- 20 Ekim 2014
- 7.465
- 15.546
-
- Konu Sahibi peaceful16
Canım işe başlamadan kuruları düzenleyicileri temin et. Şimdi başlasan bile yarım kalır. Önce Ikea ya git , alışverişini yap eve gel onları yıka sonra giriş kilere atacağını at böyle böyle toparla baklsğıllerin son kullanma tarihlerine bak kuyulara boşsltıkça yazgunaydin, simdi baslayacagim. unu turkiyeden getirmedim tabi burdan aldim.. baya bisey atacagimi dusunuyorum bugun illaki tarihi gecmis, acik ve bozulmus biseyler vardir
Bocek icin ilaclama yapin yada camasir suyuyla silin unu atsanizda onlar gezer birazcik.
O saklama kaplari kucuk sanirim mesela peyniri ona koyabilirsiniz kahvaltida yediginiz kadar kesip icinden alinir.
Benim bahsettigim saklama cozumlerinde kapaksiz kutular resim ismini yazarsaniz cesitlerini gorursunuz mesela onlara bi kaba domates salatalik koyabilirsiniz dolaba cekmece sistemi yaptiginizi dusunun.Dolap icin kapakli saklama kabi kullanmak zor geliyor bana nemlenmemesi icin havlu kagit kullanmak gerekiyo altina.
Aslinda yakinsa ikea resim cekin olculeri falan ayarlayin burda paylasin konusalim oyle alirsiniz birde onlar fazlalik yapmasin.
Kiyafetler icinde dolabin ici musaitse camasir sepetlerinden faydalanabilirsin pijamalar falan bir sepete gibi.Suanki halini cekmeyi unutmayin ama sonrasina sasiralim :)
bocegin tipi nasıldı acaba?
gecen sene de biz evde yokken her yer minik hortumlu pirinc biti sarmisti . her seyi cope attik da kurtulduk .
cok tesekkurler onerileriniz icin, ne guzel yazmissiniz.
bocek kismi kafami karistirdi dun silip atmistim boceklenenleri, bugun bi baktim rafta yine bi kac minik bocek dolasiyor... herseye bakacagim tek tek. bakliyata tuz at demissiniz, ben hepsini cam kavanozlara koyacagim, herseyin icine 1-2 kasik tuz mu atayim, nohut, fasulye, kirmizi ve yesil mercimek, pirinc , bulgur? emin olmak icin sormak istedim yanlis yapmayim.
buzdolabi icin bu resimdeki kutulari begendim daha uzun omurlu olur aldiklarim diye dusundum , tek sorun ici gorunmuyor olmasi .
temizlik malzemelerini mecburen orda tutuyorum cok yer kapliyorlar, yanindaki gidalari alacagim, yerlerini degistiririm.
simdi depodan basliyorum herseyi tek tek inceleyip kaldiracagim, bosta cam kapakli kavanozlarim var yine bulguru vs koymak icin.
peki hic acilmamis pakette nohut, barbunya, fasulye, bulgur , pirinc , irmik, bunlara birsey olurmu? bozulma boceklenme olmaz degilmi? yoksa acip kavanozlarda tutmak daha mi iyidir?
kiyafetlerimi eleyip verecegim, baska yolu kalmadi. cop eve donusecek yoksa evim. Cinde hic sorun yok kim ne giymis, ama ben tekstil sektorunde calisiyorum azcik daha dikkatli olmam lazim, ama, giydigim seyler belli degistirip kombinliyorum, cunku dolabimdaki karmasadan neyim var gormuyorum alttakilerde kiris kiris giyemiyorum her zaman giydiklerim askidakiler. altta dunya kadar kiyafetim var. bu hafta duzenleyecegim, size gardrop resmimide gonderirim
Merhabalar,
1 senedir evliyim, yurtdisinda yasiyorum evim 60 m2 2 oda bir salon. bir oda yatak odamiz digerinde ise esim ve benim gardroplarim var ve burayi yikadigim camasirlari asmak icin kullaniyorum.
