Evi satıp araba almalı mıyız?

Metisa

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
14 Nisan 2015
1.064
2.259
Düzenleme: İki yıl için 80-90 bin bandında bir araç almak üzere kredi çekmeye karar verdik. Umarım istediğimiz tarzda çok arıza çıkarmayacak bir araç bulabiliriz. Bu şekilde yapabilirsek evi satmayacağız. Gerçi genel olarak KK sakinleri ev konusunda o kadar hassas ki, baya kulağım çekildi, kolay kolay satmayız artık :KK70:

Okuduğunu anlayabilmiş ve saygı çerçevesinde görüşlerini sunmuş olan herkese teşekkür ederim. :) Hem bana kaygılarımda yalnız olmadığımı hatırlatarak moral verdiniz, hem de farklı bakış açıları kattınız. :)
Merhabalar, son günlerde içinden çıkamadığım bir ikilemin içindeyim.
Geçen sene Temmuz ayında eşimle yatırım amacıyla küçük bir şehirde cüzi bir peşinatla, düşük faizli krediyle 2+1 bir ev aldık. O dönem İstanbul'da yaşadığımız için ulaşım sıkıntısı çekmiyorduk. Eşim de ihtiyaç halinde şirketin araçlarını kullanıyordu. Bir yıl içinde ev %40 değer kazandı. Değer kazanmaya da devam edecek gibi görünüyor. Düzenli bir kiracımız var ve kiraya her sene %10 zam yapsak bile, 8 yıl içinde kira tutarı kredi taksidini tamamen öder hale gelecek.

Gel gelelim, şimdi küçük bir şehre taşındık. Burada ulaşım saatte bir gibi seyrek işliyor, benim de nöbetler nedeniyle geceleri belki birkaç kez işe gelmem gerekecek. Ayrıca tatillerde araç kiralamaktan fenalık geldi. Dolayısıyla bana kalırsa mümkünse hemen bugün araba almamız lazım.
Peşinat olarak elimizde hepi topu 5-10 bin lira var. İkinci el araba piyasası da malumunuz; 120 binden aşağı eli yüzü düzgün bir araç almak mümkün görünmüyor. 120 bin verip ikinci el almaktansa da 200-230 bandında bir sıfır araba almayı tercih ederiz.

Eşime kalırsa eylüle kadar beklemeli ve eylül ayında boğazımıza kadar borca batarak ikinci el bir araç almalıyız. Şu anki gelirlerimizle ancak karşılayabileceğimiz bir taksit tutarından söz ediyorum. Eşim işini yeni kurduğu için önümüzdeki aylarda geliri dramatik olarak artabilir ama bu ekonomik atmosferde ne olacağı da belli olmaz.
Bu arada 1,5-2 yıl sonra yurtdışına taşınma ihtimalimiz var. Gidecek olursak bunun için döviz biriktirmeli ya da en azından giderken bir şey satıp dövize çevirmeliyiz. Ayrıca önümüzdeki 1-2 yıl içinde çocuk sahibi olmayı da umuyoruz ki sanırım bu da masraf demek. Ayrıca çocuk demek arabaya ihtiyaç duymak da demek.

Ailelerimizden yardım istesek verirler ama hiç o toplara girmek istemiyoruz.
Benim çözüm onerim, içim yansa da evi satarak kredi borcunu kapatmak. Bu şekilde elimize 140-150 bin kadar bir peşinat kalacaktır. Üzerine taşıt kredisi çekerek sıfır araç alarak da günün gereksinimlerine yönelik bir tür yatırım yapmış olacağımızı düşünüyorum. Tabii kiradan olacağımız gibi arabanın da masrafı çıkacak.

Uzun yazdım, üzgünüm. Bir akıl verin çok mu saçma düşünüyorum?

Son düzenleme:
Doğrusu büyütülür mü, hayal edemiyorum. "Kuş uçmaz kervan geçmez yer" :) Gülmeye ihtiyacım varmış. Bilmem ki, hep çocuklu ailelerden duyduğum çocuk olunca arabanın şart olduğu, hastanede iş olacağı, en basit şehir içi yolculukların bile probleme dönüştüğü yönünde.

Istanbul gibi yerde ailem arabasız 2 çocuk büyüttü..bende biraz daha küçük bir şehirde arabasız 1 çocuk büyütüyorum..arabaya ihtiyaç biraz da belki alışkanlıkla ilgilidir..hiç arabamız olmadığı için açıkçası yokluğunu hiç hissetmedim😆

Yine aynısını diyeceğim sanırım ama bu çok kişisel bir karar 😂😂
Kimi için o anki hayat kalitesi konforu önemlidir.
Kimi için yapmış olduğu yatırım.
Ben sizin düşüncenizi çok yadırgamadım anlaşılabilir bir istek. Ama karar vermesi çok zor bir durum.

