Evimin duzensizligi.. fikirlerinize ihtiyacim var

Merhabalar,

1 senedir evliyim, yurtdisinda yasiyorum evim 60 m2 2 oda bir salon. bir oda yatak odamiz digerinde ise esim ve benim gardroplarim var ve burayi yikadigim camasirlari asmak icin kullaniyorum.
kucuk bir depo odamiz var burayi tum kuru gida, temizlik malzemeleri icin kullaniyorum.

evim cok daginik, 60 m2 evimin daginik olmasindan utaniyorum. Esimde rahatsiz olmaya basladi, eve hic ozenmiyorsun duzen yok diyor.

cok fazla kiyafetim , ayakkabim , cantam var. dolabimdan tasiyor. oyleki tum cekmecelerim karman corman. 1-2 kere duzenledim fakat 1 ay icinde yine eksi haline dondu, dolaplarimda cekmecelerimde duzeni nasil koruyabilirim?

depo ayni sekilde karman corman herseyi ustuste koydum sigdirabilmek icin o kadar erzagi. ama bu sekilde neyim var neyim eksik bilmiyorum. evde 2 paket barbunya varken yenisini aldigimi bilirim bitmis diye, meger altta kalmis o karisiklikta gormemisim. :oops:

Buzdolabimdan her hafta bozulan limon, yarim sogan, domates, meyve , hic yenmeden tarihi gecmis yogurtlar atiyorum. utaniyorum bunlari yazarken. ama yardiminiza ihtiyacim var. israf etmek istemiyorum ne kiyafetleri ne aldigim gidalari.. buzdolabi duzeni nasil olmali, yani mutlaka yicez diye aldigim seyleri kullanmadan cope atiyorum..... nasil onune gecerim?

salonda cekmecelerimiz var , icinde evraklarimiz, ilaclar, defter kalem vs duruyor. karman corman. orayi esim 2 ay once bastan dizmisti. yine hersey birbirine girmis hic biseyi bulamiyoruz.

kisacasi, evimi nasil duzene sokarim, puf noktalari nedir bu isin? birde 2 ay once duzene giristigimde 1 haftami almisti, evin heryerini duzenlemek. sonra 1 ayda eski haline dondu... :KK34:

surekli ayni kiyafetleri giriyorum yani o karisiklikta bulabildiklerimi. ama gorseniz binlerce kiyafetim var. aldigim esyalara, yiyeceklere, herseye kiymet vermek istiyorum. esim gamsiz yasiyorsun esyanin, evinin kiymeti yok ben senden daha cok bakiyorum duzenliyorum dedi kendimi savunamadim :silah: boyle olmak istemiyorum

yardim lutfenn

Bir seyleri duzenlemek duzenli olmak icin yetmiyor ne yazik ki.. Devamli toplamayi aliskanlik haline getirmeniz lazim. Ben 3 yillik evliyim, duzene oturtturabildin mi dersen hayir derim. Calisiyorum, yorgun argin gelip her seferinde hizmetcilik yapmak istemiyorum. Bu aralar evde yaptigim her seyi hizmetcilik gibi goruyorum... Ama genel olarak dolaplari cekmeceleri duzenli tutmaya ozen gosteririm, kendiminkileri dagitmam zaten, esim dagittikca da toplarim... Sikinti cektigim tek sey mutfagin ve salonun dagilmasi, o da rutine bindi masallah ben topluyorum o dagiliyor ben topluyorum o dagiliyor...

Allah kolaylik versin sana da.. Ben genel olarak elimdekileri aldigim yerlere koymaya ozen gosteririm, o yuzden asiri dagilmaz esyalar.

o erzak esya koyuyorum dedıgınız odayla soyunma elbıse odası olarak kullandıgınız odalara raf yapın mesela
o rafları degerlendırırsınız
dolap ıcı duzenleyıcı kutular var onlardan edinin

bırseyı aldıgınız zaman ısınız bıttıgınde dırek yerıne koyun
magazalarda elbıse askılık olarak kullanılanlardan 1 tane alın elbıse odanızda baya ısınızı gorur en azından ceketlerı ona koyarsınız

mesela benım evımı anlatım
saklama kapları bı yerde ceketler bı yerde elbıseler bı yerde sıralı
renk sırasına gore yazlık kıslık kullanımına gore
boylece neyı nerde arayacagımı bılıyorum baska yere ıstesemde koyamıyorum dırek sırıtır :)

dolap ıcı duzenlıyıcı kutularım var onlardan cok kullanıyorum
en onemlısı evde asla fazla esya bulundurmam
kullanmadıgımı pahalıysa satarım veya ıhtıyacı olana verırım

ne kadar az esya okadar cok kullanım alanı unutmayın

kapı arkasına asılabılen canta fular askılıkları var onlardan edının

mesela :

