Evimin duzensizligi.. fikirlerinize ihtiyacim var

gunaydin, simdi baslayacagim. unu turkiyeden getirmedim tabi burdan aldim.. baya bisey atacagimi dusunuyorum bugun illaki tarihi gecmis, acik ve bozulmus biseyler vardir
Canım işe başlamadan kuruları düzenleyicileri temin et. Şimdi başlasan bile yarım kalır. Önce Ikea ya git , alışverişini yap eve gel onları yıka sonra giriş kilere atacağını at böyle böyle toparla baklsğıllerin son kullanma tarihlerine bak kuyulara boşsltıkça yaz

merhaba,b

Tarihi gecen krema,süt, yogurt gibi ürünleri denemeden atmayin.eger acilmamislarsa bazilari 10 güne kadar bozulmuyor.acilmislarsa da tadina bakarsiniz.süt bozulunca hemen belli olur.süt katilasir zaten.bir de gercekten haftalik alisveris yapmayin her seyi taze taze ve az alin.ayrica türkiye`den bir seyler getirmeyi de birakin.sadece en gereklilerini getirin.mesela ev yapimi salcalar falan.ben de yurt disinda yasiyorum.cinin kendi ürünlerine alismaya bakin:)farkindayim bazi seyleri insan cok özlüyor.kiyafet alisverisini durdurun.ben üc yildir mutlaka ihtiyacim yoksa ayakkabi ve kiyafet almiyorum.bir sey alicaksam ilk önce ikinci el magazalara bakargim.sezon sonu indirimi de olsa ihtiyacim yoksa almiyorum.bu konuda disipline olmak zor ama oluyor.9 yil önce evlenirken aldigim mutfak esyalarina bir bardak bile eklemedim.ki simdiki aklim olsa tabaklari da bit pazarindan alirdim.zaten sadece 8 büyük 8 corba icin var:)

simdi oturabildim 4 saat surdu o minnacik depoyu duzenlemek. Duzenlemek diyorum ama hala cok duzgun olmadi cunku yerim yok. Baya birsey attim bi tane kirik pirinc vardi o boceklenmis.... onunla birlikte bi kac bakliyat attim bulasmis olabilir diye. birsuru kuruyemis abur cubur vardi onlari ayirdim eve gelen yardimciya vericem. tarihi gecmis baharat, nisasta vardi onlari attim. bu kadar atmaya herseyi indirip kaldirmaya resimdeki sonucu elde ettim.
yaglari goruyormusunuz, esim ucuz diye aldi.
sodalari ayni sekilde iceriz diye...

buzdolabina girismedim sanirim onu yarin yaparim, bi acip bakayim temizleyeyim, sonra ikeaya gider dediklerinizden alirim. birsey soracagim, buzdolabindaki sebzeligi kullanmak neden iyi degil sizce? meyve sebzelerin yanyana gelmesi birbirlerinin bozulmasina mi neden oluyor?

birde sogan patates ve sarmisak kutumu gostermek istedim, bu sekilde saklamak iyi mi ? ikeadan aldigim kutu bu

Eklentiler

• IMG_5999.JPG
    50,1 KB · Görüntüleme: 288
  • IMG_6001.JPG
    44,9 KB · Görüntüleme: 284
  • IMG_6002.JPG
    39,9 KB · Görüntüleme: 283
  • IMG_5994.JPG
    44,1 KB · Görüntüleme: 282
bocegin tipi nasıldı acaba?
gecen sene de biz evde yokken her yer minik hortumlu pirinc biti sarmisti . her seyi cope attik da kurtulduk .

Hiç açılmamış pakettekileri de kavanozlara koymanızda fayda var. poşetleri güvelerin delmesi hiç zor değil. Evet kavanozlara koyduktan sonra üzerine tuz dökün. Hem aynı malzemeler toplu olur, hem poşettekinden daha güzel görünür hem de böceklenmesine engel olursunuz. Dediğim gibi en çok irmik böceklenme eğilimi gösteriyor. Açıldıysa özellikle .. Ben buzdolabında tutuyorum.

