Evimin duzensizligi.. fikirlerinize ihtiyacim var

Ben sizi anladım ben de yurtdışındayım ve bence burdaki evler cidden küçük.

Ben tek kişi 40 m2deyim diğer insanlarınkine göre derah geniş bir ev cidden, ama çok eşyam var dolup taşıyor.

Alman arkadaşlarım kadın erkek 2 ayakkabı birkaç tişört yaşıyor, gerçekten. Topuklu ayakkabı günlük giyen vs ladın da yok zaten, ehh eşya problemleri yok bizim gibi.

Kitap, makyaj malzemesi vs idare edilir ama kaban, ayakkabı gibi daha fazla yer kaplayan eşyalar cidden zulüm. Yeri o kadar kapatıyorlar ki içim daralıyor.

Üzülmenizi istemem ama 60 m2de dağınıklığa mecbursunuz :) eşiniz de beğenmiyorsa 1 gün kendi düzenlesin evi, bakalım kutu kadar evde kendi ne b.k yiyor?

Yılda 2 kez düzen kıyafetler için yeterli.
Yazın kışlıkları dolabın bi bölümünde nefes alınmıycak şekilde katlayıp koy
Yazlık kıyafetlerine yer açılsın kışında aynı şekilde.

Dolaba gelince yoğurt süt bunları enüst rafa dizebilirsin gözünün önünde olur.

Meyve sebzeyide az az al bittikçe yenisini al.

benm ewde sen gibydi bnde yurtdışndaym.. öncelikle giymedğn ve kullanmadğn ne kadar eşya varsa ayır ve 2. ele bağışla... büyk saklama kapları al ve baklagillerden un şeker fln hepsin düzenli içine koy ve bi yere koy. yatağı fln bazalı al ki nevresim ıvır zıvır içine koyarsın görünmez. aklıma gelen bunlar. görsek daha iyi fikrler verebilrdk ama gözmde bşi canlandıramadm

Dağınıklık tamam da neden aldıklarınız o kadar çabuk bozuluyor

Dolabınızın ayarında mı sıkıntı var

Meyve sebze 15 gün dayanır yoğurt peynir daha uzun ama tabii içine kirli kaşık vs sokmazsanız

Kileri de cam kavanoz ile organize edin raf vs yaptırın

Giysilere ilişkin öneriler de vermiş arkadaşlar

Sizde biriktirme hastalığı mı var?

Hem evinizin düzensizliğinden, küçüklüğünden şikayet ediyorsunuz, hem ihtiyacınızdan çok çok fazla olan kıyafetim var diyorsunuz ve düzen sağlamak için bunların bir kısmından feragat etmeyi düşünmüyor, bilerek ya da bilmeyerek yemeyeceğiniz/kullanmayacağınız şeyler alıyorsunuz.

Eminim daha da kıyafet almaya devam ediyorsunuz ki bu düzensizlik durumu eşinizi rahatsız etmeden önce fark ettiğiniz bir durum bile değildi muhtemelen.

Daha büyük bir eve çıksanız dahi siz almaya devam ettikçe bu düzensizlik bitmez.

Fazla ustunde durmadigimdan bu hale geldi, turkiyeden butun kiyafetlerimi getirdim nerdeyse, hata ettim.
Ya verecegim kullanmadiklarimi, ya Turkiyeye goturup ese dosta verecegim, atmaya kiyamiyorum cok eski birseyim yok cunku. Ama carem de yok.

oyle ki balkonlarda bavullarimiz var iclerinde benim kiyafetlerim dolu. Esim icinde biriktirmis galiba , baya rahatsiz oldugunu soyledi dun.. bende bugun bocek gorunce sinirim bozuldu. katiliyorum size evin buyuklugu kucuklugu degil , duzen nizam aslinda..

