Evlat Edinme Evlat edinme.

Evlat edinen annelerin paylaşım alanı. Prosedürler neler ? Neler yaşadık ? Neler yaşıyoruz ?
Haklısınız. İnançlı biriyim olanda da olmayanda da bir hayır vardır diye düşünmek gerekiyor bazen bunun da farkındayım
 
Tabi ki gösterdiğiniz örnekte ki gibi bir durum olsa onu yine kendi çocuğumuz gibi görürüz. Ancak benim söylemek istediğim şey çok farklı, çok yakınımda olan bir örnek vereyim, çocuğu olmayan bir çift yabancıdan evlat edinmek istemediği için yeğenini evlatlık olarak alıyor kardeşinden, ancak kız çok asi hani bazı durumlarda "nasıl yetiştirirsen öyle olur" derlerya öyle olmuyor( kendi çocuklarımdan biliyorum).
Kısaca yetiştiren anne babaya yapmadığı saygısızlık kalmadı gerçekten çok pişmanlar.
Sevgisi tabi ki bitmiyor ama beklediğini bulamadığı zaman pişmanlık başlıyor bir noktadan sonra. Demek istediğim buydu.
 
Sizin için en hayırlısı neyse o olur umarım.
 

"Three Identical Strangers" diye bir belgesel var. Üzerinde deney yapılan tek yumurta üçüzleri hakkında bir belgesel. Deney aynı zamanda tek yumurta ikizlerini kapsıyor. Bu kişiler farklı ekonomik düzeydeki ve farklı yetiştirme tarzına sahip ailelere evlatlık olarak verilmiş ve uzun bir süre gözlem yapılmış. Araştırma etik olmadığı için henüz halka açık değil. Belgeselde tek yumurta üçüzlerinin farklı ailelerde yaşamış olsalar dahi birbirine çok benzeyen özelliklerini görüyorsunuz ancak sorunları ile baş etme, aile ilişkileri, toplumsal ilişkileri gibi özelliklerinde birbirinden çok farklılar.

Kendi öz çocuğunuz olsa dahi bazı özellikleri sizden veya yetistirme tarzınızdan farklı olarak var olabiliyor. Sonuçta 10 kardeş de olsa her biri ayri bir kişiliğe sahip. Bir de bazi huyların iyi veya kötü olması göreceli. Size göre çok konuşan, hırslı, inatçı bir insan kötü olabilir ama ben aksini düşünebilirim.
 

Huy tipi, aile dizimi mizimi hurafe deyip burçlara inanmak mı?
 
Benim bu konu hakkındaki fikrim şu yönde, herkesin içinde iyilik ve kötülük vardır ama bunu çevre ortaya çıkarır.
Hiç kimse çok iyi ve çok kötü değildir. Sizin elinizde bir hamur var nasıl şekillendireceğiniz size bağlı.
Ama genetik rahatsızlıklara yapabilecek birsey yok malesef.
 
Dunyanın en en en guzel seyi bebek
Bu bır baskasının cocuguda olsa.
Onemlı olan bence bebeklikten almak, gercekten bebeklikten

Oyle buyumus dört bes yaslara gelmıs olunca ben tam bag kurwmayacagınızı dusunuyorum
O sizinle kurar minicik daha halen tabi ama sizin aklınız erdıgı ıcın bebekken alırsanız koşulsuz baglı lık duyarsınız dogurdugunuzdan farkı olmaz
 
Genlere kötü özellik yüklenmiyor. Yetişme çevre vs. İle bu özellikler şekilleniyor. Kimsenin geninde zalim, yalancı, hırsız vs yok. Özgür ruhlu, kararlı, hayalgücü yüksek vs. Gibi traitler farklı işleniyor.
 
Yapılan epigenetik araştırmaları okuyabilirsiniz. Bilim bu konudanyüzde yüz fikir birliğine varamadı ancak kesin olarak biliyoruz ki hem genetik hem yetştirilme kişinin karakterini etkiliyor. Ancak siz de çocuk yapsanız, dedenizin kuzeninden kötü bir gen gelip gelmeyeceğini bilemeyeceksiniz. Biz hep yüzde 50 anne yüzde 50 babadan gelir diye biliyoruz ama o yüzde 50 anneden gelen genin büyük çoğunluğu eski ataların genleri. Çoğunu tanımıyorsunuz, evlat edindiğiniz çocukta olacağı gibi. Ha mizacının size benzeme olasılığı ve anlaşma olasılığınız tabi ki daha fazla. Bu yüzden bebek değil de yaşı daha büyük çocuk evlat edinmek bazen daha iyi. Çocuğun genel karakterini görebiliyorsunuz, biz eğitimciler de 4 yaşındaki çocuğun gelecekte nasıl olacağını tahmin ediyoruz az çok… böyle bir niyetinizin olması da çok güzel ama ince eleyip sık dokuyun. Doğurduğunuz çocuk gibi, ben vazgeçtim deme şansınız olmayacağını biletek karar verin
 
Yanlış biliyor olabilir misiniz? Çünkü mesela antisosyal kişilik bozukluğunun genetik kaynaklı potansiyel sağladığı bilimsel olarak kanıtlandı mesela. Genetik bilimi dahi, hangi mizaç özelliklerinin aktarıldıpı konusunda hala araştırıyor ve çok başlarında bu araştırmaların. Siz, kötü özellik yüklenmiyor diyerek net bir yargı vermiş oluyorsunuz.
 