kucuk bir depo odamiz var burayi tum kuru gida, temizlik malzemeleri icin kullaniyorum.
evim cok daginik, 60 m2 evimin daginik olmasindan utaniyorum. Esimde rahatsiz olmaya basladi, eve hic ozenmiyorsun duzen yok diyor.
cok fazla kiyafetim , ayakkabim , cantam var. dolabimdan tasiyor. oyleki tum cekmecelerim karman corman. 1-2 kere duzenledim fakat 1 ay icinde yine eksi haline dondu, dolaplarimda cekmecelerimde duzeni nasil koruyabilirim?
depo ayni sekilde karman corman herseyi ustuste koydum sigdirabilmek icin o kadar erzagi. ama bu sekilde neyim var neyim eksik bilmiyorum. evde 2 paket barbunya varken yenisini aldigimi bilirim bitmis diye, meger altta kalmis o karisiklikta gormemisim.
Buzdolabimdan her hafta bozulan limon, yarim sogan, domates, meyve , hic yenmeden tarihi gecmis yogurtlar atiyorum. utaniyorum bunlari yazarken. ama yardiminiza ihtiyacim var. israf etmek istemiyorum ne kiyafetleri ne aldigim gidalari.. buzdolabi duzeni nasil olmali, yani mutlaka yicez diye aldigim seyleri kullanmadan cope atiyorum..... nasil onune gecerim?
salonda cekmecelerimiz var , icinde evraklarimiz, ilaclar, defter kalem vs duruyor. karman corman. orayi esim 2 ay once bastan dizmisti. yine hersey birbirine girmis hic biseyi bulamiyoruz.
kisacasi, evimi nasil duzene sokarim, puf noktalari nedir bu isin? birde 2 ay once duzene giristigimde 1 haftami almisti, evin heryerini duzenlemek. sonra 1 ayda eski haline dondu...
surekli ayni kiyafetleri giriyorum yani o karisiklikta bulabildiklerimi. ama gorseniz binlerce kiyafetim var. aldigim esyalara, yiyeceklere, herseye kiymet vermek istiyorum. esim gamsiz yasiyorsun esyanin, evinin kiymeti yok ben senden daha cok bakiyorum duzenliyorum dedi kendimi savunamadimboyle olmak istemiyorum
yardim lutfenn
Gayet basarili.simdi oturabildim 4 saat surdu o minnacik depoyu duzenlemek. Duzenlemek diyorum ama hala cok duzgun olmadi cunku yerim yok. Baya birsey attim bi tane kirik pirinc vardi o boceklenmis.... onunla birlikte bi kac bakliyat attim bulasmis olabilir diye. birsuru kuruyemis abur cubur vardi onlari ayirdim eve gelen yardimciya vericem. tarihi gecmis baharat, nisasta vardi onlari attim. bu kadar atmaya herseyi indirip kaldirmaya resimdeki sonucu elde ettim.
yaglari goruyormusunuz, esim ucuz diye aldi.
sodalari ayni sekilde iceriz diye...
buzdolabina girismedim sanirim onu yarin yaparim, bi acip bakayim temizleyeyim, sonra ikeaya gider dediklerinizden alirim. birsey soracagim, buzdolabindaki sebzeligi kullanmak neden iyi degil sizce? meyve sebzelerin yanyana gelmesi birbirlerinin bozulmasina mi neden oluyor?
birde sogan patates ve sarmisak kutumu gostermek istedim, bu sekilde saklamak iyi mi ? ikeadan aldigim kutu bu
tesekkur ederim, depoyla basliyorum bugun neler buldugumu ve attigimi yazarim :)
Gardropta bir sonraki asama, yarin baslarim. guzel bir duzeniniz var, darisi bana insallah
simdi oturabildim 4 saat surdu o minnacik depoyu duzenlemek. Duzenlemek diyorum ama hala cok duzgun olmadi cunku yerim yok. Baya birsey attim bi tane kirik pirinc vardi o boceklenmis.... onunla birlikte bi kac bakliyat attim bulasmis olabilir diye. birsuru kuruyemis abur cubur vardi onlari ayirdim eve gelen yardimciya vericem. tarihi gecmis baharat, nisasta vardi onlari attim. bu kadar atmaya herseyi indirip kaldirmaya resimdeki sonucu elde ettim.