Dediğim gibi böceklenme varsa hepsine geçmiş olma ihtimali var. tek tek bakmanız lazım. Hiç tahmin etmediğiniz şeylerin içinden çıkabilir makarnanın bile. kavanozlara koyarken tahılları falan bir tepsiye , tabağa döküp inceleyip öyle kaldırın.

Gösterdiğiniz buzdolobı kutularıın kapakları saydam. içini görebilirsiniz. Zaten kendiniz koyduğunuz için içinde ne olduğunu az çok bilirsiniz.
Temizlik malzemelerini de hemen yanında büyük bir plastik kutunuz var ya ona koyup ağzını kapalı şekilde tutmaya çalışırsanız gidalarınıza sinmez.

Demek ki fazla kıyafet alınmayacak madde bir. Buzdolabına yiyeceğiniz kadar alın ve sürekli kontrol edin arka raflarda birşeyler kalmış mı diye bu da madde iki. Kışlık veya yazlık kıyafetleri mevsimine göre vakumlu hurçlar var onlardan temin et ve vakumla. Yerden tasarruf et. Evraklar için klasörler al. İlaçlar için de mini bir ecza dolabı al. Düzene alışırsan bırak 60 metre kareyi 30 metre kare eve gayet rahat sığabilirsin.

Kullanamadıklarında bir yardım kuruluşuna bağışla önce kıyafetlerini azalt ve kutu şeklinde hurçlar var onlardan al yazlık, kışlık ayır.. Ayakkabılar içinde çok güzel şeffaf kutular var onların içine koy ve kışlık yazlık ayır.gıda konusunda asla israf yapma haftalık alış veriş yap buz dolabından gereksiz gıdaları çıkar saklama kabı al özellikle süt ürünlerini sık ve az az al ki taze taze bozulmadan kullanabilirsin,sebzeleri ben yıkayıp doğrayıp derin dondurucuya atıyorum ama az az kısa zamanda tüketmeye çalışıyorum , bakliyat içinde şişelere koy dediğim gibi az ve öz alış veriş yap....

Gayet basarili.
Oldukça fazla malzemeniz var, artik bu duzeni koruyup yeni seyler almamaya dikkat edin.
Bittikce alirsiniz bundan sonra.

Eskiye oranla gayet iyi

Sebze meyve poşet içindeyse sorun olmaz ama poşetsiz yanyana ne bileyim bir kabakla bir elma yanyana hiç koymadım. Yazmıştım burada ben meyveleri büyük kaselere yıkayıp koyuyorum. Sebzelerse buzdolabı poşedinde en altta duruyor.

Soğan, patates ve sarımsağın hava alması şart. Sen hem poşede koymuşsun hem kapalı kutuya :) Bu şekilde kısa sürede çimlenir, bozulur. Ben içine havlu kağıt serdiğim şu kutuya poşetsiz dolduruyorum. 2 tane, birinde patates birinde soğan duruyor. Sarımsağı da küçük çay tabağında mutfak dolabımın açık yerinde muhafaza ediyorum.

Soğan patates kabım bunun beyazı:

Eklentiler

• images.jpg
    8,7 KB · Görüntüleme: 299
Bence en en en onemlisi kutular ve raflar. Bol bol kutular.
Puf nokta paraya kiyip buyuklu kucuklu kutu alicaksin. Bnde yurtdisindayim ve o evlere sigmak zorundayiz baska caresi yok.
Kuralda daha buyuk ev almaktan gecmiyor. Cunku duzensiz bi insan yine duzensiz olur, bu sefer daginikligin metrekaresi buyur o kdr.
Ilk once tavsiyem kk da cetvelciler grubuna katilman. Cok guzrl fikirler var kutu kutu duzenlenmis dolaplarla. Hatta gidi temizliyesin geliyor evin her tarafini orayi gordukce. Eskiden cocukken bende daginiktim ama artik genc kiz olrak bi duzenim hala kurulmamissa o zmn sorun bende derdim. Titizim ve duzenliyim.

