ev sahibiyle anlaşamamak. istediği rakamı telaffuz etmeyen ev sahibi??

bunu ben de düşündüm
ama biz hiçbir zaman işi yokuşa süren kiracılardan olmadık
mahkemeye vermesi durumunda haklarımın farkındayım
bence kendisi de benim haklı olduğumun farkına varsın
lakin seneye emsal miktar isteme hakkı olduğu için bu seneki kira için uğraşmaya değer mi bilemedim
ben yasal konulardan bahsettiğimde fazlasıyla rahatsız oldu. yasal oranları takip etmiyorum dedi
tek taraflı düşünmemek gerektiğinden bahsetti
insanların orta yol bulduğundan. taşınmanın zor ve masraflı olduğundan.
bahsettiğiniz yöntemi uygulamak da bir seçenek ama orta yol bulamazsa mecburen uygularım, kendisine de mahkemeye verebilirsin şeklinde rest çekebilirim ama bu en son seçeneğim olur
nitekim ben her zaman insanlık etmekten yana oldum
aman huzur bozulmasın hem benim hem de onun cebine uysun diye düşündüm
2 senedir %25in çok üstünde zam yaptı gık demedim, arıza çıkarmadım
hatta kendisi %25 yüzünden yasalardan korktuğu için bu sene kiranın yarısını elden ödememizi istedi ona da ses etmedim, hadi gönlü olsun dedim
ama bu sene çok zam istediği için asla elden ödemeyeceğim bir lirasını bile.
Biliyor musunuz. Ev sahiplerinin çoğu diyemem ama bazıları işi yokuşa sürüklüyor. Bizde ev sahibini kırmak istemiyoruz fakat onların kırılganlığı bizim haklarımıza tecavüz etmemesine kadar.

Yani aslında dört senedir oturduğun evi de birdenbire b*klamaya başlama bu sefer adam derki beğenmiyorsa çık evimden beğendiğin bir ev bul. 11-12 gerçekten düşük bir kira. Emsal kiralar 19-20 civarı ise 15 uygun olacaktır. Evde oturuyorsunuz evde bir düzeniniz var, ev sahibiyle huzurun kaçmasın hiç tavsiye etmem çok kötü örnekler gördüm. Taşınmak senin için pahalıya patlayacak belli ki o yüzden uzlaşmaya bak. Daha ucuza bir ev buluyorsan iki tarafta birbirine huzursuz etmesin çık. Ama taşınmak senin için bir seçenek değilse uzlaşmak en doğrusu. Seneye kim öle kim kala, zaten seneye emsal kiraya çekecek en fazla
evi adama karşı b.klamadım :KK70: burada paylaşmak istedim sadece
emsallerle kıyaslama yoluna gidince insan ister istemez düşünüyor çünkü emsallerle kıyaslarken bu evin kusurları niçin gözardı ediliyor diye
ha çok büyük önemli konular değil kimse onlar yüzünden taşınmaz
ama evin bi demirbaşı bozulsa asla yardımcı olmuyor mesela.
böyle sayabileceğim çok fazla konu var.

ben daima uzlaşmacı oldum kendisine şimdiye kadar
ama sırf uzlaşmak adına da % kaç zam yapmam gerekiyor?
yani bu işlerin bir sürü yasal dayanağı var
%100 yapsam 13 falan yapıyor zaten ne yapayım ben %200 mü anlamadım
bu sene %200 seneye %300 bunun sonu var mı?
bu da haksızlık yani. üstelik bu sene maaşlara maksimum %30 zam yapacak hükümet
ve son olarak, uzlaşma denilen şey her iki tarafın açık konuşmasıyla olur.
karşımda, istediği rakamı telaffuz etmeyen biri var.
neden rakam telaffuz etmiyor sizce? ısrarla sormama rağmen söylemedi? buna ne diyorsunuz
açık konuşup ben şu kadar isterim demekten kaçınmak nasıl bir bakış açısı ben bunu anlamadım?

