Ev sahibi karşısındaki haklarımız

Probisinkokusu

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
31 Ağustos 2021
1.085
2.381
İyi günler kk kadınları biz 9 ay önce şuan oturduğumuz eve emlakçı aracılığı ile taşındık. Ev sahibimiz bu evi yatırım amaçlı aldıklarını bu evi satmayı düşünmediklerini bir oğlu olduğunu onu da diğer evine yerleştireceklerini söylediler.çünkü çok lüks Sinpaş sitelerinde bir evleri var. Hiçbir şekilde bizi madur etmeyeceklerini de eklediler. Ayrıca satarlarsa da ilk bize haber vereceklerini belirttiler. Böylece bir senelik anlaşma imlazanmış oldu. Bende tayinimi bu eve göre yaptım eşyalarımı bu eve göre aldım.

Şuan geldiğimiz noktada ev sahibimizin oğlu bizi arayıp Ağustos’ta boşaltmamız gerektiğini söylediler. Eşim hem emlakçı hem ev sahibi ile çok kötü bir ağız dalaşına girdi. Avukatlara da danışacağız. Ama sizlere de bir sormak istedim. Bu durum başına gelen var mı? Bizim haklarımız neler?

Oğullarının yerleşeceğini söylediler. Bizde eşimle ne kadar zam yaparlarsa razıydık şuan neye uğradığımızı şaşırmış durumdayız. Çok üzgünüz. Bügünde düğün var akrabamızın günümüz zehir oldu.

Neden boşaltmanızı istedi? Oğlu kendi mi oturacakmış? Öyleyse size ihtar çeksin. Çıkarsınız. Eğer oğlu oturmazsa 1 yıllık kirayı dava açarak alırsınız iyi para olur :)

Başka kiracı için çık diyorlarsa çıkartamazlar rahat olun.

Not: oğlulları içinse de aynı ilçede başka evleri olmamalı diye biliyorum bu arada. 1 tane saha evleri varmış. Aynı bölgedeyse yine çıkartamayabilirler. Mutlaka avukat yardımı alın ve ihtar çekmelerini sağlayın.

sizi cıkartamazlar ağustosta
6 ay öncedn tahliye tebligatı göndermesi gerekir
daha kontratınız dolmamıs
haklarınızı arayın, mağdur olmayın
bu gibi durumlar yasayan birkaç kişi var ev sahipleri 20-30.000 arası tasınma parası vermiş
kendi insiyatifleri ile cıkmıslar

Kira Sözleşmesi Bitince Kiracı Çıkarılabilir mi?​

Kira sözleşmesi bitince kiracı nasıl çıkarılır sorusunun cevabı 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu madde 347 ve devamına göre verilir. Buna göre ilk olarak söylememiz gereken şey, belirli süreli kira sözleşmelerinde sürenin bitiminde sözleşmeyi sona erdirme hakkının “yalnızca kiracıda” olduğudur.

Örneğin 1 yıllık kira sözleşmesi bitince kiraya veren kiracıyı süre bitti diyerek evden – işyerinden çıkarmak mümkün değildir. Tabi bu çıkaramama durumu “sürenin bitimine” bağlı olarak söz konusu olacaktır. Yani başka nedenlerin varlığı halinde elbette kiraya veren, kiracıyı çıkarabilir.

Örnek olarak 10 yıllık kira süresinin dolmasından sonra mülk sahibi kiracıyı çıkarabilir. Bunlar hep istisna kurallardır. Bunlara aşağıda değineceğiz. Ancak salt sürenin dolmasından ötürü kiracı çıkarılamaz.

Kira Sözleşmesi Bitince Otomatik Yenilenir mi?​

TBK 347’ye göre süre bitmezden 15 gün önce kiracı yazılı bildirimde bulunarak sözleşmeyi sona erdirebilir. Ancak kiracı sessiz kalırsa veya sözleşmeyi devam ettirdiğini bildirirse sözleşme devam eder.

Yani kira sözleşmesi bitince otomatik yenilenir mi sorusuna verilecek cevap evet otomatik olarak yenilenir olacaktır. Ancak kiracı sözleşmeyi devam ettirmeyeceğini, kira sözleşmesi bitmezden 15 gün önceye kadar bildirmezse aynı şartlarda 1 kira yılı için daha sözleşme devam eder.

Aynı şartlarda derken bu durum kira bedelinde artış olmayacağı anlamına gelmez. Örneğin 1 yıllık kira sözleşmesi bitince sözleşmede kararlaştırılan artış oranına göre, artış oranı kararlaştırılmamışsa TÜFE oranına göre artış yapılarak devam eder.