Garderobundan basla tamda bugun. Bayram temizligi yap. Bizde bugun temizlik yapicaz. Ozet geciyim.
Kurallar:
Eline iki cop poseti al, birisi hayir kurumlarina vericegin elbiseler icin digeri eskimis puskumus cope gitmesi gerekenler icin. Bu seni cok cok rahatlatir ve dolap azaldikca gozune daha az korkunc gelir. Hatta bende bi rahatlama sagliyor bi ferahlik. Agirliklar gitmis gibi. Tum elbiselero yere dok.Odanda 3 ayri bolum kararlastir, dedigim gibi bi tarafa eskileri savur buyuk bi zevkle, diger bi uca hayir kurumlari icin olanlari diger bi ucada kalmasi gerekenleri.

Sonra giyindigin elbiselerle bas basa kal. Onlrin arasinda kemerlerini ayir ve bi kutuya koy. Sen simdilik evde kutular yok diyosan ayakkabi kutusuda olur. Yada en kotusu bi poset. Bu kutunun uzerine yazi yazmalisin " kemerler" diye.
Mesela benim dolabimdan yola cikiyim.
Dolabimon ust rafina tam tam sigan olcup bicip aldigim kutularim var. Birisinde "sampuanlar" yazar. Bekarim esyalarimi kendi odama korum. Burda stockladigim ucuz gordugum aldigim hep kullandigim sampuanim var. Ayni kutu cok sey aldigi icin o yazinin altina bide " maskeler' dye ekledim. Her aldigm urunu zevkle icine savuruyorum ve ici karman cormak olmasina ragmen fesferah kutucugun icinde sakli ve etraf duzenli.

Ozet; dolaplardaki abut cubur icin bol kutu. Takilar icinde kutu. Ben karacanin catal bicak setinin cekmesini aldim ve takilarimi tek tek dizdim. Ozel yapilmis cekmece gibi oldu. Ve raf sayisi, kocana soyle elinde civiyle raf eklesin dolaba. Ne kdr raf o kadar iyi.

Oturma odasindaki cekmecelerdede kutu olmali. Annem benim kutu taktigimi gordu smdi oda oturma odasina kutular aldi. Kocaman 3 kutu, dressoirin icine. Birisi ilac kutusu, digeri yigenim yatiliya gelir diye ekstra giysiler, digeri pil, kalem, delici, gibi kirtasiye seyleri icin.

Eski evde her bayram oncesi cekmece dokerdik ailecek basina oturup secerdik lazimmi degilmi diye. Cekmecede saga sola ayirirdik yok kirtasiye yok defter kitap diye. 2 gun snra bakardikki her yer her yerde.

Eklme yapiyim; eger 2 kisilik bi evde, ev duzensizse o zmn bu kadinin hatasidir benim gozumde. Kadin usengec yada beceriksizdir. Buda bence buyuk bi eksik. Kadin duzenli olmali.

O odaya sagdan sola full raf nasil hos durur anlatamammm. Cekic ve rafla gelip koyulasim geldi. O dolaplari bosuna almissin. Esin ve L metal alsin tahtalar alsin bide maktapla bir gune sinirsiz dolabin hazir.

Benim evim de 55 m2. Yurtdışına yeni geldik burda büyük ev bulmak çok zor:) hayatım ben eşim ve oğlumun da çok kıyafetimiz var olay tamamen alanı ekonomik kullanmak. Depona raf sistemleri var çok ucuz, onlardan koy her bir rafa da çeşidine göre yiyeceğini ve eşyanı sınıflandırarak koy. Evde gereksiz ne varsa at. Kalemden yastığa kadar. Ne varsa! Gitmediğim kıyafetleri ayakkabıları acilen ver! Kapı arkalarını kullan. Bi de erzak biriktirmek çok eskiden kalma bir alışkanlık. Yapma. 2 kişisiniz galiba, 2 paket barbunya nedir? Herşeyden az az al. Erkekler düzensizlikten hoşlanmıyor, bence de hoş değil. 1 ayda eski haline dönüyor diyorsun hayatım ama zaten arada düzeni bozulmuş yerlere el atmak lazım. Evin toptan dağılmasını bekleme. 1 gün mutfağı yerleştir, 1 gün oturma odasını vs, .. Düzenli bir kadın ol.