yaglari goruyormusunuz, esim ucuz diye aldi.
sodalari ayni sekilde iceriz diye...
buzdolabina girismedim sanirim onu yarin yaparim, bi acip bakayim temizleyeyim, sonra ikeaya gider dediklerinizden alirim. birsey soracagim, buzdolabindaki sebzeligi kullanmak neden iyi degil sizce? meyve sebzelerin yanyana gelmesi birbirlerinin bozulmasina mi neden oluyor?
birde sogan patates ve sarmisak kutumu gostermek istedim, bu sekilde saklamak iyi mi ? ikeadan aldigim kutu bu
kullanmadigim cok fazla esyam var, evde yeterli alanimda yok hersey itis tikis bi yerde.
hayir kislik ayirmadim hala dolabimda var ama cogu mont ve cok kalin kazaklari bavullarin icine koydum, onlari da balkona..
2 tane bornozum var 1ini hic ama hic giymiyorum ama yepyeni gecen sene ceyizim icin aldim. koyacak yerim yok cunku kocaman. napayim vereyim mi?
cope attigim yiyeceklere cok uzuluyorum bende. kendimi kotu hissediyorum hem maddi hem manevi olarak savurganlik bu.
ayakkabiligimiz var ici tikis tikis, ordada nerdeyse 1 senedir giymedigim ama atamadigim ayakkabilar var en az 4-5 tane..
gida deposunun resmini paylasiyorum sizinle, suandaki hali bu, 2 ay once baya bi duzenleyip yerlestirmistim ama cok kisa surede bu hale geldi.
evimde fazla mobilya vs yok, temizligi cok kolay. fakat duzen hic yok. buna banyo dolaplari, yatak odamdaki cekmeceligim dahil. gardobumu duzeltmem lazim ama kesinlikle vermem gerekiyor dediginiz gibi. en azindan %20sinden kurtulmam lazim ki duzenleyebileyim..
Depoda bi tane uzun dolabim var (beyaz olan iki resime sigdirabildim )
bi tane de buyuk genis metal rafligim var. aslinda baya bir sey aliyor. Eki Görüntüle 1854866 Eki Görüntüle 1854866 Eki Görüntüle 1854867 Eki Görüntüle 1854868
Eskiye oranla gayet iyi
Sebze meyve poşet içindeyse sorun olmaz ama poşetsiz yanyana ne bileyim bir kabakla bir elma yanyana hiç koymadım. Yazmıştım burada ben meyveleri büyük kaselere yıkayıp koyuyorum. Sebzelerse buzdolabı poşedinde en altta duruyor.
Soğan, patates ve sarımsağın hava alması şart. Sen hem poşede koymuşsun hem kapalı kutuya :) Bu şekilde kısa sürede çimlenir, bozulur. Ben içine havlu kağıt serdiğim şu kutuya poşetsiz dolduruyorum. 2 tane, birinde patates birinde soğan duruyor. Sarımsağı da küçük çay tabağında mutfak dolabımın açık yerinde muhafaza ediyorum.
Soğan patates kabım bunun beyazı:
Benim evim de 55 m2. Yurtdışına yeni geldik burda büyük ev bulmak çok zor:) hayatım ben eşim ve oğlumun da çok kıyafetimiz var olay tamamen alanı ekonomik kullanmak. Depona raf sistemleri var çok ucuz, onlardan koy her bir rafa da çeşidine göre yiyeceğini ve eşyanı sınıflandırarak koy. Evde gereksiz ne varsa at. Kalemden yastığa kadar. Ne varsa! Gitmediğim kıyafetleri ayakkabıları acilen ver! Kapı arkalarını kullan. Bi de erzak biriktirmek çok eskiden kalma bir alışkanlık. Yapma. 2 kişisiniz galiba, 2 paket barbunya nedir? Herşeyden az az al. Erkekler düzensizlikten hoşlanmıyor, bence de hoş değil. 1 ayda eski haline dönüyor diyorsun hayatım ama zaten arada düzeni bozulmuş yerlere el atmak lazım. Evin toptan dağılmasını bekleme. 1 gün mutfağı yerleştir, 1 gün oturma odasını vs, .. Düzenli bir kadın ol.
