Evi satıp araba almalı mıyız?

Metisa

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
14 Nisan 2015
1.064
2.259
Düzenleme: İki yıl için 80-90 bin bandında bir araç almak üzere kredi çekmeye karar verdik. Umarım istediğimiz tarzda çok arıza çıkarmayacak bir araç bulabiliriz. Bu şekilde yapabilirsek evi satmayacağız. Gerçi genel olarak KK sakinleri ev konusunda o kadar hassas ki, baya kulağım çekildi, kolay kolay satmayız artık :KK70:

Okuduğunu anlayabilmiş ve saygı çerçevesinde görüşlerini sunmuş olan herkese teşekkür ederim. :) Hem bana kaygılarımda yalnız olmadığımı hatırlatarak moral verdiniz, hem de farklı bakış açıları kattınız. :)
Merhabalar, son günlerde içinden çıkamadığım bir ikilemin içindeyim.
Geçen sene Temmuz ayında eşimle yatırım amacıyla küçük bir şehirde cüzi bir peşinatla, düşük faizli krediyle 2+1 bir ev aldık. O dönem İstanbul'da yaşadığımız için ulaşım sıkıntısı çekmiyorduk. Eşim de ihtiyaç halinde şirketin araçlarını kullanıyordu. Bir yıl içinde ev %40 değer kazandı. Değer kazanmaya da devam edecek gibi görünüyor. Düzenli bir kiracımız var ve kiraya her sene %10 zam yapsak bile, 8 yıl içinde kira tutarı kredi taksidini tamamen öder hale gelecek.

Gel gelelim, şimdi küçük bir şehre taşındık. Burada ulaşım saatte bir gibi seyrek işliyor, benim de nöbetler nedeniyle geceleri belki birkaç kez işe gelmem gerekecek. Ayrıca tatillerde araç kiralamaktan fenalık geldi. Dolayısıyla bana kalırsa mümkünse hemen bugün araba almamız lazım.
Peşinat olarak elimizde hepi topu 5-10 bin lira var. İkinci el araba piyasası da malumunuz; 120 binden aşağı eli yüzü düzgün bir araç almak mümkün görünmüyor. 120 bin verip ikinci el almaktansa da 200-230 bandında bir sıfır araba almayı tercih ederiz.

Eşime kalırsa eylüle kadar beklemeli ve eylül ayında boğazımıza kadar borca batarak ikinci el bir araç almalıyız. Şu anki gelirlerimizle ancak karşılayabileceğimiz bir taksit tutarından söz ediyorum. Eşim işini yeni kurduğu için önümüzdeki aylarda geliri dramatik olarak artabilir ama bu ekonomik atmosferde ne olacağı da belli olmaz.
Bu arada 1,5-2 yıl sonra yurtdışına taşınma ihtimalimiz var. Gidecek olursak bunun için döviz biriktirmeli ya da en azından giderken bir şey satıp dövize çevirmeliyiz. Ayrıca önümüzdeki 1-2 yıl içinde çocuk sahibi olmayı da umuyoruz ki sanırım bu da masraf demek. Ayrıca çocuk demek arabaya ihtiyaç duymak da demek.

Ailelerimizden yardım istesek verirler ama hiç o toplara girmek istemiyoruz.
Benim çözüm onerim, içim yansa da evi satarak kredi borcunu kapatmak. Bu şekilde elimize 140-150 bin kadar bir peşinat kalacaktır. Üzerine taşıt kredisi çekerek sıfır araç alarak da günün gereksinimlerine yönelik bir tür yatırım yapmış olacağımızı düşünüyorum. Tabii kiradan olacağımız gibi arabanın da masrafı çıkacak.

Uzun yazdım, üzgünüm. Bir akıl verin çok mu saçma düşünüyorum?

Son düzenleme:
Kaç gündür bakıyoruz, bulamadık malesef. 100 bandında 2010 model araçlar ekseriyetle ağır hasarlı. Öyle otomatik olsun falan da demiyorum, manuel de kullanırım artık ne lazımsa...