0002667_wonder-hanger-gardrop-ci-duzenleyici.jpeg

Çekmece-içi-bölmeli-düzenleyici-modelleri.jpg

dolap-içi-düzenleyici-4.jpg

Dolap-içi-Takı-Askılığı.jpg

düzenli-askılar-için-kesilmiş-CDlerden-yapılmış-dolap-içi-organizer-modeli.jpg

içerik.jpg

images.jpg

mutfak-duzenleyicileri.jpg

simdi kek yapmak icin depodan seker vs alacaktim bir baktim Turkiye'den getirdigimiz pestil vardi, poset ici hep boceklenmis :bicak:
Attim onu. dolabin rafinda da vardi sildim.

genelde sekerlilerde mi olur bocek?
pirinc, bakliyatta hic olmadi daha cok sukur. kutuda tutuyorum hepsini ayri ayri. iyimidir bu sekilde?

simdi kek yapmak icin depodan seker vs alacaktim bir baktim Turkiye'den getirdigimiz pestil vardi, poset ici hep boceklenmis :bicak:

pirinc, bakliyatta hic olmadi daha cok sukur. kutuda tutuyorum hepsini ayri ayri. iyimidir bu sekilde?
ben hepsını agzı kapaklı cam kavanozlarda tutuyorum
kilere daır ne varsa hepsını
hıc posetde ve kutuda tutmam
kup sekerı bıle :)
hem daha tertıplı oluyor
hem boceklenmıyor

TAM BİR BENSİN !!!!! :KK70::KK70::KK70:
öncelikle o kıyafetlere bir bak.. ayakkabılara çantalara aksesuarlara ıvırlar zıvırlarr.incikler boncuklar. modası geçti diye giymediğin şeyleri hemen at. bosuna bekletme. üzülerek söylüyorumki onların modası yeniden gelse bile hevesini alıdğın için tekrar giymeyeceksin. ihtiyacı olanlara ver hem sen sevin hem onlar.

depo odana gelince , aynı depo bende de var herşey üstüste. bi aradığım bulunmaz. beni at poşetlerin arasında kaybolurum o derece. ben oraya düzenlenmesi için dolap istedim. ikeada koçtaşta falan satılan kapaklı raflı dolaplar var. döküntünü bayağı bir kaldırır. derli toplu olur. ya da odada dolap görmezsen yine aynı mağazalardan büyük desenli tatliş kutlar var. odadaki eşyalarını bu kutulara bölüm bölüm ayırıp koyabilirsin. üstüne de içinde ne olduklarını yazarsın böylece aradığını bulursun.

kuru bakliyatların içinde bu kutuları kullanabilirsin veya plastik tatlı çekmeceler oluyor. onlardan alıp düzenleyebilirsin.

buzdolabındaki atılan yiyeceklere gelince.. gerçekten büyük bir israf. az alışveriş yap hep yap. atıyorum kullanırım diye 5 limon alma da bana limon lazım diye git 2 limon al. yogurt sut vs vs git en küçüklerinden al . bitince bir daha alırsın.

1 ayda eski haline dönüyo ya gelince sen bir eşyayı alıp kullanıp geri yerine koymak yerine üşenip şuraya koyuyim dersen 1 hafta da da eski haline döner :KK70:

Giymediginiz kiyafetleri atin bir kere
Sonra asilacak pantolonlari yan yana asin,bir askiya ikiden cok pantolon takmayin
Pantolonlarin yanina etekleri asin
Eteklerin yanina ceketleri asin
Ceketlerin yanina elbiseleri
Elbiselerin yanina da hirkalari ve gomlekleri
Gruplar halinde olunca aradiginizi kolay bulursunuz

Kalan tisort turundeki kiyafetleri de askili,yarim kollu ve uzun kollu olarak 3 gruba ayirin ve magazalardaki gibi katlayarak ust uste koyun
Askili aradiginizda hepsi ayni yerde olursa mesela rahat edersiniz

Erzaklarda da ayni sekilde, ayni cinsleri bir yere koyun ve eskisi bitmeden yenisini almayin.

Pis ev bütün enerjinizi alir.
Screenshot_2016-06-17-22-05-53-1.png

Pirinc varsa kesin boceklenmistir. Kavonozda sakla hepsini agzi kapali sekilde. Stok yapma gunluk almaya calis. Dolaba yarim sogani agzi acik koyma koku yayar :/

Once kilere gir hepsini incele, at bozulanlari, kalanlari kavanoza koy.

Sonra giymedigin ve giymeyecegin ne varsa at. Giysi, ayakkabi...

Fazla esya ne varsa at.

Evin kucuklugu degil onemli olan. Kullanisli olması. Bunu ancak ilave dolap ya da raflarla saglarsin. Yiyecek olan yerde giysi kurutma. Bocek sebebi. Havalandırma yapmayı ihmal etme.

