Evliliğin en temel kuralını unutmayın
Sağlıklı bir ilişki için kişinin karşısındakini kendisinden ayrı bir birey olarak görüp onun duygu ve düşüncelerini anlamaya çalışması gerekir.
Bunu yapabilmek için de kişi önce kendini tanıyıp anlamalıdır.
Farklılıklara rağmen ortak kararlar alabilmek
Evlilik birbirinden farklı iki insanın beraber bir yaşam sürdürmesidir. Hiçbir insan diğerine benzemez, birbirine benzeyen insanların da aynı anda, aynı duygu ve düşüncelerde olması her zaman mümkün değildir. Evlilik yaşamı ise bu farklılıklara rağmen ortak kararlar almayı ve birlikte hareket etmeyi gerektiren durumlarla doludur. Bu nedenle en uyumlu evliliklerde bile zaman zaman çatışmaların, anlaşmazlıkların yaşanması kaçınılmazdır.
Eşler arasında açık iletişim olmalıdır
Evlilik çatışması insan yaşamındaki problemlerin en rahatsız edici olanlarından biridir. Çatışmaların en kısa sürede ve en az zararla çözülmesi için eşler arasında açık iletişimin olduğu sağlam bir ilişki olmalıdır. Sağlıklı bir ilişki için kişinin karşısındakini kendisinden ayrı bir birey olarak görüp onun duygu ve düşüncelerini anlamaya çalışması gerekir. Bunu yapabilmek için de kişinin öncelikle kendini tanıyıp anlaması, evlilikten beklentilerini ve aralarındaki ilişkide, yaşanan sorunlarda kendi rolünü görmesi, gerektiğinde kendini değiştirme ya da geri adım atma olgunluğunu gösterebilmesi gerekir.
Evlilik hangi becerileri gerektirir?
Kimse evliliğe mükemmel bir eş olarak başlamaz. Bazen yetiştiğimiz ailedeki etkili olmayan, olumsuz davranış kalıpları ilişkiye taşınabilir, kimi zaman da yaşamın normal güçlükleri mutlu bir evlilik sürdürmeyi zorlaştırabilir. Evlilik; kendini anlamak, eşini anlamak, farklılıkları kabul edebilmek ve tartışmayı bilmek, problem çözmek ve gibi bazı beceriler gerektirir.
Evlilikte sorunlar daha çok hangi konularda çıkıyor?
Evlilikte problemler genel hatlarıyla iletişim, problem çözme ve uzlaşma, duygusal yakınlığa ait problemler ve cinsellik gibi konularda ortaya çıkmaktadır. Toplumumuzda evlilik terapisine başvurularda kavgalı ilişki, aile içi ilişlerde baskı ve kısıtlamalar, aldatma, ailelerle ilişkiler ve cinsellikle ilgili sorunlar sık rastlanan problemler olarak sayılabilir. Çiftler evlilikteki olumsuz gidişi bazen kendi problem çözme becerileri ile profesyonel bir yardım almaksızın aşabilseler de çoğu zaman bir evlilik terapisine ihtiyaç vardır.