Seneye emsal açıp 25 bin isteyecek, siz de yarı fiyatına oturduğunuz “karanlık odası olan kötü (!) evde 1 yıl daha kalmak için ısrar edeceksiniz.
Yasadan diyince çok korktu haa 🙂↔️

Zaten iyi niyetli bir yaklaşım göstermişin ama ev sahibinin o niyette olmadığı çok aşikar. Yasal zamı uygula ve bir sene boyunca bu şekilde devam et bence. Geçen ay mecburen taşınmak zorunda kaldım ve inanılmaz fazla bir masraf oldu, başka eve taşınmak maddi manevi çok zorluyor insanı. Bu eve 23000 liraya girdim ve üç senelik tefe tüfe oranına göre artış yapacağımıza dair sözleşme imzaladık. Ev sahipleri yakında canımızı isteyecekler, o duruma geldi ülkece. Şimdi zaten ev sahipleri bir senelik sözleşme imzalamaya başladılar, her sene ev değiştirecek insanlar sanırım. Devlet buna bir el atmazsa çoğu insan çok fazla madur olacak.
bu sene yasalı uygulayıp geçersem seneye çık der bana.
önümüzdeki seneyi de düşünerek mantıklı bir karar almak istersem ne yapmam lazım onu bilemedim
ama uzlaşma sağlanamazsa yasal oranı yollar geçerim kendisi de beni mahkemeye versin napayım artık
ki ben afedersin ama eşşek gibi uzlaşacağını düşünüyorum.
ama rakamı söylemedi bile lanet olası
insan kendi teklifini söyler. aptal yerine mi koyuyor nedir?

Tamam eski kiracisiniz 20 teklif etmeyin ama 11 olan yerede 12 demeyin dusuk kaliyor cok. 14 - 15 diyin bari. Suan kiracıyim bende ben 40a oturuyorum ust katim 20 ye onun ustundeki 11 e oturuyor ama ev sahipleriyle dusman oldular bu mevzudan ne huzur kaldi ne bise.
ben 11-12 rakamlarını kafamdan uydurarak söylemedim
evin ederi budur mantığıyla da söylemedim
yasalar çerçevesinde bir sınır belirlenmiş, o da açıklanan tüfe, o da hesapladığınız zaman 11'e denk geliyor
eğer 5'e denk gelseydi 5, 20'ye denk gelseydi 20 diyecektim.
yani kendi başıma aldığım bir karar değil. yasal hakkım çerçevesinde söyledim.
seneye zaten emsal yapacağı için bu sene tüfenin dışına çıkmak istemedim açıkçası.
ev sahipleri yasaları ciddiye alırsa kimse düşman olmaz.
birileri yasaları çiğneyip insanlardan her sene %100ün üzerine zam isterse düşmanlık olurlar bu çok normal.
canımızı mı alacaklar ben anlamadım.

başka bir yoruma yazdığım bilgiyi kopyalıyorum:
emsallere tekrar baktım, bir meydan var. buranın en işlek bölgesi, bize de 5 dk yürüme mesafesinde.
oradaki 3+1 ve bizimkinden daha geniş evlerin kirası 20 bin.
yakınlardaki başka evler 2+1 ve bazı 3+1'leri 18lere falan bulmak mümkün.
eşyalı 20 bile gördüm buradan daha uygun bir lokasyonda. bizimkinden daha popüler bir yerdi.
yani emsallerde de bir dengesizlik var ama eli yüzü düzgün ve bizimkinden daha cafcaflı konumda olan meydan dediğim yerde 20 gibi düşünebilirsiniz.
23'e olan da vardı ama çok daha yeni binalar. bizim bina 20 senelik en az. üstelik o çok daha geniş ve ferahtı. epey genişti.
asıl ederi ne olabilir bizimkinin diye düşündüğümde, biraz daha ara sokakta kalması ve o 20 dediklerimden daha az metrekarede olması nedeniyle 19 gibime geliyor.

15 zorlar maalesef :KK43: zaten az kazanıyorum yani. 15 zorlar ama 12 dedik istemedi.
çok sündüre sündüre 14e falan ikna etmeye çalışmak lazım :KK43:
13e de yanaşmaz gibi hissediyorum
Hakkınızda hayırlısı olsun..

