• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

ev temizliği! alışık olmadığınıza emin olduğum bir konu.

Buraya o kadar uzun yazı yazana kadar bir süpürge tutaydın odanın birine annenden arkadaşından akrabandan hiç görmedin mı nasil temizlik yapildigini ben 7 yaşındayken annem toz bezi tutustururdu elime konunuz tuhaf geldi bana biraz

:D bende kendimi hatırladım bende o kadarlıkken annem tozları aldırırdı bulaşık yıkatırdı yağlı tabaklar falan değildi ama bardak falan yıkardım iyiki yaptırmış benimde çocuğum olsa bende ona gösteririm yaptırırım kızda olsa erkekte olsa farketmez

bulasiklarini ilk once duzenlemekle basla tabaklari bir yere bardaklari bir yere toplamak gibi sonra yika..bolum bolum yap temizlig8 birden heryere dalarsan isin icinden cikamazsin bulasiklardan sonra mutfak dolaplarini temizle sonra yikadigin bulasiklari yerlestirip buzdolabi ocak ne varsa onlari temizle sonrasinda duvarlarini sil aspirin diye bir urun var orda varmi bilemem duvarlarini onlar silebilirsin..ufak sineklerin lekelerinide dis fircasiyla fircala cikar zaten..halilarinida aspirin dedigim urunle yada hali yikama sampuaniyla silebilirsin ilik suyla..perdelerini makinaya atarsin..camlarinin ilk once duru suyla kabasini al sonra suyun icine biraz camasir suyu koyup bir guzel silersin..yerleride ayni sekilde yap camasir suyuda varmi yurtdisinda bilmiyorum:) sanki satisi yok diye duymustum yani ona yakin guclu bir urunle silersin..en son yerleri silersin zaten..banyo tuvalet icin ben kiyti koseyi dis fircasiyla fircaliyorum bunlar sana zor gelicektir ama yavas yavas zorlamadan kendini dene bi

once dolap içlerini temızlemeli bence :) sonra temız bulasıkları dolaba dizer diye düşünüyorum :)

Bi aralar tv.de bi program vardi insalar pis evi olanlari oraya sikayet ediyodu bi kac kisi gelip evi temizliyodu keske o program devam ediyo olsaydi kendi kendini sikayt edip temizletirdin.
Neyse saka bi yana bi arladasin dedigi gibi evinin fotograflarini at ve bizde sana yardimci olup evini temizleyelm

Benim en büyük derdim zaten yeterli dolap yok evimde. Toplayınca kaldıracak yer bulamıyorum hiç bir şeyi. Kitaplık yok kitaplar plastik ayakkabılıkta orda burda masaların üstünde , 4 raflı bir ayakkabılık var günlük giydiklerimiz bile sığmıyor içine, oturma odasında rafı olan birşey yok şarj aleti kumanda vs gibi ıvır zıvır ortada kalıyor, mutfaktaki dolap son derece kullanışsız ve yetersiz küçük ev aletlerinin tezgahın üzerinde durmaktan başka şansı yok.

Bugün yarın taşınacağız diye bunlar hep kaldı. Yeni eve geçerken kesinlikle bunları halletmem lazım:KK51:
Canım benim ev 47 metrekare :D eskiden ben de dolap yok vs derdim de istifçilikmiş yaptığım. Yok bunu zayıflayınca giyerim yok bunu şu zaman giyerim vırt zırt öyle çok bahanem vardı ki. Ev küçük olunca küçük yaşamak zorundayız dolaplarım falan öyle az ki görsen inanamazsın ama ihtiyaçları sıralıyorum kafamda kullanılmıyosa direk çöp, bi şey lazım olduysa çok gerekli mi çok gerekli mi diye düşünüyoruz eliyoruz vs.

Myopic ne demek biliyorum.

Bir insana sen dar görüşlüsün demek nasıl hakaret olmuyor?

Bana kalırsa insanları rahatsız eden tek şey, bu ben daha iyi biliyorum siz "myopic" görüşlüsünüz tavrı.

Onun dışında bir çok insan zaten bazı ihtimalleri sıralamış ancak hiçbirisi sizin kadar kesin olarak, alert duruma geçirici şeyler yazmamış

Ben kırılmadım, niye kırılayım :KK70:

Ayrıca daha önce hayatta kalmış ve ileride de kalacak olduğum gerçeği sizin söylediğinizden farklı bir yöne işaret ediyor :)

Myopic dar goruslu ya da ongorus yoksunu demek. Ongorus/genis gorus herkeste olamaz, cunku herkesin tecrubesi farklidir. Acaba dar gorusluluk turkcede hakaret olarak mi algilaniyor? Hayir. Bence bir cesit elestiri. Ingilizlerin"You are so myopic!" diyerek hakaret ettigini hic duymadim. Bu kadar elestiri bile agir geliyorsa, su degisen yarismaci dunyanin normlarina nasil uyum saglayacaksiniz?

