-
- Konu Sahibi peaceful16
bende kase alacagim sanirim meyveler icin kapaklilar bana uymayacak gibi, peynir icin alirim kapakliyi sadece. yarin ikeaya ugrarim. bugun cok yordu beni depo.
onu da mi yanlis yapmisimpeki o kabin icine havlu kagit koysam ve patatesle sogani birlikte koysam ne olur?
iyiki sordum. patatesler 1 hafta 10gunde cimleniyo ya. normal mi bu yoksa benim saklama seklimden dolayi mi ?
kutunuz cok tatliymis. burada boyle seyler yok, diceksinizki Cindesin, evet ama anca uretim yapiyolar satis magazalari yok. yada ben bulamadim henuz. online aliexpressten falan alabilirim.
Elinize saglik baya toparlanmis gene kutular alindimi daha duzene girer.O yaglar o sodalar zaten bakkal gibi bende severim stok yapmayi ama maksimum bir ayliktir.simdi oturabildim 4 saat surdu o minnacik depoyu duzenlemek. Duzenlemek diyorum ama hala cok duzgun olmadi cunku yerim yok. Baya birsey attim bi tane kirik pirinc vardi o boceklenmis.... onunla birlikte bi kac bakliyat attim bulasmis olabilir diye. birsuru kuruyemis abur cubur vardi onlari ayirdim eve gelen yardimciya vericem. tarihi gecmis baharat, nisasta vardi onlari attim. bu kadar atmaya herseyi indirip kaldirmaya resimdeki sonucu elde ettim.
yaglari goruyormusunuz, esim ucuz diye aldi.
sodalari ayni sekilde iceriz diye...
buzdolabina girismedim sanirim onu yarin yaparim, bi acip bakayim temizleyeyim, sonra ikeaya gider dediklerinizden alirim. birsey soracagim, buzdolabindaki sebzeligi kullanmak neden iyi degil sizce? meyve sebzelerin yanyana gelmesi birbirlerinin bozulmasina mi neden oluyor?
birde sogan patates ve sarmisak kutumu gostermek istedim, bu sekilde saklamak iyi mi ? ikeadan aldigim kutu bu
Evet tek peynir için kapaklı al cnm. Meyvelere gerekmez.
Tabi ki hava almazsa mahvolur o tür şeyler. Patatesle soğan aynı yerde de olabilir ama bana sanki koku geçecek gibi geliyor. Şu da olabilir. Normal bildiğimiz hasır sepet bulabilirsen ona da doldurabilirsin, ağzı açık şekilde. Annem öyle yapıyor. Heheh mersi cnm :)
Vay be, bizim buradaki algımız Çin herşeyin sonsuzca bulunduğu bir yer. Ama Aliexpress gerçekten pazar yeri gibi, süper bir site :)
Elinize saglik baya toparlanmis gene kutular alindimi daha duzene girer.O yaglar o sodalar zaten bakkal gibi bende severim stok yapmayi ama maksimum bir ayliktir.
Ben buzdolabindaki sebzelige portakal elma kabak gibi ezilmesi zor olan seyler icin kullaniyorum o kadar buyuk yapiyolarki domates seftali gibi yumusak meyveler eziliyor sulari digerlerini etkiliyor.O yuzden ezilen meyveler ve domates gibi seyler kaselerde duruyor.
Patates sogani posetinden cikartin cabuk bozulur oyle.Hizli tuketiyosaniz o kap olur ama delikli hava alan birsey daha uygun patates sogan hava almali sicak havada nem yaptimi sogan cabuk curur ve patates yesillenir patates yesillendimi sagliga zararli hale geliyormus.
aynen bakkal gibi :) bazi seyler evet surekli tasimak istemiyoruz ama biraz abartmisiz.
kaselerden alacagim ilk is, yarin buzdolabini duzenlerim . benim salataliklar, maydanoz ve domatesler cok cabuk bozuluyor engellemis olurum.
yok cok cabuk tuketmiyoruz haftada 1-2 sogan kullaniyorumdur. yemeklere yarim sogan kullaniyorum ben esim cok sevmiyor bide 2 kisiyiz yetiyor. tamamdir kapagi acsam direk posetten cikarip biraksam oyle depoda olur mu?
bu arada gardrop resimlerimi ekliyorum.. bunun altindan nasil kalkacagim
Bence en en en onemlisi kutular ve raflar. Bol bol kutular.
