• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Ev kadınları neden küçümseniyor

Bence konu sadece işini sevmek olmamalı . Bilmiyorum ben mi idealist bakıyorum sadece . Eğer iyi bir mesleği icra ediyorsa bir insan ya benim param da oldu bu da bana yeter artık evde durayım demek çok yazık geliyor bana.

Evet evdeyim şimdi gerçekten iş hayatında yorulduğumun on katı yoruluyorum ama sonuç olarak yaptıklarımin bir katkısı yok .
Konu bence biraz da evden ve evin icindeki havadan uzaklasmak olmali. Ev isi cok yorucu bana gore ve bitmeyen bir is var evin icinde. Ev isinin tek sorunu, tamamen rutin olmasi ve beynini calistirmamasindan kaynakli. Fazla dusunmeye gerek duymadan da insan evi supurur. Bu noktada insan beyni birseyler dusunme ihtiyaci duyuyor ve abuk sabuk seylere takilip sarmaya basliyoruz. Ya da cocugun tepesinden inmiyoruz, ya da kocamiza sariyoruz, ese dosta akrabaya takiliyoruz.
Halbuki insanin kafasini dolduracak bir yogunluk olsa, baska seyleri dusunme ihtiyacimiz da kalmayacak. O yuzden calismak-ise gitmek psikolojik olarak da saglikli bir durum.
1 sene evde cocuk baktim. Cocuk bakimi gercekten cok zor, mesguliyetim vardi ama yine de olur olmadik seylere kuruluyordum. Cunku birsey dusunmuyordum. Ise basladim, her yerden elim ayagim cekildi, sesim kisildi :D

Hayır bir de hani diyorlar ya ülkeye katkı sağlamak ,faydalı olmak. Bunların hepsi hikaye. Herkes de bal gibi sırf para kazanmak için ise gidiyor. Kimsenin bir şeye katkı sağladığı yok. Yani iki saçma sapan işçi ile tartışıp,patronun milattan önce kalma fikirlerini uygulamak ülkeye katkı sağlamak olmuyor. ( Türkiye'nin büyük firmalarinda çalışan, üretenleri tenzih ediyorum) Türkiye'nin firmalarının %80'i aile şirketi. Onlarda da akraba likayakti var.
Banlanmışsınız ama yazayım yine de gelince okursunuz. Beni alıntılamadan bana cevap verme olayını anlamadım yalnız, ortaya yazdığınız şeyler bariz bana cevap. O kadar zekamız var anlayabiliyoruz.

Ben hizmet sektöründe çalışıyorum, öğretmenim. Özel çocukların öğretmeniyim. Dünyanın en zor işlerinden biri bence. Ama o çocukların ağzından aylar sonra çıkan tek kelime, okuma yazma öğrenmeleri, ailelerin allah razı olsun hocam hakkınız ödenmez demesi hiç bir maddi değerle ölçülemez. Manevi tatmin diye bir şey duydunuz mu hiç hayatınızda? Sizin dünyanız para üzerine dönüyor olabilir ama herkes sizin gibi maddiyat odaklı değil.

Ben çocuk eğiterek ülkeye katkı sağlıyorum, başkası katma değeri yüksek ürün ortaya çıkarır, öbürü ihracat yapar döviz getirir, diğeri sokakları temizler, araba tamir eder, kaş bıyık alır. Emeği küçümseyemezsiniz. Siz çalışan kadının/insanın emeğini küçümsemeye kalkarsanız birileri de çıkar size ağzınızın payını verir. Sonra buralarda konu açıp ağlarsınız.

Konu bence biraz da evden ve evin icindeki havadan uzaklasmak olmali. Ev isi cok yorucu bana gore ve bitmeyen bir is var evin icinde. Ev isinin tek sorunu, tamamen rutin olmasi ve beynini calistirmamasindan kaynakli. Fazla dusunmeye gerek duymadan da insan evi supurur. Bu noktada insan beyni birseyler dusunme ihtiyaci duyuyor ve abuk sabuk seylere takilip sarmaya basliyoruz. Ya da cocugun tepesinden inmiyoruz, ya da kocamiza sariyoruz, ese dosta akrabaya takiliyoruz.
Halbuki insanin kafasini dolduracak bir yogunluk olsa, baska seyleri dusunme ihtiyacimiz da kalmayacak. O yuzden calismak-ise gitmek psikolojik olarak da saglikli bir durum.
1 sene evde cocuk baktim. Cocuk bakimi gercekten cok zor, mesguliyetim vardi ama yine de olur olmadik seylere kuruluyordum. Cunku birsey dusunmuyordum. Ise basladim, her yerden elim ayagim cekildi, sesim kisildi :D
Kesinlikle buna katılıyorum ya ben kendi alanimda mutlu olmadığım için öğrenci gibi ders çalışıyorum ona rağmen bazen kayboluyorum evin içinde cidden psikolojik olarak en güzeli dışarı çıkmak çalışmak