Aslinda tavri begenmeyebilirsinzi cunku kulturlerarasi farktan dolayi, Turk toplumunda uyum ve harmoni onemlidir, cunku asya kokenli oldugumuz icin. Benim soyledigim cok seyi bireyselci ve cikinti tavir olarak algilamanizin nedeni bu.
Ama ne yapalim, internet hepimizi bir aray getirdi ve disariya acilmak kendimizi ve basklarini anlamak ve kabullenmek zorundayiz.

Bir de konuyu hala idrak edemediniz. Messieden bahsediyorum kendine zarar vermek isteyen dedigimde, sizden degil. Bu konuyu sik sik gundeme getirenlerin mutlaka yardim almasi gerekir, ve ben de onu onerdim , ne var bunda?

merhaba yeniden,
başlık altında tartışılan bir konu var, bu konuyla ilgili dün bir şey yazmak istemedim ama sonlanmasını umduğum için bir şeyler yazmak istiyorum. öncelikle hepinize teşekkür ederim yine.
yaşadığım şeylerin yurtdışıyla ilgili yok öncelikle, yaşadığım ülkede onbeş yıldır yaşıyorum, 2 yıldır da başka bir şehirde yaşıyorum.
önceki yaşantımda böyle sorunlarım yoktu. hiçbir zaman temizlik hastası, çok temiz bir insan olmadım yine de. anne oldum, 23 aylık bir kızım vardı. onu kaybettim. konuda buna değinmek istemedim. hala da bu kadar kısa ve öz tutmak istiyorum bu konuyu. her şey birbiriyle bağlantılı evet, yeni bir adım atmak için evden başlamalıyım.
teşekkür ediyorum yorumlarınız ve sabrınız için.
sevgiler

bir ekleme daha yapmak istiyorum: intihara meyilli değilim.

yok daha neler, bütün gün yerinizden kalkmıyorsunuz o zaman hareket etmiyorsunuz, ayy o ortamdaki virüsü mikrobu düşünemiyorum bile ben burdan huylandım, kaşıntı bastı valla acilen doktora gitmen lazım

merhaba yeniden,
başlık altında tartışılan bir konu var, bu konuyla ilgili dün bir şey yazmak istemedim ama sonlanmasını umduğum için bir şeyler yazmak istiyorum. öncelikle hepinize teşekkür ederim yine.
yaşadığım şeylerin yurtdışıyla ilgili yok öncelikle, yaşadığım ülkede onbeş yıldır yaşıyorum, 2 yıldır da başka bir şehirde yaşıyorum.
önceki yaşantımda böyle sorunlarım yoktu. hiçbir zaman temizlik hastası, çok temiz bir insan olmadım yine de. anne oldum, 23 aylık bir kızım vardı. onu kaybettim. konuda buna değinmek istemedim. hala da bu kadar kısa ve öz tutmak istiyorum bu konuyu. her şey birbiriyle bağlantılı evet, yeni bir adım atmak için evden başlamalıyım.
teşekkür ediyorum yorumlarınız ve sabrınız için.
sevgiler

bir ekleme daha yapmak istiyorum: intihara meyilli değilim.
Canim arkadasim intihar etmeni gerektirecek birsey zaten yok ki ortada insanlarin hayal dünyasını bakis acisini çözmek zor her kafadan bir ses cikacaktir illaki takma.. sen evini duzenlemen icin verilen tavsiyeleri dikkate al sadece. Inan engelli, tek yasayan ve duzenli o kadar insan var ki bunu getir aklına evinden fazlaliklari uzaklastir bak hersey duzene girecek sana guveniyorum sende o azim var:KK66:

Nasıl başlayacağımı bilemedim bende yazmaya :))

Önce şu 10 poşet çöpten başla .

At onları evden . Kimse içinde ne olduğunu bilmiyor. Belki eski eşyalar ... kullanmadığın kıyafetleri atıyorsun depil mi ? :)

Hadi o 10 poşeti at .

Çöp bırakma etrafta . Sadece yiyip içtiğini poşete atacaksın. .. yapabilirsin .

Cam pencere ne varsa aç .

Evi iyice havalandır .

Bugünlük bu kadar .