Puf nokta paraya kiyip buyuklu kucuklu kutu alicaksin. Bnde yurtdisindayim ve o evlere sigmak zorundayiz baska caresi yok.
Kuralda daha buyuk ev almaktan gecmiyor. Cunku duzensiz bi insan yine duzensiz olur, bu sefer daginikligin metrekaresi buyur o kdr.
Ilk once tavsiyem kk da cetvelciler grubuna katilman. Cok guzrl fikirler var kutu kutu duzenlenmis dolaplarla. Hatta gidi temizliyesin geliyor evin her tarafini orayi gordukce. Eskiden cocukken bende daginiktim ama artik genc kiz olrak bi duzenim hala kurulmamissa o zmn sorun bende derdim. Titizim ve duzenliyim.
Garderobundan basla tamda bugun. Bayram temizligi yap. Bizde bugun temizlik yapicaz. Ozet geciyim.
Kurallar:
Eline iki cop poseti al, birisi hayir kurumlarina vericegin elbiseler icin digeri eskimis puskumus cope gitmesi gerekenler icin. Bu seni cok cok rahatlatir ve dolap azaldikca gozune daha az korkunc gelir. Hatta bende bi rahatlama sagliyor bi ferahlik. Agirliklar gitmis gibi. Tum elbiselero yere dok.Odanda 3 ayri bolum kararlastir, dedigim gibi bi tarafa eskileri savur buyuk bi zevkle, diger bi uca hayir kurumlari icin olanlari diger bi ucada kalmasi gerekenleri.
Sonra giyindigin elbiselerle bas basa kal. Onlrin arasinda kemerlerini ayir ve bi kutuya koy. Sen simdilik evde kutular yok diyosan ayakkabi kutusuda olur. Yada en kotusu bi poset. Bu kutunun uzerine yazi yazmalisin " kemerler" diye.
Mesela benim dolabimdan yola cikiyim.
Dolabimon ust rafina tam tam sigan olcup bicip aldigim kutularim var. Birisinde "sampuanlar" yazar. Bekarim esyalarimi kendi odama korum. Burda stockladigim ucuz gordugum aldigim hep kullandigim sampuanim var. Ayni kutu cok sey aldigi icin o yazinin altina bide " maskeler' dye ekledim. Her aldigm urunu zevkle icine savuruyorum ve ici karman cormak olmasina ragmen fesferah kutucugun icinde sakli ve etraf duzenli.
Ozet; dolaplardaki abut cubur icin bol kutu. Takilar icinde kutu. Ben karacanin catal bicak setinin cekmesini aldim ve takilarimi tek tek dizdim. Ozel yapilmis cekmece gibi oldu. Ve raf sayisi, kocana soyle elinde civiyle raf eklesin dolaba. Ne kdr raf o kadar iyi.
Oturma odasindaki cekmecelerdede kutu olmali. Annem benim kutu taktigimi gordu smdi oda oturma odasina kutular aldi. Kocaman 3 kutu, dressoirin icine. Birisi ilac kutusu, digeri yigenim yatiliya gelir diye ekstra giysiler, digeri pil, kalem, delici, gibi kirtasiye seyleri icin.
Eski evde her bayram oncesi cekmece dokerdik ailecek basina oturup secerdik lazimmi degilmi diye. Cekmecede saga sola ayirirdik yok kirtasiye yok defter kitap diye. 2 gun snra bakardikki her yer her yerde.