Hiç açılmamış pakettekileri de kavanozlara koymanızda fayda var. poşetleri güvelerin delmesi hiç zor değil. Evet kavanozlara koyduktan sonra üzerine tuz dökün. Hem aynı malzemeler toplu olur, hem poşettekinden daha güzel görünür hem de böceklenmesine engel olursunuz. Dediğim gibi en çok irmik böceklenme eğilimi gösteriyor. Açıldıysa özellikle .. Ben buzdolabında tutuyorum.
Dediğim gibi böceklenme varsa hepsine geçmiş olma ihtimali var. tek tek bakmanız lazım. Hiç tahmin etmediğiniz şeylerin içinden çıkabilir makarnanın bile. kavanozlara koyarken tahılları falan bir tepsiye , tabağa döküp inceleyip öyle kaldırın.
Gösterdiğiniz buzdolobı kutularıın kapakları saydam. içini görebilirsiniz. Zaten kendiniz koyduğunuz için içinde ne olduğunu az çok bilirsiniz.
Temizlik malzemelerini de hemen yanında büyük bir plastik kutunuz var ya ona koyup ağzını kapalı şekilde tutmaya çalışırsanız gidalarınıza sinmez.
Merhabalar,
1 senedir evliyim, yurtdisinda yasiyorum evim 60 m2 2 oda bir salon. bir oda yatak odamiz digerinde ise esim ve benim gardroplarim var ve burayi yikadigim camasirlari asmak icin kullaniyorum.
kucuk bir depo odamiz var burayi tum kuru gida, temizlik malzemeleri icin kullaniyorum.
evim cok daginik, 60 m2 evimin daginik olmasindan utaniyorum. Esimde rahatsiz olmaya basladi, eve hic ozenmiyorsun duzen yok diyor.
cok fazla kiyafetim , ayakkabim , cantam var. dolabimdan tasiyor. oyleki tum cekmecelerim karman corman. 1-2 kere duzenledim fakat 1 ay icinde yine eksi haline dondu, dolaplarimda cekmecelerimde duzeni nasil koruyabilirim?
depo ayni sekilde karman corman herseyi ustuste koydum sigdirabilmek icin o kadar erzagi. ama bu sekilde neyim var neyim eksik bilmiyorum. evde 2 paket barbunya varken yenisini aldigimi bilirim bitmis diye, meger altta kalmis o karisiklikta gormemisim.
Buzdolabimdan her hafta bozulan limon, yarim sogan, domates, meyve , hic yenmeden tarihi gecmis yogurtlar atiyorum. utaniyorum bunlari yazarken. ama yardiminiza ihtiyacim var. israf etmek istemiyorum ne kiyafetleri ne aldigim gidalari.. buzdolabi duzeni nasil olmali, yani mutlaka yicez diye aldigim seyleri kullanmadan cope atiyorum..... nasil onune gecerim?
salonda cekmecelerimiz var , icinde evraklarimiz, ilaclar, defter kalem vs duruyor. karman corman. orayi esim 2 ay once bastan dizmisti. yine hersey birbirine girmis hic biseyi bulamiyoruz.
kisacasi, evimi nasil duzene sokarim, puf noktalari nedir bu isin? birde 2 ay once duzene giristigimde 1 haftami almisti, evin heryerini duzenlemek. sonra 1 ayda eski haline dondu...
surekli ayni kiyafetleri giriyorum yani o karisiklikta bulabildiklerimi. ama gorseniz binlerce kiyafetim var. aldigim esyalara, yiyeceklere, herseye kiymet vermek istiyorum. esim gamsiz yasiyorsun esyanin, evinin kiymeti yok ben senden daha cok bakiyorum duzenliyorum dedi kendimi savunamadimboyle olmak istemiyorum
yardim lutfenn
Bence en en en onemlisi kutular ve raflar. Bol bol kutular.
