Ev sahibi karşısındaki haklarımız

İhtar çektiniz ve kiracı iyi niyet gösterip çıkti. Sizin durumunuzda eğer kiracı cikmasaydi ve hukuki haklarınızı kullansayduniz mahkeme yine kiracının tahliyesine karar verecekti. Ebeveynler ve iki evlat. Toplam 3 hane ve 3 ev.Sizin durumunuz farklı.

Babanın 4 evi olsaydı ve diyelim birinde siz oturuyordunuz ama diyelim ki o ev işinize, okula uzak. Veya akıyor. Bu durumda yine ihtiyaç oluşmuş olurdu, yine tahliye kararı verilirdi.
 
Daha fazla yapılmıyor ki.hem hangi kiracı öğrenci yada ev eşyalı değilse hele ki şu şartlarda bir yıl sonunda çıkmak için bir eve girer ki?
bir yıllık değildir bence orada bi yanlış anlama var. sözleşmenizde açık biçimde sözleşme bitiş tarihi yazıyor mu? yazmıyorsa belirsiz süreli bir sözleşmedir. 1 sene sonunda yenilenir. bir ev sahibinin, belirsiz süreli sözleşme 1 seneyi doldurunca kiracısına hadi çık deme hakkı yoktur. ben oturcam, oğlum oturacak gibi istisnalar başkadır ama bunların dışında yoktur.

sizin durumunuzda ya ihtiyaç sebepli tahliye yoluna gidecek ya da evi başkasına, tanıdığına falan satıp yeni ev sahibinin sizi çıkarmasını sağlayacak.

o bir yıl sonunda çıkma durumları öğrencilerde ve tayincilerde, geçici görevdekilerde falan olur zaten bu tarz kiracıları olan ev sahipleri de sözleşmelerini ya belirli süreli yapar ya da tahliye taahhütnamesi falan imzalatır. belirsiz süreli yapmaz onlar genelde.
 
Detayi cok. Baska evi olmasi cikaramayacagi anlamina gelmez. Her dava kendi sartlarina gore degerlendirilir.Mahkeme samimi gorurse ihtiyacini tahliye karari verir. 6 ay 3 ay ihtar suresi bekleme yok sizde, belirli sureli sozlesme cunku.
Kiracıya iki ay önceden çıkın denebilir mi ama bir evden bir eve geçmek bir kere maddi bir zorluk ikincisi ev bulmak aynı şekilde zor. En azından bunun için bir süre olmalı yumurta kapıya gelince hadi çıkın demek gerekçesi ne olursa olsun haklı gelmiyor bana.
 
Bilen de bilmeyen de kafasına göre yazıyor.

Daha açık anlatayım örneklerle. Kiracılar haklarını bilsin, ev sahipleri zaten malum.

Ben kiraciyim, kiramı zamanında ödüyorum. Zamanında sözleşmeyi bir yıllık yaptık. Ev sahibim ihtiyac nedeniyle beni tahliye edemez çünkü bir çok evi var. Ben bu evde 1 yıllık kontrat+10 uzatma yılı süresince oturabiliyorum. Nokta! Bu süre sonunda beni kayıtsız şartsız, hiç bir gerekçe göstermeden tek bir ihtar ile tahliye edebilir.

Ev sahibimin iki evi var, bir de kızı var. Kızının oturması için beni tahliye edebilir.

3 ev ve iki evladı var, beni yine tahliye edebilir.

5 ev ve iki evladı var ama evlerden sadece benim oturduğum ev evladının ihtiyacını karşılayabilecek büyüklükte veya konumda. Beni tahliye edebilir.

Bunun gibi onlarca farklı senaryo üretebiliriz. Hepsi kendi içinde değerlendirilir.

Durum bu, tahliye için geçerli sebep gerek.GECERLİ! Sizin yazdığınız gibi ama öyle ama böyle değil. Samimi bir sebep varsa mahkeme tahliyeye karar verir, sebep samimi bulunmadıysa mahkeme talebi RED ediyor! Bu kadar basit.

Şu an kira rayiçlerinden dolayı ev sahipleri mülklerini daha yüksek liraya vermek adına kiracılarına tahliye davası açıyor. Bakın kira tespiti davası bile değil. Direkt tahliye. Ama mahkemeler büyük çoğunu red ediyor çünkü durumun farkındalar.Kızım oturacak oğlum oturacak hangi yılda yaşıyoruz 70 lerde mi? Kızın oğlun oturur tabii ama şarta tabii.

Peki red alan ev sahipleri ne yapıyor? Bu da duruma göre...
Eğer son beş yıl içinde yaptığınız kira zamları TÜFE altında ise ve ev sahibi ile bu konuda anlaştığınıza dair ispatınız yoksa geçmiş olsun. Kira tespit davasından önce tahliye talepli icra talebi başlatıp geriye dönük yapılmayan zamları ve faizlerini çatır çatır alıyorlar. Kiraya o zamlı fiyattan devam rdiyorsunuz. İtiraz etmenin anlamı yok, yasal hakkı ev sahibinin. Ödediniz ne ala, yoksa direkt tahliye kararı çıkıyor.Hem farkları ödeyip, hem avukat ve dava giderlerini ödeyip hem tahliye ediliyorsunuz.
Ödediniz kurtuldunuz mu? Hayır bu defa ev sahibiniz kira tespit davası açıyor size. Emsal evlerin fiyatına yaklaşmak için.

