Sizin 5 yılınız bu sene mi doluyor yoksa seneye mi?
seneye doluyor, 2020de taşındık.
Şimdi çok haklısınız ev sahibinizin bir rakam telafuz etmesi gerekiyordu. Neden etmedi bilemiyorum. Madem kiracınızdan emsal kiralara yakın olacak bir zam isteyeceksiniz, o zaman emsalleri araştırır ona göre de bir rakam istersiniz.
size bişey diyeyim mi, yeni zamlı kiranın ödenmesine sadece 6 gün kaldı biliyor musunuz?
bu adamın her şeyden önce madem tüfenin çok üstünde kira talep etme niyeti vardı, neden 1 ay öncesinden bizi arayıp bilgilendirmedi?
biz kendimiz sormasak öğrenemiyoruz bu adamdan kira falan.
çok saçma değil mi? adam ters bir durumda yasal hakkını kullanmak istese yasal süreyi de kaçırmış durumda
çünkü sözleşmemiz aslında otomatik olarak yenilendi
yani sözleşmenin yenilenmesini istememe veya yenilenmesini riske atacak bir niyeti varsa en az 30 gün önceden resmi bildirimde bulunması gerekirdi.
bunlar yapılmadığı için şu an yenilenmiş oldu aslında.
Size önerim siz emsalleri araştırın (zaten sizin de araştırmanız yerinde olur ev sahibinin de araştırması gerektiği gibi).
ben sordum bunu, emsaller ne kadar peki dedim. rakam vermedi, çok yüksek dedi.
Çevredeki bir kaç emlakcıya sorabilirsiniz. Ayrıca sahibinden.com gibi sitelerden, detaylı aramada, evinizin özelliklerini yazıp (bina yaşı, oda sayısı vs gibi) orada istenilen fiyatlara bakabilirsiniz.
bu işlerin içinde olan, babası müteahhit bir yakınımız var piyasayı ve kiraları da biliyor. ona danışacağız.
Bu arada bu istenilen fiyatlarda pazarlık payı da bırakıldığını hesaba katın. Az çok bir rakam oluşur aklınızda.
adam rakam vermediği için bana sorduğu anda ben kendisine, pazarlık olabileceğini de göz önünde bulundurarak tüfeye göre 11, biz de biraz eklersek maksimum 12 verebilirim dedim.
hani direkt verebileceğim kesin rakamı söylemedim üstünü isteme ihtimalinden dolayı.
kendisi rakam talep etmedi ama emsaller 20 olsa ki öyle, kendisi 17'den kapıyı açsa, pazarlıkla 14-15'e okeyleşmek mümkün gibi geliyor
14 için direteceğim ama. sündüreceğim ama bunu nasıl bir dille yapmak etkili olur onu bilmiyorum
yani ekonomik zorluklardan bahsedip ağlaşayım mı ne yapayım, yasal konulara değindiğim zaman sinirleniyor.
Şimdi mahkemede emsal kira belirlenirken aynı binada veya çevre binalarda yeni kiracılı evlerdeki hali hazırda oturan kiracıların ödedikleri kira bedellerin ortalaması göz önüne alınır. ve bu rakamdan genelde %25 mahkemenin insiyatifine göre eski kiracı olduğunuz için sizin lehinize indirim yapılır. Böylece siz de araştırarak aklınızda belli bir rakama ulaşabilirsiniz. Şimdi bir de şunu hesaba katmak gerekiyor. Kira tespit davalarında avukatlık ücreti ve masraflar dahil 55bin gibi rakamları buluyor. Tamam siz taşınırsanız taşınma büyük masraf ve 20bin tl kira ödeyeceksiniz siz dejavantajdasınız ama dava açarsa da ev sahibi büyük dejavantajda çünkü siz çıkmadıkça zaten sizi yasal olarak 10yıl dolmadan çıkarıp daha yüksek kiraya veremeyecek. Dava açarsa 55bintl yi oniki aya böl ayda 4bin800tl gibi bir para yapıyor yani sizden alacağı zamlı kiranın 4bin 800 tlsi zaten cebinden gidecek. Böyle düşünürseniz siz büyük avantajdasınız. Herşey kiracının lehine yani. Bu araştırmaları ve hesapları yaparak, sizi de çok fazla üzmeyecek, ona da şükür dedirtecek bir rakamda uzlaşabileceğinize inanıyorum.
bizim durumumuzda da olaylar bizim lehimize şu an
yani adama tüfenin bir kuruş üstünü vermem git mahkemeye ver desem, verse bile onun zararına
ben haklıyım çünkü. yasal artış oranı belli.
ne diyecek hakim yani evet hayat çok pahalı deyip tüfenin üstüne mi çıkacak sanki?
çok merak ediyorum bu adam neyine güvenerek bizden yüksek zam istiyor?
buna benim cevabım, biz şimdiye kadar hiç itiraz etmedik ne istediyse verdik, yüz buldu.
nasıl olsa ikna ederim diye düşündü, ondan.
ama bu sene geri adım atmak yok. en kötü ihtimal çıkarmakla tehdit eder, öyle yaparsa hodri meydan derim.
çıkaramaz.
veririm önümüzdeki sene emsal neyse, mahkemeden çıkan miktarı.
incelesinler hesap hareketlerini, 1 gün bile gecikme bulamazlar.
beni şu an çıkarabilmesinin tek yolu evi başkasına satması.