Iyi dinle burayi.. Kullanmadigin ne varsa kutulara koy bodruma at. Ya da ver, ya da cöpe at. Ama yap bir tanesini. Kullanmadigin ne varsa. Kücük bir evin varsa esyan da dogru orantida az olmali. Az esya kolay toplanir. Ac o dolabi yarisini bosalt. Inan bir baslandin mi hayatindaki kaliteyi hissedeceksin.
Ben cocuktan sonra süs esyalarini bile kaldirdim hep neredeyse.
Almis oldugun bütün gereksiz esyalari attim ya da bodruma indirdim.
En cok dagilan sey oyunca bizim evde ama cocuklu evde bu normal.
Yiyecek kismina gelirsek gereksiz sey alma. Acliktan ölmeyecegine göre bir süre alisverisi azalt. Ben de iki sene öncesine kadar seninle ayni kaderi paylasiyordum. En cok cöpe giden yiyecekler canimi sikar.
Az ve öz ol. Benim alisveris aliskanligim bile degisti. Inan nefes almaya basladim. Kullanmayacagim seyleri almamaya calisiyorum. Bir saat evin icinde kossam herseyi hallediyorum. Bütün kullanmadigim tarihi gecen ne varsa cöpe attim. Banyom ne kadar ferahladi bir bilsen. Ayakkabilar kutularda hep. Kisliklari kaldirdim gecen. Kislik kiyafetleri yazliklardan ayirinca bile büyük kolaylik oluyor. Bunlari yapiyor musun?
Sen yaptiklarini yazsan daha uygun önerilerde bulunabilirdim.
En önemli nokta fazlaliklardan kurtul ve almayi kes. Inan cözüme giden yol budur.

kullanmadigim cok fazla esyam var, evde yeterli alanimda yok hersey itis tikis bi yerde.
hayir kislik ayirmadim hala dolabimda var ama cogu mont ve cok kalin kazaklari bavullarin icine koydum, onlari da balkona..
2 tane bornozum var 1ini hic ama hic giymiyorum ama yepyeni gecen sene ceyizim icin aldim. koyacak yerim yok cunku kocaman. napayim vereyim mi?
cope attigim yiyeceklere cok uzuluyorum bende. kendimi kotu hissediyorum hem maddi hem manevi olarak savurganlik bu.
ayakkabiligimiz var ici tikis tikis, ordada nerdeyse 1 senedir giymedigim ama atamadigim ayakkabilar var en az 4-5 tane..
gida deposunun resmini paylasiyorum sizinle, suandaki hali bu, 2 ay once baya bi duzenleyip yerlestirmistim ama cok kisa surede bu hale geldi.
evimde fazla mobilya vs yok, temizligi cok kolay. fakat duzen hic yok. buna banyo dolaplari, yatak odamdaki cekmeceligim dahil. gardobumu duzeltmem lazim ama kesinlikle vermem gerekiyor dediginiz gibi. en azindan %20sinden kurtulmam lazim ki duzenleyebileyim..

Depoda bi tane uzun dolabim var (beyaz olan iki resime sigdirabildim )
bi tane de buyuk genis metal rafligim var. aslinda baya bir sey aliyor.
IMG_5944.JPG
IMG_5944.JPG
IMG_5945.JPG
IMG_5946.JPG

Yabancı bir kanalda cok titiz kişiler, 3, 4 günlüğüne cok dağınık, cok pis olan evlere gidiyorlar. Mesela 3 sene boyunca temizlenmemiş wc, mutfak... Yazarken bile görüntüsü aklıma geldi, felaketti.

Bu insanların ortak özellikleri evle hiç ilgilenmemeleri ve hiç bir eşyayı atmamaları.

Benim vereceğim tavsiyeler;

Toplu temizlikten sonra her gün evinizle 1 saat ilgilenin!
Toplu temizlikte 3 senedir giymediginiz eşyaları elinizden çıkarmanızı öneririm :KK66:

program adi nedir acaba? bakmak istedim :)
evimi cok ihmal ettim galiba.... :KK23:

Kutular sepetler bol bol.
Konmari methodu.
Instagramda cetvelciler tembelgiller
Burdada cetvelciler @Tembelgillerin konusu.
Pinteresste organizer resimleri.
Kolay gelsin fotograf koyarsaniz daha iyi yardimci oluruz.

coook tesekkurler cetvelciler i bilmiyodum, fikir acisindan super :)
depomun resmini koydum , yorumlarinizi beklerim

Bu gösterdiğiniz yer bayağı eşya alır sdece düzen gerekli. İnternetten bakın kiler düzenlemesi diye, hevese gelirsiniz:)
Bir de kışlık kıyafetler için vakumlu hurç önereceğim, kıyafetleri kırıştırsa da yerden tasarruf sağlıyor.

Esyalarini zimbirtilarini atla at. Anneannem cok deliydi bu konuda 1970lerden kalma tariho eser degerince dis macunu buldugumu hatirlarim dolaplarinda. Bende cok duzenli degilim fakat bu aralar 2. Bebis geliyor yer acicam davasina bi actim o kadar kiyafet icinde giymedigim cok sey varmis dolabin yarisini kutuladim ve ihtiyac sahiplerine verdim.
Erzaklara gelince, haftanin basinda az cok ne pisirecegini belirle ona gore alisverise git. Alisverise gittigin zaman sirf ihtiyacin olan reyonlara gir cunku insan mutlaka arabaya atacak bisey buluyor.