Kira Sözleşmesi Bitince Kiracı Nasıl Çıkarılır?​

Yukarıda da belirttiğimiz üzere sürenin bitimine dayalı olarak kiracı tahliyesi mümkün değil. Peki kira sözleşmesi bitince kiracı nasıl çıkarılır? Bu soruya çeşitli yanıtlar vermek mümkün. Bunları şu şekilde sıralayalım:

Tahliye Taahhütnamesi Varsa: Kira sözleşmesi yapıldıktan sonra kiracıdan yazılı olarak tahliye taahhütnamesi alınmışsa, kira sözleşmesi bitince kiracı çıkarılabilir. Ancak tahliye taahhütnamesinde kiracının çıkacağı tarih net bir şekilde yer alıyor olmalıdır.

Kaynak: Kira Sözleşmesi Bitince Kiracı Çıkarılabilir mi? | Mıhcı Hukuk Bürosu

Hemen karşımızda çok lüks bir sitede evleri var

Aynı şey basımıza geldi . Bundan önceki evimize taşındığımızda 3 ay sonra evi satacağız dediler. Her gelene göstermemizi istediler . Bende kabul etmedim be bir kaç ay sonra taşınma masraflarımızı üstlendiler ve taşındık

Bu ülkede en zor şey kiracı çıkartmak. Iciniz rahat olsun.
Işte o yüzden ev sahipleri de abartılı şeyler isteyebiliyor.hatta geçen gün haberlerde ev sahillerinin kiracılara çıkma taahhutnamesi imzalattigini duydum. Imzalamazsan ev yok.ne zaman isterse çıkarabiliyor.falan filan

Detaylari hatirlamiyorum ama tanidigimin basina gelmisti 2 sene sürdü davalari.
Sizi cıkartamazlar davalık olursunuz ama yapı olarak herkes bu durumu cekemiyor.Allah kolaylık versin biran önce olumlu sonuclansın sıkıntınız insallah.

Taşınma masrafı yetmez ki arkadaşım her şeyimizi buraya göre ayarladık işlerimiz tayinlerimiz eşyalarımızı ilk evimizdi burası. Saha balkonunda oturmadık

Taşınma masrafı yetmez ki arkadaşım her şeyimizi buraya göre ayarladık işlerimiz tayinlerimiz eşyalarımızı ilk evimizdi burası. Daha balkonunda oturmadık

Taşınma masrafı yetmez ki arkadaşım her şeyimizi buraya göre ayarladık işlerimiz tayinlerimiz eşyalarımızı ilk evimizdi burası. Saha balkonunda oturmadık
Ben de öyle bir sürü şey aldım, oğlumu oradaki okula yazdırdım napayım dakika bası ev görmek isteyenler oluyordu kabul etmedim ama huzurum kaçtı . Ben de mecburen çıktım.

Ben de öyle bir sürü şey aldım, oğlumu oradaki okula yazdırdım napayım dakika bası ev görmek isteyenler oluyordu kabul etmedim ama huzurum kaçtı . Ben de mecburen çıktım.
Ahh nasıl üzgünüm de bir hal çaresine bakmadan yanlış bir şey yapmak istemiyoruz. Eşim keşke şu laf dalaşına da girmeseydi. Küfürler tehditler havada uçuştu hoş haklı ama evinde oturacaksak da ne bileyim

Keşke dalaşma gibi şeylere hiç girmeseydiniz çünkü herif bilenmiş oldu hem de huzursuz oldunuz. Siz şu an tamamen haklı tarafsınız. Tam karşınızda bir dairesi daha varsa zaten haklı sebeple de çıkaramaz. Hukuki yollara başvursunlar zaten çıkarmaları imkansız sizi. Kirayı banka üzerinden ödüyorsanız bu çok büyük bir avantaj bu arada.

Ben de halı aldım o eve göre , perdeler diktirdim çünkü baştan evlenecek kimsemiz yok, çıkartmayacağız dediler . Birde 2 üst katımızdaydı ev sahibi huzursuzluk olunca oturulmuyor inanın, keske tehdit , hakaret etmeseydi eşiniz , en iyisi bir avukata danışın .

Keşke ama olayın şoku ile tutamamış kendini. Teşekkür ediyorum.

O çıkma taahhutnamesinin de yasal bir geçerliliği yok. Ciddi anlamda kiracı çıkmazsa çıkmıyor.

Kendinizi haklıyken haksız duruma düşürmüşsünüz. Yasayı falan geçtim küfür kıyamet kavga ettiğiniz insanlarla ticari ilişkinizi nasıl sürdüreceksiniz? Huzurla oturabilecek misiniz?

Eşiniz arasın özür dilesin. Durumunuzu anlatsın. Belki onlar da sakinleşir de makul bir noktada buluşursunuz. İş inatlaşmaya varırsa diğer evini bir yakınına satış gösterir sizi de ihtiyaç kaynaklı çıkarır.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…