• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Evlilik. Kendi soyadımı kullanmak..

Türkan Şoray mesela Hülya Avşar isminizin bir marka ya da Tanınmış biri olmanız gerekiyor
Bu kisiler evliyken eslerinin soyisimlerini tasidilar yalnız. Sadece toplumda alisilmis sekilde anilmaya ve sozlu olarak bu sekilde hatirlanmaya devam ettiler. Hatta bir donem hulya avsarin kimlikte soyadi epey olay olmustu, roportajlar yapmisti. Her neyse.

Konu sahibi, iciniz rahat olsun. Degisiklik yapabiliyorsunuz. Ortalama 12 ay sürüyor ne yazık ki, ancak 2 senedir bu hakkınız var. Esinizin yapmasi gereken herhangi bir sey yok, evlilik cuzdaninizi ayırmamaniz yeterli... Ne yazik ki her sey bu kadar uzuyor... Tez zamanda cozersiniz insallah :)

Arkadaşlar temmuz ayında evlendik, 8 yıllık erkek arkadaşımla. Nüfus cüzdanı vs değiştirmedim daha.
Şöyle bir sorun var ki sadece kendi soyadımı kullanmak istiyorum. Bunu ona da söyledim, beni mahkemelerde süründürmüceksen istediğini yap. Ben uğraşmak istemiyorum, sen uğraşacaksan tamam dedi.
Araştırma falan yaptım internette çok az dava var kazanılan. Bu konu hakkında bilgisi olan var mı? Yıllarımı bu uğurda adliyelerde geçirmek istemiyorum açıkçası yada çuvalla avukat parası vermek istemiyorum.
Bu şekilde dava açan var mı forumda merak ettim. Ya da bu konuyla ilgili bilgisi olan avukat arkadaşlar yol gösterebilir mi?
nüfus idaresine gidin, orda değişiyor

Bu kisiler evliyken eslerinin soyisimlerini tasidilar yalnız. Sadece toplumda alisilmis sekilde anilmaya ve sozlu olarak bu sekilde hatirlanmaya devam ettiler. Hatta bir donem hulya avsarin kimlikte soyadi epey olay olmustu, roportajlar yapmisti. Her neyse.

Konu sahibi, iciniz rahat olsun. Degisiklik yapabiliyorsunuz. Ortalama 12 ay sürüyor ne yazık ki, ancak 2 senedir bu hakkınız var. Esinizin yapmasi gereken herhangi bir sey yok, evlilik cuzdaninizi ayırmamaniz yeterli... Ne yazik ki her sey bu kadar uzuyor... Tez zamanda cozersiniz insallah :)
Hülya avşar kimlikte eşinin soyadını mu kullanmış

sadece kendi soyadınızı kullanmak çocuk doğunca babanın soy adını alacağı için iki soyad farklı oluyor. okul kaydında vs sorun çıkartabilir size.

Sadece bir kişi yazmış, ona da kimse cevap vermemiş. Kendi soyadım diye direttiğiniz şey de babanız dahi olsa bir başka erkeğin soyadı. Ben kendimi adım ve soyadım üzerine tanımlamamayı seçiyorum misal. Bugün adım George'da olsa sorun değil yani. İki isim alsam mesela İspanyol ismi gibi olacak zaten iki isimliyim ve isimlerim uzun. Eşitliği savunmuyorum diye düşünülmesin bu. Sadece çok sembolik şeylere takılıyormuşuz gibi geliyor "eşitlik" denildiğinde. Kütük de babamın kütüğü en basitinden, ben orada bile doğmadım. Bir kere dahi gitmedim üstelik. Ortalama 60-70 yıllık ömürde soyadım ne olmuş, ne olmalı, ne olacak diye düşünmek ne bileyim yani. Ne fark eder ki modundayım bu tarz şeylere. Kendi soyadımı eşime veremiyorsam kendi soyadımı sürdürerek eşitliği sağlamış olmuyorum bir yerde yine.

Kesinlikle çiftler evlenirken yeni bir soyadı seçme hakkı tanınmalı. Boşandıktan sonra da herkes istediği soyadıyla devam etsin.

Ben üstün demedim ki
Eşit olamazlar dedim

Şöyleki
Toplumda benimsenmiş ve haklı gerekçeler var

Hayatı tam ortadan ikiye bölüp kadın ve erkeği eşitleyemezsiniz

İkisi de ayrı görevlere ve meziyetlere sahip

Mesela arabanız bozulunca sanayiye kocanız mı götürür sizmi?

Madem herşey her koşul eşit olmalı

O misafilere tabak tasısın siz oturun
O otursun siz sanayiye araba götürün

Demek istediğim erkeğinin soyadını taşıma isteği de bundan gelir

Ve siz o sayadını layıkıyla taşıdığınız sürece o adam sizi korumak kollamak sevmek ve deger vermek durumundadır

Çünkü siz onun neslini yürüteceksiniz

Bir kadın olarak bu yazdıklarınızı kendinize nasıl yakıştırdınız merak ediyorum doğrusu. "layıkıyla soyadını taşımak" nedir allah için ? Evlilik bu mu ? Neslini yürütmek, layıkıyla soyadını taşımak mı ? Siz kadın olarak bunları kendinize uygun görüyorsanız bir erkek sizi neden ezmesin ? Konu sahibesinin dediğine katılıyorum bence de lütfen yazmayın. Çünkü sizleri gördükçe bir şeylerin düzeleceğine olan inancım yıkılıyor resmen.