Seneye emsal açıp 25 bin isteyecek, siz de yarı fiyatına oturduğunuz “karanlık odası olan kötü (!) evde 1 yıl daha kalmak için ısrar edeceksiniz.
Yasadan diyince çok korktu haa 🙂↔️
bu çok kötü niyetli bir yorum olmuş.
faydalı bir öneri sunacaksanız sunun, sunmayacaksanız işi polemiğe çekmeye çalışmayın.
seneye neden 1 sene daha kalmak için ısrar edeyim?
emsallere tekrar baktım ve bazı evler sahiden çok yaşanası geldi.
burayı da seviyorum ama anlaşmazlık durumunda yapışacak değilim.
sonuçta hiçbir yer vazgeçilmez değil ve tedbil-i mekanda ferahlık vardır inanışındayım her zaman.
işime gelmediği takdirde elbette taşınmam gerekirse taşınırım, elalemin adamlarına yalvarmam.
mutlaka gönlüme göre olabilecek başka evler de var. benim hayatım bununla geçti zaten :)
belki o an maddi anlamda biraz etkilenirim ama belki hayatımda yeni bir sayfa açılır, kim bilir?
kimse kimseyi taşınmakla korkutamaz ben zamanında komşu gürültüsü yüzünden 2 aylık evden taşındım, gözüm karadır.
nasibimde kısmetimde ne varsa o olur.

kızlar selam, çoğu kiracının kanayan yarası o malum konuyu ben de açmak zorunda kaldım şu an.
4 senelik kiracıyız, bu ay kira artışı yapmak lazım. ev sahibi kesinlikle aramadı biz aradık mecburen
asla böyle konularda adım atan birisi değil. neyse bunun bir önemi yok.
2 senedir %25 yasası olmasına rağmen bu oranı asla ciddiye almayarak kendisi ne isterse o oranda zam yaptık. haksızlık olmasın dedik. bu bilgiyi vermek isterim.
şimdi bizim yeni kira yasal tüfe bazındaki orana göre 11 bin TL civarı oluyor. benim kafamdaki düşünce açıkçası, önümüzdeki sene 5 yılı dolduracağımız için zaten emsaller kadar kira istemeye hakkı olacak, bu sene yasal neyse onu yapmak idi.
kendisiyle görüştük, şimdiye kadar gayet tatlı biçimde konuşup uzlaştığımız adam değişmiş resmen.
yasal oranda 11 olan kiranın çok düşük kaldığını hatta komik kaldığını söyledi. karşılıklı birbirimizi düşünmemiz gerektiğini falan söyledi.
ben de kendisine, 2 senedir %25'i uygulamayarak kendisini düşündüğümüzü ifade ettim.
bütçeniz dahilinde teklifiniz nedir dedi, yasal oranın biraz daha üzerine çıkıp 12 teklif ettim. bunu da az buldu.
etraftaki evlere göre çok aşağıda kalacağını söyledi. etraftakiler ne kadar peki? diye sorduğumda rakam vermedi, çok yüksek dedi sadece.
ama ben biliyorum etraftaki evler şu an 20-21 falan. neyse bu rakamı telaffuz etmedim.
emsallere yaklaştırmak gerektiğini düşünüyormuş. ben de kendisine, seneye zaten yasal olarak böyle bir hakkı olacağını söyledim.
benden böyle bir iki kez "yasal oran" yasa" gibi kelimeleri duyunca çok bozuldu, bu konuşma tarzınıza bakınca seneye anlaşabileceğimizi düşünmüyorum falan dedi. bu cümlesine herhangi bir yanıt vermedim.
kendisinin rakam teklif etmesini istedim 2-3 kez en az, asla rakam söylemiyor kızlar.
baktık anlaşamıyoruz, yarın tekrar konuşalım dedik ve telefonu kapadık.