Kendi ailemizden gelen genetik çekimleri de tam olarak bilmiyoruz ki. Mesela belki büyük dayımızda majör depresyon vardı ama eşi çocukları sakladı. Ya da büyük ninemiz bir kaçamak yaptı yabancı birinden peydahladı annemizi. Belki babamızda şizofreniye yatkınlık vardı ama sakin bir ömür geçirdiği için aktive olmadı bu gen. Pasif halde duran bunama genleri var belki içimizde ve belki de bizde patlayacak. Tıp dramalarına meraklıyım ben ve sürekli olarak, DNA da kodlu olan fiziksel ya da psikolojik hastalıkların çevre ve yetiştirme koşullarıyla birleşmeden aktif olmadığı anlatılıyor. Yani kendiniz doğursanız da genetik riskler olacak evlat edinseniz de. O doğanın kontrol edilemez sayıda çoklu riskleri. Ama yetiştirme koşullarını kontrol edebilirsiniz, ne ekerseniz onu biçersiniz çocuk büyütürken de. Ayrıca depresyon madde bağımlılığı gen men dinlemez neredeyse tamamen çevresel şartlardan çıkar. Ortalıkta madde kullanan gençlere bakın belgeselleri izleyin, neredeyse hiçbirinin ailesinde yok. Hem belki de evlat edindiğiniz çocuk ne bileyim sizde olmayan özel bir yetenekle gelecek.
 
Maalesef daha ilk annemizin karnına düşer düşmez annemizin o anki psikolojisinden nasibimize düşeni almaya başlıyoruz, bu dediğiniz anne karnında ne kadar taravmatize olduğuna bağlıdır, tabi ki genler de önemli lakin sorunlu bir hamilelik yaşayıp çok kötü muamelelere maruz kalmış (dayak , küfür, uyuşturucu vs) bir kadının bebeğinin travmatize olması tabiki de ilerde bazı belirtiler verecektir , tüm bunları düşünüp ona göre karar verilmeli, huy geçişi vardır bence de, yine de bir bebeğin hayatını güzelleştirmek ona yuva olabilmek muhteşem birşey ...
 
Gen çok değişik bir şey ya gerçekten ben kendi kızımda görüyorum bunu mesela ders çalışma şekli bile aynı çocuğun.
hadi inat genden şu gen bu gende ders çalışma şeklidemi geçer evet geçiyormuş.
Ama yinede genetik geçişler olacak diye öyle yada böyle bir evlat sahibi olmak istiyorsam olurdum.
 
Söylediklerinize sonuna kadar katılıyorum, bizim ailemizde kanser çok popüler bir hastalıktik ve %90 lık kısım hep kanserden gider.
Bakin o kadar kişi kanserden öldü biz hep zamaninda işte koyun cesme suyundan vs diye dusunduk kimse bir şey demedi.
geçen aylarda annem kanserden kaynakli ameliyat olunca bir şeyden şüphelenip genetik arastirmaya gönderdiler sonuç bizim ailede bir insanın kansere yakalanmaması mucizeymiş meğerse resmen tüm genetik kodlarımızın her bir zerresinden kanser bize el sallıyormuş ve şimdiye kadar hiç kimse bunu bilmemişti.
Şunu ögrendigimden beri kendimi sorguluyorum acaba bilseydim bir evlat sahibi olmak istermiydim insan böyle bu şüpheyle şuphe bile degil genlerle nasıl bir çocuğu daha buna sürükleyebilirdi ki
 
Ben bir öğretmen olarak çocuğun gelişiminde genetikten ziyade çevre faktörünün daha etkili olduğunu düşünüyorum. Mutlaka doğuştan getirdiğimiz bazı özellikler var ama asıl karakterimiz çevre ve yetiştirme ile oluşuyor. Hakkınızda hayırlısı olsun.
 

genetik+çevre
ancak şu bir gerçek ki yurtlara bırakılan veya bırakılmak zorunda kalan çocuklar zaten bu riskleri taşıyan ailelerin çocukları
gidip eğitimli kültürlü entelektüel aileler bırakmıyor çocuklarını buralara
 
ben kendi çocuğumu bazen boğmak istiyorum
evlatlık çocuğa bunu düşünsem vicdan azabından ölürüm
bence çok zor
 
Her şeyin yetiştirmeyle alakali olduğunu düşünmüyorum. Huy çekme dedikleri şey kesinlikle var.
Genetik aktarimlar oluyor yani. Ben kendi adima sicak bakmiyorum acikcasi bunun nedeni bizim ailemizde herkesin mukemmel oldugundan değil tab ama en azindan bir kac kuşak öncesi nedir kimdir ne hastaliklar var biliniyor. Evlat edinilen cocukta bu bilgiler oluyordur belki de bilmiyorum tabi.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…