Sadece sizin durumunuzda şunu hissettim biraz. Üç beş ay daha bekleseniz (elinizdeki peşinat da artar hem ) ve 200-250 bin bandı değil de daha makul bir araba alsanız altından kalkabilir misiniz?
Ve ya diğer bir ihtimal de mevcut evi sattiktan sonra işinizi görecek bir araba almanız ve kalanı ile 1+1 şeklinde yatırımlık bir ev için harcamanız olabilir mi acaba ( gerçi bu sefer de faizler yüksek 🤷‍♀️)
Anlaşılmak ve dertleşmek ne güzel bir şeymiş, çok teşekkür ederim :)
Genellikle konforumu minimal masrafla sağlamaya çalışırım ama şu an konfor düğmesi alarm veriyor bende :) Bir de sanırım yurtdışına da çıkalım, bebek de yapalım vs. derken gelirimizden kalan tüm parayı borca bağlamak fikri beni rahatsız ediyor.

Evi satmazsak eylülde 120 binlik 2. el bir araç için kendimizi zorlayarak kredi çekeceğiz. Eşimin planı bu zaten.
1+1 seçeneği işlemiyor :) Emlak piyasası komik zaten. Geçen sene o krediyi nasıl vermişler, anlamıyorum. Geçen sene x miktar kredi çektik; 15 yılda 2x ödemek üzere. Bugünki faizle x miktar kredi çekseymişiz 15 yılda 3,5x ödeyecekmişiz. Çılgınlığa bakar mısınız ya?

Biz arabamizi 2019da satttik. Deli gibi pişmaniz. Şuan olsaydi 2 kati edecekti. Ama annemler 4 yil once 105 bine aldigi evi şuan 250bine satabiliyor ..
Örneğiniz için teşekkür ederim, gerçekten fikir verdi. Araç 2 yılda 2 katına çıkmış; ev 4 yılda 2,5 katına çıkmış. Bu olguda araba karlı görünüyor.
İşte diyorum ya, araba da bu devirde hafife alınmaz bir yatırım aracı oldu.

Araba bizim içinde çok büyük ihtiyaçtı kredi çekip elimizdeki altınları bozdurup ikinci el orta halli bir araç alabildik. İki yıl kredi ödeyeceğiz. Ben birikimimiz olan altınlara bile üzüldüm açıkçası çünkü şuan elimizde hiç birikim kalmadı. O yüzden alınmış evi satıp araba almak da çok mantıklı değil. O sizin için bir güvence çünkü
O hareketi biz de yapmıştık 2017'de. Altınlarla 2008 model yarı otomatik Opel Astra'yı 35 bine almıştık. Şimdi kendisi daha fazla kilometre yapmış halde 80-90 ediyor. Komik ve acıklı. Ne zaman bir Opel Astra görsek ağlamaklı oluyoruz :KK70:
Araba sizin için ihtiyaçsa bence almakla çok mantıklı bir iş yapmışsınız. Altın da o kadar artmıyor ki...
evi satip,
ikinci el arac alip,
kalan tum parami euroya yatirirdim herhalde yurtdisina cikma planim eger ki ciddi ise.
Bunu da düşünüyorum. Ama Avro düşer mi? Yeter ki düşse de sadece ondan zarar etsem... Düşmez. Bu da olumlu:KK14:

ev satıp araba alınmaz ,
Merhaba blondgunes :) Forumun eskilerindenim, yorumlarını biliyorum. Şimdi sen öyle diyince tekrar bir durup düşündüm. :) Yorumun için teşekkür ederim.

Doğrusu büyütülür mü, hayal edemiyorum. "Kuş uçmaz kervan geçmez yer" :) Gülmeye ihtiyacım varmış. Bilmem ki, hep çocuklu ailelerden duyduğum çocuk olunca arabanın şart olduğu, hastanede iş olacağı, en basit şehir içi yolculukların bile probleme dönüştüğü yönünde.

Moral için teşekkür ederim :) Efendim satılık aracınızın bilgilerini buradan mı alayım yoksa özel mesaj yoluyla mı? :KK70:

Şu an taşındığımız şehirden aldık. Ama o zaman burada yaşayacağımızı bilmiyorduk, lokasyon işyerimden uzak. Daha kolay kiraya verilebileceği merkezi bir siteden aldık. Ben de her şeye rağmen bir tarafımla hala sizin gibi düşünüyorum. Kendini sıkmadan yatırım olmuyor ama baya bildiğiniz rezillik çekiyorum yahu...