Eklme yapiyim; eger 2 kisilik bi evde, ev duzensizse o zmn bu kadinin hatasidir benim gozumde. Kadin usengec yada beceriksizdir. Buda bence buyuk bi eksik. Kadin duzenli olmali.
ooyyy o dolaplar ne öyle.
yere büyük bir çarşaf yay. önce çekmeceleri dök ve ayır. çok askı var aynı türleri aynı askıya asabilirsin. mesele 2 gömlek gibi.
benim de düzen takıntım var, nasıl dağıldın bu kadarpeaceful16
bavullar boşsa kışlıklarını koyabilirsin. bavulları dolaptan çıkarsan yer açılır.
tamamdir, patatesle sogan icin o kutunun agzini acik biraksam o sekilde kalsa olurmu peki :) ? bende depo kokacak diye acmadim aslinda
Cinde hersey var dogru, ama uretimi :)) burda tek tek birsey almak zor ihrac fazlalarini hep toptan satmak istiyorlar yine, tek tek alinca cok pahaliya satiyorlar islerine gelmiyor hakli olarak, aliexpresse yada magazalara falan satmak istiyolar. bide ben Cindeyim derken, Hong Kongtayim, Cin'e bagli. Bende Turkiyeye gelince hep alisveris yapiyorum ya o esse, pazarlar, 1 milyoncular falan cok guzel ve asiri ucuz. iste onlar cinden ama burada tek tek satmiyorlar cidden Cin'e gitmek lazim onun icin ordada ingilizce konusmuyolar
bakin gardrop resimlerimi paylasiyorum suanki hali..
O şekilde de olur cnm metal rafın en üstüne koyabilirsin o kabı veya mutfakta alt dolaplardan birine de alabilirsin. Benim orda duruyor.
Hadi ya, anladım. Demek perakendecilik yok, toptan da alınmaz. Haklısın. Buradaki 1 milyoncular benim de favorim valla, hergün gidiyorum nerdeyse :)
Gardropta da küçük çaplı bir kaos var gördüğüm kadarıyla :) Bu kalabalıkta insan hiçbirşey bulamaz gerçekten...
Kıyafetler burada da hep gelişi güzel atılmış. Öncelikle katlama huyu edinmen lazım. Tüm parçalar düzgünce katlanmalı.
O kutuların durduğu yerde benim evde ve dışarıda giydiğim kıyafetlerim duruyor mesela... O kutular sana çok zorluk çıkartıyordur bence. Belki içindekileri bile unutuyorsundur.
Ben olsam kutuları iptal edip, içindekileri çekmecelerden birine taşırdım. Çekmecelerden birini de kutuların durduğu yere...
Kışlık kıyafetlerin arasında bir bikini mi var ne? :) Bikini ve mayoları bir poşette muhafaza ediyorum ben. Tatile giderken hop o poşedi olduğu gibi valize atıyorum, pratik oluyor.
İşe yazlık-kışlık ayrımı yaparak başla ve herşeyi sınıf sınıf katlayarak üstüste diz. Bu arada da fazlalıkları da büyükçe bir poşede doldur.
tamam patates ve sogani kurtariyorum :)
gardropta buyuk bir kaos var baslamaya cok useniyorum neresinden baslayim. cekmeceler gorundugu kadar kucuk degil acilinca baya buyuk. cok kiyafet ve esya var , 2 ay once duzenledim. ve 2 haftada tekrar eski haline geldi. cunku acelem oluyo biseyi cekip aliyorum boyle boyle bozuluyo. kutulardan biri taki kutusu soldaki seffaf olan onun icinde hic bisey bulamiyorum ugrasmiyorumda artik aylardir bakmadim. beyaz olan buyuk kutuda ojeler, maskeler falan var.
kullanmadiklarimi ayircam..
kisliklari yapayim peki nereye kaldiracagim ? en uste mi koyayim duzgunce? burda havuza gitmistik, bikiniyide kuruyunca oyle koydumbi tane bikini posetim var. les gibi kokuyo neden bende bunu ayirmistim guzelce yikadim kuruttum falan. digerlerini napabilirim hepsini makineye atip yikasam mi?
