Evleneceğim kişi Akdeniz anemisi taşıyıcısı

Kızlar konu neden böyle hortladı birden anlamadım 😄bu yazıyı yazdıktan iki ay sonda evlendim ben
Teşekkür ederim yorumlarınız İçin ❤️

sizinki FMF, ailesel akdeniz ateşi bu ise akdeniz anemisi, talasemi yani, bunlar farklı hastalıklar.

dahası akdeniz anemisi de kedi içinde farklı tiplere sahip sadece taşıyıcı olmanın kendi başına bir zararı yok.
biliyorum canım :) bunları zaten ama bazen Heterozigot olupta hastalığı aynı zamanda yaşaya biliyorsun ben taşıyıcıyım sözde ben bundan bahsediyorum. Akdeniz anemısınde de aynı şey söz konusu olabilir. Neyse ki konu sahibi evlenmiş çoktan :D

Evlilik için Türkiye'de yasal olarak zorunlu sağlık testleri, evlenmeden önce çiftlerin sağlık durumlarının belirlenmesi ve bulaşıcı hastalıkların yayılmasının önlenmesi amacıyla yapılır. Aile hekimlikleri veya sağlık ocaklarında ücretsiz olarak yapılabilir. Zorunlu sağlık testleri şunlardır:

1. Kan Grubu Testi

Kan uyuşmazlığı olup olmadığının belirlenmesi için yapılır (özellikle Rh faktörü açısından).

2. Tam Kan Sayımı (Hemogram)

Genel sağlık durumunun değerlendirilmesi içindir.

3. Akdeniz Anemisi (Talasemi) Testi

Talasemi taşıyıcılığı olup olmadığını tespit etmek için yapılır.

4. Hepatit B ve C Testleri

Bulaşıcı karaciğer hastalıklarının varlığını tespit etmek içindir.

5. Sifiliz (Frengi) Testi – VDRL Testi

Cinsel yolla bulaşan bu hastalığın olup olmadığını kontrol eder.

6. HIV (AIDS) Testi

HIV taşıyıcılığını belirlemek için yapılır.

7. Akciğer Filmi (Röntgen)

Tüberküloz (verem) hastalığı yönünden değerlendirme içindir.

Bu testler tamamlandıktan sonra “evlenmeye engel bir durum yoktur” ibaresiyle sağlık raporu düzenlenir. Bu rapor, evlenme dosyasına eklenerek belediyeye teslim edilir."

"Eğer sadece bir taraf (kadın ya da erkek) Akdeniz Anemisi taşıyıcısıysa, diğer taraf tamamen sağlıklıysa, bu durumda:

Çocuk açısından olasılıklar:

Çocukların %50 ihtimalle taşıyıcı,

%50 ihtimalle tamamen sağlıklı olma durumu vardır.

Talasemi majör (hastalık) ortaya çıkmaz. Yani çocuk hasta olmaz, sadece taşıyıcı olabilir"

Back
X