Lütfen haklarınızı bilin, doğru öğrenin, avukat desteği alın. Burada salt inatlaşmak için yanlış örnekler veriyorsunuz, bunu yapmayın. Mahkemeler hiç değilse bu konuda hala kiracıdan yana
Bunların hepsi 2022 yılı Türkiye'sinde şu anda yaşanıyor. Her gün yaşanıyor. Ne kadarını biliyorsunuz? Bu konuya da bu son cevabımdır. İsteyen dikkate alır, isteyen almaz.

Not: Hem kiracı hem ev sahibiyim.
 
Son düzenleme:
9 ay önce evi tutmuşsunuz, Ağustos ta çıkın demişler yani bir sene doluyor. Sizin için zor belki ama yasal olmayan bir durum yok ortada.
 
Standart bir kira sözleşmesi idi emlakçı tarafından yapılan. Açık bir bitiş tarihi yazdığını sanmıyorum.
 
Eşim şirket avukatlarına ve avukat arkadaşına sordu. Hepsinden aldığı cevap aynı: bir yıllık kiracıyı çıkarmak öyle kolay değil. Siz uğraşacağınıza onlar uğraşsın
 
Eşim şirket avukatlarına ve avukat arkadaşına sordu. Hepsinden aldığı cevap aynı: bir yıllık kiracıyı çıkarmak öyle kolay değil. Siz uğraşacağınıza onlar uğraşsın
Kolay değil demişler
İmkansız dememişler
İstediğiniz kadar oturursunuz dememişler
O yüzden er yada geç çıkacağınız bir eve bukadar sarılmayın
Başka ev bakın, alternatifler üretin
Ev sahibine sayıp sövmek yerine anlaşma yoluna gidin
Oturcaksanız bile huzurla oturun, kavga kıyametle başkasının evinde nasıl rahat edebilirsiniz
Ben evin içinde dolaşırken bile kendimi kötü hissederdim açıkcası
 
Denebilir ama simdilik, ilk kira donemi icin. 3 ay once ihtar cekme sarti suan icin gecerli degil. Simdi sozlesme bitim tarihinden itibaren 1 ay icinde dava acabilir, o dava gorulur, hakli gorulurse tahliye karari verilir. Belli sartlari vardir ihtiyac sebebiyle tahliyenin. Ben actigim her davayi kazandim cunku ihtiyaclari gercekti, sartlari uygundu, laf olsun kira artsin diye tahliye istemedi ev sahipleri.
 
Haklar sizden yana ama ben ne yapar eder cikardım beni evinde istemeyen bi ev sahibi var o evde ne kadar huzurlu oturabilirim simdi ihtar cekse 6 aya zaten çikarabiliyor diye biliyorum
Çıkaramıyor kira odenmezse çıkarabilir ihtiyaçtan iste ayni.bölgede başka evi olmaması lazım.. Herkes huzur diyor da yeri geldi mi bu zamlar da evine yiyecek alamayam insanlar var haliyle huzurdan daha önemli oluyor o taşınma masrafları.. benim eski ev sahibim de bize önce ihtar sonra tahliye davası actı.. 3 4 ay sonra davası reddedildi üst katta hazirda oturdugu ev var.. 1 sene daha oturup şürekli bahaneyle kavga çıkarmasindan taşındık.. şimdi kendim oturacagım dedigi evi nerdeyse 2 katına kiraya vermiş.. Bizde şimdi tazminat davası acıp son sene ödedigimiz yıllık toplam kirayı istedik.. Bakalım ne olacak biraz da kendi huzursuz olsun.. çık deyince çikıp haklarınin peşine düşmezsen boyle azıtır onlarda sonra kira piyasası niye bu kadar kizgın.. adamlar rahatlikla cıkartıp başkasina bilmem kaç katına kiraya verebiliyor ne güzel.. tabi verirsin de degeri neyse o fiyata verirsin aynı zammı hali hazirdaki kiracına da yapabilirsin.. Üstelik bizim depozitomuzu da ben depozit almadim diyerek vermedi.. istemiyor diyenler oluyor da bu bahane adamların tek derdi daha fazla para..
 