Elde ne var , çöpsüz ve havalanmış bir ev . Hmmm kulağa hoş geliyor .

Yalnız yaşıyormuşsun , pek gelen gideninde yokmuş.

Yarın ilk fırsatta mutfağa gir .

Ne var ne yok at. Sana iki tencere / bi tava ( iki çeşitten fazla yemeği aynı gün yapacağını düşğnmüyorum ) 5 çatal kaşık tabak bardak yeter :)

Yani mutfağındaki bütün fazla , yedek kap kacağı postala .

Yapmazsın ama ola ki yine koyverdin , tezgahta 5 tabak iki tencere 3-5 kaşık olacak .
İstesende daha fazla yığamazsın ... çünkü malzeme yok . At at at. ..

Aynı işlemi evde ne kadar fazlalık varsa yap.

Unutma ... önce çöpler ... sonra bütün fazlalıklar .

Bunları yok etmeden temizliğe başlama .

Şimdi .... bunları iki günde hallettin diyelim ( bak tembelim dedin diye yormuyorum seni yoksa bu gece bitirtirim :)

Evet bu işler bitince elimizde boş ve pis bir ev olması lazım .

Yatak odasında yatak dolap perdeler ve halı.... salonda koltuk tv sehpa vs halı perde...

Incık cıncık yok .

Şimdi yine aç bi tüm camları .... indir tüm perdeleri.

Evin kiri ile yüzleşme vakti .

Korkutmasın gözünü . Güneş vursun iyice . Gör .

Perdeleri yıka. O odanınki yıkanırken camını sil. Öyle üstün körü sil . Parlatma . Benimkileride şuan b.k götürüyor.
Hemen süpürge çalıştır . Tüm tozları çek .

Sirkeli bi su hazırla . Birazda yüzey temizliyici. Sil ne görürsen sil odada .

Halını çıkar havalansın bu arada ( süpürüp çıkar)

As perdeleri ...çık o odadan . kapat kapısını.

O gün başka iş yapma . O odayada girme.

Git içerdeki pis odada otur . Ara ara aç kapısını bi bak temiz odaya. Hoşuna gitti değil mi ?

Yarın diğer odadan devam .

Böyle böyle devam et . Devam ederken aman diyeyim yine çöp birikmesin .

Sen bunları yap hele .

Sonra koruma programına geçeriz .

Yaparsın sen eminim.

Bıktın çünkü.

Arkadaşların olsun ... sevgilin ya da . Oturup yemek yapın film izleyin istiyorsun.

Ama o eve olmaz tabi .

Hadi bekliyorum haberini.

Özelden sorarım bak gün gün :))

canım temızlık cekti :))

messie messie camasir makinasini da temizlemeyi unutma :) hepsini yazmis onu unutmusum :)))

Deterjan gözünü cikar, sicak suyla yıka. Makina icin temizleme tabletleri var, onlardan biriyle bos 90 derecede calistirarak icini yika :) deterjan yoksa karbonat ve elma sirkesi kullanabilirsin :KK66:)

Giymedigin ayakkabilari sil ve icine gazete kagidi ya da varsa ayakkabi kaliplari koy, kutuda muhafaza etmeye calis ;)