bende kase alacagim sanirim meyveler icin kapaklilar bana uymayacak gibi, peynir icin alirim kapakliyi sadece. yarin ikeaya ugrarim. bugun cok yordu beni depo.
onu da mi yanlis yapmisim peki o kabin icine havlu kagit koysam ve patatesle sogani birlikte koysam ne olur?
iyiki sordum. patatesler 1 hafta 10gunde cimleniyo ya. normal mi bu yoksa benim saklama seklimden dolayi mi ?
kutunuz cok tatliymis. burada boyle seyler yok, diceksinizki Cindesin, evet ama anca uretim yapiyolar satis magazalari yok. yada ben bulamadim henuz. online aliexpressten falan alabilirim.

hayirli olsun eviniz ve yeni hayatiniz :) depomda raflar var ayri bi tane dolap var.ona ragmen sigamiyoruz, Turkiyeden getirdigim bir suru salca, bakliyat ,cay kahve var. bugun boceklenenleri attim. yardimci geldi bugun yerleri sildi supurdu, demin yerde gordum bi tanesini yine
depomun son hali resimde.
kesinlikle biraktim abarti alisverisi, evde asiri fazla erzak var hic bisey almamiza gerek yok.
Dolabim cok daginik cok dolu. kapanmiyor, acinca ustume yukarlardan tikistirdigim kazaklar dusuyor bazen (
bu hafta dolabimi duzenleyecegim. cok useniyorum. cunku saatler suruyor ve sonunda buyuk degisimler olmuyor, kiyip veremedim galiba daha once. bu sefer kararliyim ayiracagim.
Esim duzensizlikten sikayetci, daha dogrusu pek konusmazdi bu konuda gecen soyledi iste hic biseye ozenmiyorsun evine bakmiyorsun ustuste yigiyorsun herseyi dolabini duzenle falan. kayinvalidem cok duzenlidir. ev hanimi ama. ben calisiyorum tamam mazaret degil belki ama pek beceremedim bu isi. ogrenmeye calisiyorum..

Eklentiler

• IMG_6002.JPG
    39,9 KB · Görüntüleme: 308
  • IMG_5999.JPG
    50,1 KB · Görüntüleme: 296

kirik pirincimde kurtlanmis meger. attim . onun ustundeki altindaki barbunya, bulgur, acik irmik , mercimek hepsini attim. az bisey biraktim insallah onlara bulasmamistir
acik irmigim vardi yeni acmistim, onu cam kavanoza doktum birsey goremedim.
bugun temizlik yapildi ben duzenledikten sonra. demin bi baktim yerde o minik bocek mi kurtmu neyse onlardan yuruyor umarim yayilmaz. 2 gun once hurma yicektim oyle bi ikiye boleyim dedim icinden canli 2 karinca yurudu. buna ne diyorsunuz?kasinti tuttu beni kac gundur bu bocek kurt olayi.

tuz dokecegim mutlaka tesekkur ederim. umarim yayilmamistir bu kadarla kalir. bir sonraki asama buzdolabi ve gardrop duzeni olacak

Aynı sorun bende de vardı. Evim dört oda bir salon olmasına rağmen neredeyse sığmıyordum. Odalardan biri malum yatak odamız. Birini ise benim giysi odam yaptık. İçine gardroplar aldık. Yatak odamızda da bir gardrop var ona da eşimin kıyafetlerini koyduk.
İlk önce yapacağın şey hiç üşenmeden bütün kıyafetlerini çıkarmak. Gerçekten ihtiyacın olmayan, uzun süredir giymediğin ve hatta varlığını bile unuttuğun tüm kıyafetleri, ayakkabıları, çanta ve kemerleri ayırıp ihtiyacı olanlara dağıtmak ya da giysi kutularına bırakmak.
Aynı şekilde çorap ve çamaşırlarını da yeni ve eski olarak ayır. Eskilerini at. Çekmecelerine çekmece içi düzenleyici al. Özellikle çorap ve çamaşırlar için mükemmel çözüm oluyor. Kemerlerini de bir askıya as ve dolaplarından birinin içine as. Çantaların için kapı askılarından alabilirsin.
Baza altı falan da çözüm olabilir ama o şekilde kullanımı zor oluyor. Ben dolaplarımdan birini çantalarım için ayırdım. Senin yerin müsait mi bilmiyorum ama benim antremde ve kapı girişimde tam gömme dolaplık iki boşluk vardı. Birine boydan boya ayakkabılık yaptırdım diğerine yüklük. Eğer böyle bir imkanın yoksa ayakkabıların için de kapı askılarından alabilirsin.