Buraya kadar herkesin söylediği seylerle hem fikirimm ilave olarak internet uzerinde gördüğüm tabloyu ekliyorum. Dilerim isine yarar.

Bende seninle aynıydım , 3 artı 1 evde yaşıyordum taşınacam diye iyice saldım, taşınma sürecinde psikolojim bozuldu resmen, her yerden bişeyler çıktı kullanmadığım , gittim Battal boy çöp poşetleri aldım , kullanmadığım bütün her şeyi kapının önüne koydum , kıyafet , tabak çanak yorgan vs vs , ihtiyacı olan kişiler alsın diye , şimdi 1 artı 1 kendi evime taşındım , büyükçe bir gardrop aldım ve bir köşesi yazlık, bir köşesini kışlık yaptım, fazlalık giymediğim hiçbirşey kalmadı , mutfakta aynı şekilde , her şeyi attım, gittim sonra ihtiyacım olanı aldım, şuan çok ferah ve rahatım

Yoğurdun tarihi falan geçince mesela eğer 1 2 gün geçtiyse hemen yoğurt çorbası yapabilirsin. Çürüyen meyveleri ayıkla içinden iyileri seç yıka tatlı yap veya at buzluğa. Fazla kıyafetlerini topla katla hurçlar oluyor onların içine koy bazanin altına koy. Mutfak için büyük erzak kapları al. İçine fasulye barbunya mercimek vs koy tezgahta gözünün önünde dursun. Böyle yaparak bir düzen sağlayabilirsin. Ikea mağazasında duzenleyiciler var evrakları ilaçları onların içine koyarsan bir karışıklık olmaz

of of of sizinle aynı durumdayım.ben çözüm olarak eve kutu şeklinde hurçlardan aldım,kategorize ettim çantalar ayakkabılar vs diye.
ama bu şekilde küçük evlerin en önemli ihtiyacı dolap sistemi.eve bence güzel bir dolap sistemi yaptırın o zaman her şey düzenli oluyor.

Ben de sizin tam tersiniz duzen takintiliyim. Herseyin kullanimi rahat ve mum gibi durmali.

Kiler odasinin duvarlarina tavandan yere kadar raf yapin. Tum erzaklari cam kavanozlara doldurun. Herseyden 1 kg alin ve ancak bittigi zaman alisveris listesine ekleyin. Benim buzdolabimda yapisik durur listem. Biten urunleri hemen yazarim ve alisveriste liste disina asla cikmam. Yogurt en kucuk boy alin.

Haftada 1 buzdolabinda bozulan varsa atin. Buzdolabinin raflarini silin ve hersey cam saklama kaplarinda olacak sekilde yerlestirin. Poset goruntusunu hic sevmem buzdolabinda ve oyle olunca unutluyor.

Fazlaliklardan mutlaka kurtulun. O kadar kiyafetten illa ki giymedikleriniz vardir. Hemen yok edin onlari. Ve kalanlari yazlik kislik diye ayirin. Mevsime gore olanlar onde dursun, digerleri arkalarda ve ustlerde.

Cekmecelerde asla birikim yapmayin. Ivir zivir cekmecelere hic girmesin bile, atilacaksa hemen atin. Ilaclar mutlaka kutularinda dursun. Yamulan veya agzi kapanmayan ilac kutularinin bir tarafini bantlayin, duzgun dursunlar. Tarihi gecen ve kullanilmayack ilaclari atin.

Ve organizerler alin. Herseyi siniflarina gore yerlestirin. Benzer seyler hep yanyana dursun.

Ve duzeni bir kere yapinca onu mutlaka koruyun.

Ben de sizin tam tersiniz duzen takintiliyim. Herseyin kullanimi rahat ve mum gibi durmali.

Kiler odasinin duvarlarina tavandan yere kadar raf yapin. Tum erzaklari cam kavanozlara doldurun. Herseyden 1 kg alin ve ancak bittigi zaman alisveris listesine ekleyin. Benim buzdolabimda yapisik durur listem. Biten urunleri hemen yazarim ve alisveriste liste disina asla cikmam. Yogurt en kucuk boy alin.

Haftada 1 buzdolabinda bozulan varsa atin. Buzdolabinin raflarini silin ve hersey cam saklama kaplarinda olacak sekilde yerlestirin. Poset goruntusunu hic sevmem buzdolabinda ve oyle olunca unutluyor.

Fazlaliklardan mutlaka kurtulun. O kadar kiyafetten illa ki giymedikleriniz vardir. Hemen yok edin onlari. Ve kalanlari yazlik kislik diye ayirin. Mevsime gore olanlar onde dursun, digerleri arkalarda ve ustlerde.