merhaba sevgili ablalar,
konuya direkt geçmek istiyorum. ben compulsive hoarding hastasıyım. hastalığın türkçe adını bilmiyorum, muhtemelen pasaklılık denilebilir, ama bunun da ötesinde. size kendimi şöyle özet geçmek istiyorum.
yalnız yaşıyorum, 2 odalı bir evim var. temizlik ve düzen konusunda ciddi sorunlarım var. aklınıza gelen bütün öğrenci evi pisliği örneklerini unutun. çok vahim bir durumdayım. bulaşık makinem yok, ev bulaşık dolu. temiz olan herhangi bir tabak, tencere bulmam imkansız. hoş, bulaşık makinem olsa da temiz tutamazdım. çamaşır makinem olmasına rağmen temiz kıyafetim yok çünkü. arada yıkamak için kendimi zorluyorum. bunun tek bir tuşla yapılabildiğini biliyorum. ama bu bana çok zor geliyor. hastalığın tanımı bu. masadaki bardağı alıp mutfağa götürmek bile zor geliyor. tembellik denilebilir. bu bi rahatsızlık. evin içi çöp, bulaşık ve kirli çamaşır dolu. bunu takiben minik sinekler de benimle birlikte yaşıyorlar. birkaç hafta önce salondaki çöpleri çöp poşetlerine doldurmayı başardım. ama onları evden çıkarıp çöpe atmak çok zor geldi, hala zor geliyor. yaklaşık 10 tane büyük boy çöp poşeti var. zor gelmesinin sebebi, sadece ağır ve çok olmaları değil, aynı zamanda komşularım ne der düşüncesi. herhangi bir şekilde kimseye elimde kocaman poşetlerle yakalanmak istemiyorum. yurtdışında yaşıyorum ve katı çöp ayrımı kuralları var, bunların hiçbirine uymuyorum da. ne yapacağımı bilmiyorum, çok çaresizim. arada kalkıp (bugün) biraz bulaşık yıkıyorum. bugün 3 tencere, 10-20 tane kaşık ve ufak tefek bir şeyler yıkadım. ve bıktığımı hissettim.
ama bitmiyor.
psikoloğa gitmeye çekiniyorum, çok uzun zamandır eve kimseyi almadım. öyle ki postacıya bile kapıyı açmıyorum. kapıyı açtığım an evden kötü koku dışarı yayılıyor ve kapıdan içeriyi görmesini hiç istemiyorum kimsenin.
çok utanıyorum.
nasıl temizlik yapacağımı da bilmiyorum.
motivasyon olsun diye bir sürü detarjan, temizlik gereçleri alışverişi yaptım. çok sayıda ürün var evimde. ama neyi nasıl kullanacağımı bilmiyorum. filmlerde, dizilerde, sosyal paylaşım sitelerinde, arkadaşlarımın evlerinde, tertip, düzen temizlik gördüğüm an depresyona giriyorum.
benim ev temizliği ile ilgili motivasyona ihtiyacım ve pratik bilgiye ihtiyacım var.
sizler bu konularda tecrübelisinizdir diye umuyorum.
sormak istediğim sorular:
bulaşık, düşünün ki büyük bir organizasyon verdiniz evinizde ve hiç temiz tabağınız çanağınız yok, bulaşık makineniz de.
önce hangilerini yıkamakla başlardınız? tenceleri nasıl yıkıyorsunuz? çatal ve bıçaklar en kolay nasıl temizlenir?
yerler laminat, nasıl silinir? nasıl tozu alınır? hangi maddeler kullanılır?
cam nasıl temizlenir?
ve büyük sorunum olan minik sinekler, sanırım sirke sineği.
çöpleri ve bulaşıkları halletmeden gitmeyeceklerini biliyorum. diyelim ki hallettim hepsini, bu sinekler duvar ve pencereler üzerinde minik kahverengi dışkılarını bırakmışlar, lekeli lekeli, bunlar nasıl temizlenir?
bu ve bunun gibi şu an aklıma gelmeyen bir sürü bilgiye en önemlisi desteğe ve motivasyona ihtiyacım var. beni kınayabilirsiniz de, belki utanır ve bir işin ucundan tutmaya başlarım.
çünkü çok rahatsızım. yaşayamıyorum. birçok kez intiharı bile düşündüm. yapamamın tek sebebi, öldükten sonra eve gelip bu hali görmelerinden korkmam oldu.
sonrasında ise evi nasıl düzenli tutabileceğim hakkında bilgilere, püf noktalarına ihtiyacım var. ev çok küçük olduğu için çabuk dağılıyor.
şimdiden çok teşekkür ederim.
sevgiler

ekleme: ailemden (anne, teyze) herhangi bir bilgi, yardım alma şansına dahip değilim. (kimsem yok.)
ark
Merhaba benim ağır bir tembelliğim yok ancak üşendiğimde youtubedan clean with me tarzı videolar izliyorum sen hiç temizlik yapmayı bilmiyorsan bu tarz videolardan bir şeyler de öğrenirsin hem de süper motivasyon sağlıyor :)

Offf o eve girip ne temizlerdimmm var yaaa. Su an canim istedi. Ama hamileyim malesef :(

Ben de şu an temizlik yapıyorum sıkıldıkça gelip kalan mesajları okuyup geri dönüyorum temizliğe. Konuyu sabote etmek gibi olmasın ama kışın yazlık ayakkabıları yazın da kışlık ayakkabıları nereye kaldırıyorsunuz? Bu konuda fikre ihtiyacım var
Yazlık ayakkabılar yatak odamda bir dolabın içinde duruyor benim.şimdi kışlıkları çıkardım ayakkabı dolabındalar.kıyafetleri de öyle ayırdım hepsini.dert hepside ya :işsiz:

Neden belediyeyi aramıyorsun :D
Yani cidden böyle hastalığın bir doktor tarafından teşhis konduysa tamam da..
Böyle hayat geçmez :işsiz:
Temizlikçi tut :dua:

Back