şimdi ben bu durumda inanın ne yapacağımı bilemez vaziyette kaldım.
asla rakam vermemesi aşırı saçma geldi.
kendi konuşmasının bir yerinde bi ara, taşınma masrafları da yüksek gibi bir laf etti.
geçen sene gayet tatlı biçimde konuşup anlaştığımız insan şu an bu şekilde konuştu yani.
ben çok çıkmazda kaldığım için konu açmak istedim, yani şimdi bu adam yine benden teklif bekleyecek, ne söyleyeceğimi bilmiyorum çünkü ne istediğini asla anlamadım. söylemiyor.
emsaller 20 falan olsa 18 mi istiyor anlamadım? ev kesinlikle 18 etmez bu arada.
3+1 ama bir odası karanlık, kullanamıyoruz. nerden baksanız 20 senelik bina. lokasyon fena değil. evin ufak tefek dökülen şeyleri olsa da asla rahatsız etmedik, şurası bozuk yardımcı olun demedik. hep kendimiz hallettik.
yani baş ağrıtan kiracı modelinden değiliz.
şimdi benim stratejik ve akıllı biçimde ne yapmam gerekir bana bir akıl verin. ben uzlaşırız zannederken şu an uzlaşamamış durumdayız.
konuşmasının bir yerinde ben yasal oranı takip etmiyorum gibisinden bişeyler dedi.
siz bu konuşmadan nasıl bir enerji aldınız, biz ne yapsak uygun olur, öte yandan yüksek gelirli bir insan da değilim.
evet şu an taşınmaya kalksam 20den aşağı ev bulamam ve çok masraflı olur, bu kısım doğru.
ama böyle de her sene %100'lerin de üzerinde zam yapmak çok çok saçma anlamlara geliyor, bu durum bana çok yanlış geliyor.
ben şu an bu adama atıyorum 17-18 yapsam seneye ne isteyecek benden? yine %100lerin üstünde istemeye kalksa en az 35-36 yapıyor ki seneye emsaller ne olur bilmiyorum.
geçen sene bu sıralar emsaller 15-16 idi. bu sene 20-21 minimum.
beni doğru yönlendirebilecek yorumlar bekliyorum. sorularınız olursa yorumlarda cevaplarım. ne yapmak doğru olur? nasıl yaklaşayım? akıl verin lütfen.
kendi aklındaki rakamı ısrarla söylememiş olması çok canımı sıktı. bu ne anlama geliyor ya? böyle iş mi olur?
aşırı sinirli olduğumu da belirteyim yani şu an.
tahliye taahüdümüz yok bu arada. yeni eve taşınma durumunda kesin onu da imzalatırlar. her şey karışık. of napıcam :KK43:
15 e okey der bence. Rakam söylememesi çok saçma

evi adama karşı b.klamadım :KK70: burada paylaşmak istedim sadece
emsallerle kıyaslama yoluna gidince insan ister istemez düşünüyor çünkü emsallerle kıyaslarken bu evin kusurları niçin gözardı ediliyor diye
ha çok büyük önemli konular değil kimse onlar yüzünden taşınmaz
ama evin bi demirbaşı bozulsa asla yardımcı olmuyor mesela.
böyle sayabileceğim çok fazla konu var.

ben daima uzlaşmacı oldum kendisine şimdiye kadar
ama sırf uzlaşmak adına da % kaç zam yapmam gerekiyor?
yani bu işlerin bir sürü yasal dayanağı var
%100 yapsam 13 falan yapıyor zaten ne yapayım ben %200 mü anlamadım
bu sene %200 seneye %300 bunun sonu var mı?
bu da haksızlık yani. üstelik bu sene maaşlara maksimum %30 zam yapacak hükümet
ve son olarak, uzlaşma denilen şey her iki tarafın açık konuşmasıyla olur.
karşımda, istediği rakamı telaffuz etmeyen biri var.
neden rakam telaffuz etmiyor sizce? ısrarla sormama rağmen söylemedi? buna ne diyorsunuz
açık konuşup ben şu kadar isterim demekten kaçınmak nasıl bir bakış açısı ben bunu anlamadım?
Kendi aklında bir tutar yok soruşturma yapacak akıl danışacak , benim kiracı bana bu kadar teklif etti napayım diye de danışacak muhtemelen. Israrla söylememesi ağzımdan bir rakam çıkmasın da zarar etmeyeyim korkusundan.