Yok ondan demedim ben ya. Sattığımız araç eski bizim sizin kriterlere uymuyor. Genel olarak piyasa o yani :)

Vay be, herkes eşimle hemfikir... Türkiye'de kalırsak gelirimiz artsa bile bu evi satıp yerine aynısından koymak yıllarımızı alacak. Faizler gerçekten çok yükseldi. O konuda bir şey diyemiyorum.
Ama canına yandığımın arabaları da her gün pahalanıyor.
Aksine araba piyasası git gide düşüyor(2.el)
İstediğimiz fiyat gelmediği için 6 ay elimizde tuttuğumuz arabayı ilk gelen teklifin 5'te 1'i kadar daha ucuza satmak zorunda kaldık geçen hafta.
Sıfır almak zorunda değilsiniz elinizdeki paraya göre uygun temiz bir ikinci el bulabilirsiniz.
Her bütçeye göre araba var. Piyasayı iyi araştırın içinize sinen bir araba mutlaka vardır. Başka şehirlere de bakın.

duyduğum en saçma şey olabilir.
şu an zorlasak peşinat + kredi araba alabilecek gücümüz var ama ev alamıyoruz mesela.
ev değer kazanan bir şey. arabadan olmak ise acemi bir sürücünün bir anlık hatasına bakar, pert olsa araba ne yapacaksınız?
eve dokunmayın ne güzel kiracınız da varmış. güzel denk gelmiş, almışsınız.
araba için de çok iyi araştırma yapıp ikinci el, bazı isteklerinizden vazgeçerek makul bişey denk düşürmeye çalışın.
arabaya ihtiyaç duymanızı anlıyorum mesela ben duymuyorum. ama duysam aynen böyle dediğim gibi yapardım.

Ev satıp araba alma fikri eskiden olsaydı saçmaydı evet ama şimdi araba fiyatlarının aydan aya inanılmaz arttığını göz önünde bulundurursak hiç saçma değil ki aylık kira gelirine ihtiyaç olmadığını düşünürsek..
İkiside anında paraya çevrilebilir..

Araba satıp ev almaya karşı değilim hatta gayet mantıklı da buluyorum.
Ama ev satıp araba almak çok benlik bi hareket değil.

Bu ara ben de arabasizliktan çok mağdurum gerçekten izmir sıcağında toplu taşımaya daha fazla tahammül edemiyorum. Önümüzdeki sene miras kalan dükkanı satıp araba almayı planlıyorum. Arabayi alınca da kocama kullandirmicam:)

Eşim de bunu söylüyor. "Yurtdışına gideceksek arabayı götürecek halimiz yok, mecbur satacağız. O zaman da elimizde ne ev ne araba kalır." diyor.
Aklın yolu bir eşiniz mantıklı düşünüyor.
Araba her zaman alınır ama ev öyle değil.
eşinizin işi tutacakmı tutmayacak mı belli değil, yurt dışı ihtimali var gelecek belli değil, çocuk ihtimali var ne zaman olur meçhul, bu kadar bilinmezin içinde tek garanti olan ev, onu da bir kazada yada çalınmada kaybetme ihtimaliniz olan arabayla değiştirmek çok saçma. Arabasız yaşarsınız amA evsiz yaşayamazsınız. Araba hergün değer kaybederken ev hergün değer kazanıyor, sizce akıl işimi araba için ev satıp parayı hiç etmek

Araba satılıp ev peşinatı yapılır da ev satılıp araba alınmaz yahu.
Çok ihtiyaç ise orta halli araba da alınabilir, al sat yapa yapa model yükseltirsiniz.
İhtiyacımız olduğu için 20 yıllık bir araç aldık hepimiz 120-250 bin bantlarında araçlara binmiyoruz.