Kuru erzaklarinin bi kismini tuketmeden alisverise gitme. Bulgur mu var pilav yap, makarna mi var kaynat yiyin. Boyle boyle duzene girer ben boyle basa cikiyorum. Cocuk dusunuyorsan kesinlikle bu duzeni oturt cunku yayintilari bitmiyor. Kizim 1.5 yasinda bu kadar sure icinde evi ele gecirdi heryerde oyuncak veya kiyafet ondan duzeni simdiden oturtmak en iyisi

bende cok biriktiriyorum, eski degil diye hic giymedigim kiyafetlerimi vermiyorum israrla, verecegim boyle gitmez ve cocuktan once bi duzen oturtmazsam ben bi daha hic oturtmam biliyorum.
aslinda marketler cok yakin evime 5 dk yurume mesafesinde fakat, haftalik alisveris yapiyorum ve gittigimde o anda ne canim cekse aliyorum ve buzdolabinda / depoda unutuluyor bir sekilde... yada bugun gordugum gibi bocekleniyor :KK43:

bide burda turk marketinde secenekler kisitli, ABD veya avrupa gibi degil ben Cindeyim. bu yuzden Turkiyeye her geldigimde deli gibi bulgur, pirinc, turk kahvesi , caya kadar getiriyorum. bunlar bozulmadi daha cok sukur fakat hep bi dolu dolabim bunlardan.. depomun resmini paylastim gorebilirsiniz

Bu gösterdiğiniz yer bayağı eşya alır sdece düzen gerekli. İnternetten bakın kiler düzenlemesi diye, hevese gelirsiniz:)
Bir de kışlık kıyafetler için vakumlu hurç önereceğim, kıyafetleri kırıştırsa da yerden tasarruf sağlıyor.

evet aslinda kullanisli bir depom var ama ben becerememisimdir.. tost makinesi, kahve makinesi vs de var gordugunuz gibi ne varsa oraya koyuyorum. o philips kutusu da temizlik kutum icinde tum deterjan, temizlik malzemeleri var.
tamam bakacagim cok tesekkurler :KK5:

evet aslinda kullanisli bir depom var ama ben becerememisimdir.. tost makinesi, kahve makinesi vs de var gordugunuz gibi ne varsa oraya koyuyorum. o philips kutusu da temizlik kutum icinde tum deterjan, temizlik malzemeleri var.
tamam bakacagim cok tesekkurler :KK5:
Önce bölüm bölüm ayırmakla başlayın işe. Bakliyatlar bir yerde, abur cuburlar bir yerde gibi bir düzen olursa alırken de dağıtmazsınız.
Bir de yapabilirseniz aynı tarz kaplardan almaya çalışın. Nohut kavanozda, pirinç paketinde, mercimek kare bir saklama kabında olunca da dağınık gösteriyor. Hepsi aynı boy aynı tarz olunca daha bi düzenli görünüyor.

Erzak dolabına bakliyatları tek sıra halinde üst üste dizin.Unlar tek sıra, konserveler,çorbalık malzemeler gibi...
Ve bir liste yapın bakliyatlar başlığı altına örneğin fasülye, bulgur...
Konserveler, tuşular seklinde listeyi yazıp dolabın kapağına yapıştırın, adetlerinide yazın biteni almanız kolay olur israftan kaçınırsınız.Kıyafetlerinizi gözden geçirin, giymediginiz parçaları yardım kutusuna atın.Evde fazlalık tutmayın böylece ferahlar ev.Imkanınız varsa tavana kadar olan dolaplar kurtarıcı olur.

Depomun resimlerini paylastim, bi tane uzun tavana kadar dolabim var , bi tanede geniz buyuk bir metal rafligim var.
bugun turkiyeden getirdigimiz pestilin boceklendigini gordum, ve sonrasinda kek yaparken unumun dahi boceklendigini gordum :KK42: kesinlikle derin bir temizlik ve duzen gerekiyor.. kiyafetlerimi de verecegim bosa duruyor hepsi.. imkanim olsa bir dolap daha alip dizeyim ama yer yok.