Gelen ihtarı okuyun sonrasinda dava açarsa burda yazdıklarinizi, neden cıkmadıgınızı ve şu adreste evi oldugunu yazan dilekçeyle cevap verirsiniz zaten gelen mahkeme kagıdına.. sonrasıni e devletten takip edersiniz.. duruşmaya cagiriyorlar gün verip orda da ayni seyleri soylersiniz
 
Bizim eski ev sahibinin bize çektigi ihtarda evine taşinma tarihimiz esas taşınma tarihimizden 6 7 yil öncesi yazıyordu.. öyle yazdırmış.. aklı kimden aldiysa bizi 10 yillik ve fazlası kiraci göstermek istemis rahat cıkarabilmek için.. ama tasınirken bize verdigi beraber imzaladıgımiz kontratta yazan gercek tarihi unutmus
 
valla kardeşim geçim sıkıntısı peydah olmuşsa huzur diye bişey de olmuyor. millet üç beş kuruş için birbirini gırtlaklama moduna geldi. zaten böyle huzur kaçmasın diye diye ev sahiplerine boyun eğdi kiracılar, şimdi ortalık yangın yeri gibi patır patır kiracı çıkarma derdine düştü ev sahipleri. 2000'e oturan eski kiracıdan ara dönemde 5000 istiyor herif. neymiş, emsaller artmış. kimsenin böyle bir hakkı yokken insanlar aman huzurum bozulmasın diye haksız yere zamlı kira ödemeye razı geliyor. kiracılar biraz haklarından haberdar olup dik duruş sergileseler ev sahipleri bu denli fırsatçılık yapamazdı. kaldı ki bu örnekte adam orta yola yanaşmıyor. en başından kiracısıyla ne kadar oturursunuz muhabbeti yapmış, oğlundan bahsetmiş ama karşı sitede ev var orada oturur falan demiş. şimdi sözünden komple caymış durumda. eninde sonunda çıkarmanın yolları var eyvallah da yapabiliyorsa madem kolay yolla yapamasın. uğraşsın. uğraşsın, mahkeme mahkeme gezsin ki bi daha insanlara verdiği sözlerden caymasın şerefsiz.
 
Ev sahibinin Probis'in oturduğu ev harici iki evi daha var. Bu yüzden ihtiyaç nedeniyle tahliye istemi kabul edilmez.

Eğer ev sahibi sadece kendi oturduğu evi ve kiraya verdiği Probis'in evine sahip olsaydı gecerli olurdu.
Benim eski ev sahibinin kendi oturdugu ve bize kiraya verdigi ev varken sadece cıkaramadı
 
Karşı sitede ev var dediyse orayıda kiraya vermiş olabilir
Yani ya bu kiracı çıkacak ya ordaki
Hangi yerden daha çok kira geliyorda ordaki kiracıyı çıkarmak istememesi normal
Ben ev sahibinin yaptığı doğru demiyorum
Ama hayat malum birtek kiracılara pahalı değil, ev sahibinin 10 tanede evi olsa ona göre gideri vardır kaldiki olmazsa bile bu evide kiracıma hibe edeyim demez kimse. Ev almak kolay olsaydı herkes alırdı, o halde herkes malının kıymetini bilecek.
Herşeye 50-60% zam gelirken evlerin yerinde saymasını beklemek ise tamamen naiflik olur.
Geçen sene 400 bine alınan ev bu sene en az 1,2 milyon, ev fiyatları 2- 3 katına çıkmışken kiralar nasıl 10-15% gibi zamla kalabilir. Evet emsal kiraya vermek diye birşey var hepsi yasal.
Bizim sitede 2000e kirada oturan var ama ben evimi 4500e verdim kiraya. Diğer ev sahibinin verdiği rakam beni ilgilendirmezki, evimin değeri neyse ona veririm. Kimseye hediye edecek evim yok. Çalışıp kazanırken ortak değil kiracım evime, tapusunuda vermediğime göre oturup oturmamak kendi tercihi. Kimse kimseyi zorla tutmuyor. Yeri gelir çık, kendim oturacam dediğim için mahkemeye verirse beni kendi malım için seve seve mahkemede görüşürüz.
 
verdiğiniz örnekle benim kastettiğim şey arasında alaka yok.
2000'e oturan adam eski kiracıdır. siz 4500'e yeni kiracıya vermişsiniz belli ki. o elbette sizi ilgilendirmiyor. ama eski kiracınıza, misal siz zamanında kiraladığınızda hak ettiği kira ve devamındaki artışlarla (atıyorum o dönemin ederiyle 1500'e verdiniz, yasal zamlarla da şu an 2000 oldu kirası) örneğin 2000 olan evinizde oturan kiracınıza "emsaller arttı sen 2000'e oturuyorsun, ben kirayı misal 3500 yapacağım işine gelmiyorsa çık" der misiniz?

bunu yapar mısınız mesela? benim verdiğim örnek bunu yapılması. içinde kiracı olan eve emsaller arttı denerek zam yapılma çabalarından bahsediyorum. yeni kiraya vermek başka bişey. ona bakarsanız ben de şu an işimden ayrılıp başka işe geçsem maaşım daha yüksek olur. yeni başka eski başka.
 
Evet derim
Yasal süresi var bunun için, sanırım 5 yıldı
O süre gelmişse tabiki derim, neden demeyeyim?
 
Mühür kimdeyse Süleyman o dur insanların evi sonuçta neden benim olmayan bir eve sarılayım. Ancak şu zamanın şartlarında abonelik iptal edip açtırıp nakliye ücretini üstlenip iki ayda kim ev bulabilir.Haber vermenin bile bir zamanı var. İlk söylenildiği andan itibaren kendimi evde eğreti gibi hissetmemde üzgünüm zaman kazanmak zorundayız. Ben ev taşıyorum onlarda kasımda ev taşısın.
 
Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…