Evet ya benim mantığıma da bu bilgi kazınmış. Hep de millete bunu söylerdim, "Ev dururken arabanın nesi ihtiyaç?" derdim. Şımarıklık mı yapıyorum bilmiyorum ama araba da bal gibi ihtiyaç olabiliyormuş.
Evet araba ıhtıyac ama ev daha buyuk ıhtıyac
Tutupda arac için ev de satılmaz 😊

Araba lazımsa satılır bence. Sanki araba almak çok kolay da. Evlerin değeri de artmıyor aslında ev sahipleri takır takır koyuyor üstüne. Ben Mayis somundan beri ev bakıyorum. Birisi 675bin yazdığı evini 2 gün önce 790bin olarak güncelledi. Birisi 745bin yazan evini dün 940 bin olarak :KK57: Hayır noluyoruz yani 1 ayda bu kadar yükseltecek. Zaten yüksek fiyattan yazmışsın başta. Kimse almasa şu fiyatlardan evleri keşke.

Evi satıp araba almayın. Hele ki evi satıp bir kaç yıl sonra satacağınız sıfır bir araç asla almayın.

Araba ihtiyaç olabilir ama bakın mesela biz geçen yıl kaza geçirdik aracımız perte çıktı. Eşin daha 1 ay önce kasko zamanı geldiğinde ya yenilemesek mi bişey olduğu yok para veriyoruz diyordu da saçmalama demiştim. Kaskomuz olmasa sıfırdık. Hadi onu geçtim arabanız olduğu yerde dururken cinsin biri gelip çizer vurur kaçar. Bunlar değer düşüren şeyler.

Siz sıfır aracı boşverin küçük sedan olmayan 2.el bi araç bakın. Dün arkadaşımız sattı aracını hyudai getz 150bin km de 10 15 arası yıllık kazasız temiz bir araçtı 80 bine sattı. Sürekli zun yola gitmeyecekseniz bu ayarda bir araç sizi idare eder.

Evin kirası kredisini ödüyor galiba. Bu durumda tekrar kredi çekip ikinci el bir araç alabilirsiniz. İkinci el araç 120 bin, onun yerine sıfır araç almak daha mantıklı diyorsunuz da aradaki 100 bin fark bugünün Türkiyesinde çok büyük bir uçurum. Üstelik yurtdışı planınız var. Eve asla dokunmayın derim.

Ben araba için ev satardım ne yalan söyleyeyim. Oturup düşünmek lazım hangisi daha elzem bir ihtiyaç? Şu an öyle görünüyor ki araba.
Mesela bizim için de öyle. Evimiz yok ama kirada da oturqbiliyoruz. Konfor aynı. Ama arabamızın olmadığı bir kaç gün olmuştu da sonrasında ne kadar şükretmiştik arabamız olduğuna.
Kısacası ben diyorum ki, hangisi hayat kalitesini ve konforu üste taşıyacaksa o tercih edilmeli bence.

Kaç gündür bakıyoruz, bulamadık malesef. 100 bandında 2010 model araçlar ekseriyetle ağır hasarlı. Öyle otomatik olsun falan da demiyorum, manuel de kullanırım artık ne lazımsa...

Evet ya benim mantığıma da bu bilgi kazınmış. Hep de millete bunu söylerdim, "Ev dururken arabanın nesi ihtiyaç?" derdim. Şımarıklık mı yapıyorum bilmiyorum ama araba da bal gibi ihtiyaç olabiliyormuş.
Emin misiniz? Linea' lar falan 2015 100 bin bandında hasarsız bulabilirsiniz. İlla sıfır araba diyorsunuz ama araba için ev satılmaz, bunca yorumdan sonra vazgeçmiş olmalısınız :)

Ev satıp araba alma fikri nasıl aklınıza geldi bilmiyorum ama çok saçma bir düşünce.
Zaten hali hazırda bir krediniz varken tekrar kredi çekip 200 300 bandında araba alma düşüncenizde saçma.
Ayağını yorganına göre uzatmalı insan. Gücünüz yetmiyorsa yettiği düzeyde araba almaniz sizi rahat ettirir.

Yine aynısını diyeceğim sanırım ama bu çok kişisel bir karar 😂😂
Kimi için o anki hayat kalitesi konforu önemlidir.
Kimi için yapmış olduğu yatırım.
Ben sizin düşüncenizi çok yadırgamadım anlaşılabilir bir istek. Ama karar vermesi çok zor bir durum.