Cekmecelerde asla birikim yapmayin. Ivir zivir cekmecelere hic girmesin bile, atilacaksa hemen atin. Ilaclar mutlaka kutularinda dursun. Yamulan veya agzi kapanmayan ilac kutularinin bir tarafini bantlayin, duzgun dursunlar. Tarihi gecen ve kullanilmayack ilaclari atin.

Ve organizerler alin. Herseyi siniflarina gore yerlestirin. Benzer seyler hep yanyana dursun.

Ve duzeni bir kere yapinca onu mutlaka koruyun.
ayy tam istediğim hayat hayran kaldım :KK70:

Merhabalar,

1 senedir evliyim, yurtdisinda yasiyorum evim 60 m2 2 oda bir salon. bir oda yatak odamiz digerinde ise esim ve benim gardroplarim var ve burayi yikadigim camasirlari asmak icin kullaniyorum.
kucuk bir depo odamiz var burayi tum kuru gida, temizlik malzemeleri icin kullaniyorum.

evim cok daginik, 60 m2 evimin daginik olmasindan utaniyorum. Esimde rahatsiz olmaya basladi, eve hic ozenmiyorsun duzen yok diyor.

cok fazla kiyafetim , ayakkabim , cantam var. dolabimdan tasiyor. oyleki tum cekmecelerim karman corman. 1-2 kere duzenledim fakat 1 ay icinde yine eksi haline dondu, dolaplarimda cekmecelerimde duzeni nasil koruyabilirim?

depo ayni sekilde karman corman herseyi ustuste koydum sigdirabilmek icin o kadar erzagi. ama bu sekilde neyim var neyim eksik bilmiyorum. evde 2 paket barbunya varken yenisini aldigimi bilirim bitmis diye, meger altta kalmis o karisiklikta gormemisim. :oops:

Buzdolabimdan her hafta bozulan limon, yarim sogan, domates, meyve , hic yenmeden tarihi gecmis yogurtlar atiyorum. utaniyorum bunlari yazarken. ama yardiminiza ihtiyacim var. israf etmek istemiyorum ne kiyafetleri ne aldigim gidalari.. buzdolabi duzeni nasil olmali, yani mutlaka yicez diye aldigim seyleri kullanmadan cope atiyorum..... nasil onune gecerim?

salonda cekmecelerimiz var , icinde evraklarimiz, ilaclar, defter kalem vs duruyor. karman corman. orayi esim 2 ay once bastan dizmisti. yine hersey birbirine girmis hic biseyi bulamiyoruz.

kisacasi, evimi nasil duzene sokarim, puf noktalari nedir bu isin? birde 2 ay once duzene giristigimde 1 haftami almisti, evin heryerini duzenlemek. sonra 1 ayda eski haline dondu... :KK34:

surekli ayni kiyafetleri giriyorum yani o karisiklikta bulabildiklerimi. ama gorseniz binlerce kiyafetim var. aldigim esyalara, yiyeceklere, herseye kiymet vermek istiyorum. esim gamsiz yasiyorsun esyanin, evinin kiymeti yok ben senden daha cok bakiyorum duzenliyorum dedi kendimi savunamadim :silah: boyle olmak istemiyorum

yardim lutfenn
Bizim de evimiz 2+1. Kendi evimizden örnek vereyim. Aşırı derecede çöpe yiyecek atardık, çözüm olarak evde herşeyden birer paket var sadece fazla almıyoruz. Ve o gün ne yenecekse karar verip gidip alıyoruz. 2odada da dolaplar var, kıyafetlerimiz onların içinde, kışlıkları valizlere koyup yatağın altına attık. Bizim koltuklar yataklar hep bazalıdır ancak sığılıyor :) komodinlerde iç çamaşırı olur, işte çamaşırları da sizin gibi biz de diğer odada kuruturuz vs. Kullanmadığımız kıyafetleri yeni bile olsa evden çıkarırız. Çekmeceye sığmayan tahta kaşığı bile attığımı bilirim. Çok eşya, boş eşya. Temel ihtiyaçlar olmalı sadece. Geçen ay 3koli cam eşyası gönderdim sağa sola. Dün de 3 çanta iç çamaşırı attık. Sürekli evden bişeyler çıkarmalısın, saklamakla olmuyor malesef. Aklıma gelenler bunlar şimdilik. Başka sorun varsa yardımcı olmak isterim. :)

Beni anlatmışsınız :KK48: sorun su ki bir kez düzenledikten sonra evi hep aynı düzende tutmak için dağılan yerleri hergun toparlamak gerekiyor. Ben tertemiz yapıp sonra saliyorum mesela birkaç gün sonra ev aynı karman çorman. Ayni düzeni hergun iş yaparak korumaktan başka çözümü yok.

X