Aksine araba piyasası git gide düşüyor(2.el)
İstediğimiz fiyat gelmediği için 6 ay elimizde tuttuğumuz arabayı ilk gelen teklifin 5'te 1'i kadar daha ucuza satmak zorunda kaldık geçen hafta.
Sıfır almak zorunda değilsiniz elinizdeki paraya göre uygun temiz bir ikinci el bulabilirsiniz.
Her bütçeye göre araba var. Piyasayı iyi araştırın içinize sinen bir araba mutlaka vardır. Başka şehirlere de bakın.
Şimdi tekrar baktık. Beklentilerimizi 2005 model ve üzerine indirgeyince 80-90 bandında araçlar bulduk. Haklısınız.
duyduğum en saçma şey olabilir.
şu an zorlasak peşinat + kredi araba alabilecek gücümüz var ama ev alamıyoruz mesela.
ev değer kazanan bir şey. arabadan olmak ise acemi bir sürücünün bir anlık hatasına bakar, pert olsa araba ne yapacaksınız?
eve dokunmayın ne güzel kiracınız da varmış. güzel denk gelmiş, almışsınız.
araba için de çok iyi araştırma yapıp ikinci el, bazı isteklerinizden vazgeçerek makul bişey denk düşürmeye çalışın.
arabaya ihtiyaç duymanızı anlıyorum mesela ben duymuyorum. ama duysam aynen böyle dediğim gibi yapardım.
Haklısınız. Umarım siz de dilediğiniz evi satın alır, gönlünüzce değerlendirirsiniz.
Ev satıp araba alma fikri eskiden olsaydı saçmaydı evet ama şimdi araba fiyatlarının aydan aya inanılmaz arttığını göz önünde bulundurursak hiç saçma değil ki aylık kira gelirine ihtiyaç olmadığını düşünürsek..
İkiside anında paraya çevrilebilir..
Teşekkür ederim.
Evi satıyorsanız ilan bilgilerini alabilir miyim 😝
İşe el arabasıyla giderim yine de evi satmam ben olsam :)
:KK70: Evi satma düşüncesinden vazgeçtim. KK üyeleri sağ olsun, ikinci el piyasasıyla ilgili diğer seçeneklere dikkat çekerek beni aklı selime davet ettiler. Dilerim, siz de gönlünüzdeki evi bulur ve satın alırsınız :)
Ailelerin durumu varsa pesinatta yardım isteyin, en fazla vermezler:)
Verirler de vermesinler, ben öyle huzursuz olurum :)
Bu ara ben de arabasizliktan çok mağdurum gerçekten izmir sıcağında toplu taşımaya daha fazla tahammül edemiyorum. Önümüzdeki sene miras kalan dükkanı satıp araba almayı planlıyorum. Arabayi alınca da kocama kullandirmicam:)
Özellikle sıcak havalarda toplu taşıma bir tür çileye dönüşüyor cidden. Umarım en kısa zamanda hayallerinizdeki "klimalı" arabaya kavuşursunuz :)
Aklın yolu bir eşiniz mantıklı düşünüyor.
Araba her zaman alınır ama ev öyle değil.
eşinizin işi tutacakmı tutmayacak mı belli değil, yurt dışı ihtimali var gelecek belli değil, çocuk ihtimali var ne zaman olur meçhul, bu kadar bilinmezin içinde tek garanti olan ev, onu da bir kazada yada çalınmada kaybetme ihtimaliniz olan arabayla değiştirmek çok saçma. Arabasız yaşarsınız amA evsiz yaşayamazsınız. Araba hergün değer kaybederken ev hergün değer kazanıyor, sizce akıl işimi araba için ev satıp parayı hiç etmek
Yok yok, ben de ikna oldum. Eşim ikinci eldeki seçenekleri daha kısıtlı tutuyordu. O filtrelerini esnetince ben de "ev satalım" propagandası yapmaktan kurtuldum. Vasat bir arabayla 2 yıl geçirmeye razıyım, evi satmaktansa.
Araba satılıp ev peşinatı yapılır da ev satılıp araba alınmaz yahu.
Çok ihtiyaç ise orta halli araba da alınabilir, al sat yapa yapa model yükseltirsiniz.
İhtiyacımız olduğu için 20 yıllık bir araç aldık hepimiz 120-250 bin bantlarında araçlara binmiyoruz.
İkinci el araçlarda neye dikkat edilmesi gerektiğini çok iyi bilmiyorum. Bu yüzden eşimin tavsiyelerine kulak verdim. O da "hem 2010 üzeri olsun, hem kilometresi az olsun, hem o hem bu..." dedikçe bende 120 bin altındaki araçlar hep problem çıkaracakmış gibi bir algı oluştu. Böyle böyle ümidi kesmiştim. Şimdi 80-90 bandındaki 2005 ve üzeri otomatik araçlara odaklandık. Büyük bir ihtimalle o yaştaki araçlara taşıt kredisi çıkmaz. Ama ihtiyaç kredisi çekerek önümüzdeki hafta içerisinde bu işi çözmeye karar verdik. Umarım kredide sorun çıkmaz.
Gün içerisinde eşimin de araba ihtiyacını gözüne sokan bir gelişme yaşanmış :) Bu da ortak kararımızı hızlandırdı. Kendisinin de sizlere çok selamı var :)) Teşekkür ederiz KK ahalisi :)

Ev mi arabamı deseniz araba derim 😀 ama hali hazırda kredisi devam eden ev satıp yine krediyle ev almak mantıklı değil üzerine yurt dışında gitmek gibi bir planınız da varmış.
Biraz daha bekleyip ikinci el bir araba alabilirsiniz başlangıç için duruma göre.

