasipse

Canım senin dediğinin bir sürü şekilde geri dönüşü oluyor. Nikahtan sonra nüfus müdürlüğüne dilekçe verince bile oluyor. Benim dediğim o değil ama.
Kendi soyadını kullanmak yasal diye biliyorum ben fakat sonrasında değiştirmek artık eski soyadına dönmek değil “soyadı değiştirmek” işlemleri gibi kabul ediliyor formal olarak. Yani biraz uğraşlı.. ama mümkünsüz değil. Yapılabilir.

o zaman evlilikte boş beleş bir şey, neden evleniyoruz diye neden kimse sorgulamıyor, neden devlet onayına ihtiyac duyuyorsunuz madem bu kadar kadın haklarınu savunuyorsanız, evlilik bazı söylemlere göre kadını köleleştiren ve hizmetçiden farksız yapan bir kurum, bu sorgulanmıyor ama soyad neden erkekten gelir bu soorgulanıyor, saçma değil mi

Evlilik devlet onayı olsun diye yapılmaz, hakları korumak için yapılır.
İnsanlar devlet onayı olmadan da sevişebilirler, beraber yaşayabilirler ya da çocuk yapabilirler.
Evlilik hakları korumayı sağlar. İki bireyin birbirlerine ve kazanımlarına dair haklarını korur.
Soyadı düzenlemeleri her ülkede farklı farklı. Hiçbir ülke bu yüzden paramparça olmuyor. Bu konunun evlilikle hiçbir alakası yok yani.

Back