Kesinlikle buna katılıyorum ya ben kendi alanimda mutlu olmadığım için öğrenci gibi ders çalışıyorum ona rağmen bazen kayboluyorum evin içinde cidden psikolojik olarak en güzeli dışarı çıkmak çalışmak
Ya benim annem emekli oldugunda, 1-2 ay evde takildi uyudu sabahlari falan, sonra kadin evde bize sarmaya basladi. Hemen ardindan halk egitim merkezinde ogretmenlige basladi da haftada 2-3 gun, hepimiz rahatladik.
Bambaska bir olay calismak benim gozumde. Ben isimi de severek yaptigim icin bana hic yuk olmuyor calismak. Bir onceki isimi cok sevmiyordum ama orada da ortam guzeldi :) aksama kadar hos vakit geciyordu.

Merhabalar. Lisans mezunuyum ve 15 yıl civarı çalıştım fakat ara ara bıraktığım çalışmadığım dönemler de oldu. Şimdi çalışmıyorum, çocuğumu büyütüyorum, Spora gidiyorum, yemeğimi yapıyorum, kitap okuyorum vs. Çok uzatmayayım. Ama çevreden bu ara çok duyar olduğum bir şey var : “evde boş boş oturmak”.
Kuzenimle tlfnda konuşuyorken bana “çalışıyorum kafam dağılıyor, boş boş otursam çok sıkılırdım” diyor. Fillm izliyorum mesela “oturup koca parası yemiyoruz ya” gibi cümleler duyduğumda bi rahatsız oluyorum.
Yani neden koca parası yiyen, bi işe yaramayan, “ev hanımı demek boş insan demek” modunda takılıyor insanlar anlamıyorum. İlla çalışmak mı gerekiyor yani toplumda vasıflı bir duruş sergilemek için..? Çalışmayanları eziklemeye çalışan emektar kadınlarımıza da hiç yakıştırmıyorum bunu.
Hanımlar sizin düşüncelerinizi merak ediyorum. Özellikle çalışmayan hanımların psikolojisini merak ediyorum. Belki de bende sorun vardır dur bakalım 😬😍

ben de lisans mezunuyum ve calisiyorum. Istanbuldaki onemli okullardan birini bitirdim. Sadece uni degil oncesinde de unlu okullarda okudum. Ve bekarim. Evli olsam ve yeterli para girisi olsa eve asla calismam. Bu devirde calisip napiyomus o kuzenin, oraya buraya gezmeye mi gidebiliyormus. calisarak ne bi ev aliniyor ne bi araba. Kim ne derse desin bu devirde, bu ekonomik kosullarda en iyisini yapiyosun. Artik calisan insanlar bi arpa boyu yol gidemiyor, sadece hayatta kalip tamamen isverenini zengin etmeye yonelik calisiyorlar. Bos bos oturmak falan gibi seylerle seni elestirenler olunca bu yazdiklarimdan bi ozet yap onlara :))
dislike atanlar motivasyonunuz nedir? Ben de yararlanayim. Polemik icin degil cidden fayda saglar belki bana. Benim hic motivasyonum yok. Gorece iyi de kazaniyorum ama kazandigim beni hayatta tutuyor ve ufak luksler yasatiyor (bi yerlere tatile gitmek gibi) ama ne araba aldiriyor ne ev. Onlara girsem hayatta kalamam cunku. Siz de 6 basamakli maas almiyorsunuzdur burada herhalde. Ee nedir sorun. Eve iyi bir kazanc getiren bir adam varsa kadin neden kendini disarida paralasin. Paralaniyoruz cunku. Ruhum paralaniyor. Hicbi yere varamayan bir seyin icindeyiz. Evet meslegim var ve kimseye muhtac kalmam ama evli olup kocasinin parasiyla gecinen kadinlar da muhtac degil zaten. Burada hic calismamis kadinlardan bahsedilmiyor onlar ayri bi olay. Zaten onlarin evine de duzgun para girmez cogunlukla. Hic calismamis kadin ya "ev kizi" denilen kisvede buyutulmustur ya da 20 yasinda evlenmistir/evlendirilmistir. E zengin adamlar da onlarla evlenmez zaten kultur meselesi biraz da bu is sonucta.
NEyse ben calismak istemiyorum, calismayi anlamsiz buluyorum, kadin eviyle ilgilenir kocasi eve para getirir cok guzel bir hayat bence. Calismayi anlamsiz bulmam da ulkenin geldigi konum itibariyla bir mal mulk edinemiyor olusumuz artik. Dislike atanlar siz calismaya hala nasil inanabiliyorsunuz? Cidden merak ettim