Sadece sizin durumunuzda şunu hissettim biraz. Üç beş ay daha bekleseniz (elinizdeki peşinat da artar hem ) ve 200-250 bin bandı değil de daha makul bir araba alsanız altından kalkabilir misiniz?
Ve ya diğer bir ihtimal de mevcut evi sattiktan sonra işinizi görecek bir araba almanız ve kalanı ile 1+1 şeklinde yatırımlık bir ev için harcamanız olabilir mi acaba ( gerçi bu sefer de faizler yüksek 🤷‍♀️)

Merhabalar, son günlerde içinden çıkamadığım bir ikilemin içindeyim.
Geçen sene Temmuz ayında eşimle yatırım amacıyla küçük bir şehirde cüzi bir peşinatla, düşük faizli krediyle 2+1 bir ev aldık. O dönem İstanbul'da yaşadığımız için ulaşım sıkıntısı çekmiyorduk. Eşim de ihtiyaç halinde şirketin araçlarını kullanıyordu. Bir yıl içinde ev %40 değer kazandı. Değer kazanmaya da devam edecek gibi görünüyor. Düzenli bir kiracımız var ve kiraya her sene %10 zam yapsak bile, 8 yıl içinde kira tutarı kredi taksidini tamamen öder hale gelecek.

Gel gelelim, şimdi küçük bir şehre taşındık. Burada ulaşım saatte bir gibi seyrek işliyor, benim de nöbetler nedeniyle geceleri belki birkaç kez işe gelmem gerekecek. Ayrıca tatillerde araç kiralamaktan fenalık geldi. Dolayısıyla bana kalırsa mümkünse hemen bugün araba almamız lazım.
Peşinat olarak elimizde hepi topu 5-10 bin lira var. İkinci el araba piyasası da malumunuz; 120 binden aşağı eli yüzü düzgün bir araç almak mümkün görünmüyor. 120 bin verip ikinci el almaktansa da 200-230 bandında bir sıfır araba almayı tercih ederiz.

Eşime kalırsa eylüle kadar beklemeli ve eylül ayında boğazımıza kadar borca batarak ikinci el bir araç almalıyız. Şu anki gelirlerimizle ancak karşılayabileceğimiz bir taksit tutarından söz ediyorum. Eşim işini yeni kurduğu için önümüzdeki aylarda geliri dramatik olarak artabilir ama bu ekonomik atmosferde ne olacağı da belli olmaz.
Bu arada 1,5-2 yıl sonra yurtdışına taşınma ihtimalimiz var. Gidecek olursak bunun için döviz biriktirmeli ya da en azından giderken bir şey satıp dövize çevirmeliyiz. Ayrıca önümüzdeki 1-2 yıl içinde çocuk sahibi olmayı da umuyoruz ki sanırım bu da masraf demek. Ayrıca çocuk demek arabaya ihtiyaç duymak da demek.

Ailelerimizden yardım istesek verirler ama hiç o toplara girmek istemiyoruz.
Benim çözüm onerim, içim yansa da evi satarak kredi borcunu kapatmak. Bu şekilde elimize 140-150 bin kadar bir peşinat kalacaktır. Üzerine taşıt kredisi çekerek sıfır araç alarak da günün gereksinimlerine yönelik bir tür yatırım yapmış olacağımızı düşünüyorum. Tabii kiradan olacağımız gibi arabanın da masrafı çıkacak.

Uzun yazdım, üzgünüm. Bir akıl verin çok mu saçma düşünüyorum?
Araba bizim içinde çok büyük ihtiyaçtı kredi çekip elimizdeki altınları bozdurup ikinci el orta halli bir araç alabildik. İki yıl kredi ödeyeceğiz. Ben birikimimiz olan altınlara bile üzüldüm açıkçası çünkü şuan elimizde hiç birikim kalmadı. O yüzden alınmış evi satıp araba almak da çok mantıklı değil. O sizin için bir güvence çünkü

Enseyi karartmayın.
Sarı sitede 126 bine sadece 7 bin hasar kaydı olan seat leon'u araç başında 98'e aldık bu hafta. 2012 model.
Bizim de ilanımız var, piyasaya uymak için ederinden yüksek piyasadan yine aşağı koyduk ama o fiyatın bile %15 altına veririz gayet. Çok düşük olunca da arayan soran yok.

aldığınız evde oturmuyorsunuz sanırım o ev sadece yatırımlık olarak başka bir yerden alınmış. ben bunu düşünerek satıp araba alabilirsiniz diye düşünüyorum. birikim yapmak için hayatı zorlaştırmaya gerek yok diye düşünüyorum.