bu sene yasalı uygulayıp geçersem seneye çık der bana.
önümüzdeki seneyi de düşünerek mantıklı bir karar almak istersem ne yapmam lazım onu bilemedim
ama uzlaşma sağlanamazsa yasal oranı yollar geçerim kendisi de beni mahkemeye versin napayım artık
ki ben afedersin ama eşşek gibi uzlaşacağını düşünüyorum.
ama rakamı söylemedi bile lanet olası
insan kendi teklifini söyler. aptal yerine mi koyuyor nedir?
15 bence makul ama 20 falan isterse asla vermezdim ben çünkü bunu yapan insan seneye de 40 ister ki sen zaten hep %100 zam yaparak gitmişsin.

Kendi aklında bir tutar yok soruşturma yapacak akıl danışacak , benim kiracı bana bu kadar teklif etti napayım diye de danışacak muhtemelen. Israrla söylememesi ağzımdan bir rakam çıkmasın da zarar etmeyeyim korkusundan.
bana mesela ısrarla bütçeme uygun, aklımdaki rakamı sordu
enflasyona göre 11 yapıyor, biraz daha üstüne çıkıp 12 verebilirim dediğimde de bu rakam komik, emsallerin yanında çok düşük kalıyor falan dedi
kendi aklındakini asla söylemedi
ama ben kesinlikle ondan rakam duymadan yeni bir teklif yapmayacağım
yok öyle yağma.
muhtemelen tekrar konuşmada yine soracak, ben zaten 12 olarak teklif etmiştim sizden rakam alamadım diyeceğim.
ama konuşma tarzı çok sinir bozucuydu, ben yasal orana dayanarak söyledim bunu, kafamdan uydurmadım ki
geçen sene %140 civarı yaptık ama zaten çok düşüktü kiramız, gözümüze batmadı
bu her sene %100lerin üzerine çıkmamı bekleyemez seneye tuik enflasyonları daha düşük açıklayacak, ona rağmen %200 mü yapmam gerekecek ben anlamadım
üstelik adama bu sene maaşlara yapılacak zam beklentisinin de maksimum %30 olduğunu da söyledim
gelirim %30 artarken ben ona nasıl %100ün üzerinde zam yapabilirim ki

15 bence makul ama 20 falan isterse asla vermezdim ben çünkü bunu yapan insan seneye de 40 ister ki sen zaten hep %100 zam yaparak gitmişsin.
hayatım 15 yaparsam %100ün de üzerine çıkmış oluyorum zaten
%100 yapınca 13 oluyor, 13 de az değil.
her sene her sene 2 katının da üstünde mi zam yapmam gerekecek kafayı yemiş ya bunlar
ayrıca 11-12 hiç de düşük değil evi kiralarken yasal sınırlar her şey bellidir, eski kiracının kirasının zaman içinde düşük kalma riski/durumu daima vardır.
bana maksimum %30 maaş zammı yapılacak ben nasıl sürekli %100den fazla zam yapayım ona?

hayatım 15 yaparsam %100ün de üzerine çıkmış oluyorum zaten
%100 yapınca 13 oluyor, 13 de az değil.
her sene her sene 2 katının da üstünde mi zam yapmam gerekecek kafayı yemiş ya bunlar
ayrıca 11-12 hiç de düşük değil evi kiralarken yasal sınırlar her şey bellidir, eski kiracının kirasının zaman içinde düşük kalma riski/durumu daima vardır.
bana maksimum %30 maaş zammı yapılacak ben nasıl sürekli %100den fazla zam yapayım ona?
O kadar hakklısın ki, geçen ay 15 yazılan eve bu ay 20 yazılıyor. Resmen kafalarına göre şişiriyorlar ve yazıyorlar bu rakamları. Ultra lüks bir semt ve daire de oturmuyorsan bu fiyatlar çok abartı ve yılbaşından sonra iyice şişecek bence. Biz de bu yüzden yılbaşına kadar apar topar taşınma kararı aldık.

X