2 ay once duzenledigimde herseyi yere indirdim ve pisman oldum bi anda yaptigima. kisim kisim yapsam o da olmuyo. ayni depo gibi.. indirmem lazim
mutfakla ilgili kesinlikle yer probleminiz yok, Yurtdışında olduğunuzdan stok yapmak durumunda olduğunuz şeyler de gayet normal tek problem onları stoklamak için bir yöntem geliştirmek. Önceden tecrübeniz olmadığından şu ana kadar neleri yanlış yaptığınızı analiz etme fırsatınız oldu , şimdi ise hayatınızı kolaylaştırma zamanı geldi .Çok güzel öneriler geldiği gibi sizin için uygulanabilir olmayan öneriler de var, şu an her deneni uygulamaya çalışırken kaybolmamanız için yurtdışında yaşamış çalışan bir bayan olarak nacizane daha önceden önerilen ve kendi tecrübelerimi de burda sizin için öncelik sırasına göre düzenleyeceğim.
Mutfakla başlayalım.
öncelikle mümkünse tel dolabınızı daha kullanışlı boydan boya bir rafla değiştirmenizde fayda var. Ancak bu hemen yarın yapabileceğiniz bişey değilse çok fazla ertelemeden aklınızın kenarına koyun.
-toplamaya başlamadan önce önerilen melamin (aslında cam en iyisi ancak toplu alırken bütçeyi baya sarsabilir)kutulardan bolca almanız lazım. İkeada her boyu var . Elinizdeki malzemeleri listeleyip kaç tane büyük kaç tane orta, küçük kutu almanız gerektiğini kabataslak çıkarabilirsiniz. (nohut, mercimek, k.fasulye, pirinç , şehriye, makarna, bulgur,şeker un vb. özellikle de tr den getirdikleriniz için en büyük boyları, azar azar aldığınız Çinde de bulabildiğiniz şeyler için daha küçük boyları tercih ediniz. ) Kutuları aldıktan sonra temizliğe girişirseniz herşeyi poşetlerden çıkarıp kutulayıp temizliği tek seferde bitirebilirsiniz. akdi takdirde işin içinden çıkmak daha zorlaşır. Hem de toplandığını gördükçe mutlu olur gaza gelirsiniz.
-Dolabiniza bi kere böcek düştümü herşeyi kontrol etmeniz lazım. Yayılmadan temizlemeniz ve dikkatlı olmanız lazım. Kurt, güve düşmemesi için kutulara 2-3 çorba kaşığı tuz koyup , dolabınızın uygun yerlerine lavanta karanfil gibi böcekleri uzak tutan şeylerden koymanızı tavsiye ederim. Özellikle irmik ve bulgur çabuk güvelenir, dikkat.
-Buzdolabınız için yine saklama kapları, meyve sebzeler için yukarda önerilen size en uygun saklama yöntemin seçin. En güzeli yıkayıp kurulayıp sepetlerle koymaktır ancak bu işlerde süreklilik önemli, bir gün üşenip yıkamadan koyduğunuzda ipin ucu kaçar ve devam edemezsiniz. Sizin için uygulanabilir olması çok önemli. Herkesin söylediği gibi az az az az az alın. Sadece 2 kişisiniz ve bütün gün evde değilsiniz.
-Tüm mutfak için kullanabileceğiniz. aynı türden ürünler yanyana olsun ki evde olup olmadığını daha rahat görebilirsiniz. Bal, reçel, marmelat gibi kavanozlar bir yerde; tahıllar , makarnalar bir yerde ; irmik, pirinç unu, pudra şekeri, Kremşanti, nişasta gibi kutulu ürünler bir yerde, kakao, kabartma tozu, vanilya puding vb bir yerde baharatlar bir yerde, mümkünse benzer kaplarda tutarsanız hem düzenli olur hem kolayca bulunur.
