• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

evlendikten sonra soyismini değiştirmemek

Mantıken evlenince aile kurulduğu için tek soyadı olması gerekiyor. Ya kadının ya erkeğin soyadı alınacaktı erkek olması beni üzmüyor şahsen. Erkek de sizin soyadınızı alabilirdi. Öyle olsa mutlu olur muydunuz ? Merak ettim :) Ayrıca iki soy isim olması bana tuhaf geliyor. Çocuk olsam da bunu sorgulardım ki çocuk zaten babanın soyadını alacak. Bu sefer anne ayrı bir dünyadaymış gibi anlaşılıyor.

Bence siz eşinizin soy ismini beğenmemiş olabilirsiniz.
yok beğenmemekle hiç alakası yok. fikirlerinizle benimkiler pek uyuşmuyor. ailenin illaki tek soyadı olması gerektiğini düşünmüyorum ben. aile birliğinin 'baba' liderliği etrafında olmadığını düşünüyorum. Erkek soyadımı alacak olsaydı bu empatiye girerdi. öyle gelmiş öyle gelen bir durum olacağı için kendi kendime fark etmem zor olabilirdi belki. sevgilim aynı şekilde bana bundan rahatsız olduğunu söylese düşünür ve aynı bu şekilde onun haklı olduğuna kanaat getirirdim diye düşünüyorum.

Bu sistemin hangisi doğru ki ?

Bence siz burada ilerisi olarak sizin karşınıza neler çıkar ona bakın . Çocuk soyisim meselesinde hak hukuk meselesinde dünyanın binbir türlü hali var yarın öbür gün nafaka konusunda mesela yani Allah korusun boşanma esnasında çocuk velayeti konusunda kanunen bi bakın artıları neler eksileri neler ?
Savunduğumdan yada düşüncem böyle diye söylemiyorum bunları maalesef böyle burası Türkiye evet memleketimi seviyorum ama düzen ve adalet sistemi konusunda pek ileri olduğumuz söylenemez..
boşanırken velayet konusunda nasıl bir eksisi olsun anlayamadım orayı?

Ben çocukla aynı soyadını kullanmayı tercih ederdim açıkçası. Çift soyad kullanıyorum ben.
Soyad dert değil de kütük değişmesine bozuluyorum ben. Mis gibi kütüğün alınıp kel alaka bir yere taşımıyor
evet kütük meselesi çok ayrı bir alem. eşin himayesi altına girmeyi bırak eşin bir organı oluyoruz sanki :D

yok beğenmemekle hiç alakası yok. fikirlerinizle benimkiler pek uyuşmuyor. ailenin illaki tek soyadı olması gerektiğini düşünmüyorum ben. aile birliğinin 'baba' liderliği etrafında olmadığını düşünüyorum. Erkek soyadımı alacak olsaydı bu empatiye girerdi. öyle gelmiş öyle gelen bir durum olacağı için kendi kendime fark etmem zor olabilirdi belki. sevgilim aynı şekilde bana bundan rahatsız olduğunu söylese düşünür ve aynı bu şekilde onun haklı olduğuna kanaat getirirdim diye düşünüyorum.
o zaman çocukların soyadını ne koymayı düşünüyorsunuz?

Kadın Türkiye'deki durumu eleştirmiş,herkes sanki kadın eşinin soyadını alanlara gerici demiş gibi yorum atmış.İlginçsiniz hanımlar.
Ve evet Türkiye'deki durum çok saçma.Birçok ülke bu konuyu aştı,aşıyor ; soy sadece erkekten gelir diye bir kavram kalmadı artık.Hani kadın kadına yazışıyoruz şurada buna bile karşı çıkan var,insan hayret ediyor gerçekten.Ne olur yani ileride siz eşinizin değil de eşiniz sizin soyadınızı alsa çocuğun soyadı da sizden gelse,dünya tersine mi dönmeye başlar ?

Benimde en üzüldüğüm nokta kadın bosaninca çocuklarından farklı bir soy adı taşıyor olması. Büyüt , yıllarını ver boşandıktan sonra soyadınız bile aynı olmasın. Çok adaletsizce.
Buna bir çözüm bulunması gerekiyor.

Çocuk dava açınca anne soyadını alabiliyor bunu biliyorum ama ben daha gerçekçi bir çözüm bekliyorum .
evet bu kapı da çoğu kişinin söylediği çocuğunla farklı soyad mı taşıyacaksın muhabbetine çıkıyor. sonuçta boşanınca da bu soyadlar değişmiş oluyor. yukarıda bir kişinin farklı bir ülkeden verdiği örnek gibi anne ve babadan iki farklı soyad alınması mantıklı bir çözüm olabilirdi belki de.