Araba lazımsa satılır bence. Sanki araba almak çok kolay da. Evlerin değeri de artmıyor aslında ev sahipleri takır takır koyuyor üstüne. Ben Mayis somundan beri ev bakıyorum. Birisi 675bin yazdığı evini 2 gün önce 790bin olarak güncelledi. Birisi 745bin yazan evini dün 940 bin olarak :KK57: Hayır noluyoruz yani 1 ayda bu kadar yükseltecek. Zaten yüksek fiyattan yazmışsın başta. Kimse almasa şu fiyatlardan evleri keşke.
Yani evet çok ilginç... Bu değerler neye göre belirleniyor? Muadili evin kaçtan ilana koyulduğuna göre. Benim dediğim satış değerini de o şekilde tahmin ettim mesela. E bunun sonu yok... Demek ki şimdi bu evi satsak, 2 yıl sonra geri alalım desek imkanı yok, alamayacağız. Benim maaşım bu şekilde artmıyor ki...
Mesela bizim evin olduğu sitede 3 tane 3+1 ilanı var; biri 474, biri 495'ten 490'a indi. Diğeri de 495'ten 520'ye çıkmış 1 günde. Hayırdır hepsi aynı ev işte? İçine masraf yaptım diye düşünüyorlar herhalde. Geçen sene Temmuz ayında 350 bindi aynı kattaki 3+1 ev ve zor satıldı. Enteresan ve öngörülemez geliyor.

Evi satıp araba almayın. Hele ki evi satıp bir kaç yıl sonra satacağınız sıfır bir araç asla almayın.
Araba ihtiyaç olabilir ama bakın mesela biz geçen yıl kaza geçirdik aracımız perte çıktı. Eşin daha 1 ay önce kasko zamanı geldiğinde ya yenilemesek mi bişey olduğu yok para veriyoruz diyordu da saçmalama demiştim. Kaskomuz olmasa sıfırdık. Hadi onu geçtim arabanız olduğu yerde dururken cinsin biri gelip çizer vurur kaçar. Bunlar değer düşüren şeyler.

Siz sıfır aracı boşverin küçük sedan olmayan 2.el bi araç bakın. Dün arkadaşımız sattı aracını hyudai getz 150bin km de 10 15 arası yıllık kazasız temiz bir araçtı 80 bine sattı. Sürekli zun yola gitmeyecekseniz bu ayarda bir araç sizi idare eder.
Hah, tam benim eşimin mantığı. Gerçi o arabayı benim gibi tecrübesiz bir şoför kullanacaksa mecbur kasko yapılacak.
2. el manuel hatchback, kaporta ve üst parçasında hasar olmayan 2010'dan eski olmayan 150 bin km'den fazla olmayan bir araç arıyoruz. Dediğiniz tarzda bir şey bulsak tatlı olur. Öte yandan modeli düşürünce de kasko değeri azalıyor; çıkacak kredi tutarı düşüyor. Hem bazı bankalar 5 yaşından eski araca taşıt kredisi vermiyor. Şu an ihtiyaç kredisine de razıyım gerçi.
Evin kirası kredisini ödüyor galiba. Bu durumda tekrar kredi çekip ikinci el bir araç alabilirsiniz. İkinci el araç 120 bin, onun yerine sıfır araç almak daha mantıklı diyorsunuz da aradaki 100 bin fark bugünün Türkiyesinde çok büyük bir uçurum. Üstelik yurtdışı planınız var. Eve asla dokunmayın derim.
Eh, ödüyor sayılır. Kirayı çıkınca taksitten geriye 1200 lira kalıyor. Ama 5-8 yıla öder hale gelir.
100 bin fark var ama ikinci el piyasasında gördüğüm araçlar o kadar sıkıntılı ki...
Ben araba için ev satardım ne yalan söyleyeyim. Oturup düşünmek lazım hangisi daha elzem bir ihtiyaç? Şu an öyle görünüyor ki araba.
Mesela bizim için de öyle. Evimiz yok ama kirada da oturqbiliyoruz. Konfor aynı. Ama arabamızın olmadığı bir kaç gün olmuştu da sonrasında ne kadar şükretmiştik arabamız olduğuna.
Kısacası ben diyorum ki, hangisi hayat kalitesini ve konforu üste taşıyacaksa o tercih edilmeli bence.
Şu an araba, çok net. Araba 5 yıl içerisinde ev gibi değer kazanır mı, onu tartamıyorum. Kazanabilir gibi de geliyor. Çünkü sıfır araba almak maaşlı çalışanlar için giderek imkansız hale geliyor. 1 Temmuz'da araç fiyatlarına yine "güncelleme" gelmiş. Daha 1 ay önce zamlanmıştı.
Buradaki belirsizlik şu; 2 yıl sonra Türkiye'de kalırsak yine başka bir şehre atanacağım. Bu durumda evi satıp sıfır araba almak o kadar kötü bir fikir olmayabilir. Ama yurtdışına gidecek olursak arabayı da satınca eşimin deyimiyle elimizde ne ev ne araba kalacak. O nakiti de geçiş sürecinde Avro'ya çevirip yersek vay halimize... Ha zaten bir tarafım da "Evi sat, 2. el idarelik bir külüstür al, gerisini Avro'da tut." diyor.