Merhabalar, son günlerde içinden çıkamadığım bir ikilemin içindeyim.
Geçen sene Temmuz ayında eşimle yatırım amacıyla küçük bir şehirde cüzi bir peşinatla, düşük faizli krediyle 2+1 bir ev aldık. O dönem İstanbul'da yaşadığımız için ulaşım sıkıntısı çekmiyorduk. Eşim de ihtiyaç halinde şirketin araçlarını kullanıyordu. Bir yıl içinde ev %40 değer kazandı. Değer kazanmaya da devam edecek gibi görünüyor. Düzenli bir kiracımız var ve kiraya her sene %10 zam yapsak bile, 8 yıl içinde kira tutarı kredi taksidini tamamen öder hale gelecek.

Gel gelelim, şimdi küçük bir şehre taşındık. Burada ulaşım saatte bir gibi seyrek işliyor, benim de nöbetler nedeniyle geceleri belki birkaç kez işe gelmem gerekecek. Ayrıca tatillerde araç kiralamaktan fenalık geldi. Dolayısıyla bana kalırsa mümkünse hemen bugün araba almamız lazım.
Peşinat olarak elimizde hepi topu 5-10 bin lira var. İkinci el araba piyasası da malumunuz; 120 binden aşağı eli yüzü düzgün bir araç almak mümkün görünmüyor. 120 bin verip ikinci el almaktansa da 200-230 bandında bir sıfır araba almayı tercih ederiz.

Eşime kalırsa eylüle kadar beklemeli ve eylül ayında boğazımıza kadar borca batarak ikinci el bir araç almalıyız. Şu anki gelirlerimizle ancak karşılayabileceğimiz bir taksit tutarından söz ediyorum. Eşim işini yeni kurduğu için önümüzdeki aylarda geliri dramatik olarak artabilir ama bu ekonomik atmosferde ne olacağı da belli olmaz.
Bu arada 1,5-2 yıl sonra yurtdışına taşınma ihtimalimiz var. Gidecek olursak bunun için döviz biriktirmeli ya da en azından giderken bir şey satıp dövize çevirmeliyiz. Ayrıca önümüzdeki 1-2 yıl içinde çocuk sahibi olmayı da umuyoruz ki sanırım bu da masraf demek. Ayrıca çocuk demek arabaya ihtiyaç duymak da demek.

Ailelerimizden yardım istesek verirler ama hiç o toplara girmek istemiyoruz.
Benim çözüm onerim, içim yansa da evi satarak kredi borcunu kapatmak. Bu şekilde elimize 140-150 bin kadar bir peşinat kalacaktır. Üzerine taşıt kredisi çekerek sıfır araç alarak da günün gereksinimlerine yönelik bir tür yatırım yapmış olacağımızı düşünüyorum. Tabii kiradan olacağımız gibi arabanın da masrafı çıkacak.

Uzun yazdım, üzgünüm. Bir akıl verin çok mu saçma düşünüyorum?
Ev satip araba almak hic akil kârı değil.Asla böyle birsey yapmayın.Ayrica eli yüzü duzgun araç en az 120 bin demenize katılmıyorum.35-40 bin liraya orta halli bir araç alarak borca girmeden,evi de satmadan kafaniz rahat bir sekilde kalkinirsiniz..Eğer biseyler elde etmek istiyorsaniz biraz kanaatkar olmalisiniz.120 binlik bir arac lüks bir arac,evinizi satip 120 binlik bir araca binmek yapılabilecek en büyük hata olur

Ev satip araba almak hic akil kârı değil.Asla böyle birsey yapmayın.Ayrica eli yüzü duzgun araç en az 120 bin demenize katılmıyorum.35-40 bin liraya orta halli bir araç alarak borca girmeden,evi de satmadan kafaniz rahat bir sekilde kalkinirsiniz..Eğer biseyler elde etmek istiyorsaniz biraz kanaatkar olmalisiniz.120 binlik bir arac lüks bir arac,evinizi satip 120 binlik bir araca binmek yapılabilecek en büyük hata olur
35-40 binlik araca orta halli, 120 binlik araca lüks diyorsanız, Türkiye'de yaşamıyorsunuz muhtemelen.

X