Sadece bir kişi yazmış, ona da kimse cevap vermemiş. Kendi soyadım diye direttiğiniz şey de babanız dahi olsa bir başka erkeğin soyadı. Ben kendimi adım ve soyadım üzerine tanımlamamayı seçiyorum misal. Bugün adım George'da olsa sorun değil yani. İki isim alsam mesela İspanyol ismi gibi olacak zaten iki isimliyim ve isimlerim uzun. Eşitliği savunmuyorum diye düşünülmesin bu. Sadece çok sembolik şeylere takılıyormuşuz gibi geliyor "eşitlik" denildiğinde. Kütük de babamın kütüğü en basitinden, ben orada bile doğmadım. Bir kere dahi gitmedim üstelik. Ortalama 60-70 yıllık ömürde soyadım ne olmuş, ne olmalı, ne olacak diye düşünmek ne bileyim yani. Ne fark eder ki modundayım bu tarz şeylere. Kendi soyadımı eşime veremiyorsam kendi soyadımı sürdürerek eşitliği sağlamış olmuyorum bir yerde yine.

Kesinlikle çiftler evlenirken yeni bir soyadı seçme hakkı tanınmalı. Boşandıktan sonra da herkes istediği soyadıyla devam etsin.
Ben bu konu hakkında cevap vermiştim ama nerde bilemiyorum. Çok duymak isterseniz cevabı sayfaları tarayabilirsiniz.
Ortak soyadı hayal gibi ama işalla o da olur bir gün

şahsen bunun icin ugrasmazdim
esim bana saygili sevgili olsun da gerisi onemli degil bana gore
sonucta ister kendi soyadimi kullaniyim ister esiminkini adam adam degilse ne fark ederki
peki cocuklarin olunca hangi soyadini alacaklar cok karisacak karsilarina cikacak hep
illa yok kendi soyadim olsun diyosan bence hem kendi soyadini hem esinin soyadini alman daha mantikli bence ileride cocuklarin icin

Bir kadın olarak bu yazdıklarınızı kendinize nasıl yakıştırdınız merak ediyorum doğrusu. "layıkıyla soyadını taşımak" nedir allah için ? Evlilik bu mu ? Neslini yürütmek, layıkıyla soyadını taşımak mı ? Siz kadın olarak bunları kendinize uygun görüyorsanız bir erkek sizi neden ezmesin ? Konu sahibesinin dediğine katılıyorum bence de lütfen yazmayın. Çünkü sizleri gördükçe bir şeylerin düzeleceğine olan inancım yıkılıyor resmen.

Ne kadar acı dimi? Bir kadın çıkıyor diyor ki erkeğin soyadını layıkıyla taşımak..Ve layikiyla taşıyorsa da erkeğin koruyup kollayacağından bahsediyor. Kendine bir erkeğin gölgesinde yaşam hakkı sunan bir kadın.
Kadın erkeğin soyadını layıkıyla taşımalı çünkü erkek üstün bir varlık, o soyad veriyorsa kadın buna minnet etmeli hatta kendi benliğini unutup bilmemkinin karısı diye sıfatlandırmalı kendisini.Sonra da bilmemkinin annesi diye..Ama kendi benliği var mı ortada..Yok! Ve bu düşüncedeki kadınlar kendi zihniyetinde çocuklar büyütüyorlar ve çıkmaz bir döngüye giriyoruz..

Son düzenleme:
Evlenirken zaten maddi manevi tüm haklarının yarısını da eşler birbirine devreder

Sadece evlendim dediğiniz şey ömrünüzün geri kalanı

Çocuklarınızın babası olacak adamdan bahsetiyorsunuz

İsterseniz çocuklar da sizin soyadınızı tasısın doğunca
Zaten çocuğun annenin soyadını alması da mümkün diye biliyorum. Çok normal bir şey bu. Evlendik diye benliğimizden olmuyoruz sonuçta. Kütük değişmesi bile o kadar saçma ki :işsiz:

Ben üstün demedim ki
Eşit olamazlar dedim

Şöyleki
Toplumda benimsenmiş ve haklı gerekçeler var

Hayatı tam ortadan ikiye bölüp kadın ve erkeği eşitleyemezsiniz

İkisi de ayrı görevlere ve meziyetlere sahip

Mesela arabanız bozulunca sanayiye kocanız mı götürür sizmi?

Madem herşey her koşul eşit olmalı

O misafilere tabak tasısın siz oturun
O otursun siz sanayiye araba götürün

Demek istediğim erkeğinin soyadını taşıma isteği de bundan gelir

Ve siz o sayadını layıkıyla taşıdığınız sürece o adam sizi korumak kollamak sevmek ve deger vermek durumundadır

Çünkü siz onun neslini yürüteceksiniz

neslini yürüteceksiniz derken sanki padişahla evleniyoruz. ne nesli allah aşkına.

ayrıca erkek tabak taşıyamaz diye bi kural yok. gayet de taşır, taşıyan var.
sanayiye araba götüren kadın da var.
siz ve eşiniz bunları yapmıyorsunuz diye başkaları da yapmıyor sanmayın.

Nikah başvurusunda bunu belirtseydiniz kendi soyadınızı kullanabilirdiniz. Bize yardımcı olan hanımefendi bana böyle bir seçenek sunmuştu ama ben kabul etmemiştim.

Nikah başvurusunda bunu belirtseydiniz kendi soyadınızı kullanabilirdiniz. Bize yardımcı olan hanımefendi bana böyle bir seçenek sunmuştu ama ben kabul etmemiştim.
Kullanilmiyor kadinin bahsettigi çift soyisimdir kendi soyisminizi de ekliyebiliriz demis olabilir,sadece kendi soyadini kullanmak isterse dava acilmasi gerek,konu sahibide pazartesi acacakmis.

Back