Yaşadığım ülkede ,evlenen kadının soy ismi değişmiyor . Ortak cocuk oldugu zaman ise ,çocuk hem anne hem babanın soy ismini alıyor . Yani burda herkes iki soyisimli .ama yine de baskın olan baba soyismi . Atıyorum ismim ,Ayşe Göçmez Uçar olsun ,baba soy ismi Göçmez öne konuyor sonra anne soy ismi olan Uçar ekleniyor ve benim çocuğum olduğu zaman da sadece ilk soyismim olan Göçmez ,yani babamdan aldığımı veriyorum çocuğuma , eşimde babasından aldığı ilk soyismini veriyor . Benim çocuk Fatma Şahin Göçmez oluyor .yine de bence sırf evlilik bağından dolayı bir erkeğin soy ismini tasimaktansa babam olan erkeğin soyismini taşımak ve çocuğuma devretmek daha mantıklı bence
Bu ne kadar güzel bir yöntemmiş, keşke Türkiye'de de böyle olsa. Hem illa soyismim devam etsin diye illa erkek çocuk isteyen gerici zihniyet de son bulur belki.

Ben geçen yıl Ramazan'da bir iftar programında dinlemiştim. Hoca kadın sahabileri anlatıyordu ve hepsinin ismini tahtaya yazdı. Sonra bir şeye dikkat ettiniz mi dedi. Bu kadınların hepsi de evliydi ama hiç birinin ismi atıyorum Ali eşi Ayşe değil, Ahmet kızı Fatma. Eşinin ismiyle değil babasının ismiyle anılıyor, o zaman soy ismi yok tabi. İslamda soyu unutturmamak çok önemlidir, kadın da olsa erkek de olsa kendi geldiğini soyunu Unutmamalı, İslamda bu çok önemlidir demişti.Onu izleyince çok şaşırmıştım madem İslam'da da böyle, madem Müslüman bi ülkedeyiz o zaman neden evlendiğimizde kütüğümüzü taşıyıp, soyismimizi de değiştiriyorlar??

Bence kendi soyadınızı kullanmak istiyorsanız bunu sevgilinize sormanız bile gereksiz. Bu sizin kararınız, sizin tercihiniz. İsteyen kadın sadece eşinin soyisminin kullanır, isteyen sadece kendisininkini, isteyen her ikisini birden. Bunu neden birilerine soralım ya da neden birilerinden izin alalım? Ben çocukken kendi soyismimi bile kabullenememişim, anne tarafımı daha çok severdim ve hep soyadımı da onların soyadını söylerdim 😂😂 bana hayır sen ...... değilsin, sen ..... 'sin diye babamın soyadını söyleyenlere de çok sinirlenirdim 😂😂 yani soyismimi çok zor kabullendim ama yıllardır kendimi bu isimle tanımlıyorum sonuçta, neden bi erkek için vazgeçelim soyismimizden 😁

şuanki yasalar genelinde çocuğa her türlü babanın soyadı konuyor. ben ne isterdim bilmiyorum ama vücudumdan çıkardığım kanlı canlı çocuğumun benim de adımı taşımasını isteyebilirdim belki de.
İşte ama baba da aynı hakkı talep edecek. Kadının soyadını koyunca sorun çözülmüyor ki.

Kadın Türkiye'deki durumu eleştirmiş,herkes sanki kadın eşinin soyadını alanlara gerici demiş gibi yorum atmış.İlginçsiniz hanımlar.
Ve evet Türkiye'deki durum çok saçma.Birçok ülke bu konuyu aştı,aşıyor ; soy sadece erkekten gelir diye bir kavram kalmadı artık.Hani kadın kadına yazışıyoruz şurada buna bile karşı çıkan var,insan hayret ediyor gerçekten.Ne olur yani ileride siz eşinizin değil de eşiniz sizin soyadınızı alsa çocuğun soyadı da sizden gelse,dünya tersine mi dönmeye başlar ?
erkekleri bırakın kadınlar da alıştı artık bu duruma. yadırgandı. belki bir 20 30 sene sonra geliriz biz de o 'aşma' seviyesine ama yakın dönemde göremiyorum...

boşanırken velayet konusunda nasıl bir eksisi olsun anlayamadım orayı?
Bakın bende bilerek yazmadım sadece araştırın önce diye yazdım. Mesela çocuk kimin soyismini alacak mesela diyelim ki boşandınız bu soyisim kısmında sorun çıkarır mı sizi zorlar mı bilemem ama bence araştırılması gereken bi konu bence riske atmazdım