-tost makinası vb elektronikleri en üst raflara kaldırın kullandıkça alırsınız.
-Temizlik malzemelerinizi kesinlikle yiyeceklerden uzak yerlere kaldırın.ayrı ayrı Poşetlerde bile olsalar tadlarını ve yapılarını etkiler, özellikle çay gibi dışarıdan koku ve nem çeken şeylere kimyasallar siner. sağlığınıza dikkat.
-Evdeki yiyecekler bitmeden ikincisini üçüncüsünü almamaya dikkat etmek gibi, evde yemek yapabileceğiniz şeyler varken başka birşey almamaya çalışın. Mesela evde bi çeşit meyve suyu varken başka bi tür almayın, ya da mesela evde çok fazla nohut varken gidip akşama kurufasülye yapmayın. ev makarna doluyken pirinç alıp pilav yapmayın. Evde kiraz varken gidip çilek , elma muz almayın. Bozuluyor. Size özel değil.
Kıyafetleriniz içinse azaltmanız şart, ancak bunu yaparken kıyafetlerinize kıyamayabilirsiniz. Bu yüzden eskitmeye bakın,Kesinlikle türlerine göre ayırıp sık sık aynı tshirtü çamaşırı pantolonu giyerseniz eskir ve atarken içiniz acımaz. Ancak en önemlisi yerine yenisini almamalısınız. Son 1 yıldır 2 tane kışlık hırka dışında hiç bir kıyafet almadım. Her dolabı topladığımda gözüme çarpan giymediğim şeyleri de temizse veriyorum, eskimişse atıyorum. Ferahladım. Sık sık aynı ayakkabı çantayı kullanın. Çinde olmanın avantajını da yaşayın, Türkiyede sık sık aynı kıyafeti giyseniz çevre yüzünden rahatsız hissedebilirsiniz ama orda öyle olmadığını düşünüyorum.
Evin diğer alanları için sık sık kullandığınız şeyler daha kolay ulaşılabilir yerlerde olsun, daha az kullandıklarınızı daha diplere koyabilirsiniz. Kullanım durumunuza göre yerleri güncellersiniz nasıl daha kolay olacağını kullandıkça görürsünüz.
Şimdiden kolay gelsin. Sayenizde gaza gelip bir süredir gözüme çarpan ramazan dolayısıyla enerji bulamadığım alanları sahura kadar toplamaya karar verdim. :)
Tekrar söyleyeyim türkiyedekiler için eviniz küçük gelebilir ama oralarda Avrupa da 4-5 kişi yaşayip pek de rahat yaşayanlar var. Netten dolap düzaynları, raf fikirleri tarzı aramalar yapıp hoşunuza giden evinize uyarlanabilir şeyleri seçebilirsiniz.
gunaydin, simdi baslayacagim. unu turkiyeden getirmedim tabi burdan aldim.. baya bisey atacagimi dusunuyorum bugun illaki tarihi gecmis, acik ve bozulmus biseyler vardir
bugün ikeaya gittim aklıma siz geldiniz. evim için vakumlu poşet çorap şal için giysi saklama kabı buzdolabı için saklama kapları aldım ıvır zıvırı onlara koyacağım dağınıklık ortadan kalkacak hem de daha güzel gözükecek. yeni kıyafet almamaya karar verdim çok az giydiğim kıyafetim var onlar eskimeden yeni almayacağım nerdeyse hiç giymediğim kıyafetleri verdim çok üzüldüm zamanında beğenerek aldım ama çok az giydim.gunaydin, simdi baslayacagim. unu turkiyeden getirmedim tabi burdan aldim.. baya bisey atacagimi dusunuyorum bugun illaki tarihi gecmis, acik ve bozulmus biseyler vardir