Emin misiniz? Linea' lar falan 2015 100 bin bandında hasarsız bulabilirsiniz. İlla sıfır araba diyorsunuz ama araba için ev satılmaz, bunca yorumdan sonra vazgeçmiş olmalısınız :)

Ev satıp araba alma fikri nasıl aklınıza geldi bilmiyorum ama çok saçma bir düşünce.
Zaten hali hazırda bir krediniz varken tekrar kredi çekip 200 300 bandında araba alma düşüncenizde saçma.
Ayağını yorganına göre uzatmalı insan. Gücünüz yetmiyorsa yettiği düzeyde araba almaniz sizi rahat ettirir.
Evi satınca hali hazırda bir kredimiz olmamış olacak ama :) Evi satmazsak hedef 120 binlik 2. el. Evi satarsak sıfır olabilir. Güzel anlatamadım sanırım.

Araba olmadan çocuk büyütülmüyor mu?o kadar kuş uçmaz kervan geçmez biryerdemisiniz?
Ev almak için araba satanı duydum ama araba almak için ev satmak isteyeni ilk defa görüyorum...
Doğrusu büyütülür mü, hayal edemiyorum. "Kuş uçmaz kervan geçmez yer" :) Gülmeye ihtiyacım varmış. Bilmem ki, hep çocuklu ailelerden duyduğum çocuk olunca arabanın şart olduğu, hastanede iş olacağı, en basit şehir içi yolculukların bile probleme dönüştüğü yönünde.
E nseyi karartmayın.
Sarı sitede 126 bine sadece 7 bin hasar kaydı olan seat leon'u araç başında 98'e aldık bu hafta. 2012 model.
Bizim de ilanımız var, piyasaya uymak için ederinden yüksek piyasadan yine aşağı koyduk ama o fiyatın bile %15 altına veririz gayet. Çok düşük olunca da arayan soran yok.
Moral için teşekkür ederim :) Efendim satılık aracınızın bilgilerini buradan mı alayım yoksa özel mesaj yoluyla mı? :KK70:
aldığınız evde oturmuyorsunuz sanırım o ev sadece yatırımlık olarak başka bir yerden alınmış. ben bunu düşünerek satıp araba alabilirsiniz diye düşünüyorum. birikim yapmak için hayatı zorlaştırmaya gerek yok diye düşünüyorum.
Şu an taşındığımız şehirden aldık. Ama o zaman burada yaşayacağımızı bilmiyorduk, lokasyon işyerimden uzak. Daha kolay kiraya verilebileceği merkezi bir siteden aldık. Ben de her şeye rağmen bir tarafımla hala sizin gibi düşünüyorum. Kendini sıkmadan yatırım olmuyor ama baya bildiğiniz rezillik çekiyorum yahu...

X