Gerçekten çok hoş olur da
Bunun için örgütlenelim şunu yapalım filan deseniz varım gerçekten
Ama başımızda zaten sırf yaşadığımız coğrafyadan kaynaklı binbir tür dert var
Oturup bi de buna dertlenmek istemiyorum ben şahsen
Çünkü sadece şu an için elimizden hiçbi şey gelmeyen başka bir konu için daha dertleneceğiz
Şu şartlar altında en minnoş dert geliyor bana

erkekleri bırakın kadınlar da alıştı artık bu duruma. yadırgandı. belki bir 20 30 sene sonra geliriz biz de o 'aşma' seviyesine ama yakın dönemde göremiyorum...

Gözlerim kanıyor artık bazı yorumlardan.
Cidden hanımlar şok edicisiniz,eleştirilen şeyden o kadar uzak ve anlamsız ki bazı yazılanlar beni ülkeden bir kez daha soğuttu.Biz boşa konuşuyoruz herhalde herkes eşit olsun,herkese bir seçme hakkı verilsin diye.Kabullen geç işte zihniyeti o kadar içimize işlemiş ki aykırı bir şey söyleyeni direk susturuyoruz.

Sorun yasaniyor demissinizde hic oyle bisey duymadim cogumuz
Esimizin soy ismini aliyoruz devlet dairelerinde evlenince degisiyor yada yeri geldikce degistiriyorlar zaten nufus kagidini gorduklerinde siz bunu fazla takınti yapmissiniz bu ileri goruslulujmu? Annenin ve babanin soyismi farkli
Bir cocuk olmak daha cok kafa karistirici olurdu siz fazla takinti yaptiginiz icin olumsuzu dusunuyorsunuz bence

Bu ne kadar güzel bir yöntemmiş, keşke Türkiye'de de böyle olsa. Hem illa soyismim devam etsin diye illa erkek çocuk isteyen gerici zihniyet de son bulur belki.

Ben geçen yıl Ramazan'da bir iftar programında dinlemiştim. Hoca kadın sahabileri anlatıyordu ve hepsinin ismini tahtaya yazdı. Sonra bir şeye dikkat ettiniz mi dedi. Bu kadınların hepsi de evliydi ama hiç birinin ismi atıyorum Ali eşi Ayşe değil, Ahmet kızı Fatma. Eşinin ismiyle değil babasının ismiyle anılıyor, o zaman soy ismi yok tabi. İslamda soyu unutturmamak çok önemlidir, kadın da olsa erkek de olsa kendi geldiğini soyunu Unutmamalı, İslamda bu çok önemlidir demişti.Onu izleyince çok şaşırmıştım madem İslam'da da böyle, madem Müslüman bi ülkedeyiz o zaman neden evlendiğimizde kütüğümüzü taşıyıp, soyismimizi de değiştiriyorlar??

Bence kendi soyadınızı kullanmak istiyorsanız bunu sevgilinize sormanız bile gereksiz. Bu sizin kararınız, sizin tercihiniz. İsteyen kadın sadece eşinin soyisminin kullanır, isteyen sadece kendisininkini, isteyen her ikisini birden. Bunu neden birilerine soralım ya da neden birilerinden izin alalım? Ben çocukken kendi soyismimi bile kabullenememişim, anne tarafımı daha çok severdim ve hep soyadımı da onların soyadını söylerdim 😂😂 bana hayır sen ...... değilsin, sen ..... 'sin diye babamın soyadını söyleyenlere de çok sinirlenirdim 😂😂 yani soyismimi çok zor kabullendim ama yıllardır kendimi bu isimle tanımlıyorum sonuçta, neden bi erkek için vazgeçelim soyismimizden 😁
yorumunuza katılıyorum ve güzel bir genel kültür oldu, teşekkür ederim :) sevgilime bu konuyu sormadım veya ondan izin almadım. ikimiz de konu hakkında düşüncelerimizi belirttik. koskoca birey olup sevgilimden izin de almam canııım :D

çocuk soyadı konusunda sorun çözücü merci değilim ki ama ben de orayı düşünmedim :KK70: ben kendi soyadımı halledeyim de bir ahahahsh
Bir de o zaman evliliği de sorgulamak gerekmez mi? Aynı evde yaşarsınız soyadınız da değişmez. Bakın çözdüm derdinizi.

Back