Önce bölüm bölüm ayırmakla başlayın işe. Bakliyatlar bir yerde, abur cuburlar bir yerde gibi bir düzen olursa alırken de dağıtmazsınız.
Bir de yapabilirseniz aynı tarz kaplardan almaya çalışın. Nohut kavanozda, pirinç paketinde, mercimek kare bir saklama kabında olunca da dağınık gösteriyor. Hepsi aynı boy aynı tarz olunca daha bi düzenli görünüyor.

Aslinda bolum bolum ayrilmisti bir zamanlar.. ama duzeni koruyamadim. Cok daginik dimi?
kutular icin oneriniz var mi ikeadan kullandiklariniz olabilir mesela?

Kiyafet raflarini duzenle uzerine yaz kislik,yazlik kiyafetler gibi.canta şal gibi seyleri aski seklinde saklama malzemeleri var onlardan al yer isgal etmesin.modasi gecen kiyafetleri at evden.yiyecekleri kolilere koy.kolilerin uzerine icinde ne oldugunu yaz orengin
baharatlar
Nane
Pul biber
Kimyon
Gibi listele ne aldin hemen ekleme yap yaz.aldiklarini ait olan kutuya koy usenme yoksa hicbir zamsn icinden cikamazsin buzdolabindada her raf düzenli olsun meyve rafi,sebze rafi, süt ürünleri rafi gibi. Umarim yardimci olabilmisimdir

cok tesekkur ederim, depomun resimlerini ekledim bir kac mesaj once, bakabilirsiniz.
usengeclik en buyuk derdim benim. insan bi duzen oturtunca da ozenir hep oyle devam eder diye sizden fikir almak istedim.
buzdolabimin da resmini paylasayim (buzdolabimda kucuk Turkiye'dekilere gore...) ve yine cok sey var dolabimda...
IMG_5947.JPG
IMG_5947.JPG
IMG_5948.JPG

Dağınıklık tamam da neden aldıklarınız o kadar çabuk bozuluyor

Dolabınızın ayarında mı sıkıntı var

Meyve sebze 15 gün dayanır yoğurt peynir daha uzun ama tabii içine kirli kaşık vs sokmazsanız

Kileri de cam kavanoz ile organize edin raf vs yaptırın

Giysilere ilişkin öneriler de vermiş arkadaşlar

hem buzdolabimin hemde kilerimin resimlerini paylastim gorebilirsiniz.
meyve sebze 1 hafta maksimum 10 gunde bozuluyor, normal degil mi sizce?
yogurtlardan kastim minik meyveli yogurtlar almisim tarihi gecmis yemeden attim.. :KK43:

Bir seyleri duzenlemek duzenli olmak icin yetmiyor ne yazik ki.. Devamli toplamayi aliskanlik haline getirmeniz lazim. Ben 3 yillik evliyim, duzene oturtturabildin mi dersen hayir derim. Calisiyorum, yorgun argin gelip her seferinde hizmetcilik yapmak istemiyorum. Bu aralar evde yaptigim her seyi hizmetcilik gibi goruyorum... Ama genel olarak dolaplari cekmeceleri duzenli tutmaya ozen gosteririm, kendiminkileri dagitmam zaten, esim dagittikca da toplarim... Sikinti cektigim tek sey mutfagin ve salonun dagilmasi, o da rutine bindi masallah ben topluyorum o dagiliyor ben topluyorum o dagiliyor...

Allah kolaylik versin sana da.. Ben genel olarak elimdekileri aldigim yerlere koymaya ozen gosteririm, o yuzden asiri dagilmaz esyalar.

Allah kolaylik versin, bize haftada 1 gun 3-4 saatligine yardimci geliyor tum temizligi ve utuyu yapip gidiyor. ben hergun yemek yapiyorum bulasik +camasir etrafi topluyorum o bile bazen fazla geliyor. eve geleyim bi oturup uzanayim yemek derdi olmasin diye hayal ettigim oluyor , yemek yapmayi cok sevmeme ragmen.. mutfak temizligi hic bitmez zaten hergun silmek gerekiyor.. kolay gelsin sizede

o erzak esya koyuyorum dedıgınız odayla soyunma elbıse odası olarak kullandıgınız odalara raf yapın mesela
o rafları degerlendırırsınız
dolap ıcı duzenleyıcı kutular var onlardan edinin

bırseyı aldıgınız zaman ısınız bıttıgınde dırek yerıne koyun
magazalarda elbıse askılık olarak kullanılanlardan 1 tane alın elbıse odanızda baya ısınızı gorur en azından ceketlerı ona koyarsınız