Salonda gereksiz ne varsa çıkar. Çekmecelerini boşalt ve zamanı geçmiş evrak, fiş, bozuk şarj aleti (bunlar herkesin evinde oluyor inkar etmek anlamsız :) hepsini bir güzel at. Belki bir ara lazım olur diye sakladığın ne varsa elden çıkar. O ara gelene kadar yıllar boyunca yer kaplamasın.

Erzak dolabını tamamen boşalt. Son kullanma tarihi geçmiş herşeyi at. Yakın olanları da hemen kullanmaya çalış. Eğer fasülye, nohut, mercimek gibi kuru bakliyatlar varsa son kullanma tarihi yaklaşan haşla ve dondurucuna at.
Kendine stickerlar al bol bol. Erzaklarını koyarken üstlerine dışarıdan görülebilecek şekilde neler olduğunu yaz. bir de kara tahta ya da beyaz tahta edin ve o erzak dolabının üzerine as. Üstüne nelerin olduğu, nelerin azaldığı ve nelere ihtiyacın olduğunu yaz. Erzak dolabından malzeme çıkardıkça o tahtanın üzerinde düzeltme yap. Böylece evinde ne kadar gıda var kontrol edebilirsin.

Buzdolabını boşalt ve güzelce temizle. Sonra herşeyi tek tek temizleyerek yerleştir. Buzdolabında çok fazla malzeme bulundurma. Emin ol açıp o temiz ve tıkış tıkış olmayan halini gördükçe zaten kirletemeyeceksin. Alışveriş yaparken domates, salatalık gibi gıdaları günlük en fazla iki günlük al. Gidip de beş kilo domates alma mesela. Yemek sırasında da kullanabileceğin kadar çıkar. Dolabına yarım domates, yarım limon sokuşturma. Onlar orada küflenene kadar kalıyor. Asla kullanılmıyor. Kaldıysa bile bir lokmada ye:) Yoğurdunu, sütünü küçük miktarlarda al. Bir kiloluklardan alma mesela. Ve günlük olarak yapacağın yemeğe göre yap alışverişini de. Eğer bir hafta içinde yoğurt kullanmayacaksan bir hafta boyunca o yoğurdun o dolapta kalması gereksiz.

Ben bir yıldır gayet düzenliyim bu ipuçları sayesinde. Darısı başına.

tesekkur ederim fikirlerin icin, cetvelcilere bakiyorum instagramdan da eklemistim, burda da takip ederim.
bugun depoyu duzenledim bi boceklenme sorunu vardi acil el atmam gerekti, yarin obur gun buzdolabi ve gardrop temizligi yapacagim. esimde seyahatte cuma ya kadar bosum, firsatim varken yaparim.

gardrop temizliginden useniyorum ne yalan soyleyim, saatler harciyorum. resim atarim suanki halini gorursunuz. dolabim kucuk ve cok kiyafetim var , dediginiz gibi herseyi yigip ayirip dizmem lazim tekrar. bana taki kutusu lazim, ben hep makyaj cantalarina koydum takilarimi ve hepsi karismis hic bisey bulamiyorum bu yuzden bakmiyorumda artik nasilsa bulamicam diye. oylece duruyolar.

salondaki tv unitesinde cekmecelerim var onun icinde bizim ilaclar, evraklar vs onun icine ufak bir kutu almayi dusunuyorum. boylece asla dagilmaz, bu cok iyi fikir :) evraklar icinde yine oyle bisey yapabilirim. ikea'ya gidecegim buzdolabi kaplari icin gitmisken kutulardan da alir gelirim.

en zoru gardrop dedigim gibi.. bazen acinca ust raftan kafama kazak dusuyo. mecburum yani, bana hep bi hatirlatici mesaj geliyo dolaptan :) artik esimden de geliyor. evet usengecim azcik bide beceremedim bu isleri , ogrenmeye calisiyorum, istiyorum duzenim olsun alisayim bide cocuk vs olmadan alistirayim kendimi.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…