Puf nokta paraya kiyip buyuklu kucuklu kutu alicaksin. Bnde yurtdisindayim ve o evlere sigmak zorundayiz baska caresi yok.
Kuralda daha buyuk ev almaktan gecmiyor. Cunku duzensiz bi insan yine duzensiz olur, bu sefer daginikligin metrekaresi buyur o kdr.
Ilk once tavsiyem kk da cetvelciler grubuna katilman. Cok guzrl fikirler var kutu kutu duzenlenmis dolaplarla. Hatta gidi temizliyesin geliyor evin her tarafini orayi gordukce. Eskiden cocukken bende daginiktim ama artik genc kiz olrak bi duzenim hala kurulmamissa o zmn sorun bende derdim. Titizim ve duzenliyim.
Garderobundan basla tamda bugun. Bayram temizligi yap. Bizde bugun temizlik yapicaz. Ozet geciyim.
Kurallar:
Eline iki cop poseti al, birisi hayir kurumlarina vericegin elbiseler icin digeri eskimis puskumus cope gitmesi gerekenler icin. Bu seni cok cok rahatlatir ve dolap azaldikca gozune daha az korkunc gelir. Hatta bende bi rahatlama sagliyor bi ferahlik. Agirliklar gitmis gibi. Tum elbiselero yere dok.Odanda 3 ayri bolum kararlastir, dedigim gibi bi tarafa eskileri savur buyuk bi zevkle, diger bi uca hayir kurumlari icin olanlari diger bi ucada kalmasi gerekenleri.
Sonra giyindigin elbiselerle bas basa kal. Onlrin arasinda kemerlerini ayir ve bi kutuya koy. Sen simdilik evde kutular yok diyosan ayakkabi kutusuda olur. Yada en kotusu bi poset. Bu kutunun uzerine yazi yazmalisin " kemerler" diye.
Mesela benim dolabimdan yola cikiyim.
Dolabimon ust rafina tam tam sigan olcup bicip aldigim kutularim var. Birisinde "sampuanlar" yazar. Bekarim esyalarimi kendi odama korum. Burda stockladigim ucuz gordugum aldigim hep kullandigim sampuanim var. Ayni kutu cok sey aldigi icin o yazinin altina bide " maskeler' dye ekledim. Her aldigm urunu zevkle icine savuruyorum ve ici karman cormak olmasina ragmen fesferah kutucugun icinde sakli ve etraf duzenli.
Ozet; dolaplardaki abut cubur icin bol kutu. Takilar icinde kutu. Ben karacanin catal bicak setinin cekmesini aldim ve takilarimi tek tek dizdim. Ozel yapilmis cekmece gibi oldu. Ve raf sayisi, kocana soyle elinde civiyle raf eklesin dolaba. Ne kdr raf o kadar iyi.
Oturma odasindaki cekmecelerdede kutu olmali. Annem benim kutu taktigimi gordu smdi oda oturma odasina kutular aldi. Kocaman 3 kutu, dressoirin icine. Birisi ilac kutusu, digeri yigenim yatiliya gelir diye ekstra giysiler, digeri pil, kalem, delici, gibi kirtasiye seyleri icin.
Eski evde her bayram oncesi cekmece dokerdik ailecek basina oturup secerdik lazimmi degilmi diye. Cekmecede saga sola ayirirdik yok kirtasiye yok defter kitap diye. 2 gun snra bakardikki her yer her yerde.
Eklme yapiyim; eger 2 kisilik bi evde, ev duzensizse o zmn bu kadinin hatasidir benim gozumde. Kadin usengec yada beceriksizdir. Buda bence buyuk bi eksik. Kadin duzenli olmali.