mesela benım evımı anlatım
saklama kapları bı yerde ceketler bı yerde elbıseler bı yerde sıralı
renk sırasına gore yazlık kıslık kullanımına gore
boylece neyı nerde arayacagımı bılıyorum baska yere ıstesemde koyamıyorum dırek sırıtır :)

dolap ıcı duzenlıyıcı kutularım var onlardan cok kullanıyorum
en onemlısı evde asla fazla esya bulundurmam
kullanmadıgımı pahalıysa satarım veya ıhtıyacı olana verırım

ne kadar az esya okadar cok kullanım alanı unutmayın

kapı arkasına asılabılen canta fular askılıkları var onlardan edının

mesela :

Eki Görüntüle 1854785
Eki Görüntüle 1854786
Eki Görüntüle 1854787
Eki Görüntüle 1854788
Eki Görüntüle 1854789
Eki Görüntüle 1854790
Eki Görüntüle 1854791
Eki Görüntüle 1854792
Cok tesekkurler :)
depo ve buzdolabi resimlerini paylastim. depoda buyuk dolaplarim var aslinda ben mi yanlis dizmissimde ustuste binmis?

giysilerimi verecegim kullanmadiklarimi, onun disinda da organize edici birseye ihtiyacim var, ikeaya bakmayi dusunuyorum. kutularinizi ikeadan mi aldiniz?
coraplarim cok dagiliyor cekmecede onlar icin bir kutu almayi dusunuyorum en azindan, aradigimi bulamiyorum cunku.

TAM BİR BENSİN !!!!! :KK70::KK70::KK70:
öncelikle o kıyafetlere bir bak.. ayakkabılara çantalara aksesuarlara ıvırlar zıvırlarr.incikler boncuklar. modası geçti diye giymediğin şeyleri hemen at. bosuna bekletme. üzülerek söylüyorumki onların modası yeniden gelse bile hevesini alıdğın için tekrar giymeyeceksin. ihtiyacı olanlara ver hem sen sevin hem onlar.

depo odana gelince , aynı depo bende de var herşey üstüste. bi aradığım bulunmaz. beni at poşetlerin arasında kaybolurum o derece. ben oraya düzenlenmesi için dolap istedim. ikeada koçtaşta falan satılan kapaklı raflı dolaplar var. döküntünü bayağı bir kaldırır. derli toplu olur. ya da odada dolap görmezsen yine aynı mağazalardan büyük desenli tatliş kutlar var. odadaki eşyalarını bu kutulara bölüm bölüm ayırıp koyabilirsin. üstüne de içinde ne olduklarını yazarsın böylece aradığını bulursun.

kuru bakliyatların içinde bu kutuları kullanabilirsin veya plastik tatlı çekmeceler oluyor. onlardan alıp düzenleyebilirsin.

buzdolabındaki atılan yiyeceklere gelince.. gerçekten büyük bir israf. az alışveriş yap hep yap. atıyorum kullanırım diye 5 limon alma da bana limon lazım diye git 2 limon al. yogurt sut vs vs git en küçüklerinden al . bitince bir daha alırsın.

1 ayda eski haline dönüyo ya gelince sen bir eşyayı alıp kullanıp geri yerine koymak yerine üşenip şuraya koyuyim dersen 1 hafta da da eski haline döner :KK70:

Lutfen koydugum depo ve buzdolabi resimlerine bak, nasil cidden? :KK76:

Yoğurdun tarihi falan geçince mesela eğer 1 2 gün geçtiyse hemen yoğurt çorbası yapabilirsin. Çürüyen meyveleri ayıkla içinden iyileri seç yıka tatlı yap veya at buzluğa. Fazla kıyafetlerini topla katla hurçlar oluyor onların içine koy bazanin altına koy. Mutfak için büyük erzak kapları al. İçine fasulye barbunya mercimek vs koy tezgahta gözünün önünde dursun. Böyle yaparak bir düzen sağlayabilirsin. Ikea mağazasında duzenleyiciler var evrakları ilaçları onların içine koyarsan bir karışıklık olmaz

Bugun hafif bozulmaya yuz tutmus elmalarla kek yaptim, yogurt tarihi gecince hic kullanmadim sorun olmaz mi ?
mutfak tezgahima tuz , karabiber, kasiklik ve kettle dan baska birsey koyamiyorum hic yerim yok ki cok kucuk :KK43:
herseyim kilerdeki dolaplarimda..

X