Arkadaşlar neden biri laf söyleyince alınıyorsunuz ki? Sallayın geçin. Bana da bir 41 yaş sakinliği mi geldi nedir,yaşlandım mı,hepiniz mi 20lerde ergenlersiniz 🙂😍 ben çalışıyorum,çalışan salaktır diyene he deyip geçiyorum. Çalışmadığım dönemde de çalışmayan salaktır diyene he diyordum 😇tam bir lodosçu gibi davranıyorum yani.
Ben de gülerek okudum yorumları,birikimi olan ev hanımlarını, ömür boyu çalışmasa yedi sülalesi rahat yaşayacak olanları, kocasının maaş kartıyla sınırsız gezebilenleri 🥰hepsi çok eğlenceliydi. Ben sadece miktarları merak ediyorum. Bizim ev valla ayda 100binle dönmüyor. Bu kadınlar koca maaşıyla nasıl fütursuzca gezebiliyor? Bir kahve aldım biraz önce ,mazeretliyim tutamıyorum bu hafta 190liraydı kahve yahu. Bu fiyatlarla nasıl gezebiliyorsunuz,kocaların maaşı nasıl yetiyor? Ben yanlış yerden koca almışım zaar deyip geçiyorum 🙂
Birbirinizi kırmayın,he deyin geçin. Herkes dürüst de değildir unutmayın,herkesi mutlu edecek paranın miktarı da aynı değildir.

Bu hayatta kıskanılmayacak en büyük şey bir erkeğin boyunduruğu altında el pençe para istemek olur!
Şimdi bir üye genelleme yapılmış bu yazıya iyi sende köle gibi git çalış dese doğru olur mu? Olmaz çünkü herkes kötü şartlarda çalışmıyor.
Sizin yorumunuz da aynı oranda doğru değil çünkü siz böyle zannediyor olabilirsiniz ama ev hanımlarının hepsi böyle bir durumda değil çok şükür. Mesela ben. Kartım var nakitim var tabii ki eşim sağlıyor bunları sağ olsun bende keyfime bakıyorum yeni uyandım mesela. Yorum yaparken empati yaparak karşıt görüşü ezmeye çalışmadan yapsak daha iyi olur sanki.

Ya benim annem emekli oldugunda, 1-2 ay evde takildi uyudu sabahlari falan, sonra kadin evde bize sarmaya basladi. Hemen ardindan halk egitim merkezinde ogretmenlige basladi da haftada 2-3 gun, hepimiz rahatladik.
Bambaska bir olay calismak benim gozumde. Ben isimi de severek yaptigim icin bana hic yuk olmuyor calismak. Bir onceki isimi cok sevmiyordum ama orada da ortam guzeldi :) aksama kadar hos vakit geciyordu.
Aynı benim annem benimki çalışıyor resmen psikolojisi düzeldi

Kim evde olupta boş boş oturuyor ki? Özellikle çocuktan sonra gün asla yetmiyor 24 saat daha olsa anca yetecek o gün sanki😭

Sizde bir sorun yok, ama kadının kadına yaptığını da kimse yapmıyor maalesef.
Bende yıllarca çalıştım, sonra ev hanımlığına terfi ettim ve aynı sizin yaşadıklarınızı da çevreden duydum.
Ev hanımı olmak gerçekten çok zor, bunu da tecrübe ettim. Bazen çalışmak insanı dinlendiriyor.
Tekrardan işe döndüm, o ayrı konu.

Kadınlar genelde kendi yapamadıklarını ve başaramadıklarını bazen maalesef ki diğerinden çıkartmaya çalışıyorlar.
Evde oturup evinin düzenini yaşamak isteyenler genelde evde boş boş oturmanın zararlarından tez yazacak kıvamda konuşabiliyorlar. O yüzden sende bir problem yok.
Ev hanımı olmak ayrıca güzel ve özel birşey bence.

Arkadaşlar neden biri laf söyleyince alınıyorsunuz ki? Sallayın geçin. Bana da bir 41 yaş sakinliği mi geldi nedir,yaşlandım mı,hepiniz mi 20lerde ergenlersiniz 🙂😍 ben çalışıyorum,çalışan salaktır diyene he deyip geçiyorum. Çalışmadığım dönemde de çalışmayan salaktır diyene he diyordum 😇tam bir lodosçu gibi davranıyorum yani.
Ben de gülerek okudum yorumları,birikimi olan ev hanımlarını, ömür boyu çalışmasa yedi sülalesi rahat yaşayacak olanları, kocasının maaş kartıyla sınırsız gezebilenleri 🥰hepsi çok eğlenceliydi. Ben sadece miktarları merak ediyorum. Bizim ev valla ayda 100binle dönmüyor. Bu kadınlar koca maaşıyla nasıl fütursuzca gezebiliyor? Bir kahve aldım biraz önce ,mazeretliyim tutamıyorum bu hafta 190liraydı kahve yahu. Bu fiyatlarla nasıl gezebiliyorsunuz,kocaların maaşı nasıl yetiyor? Ben yanlış yerden koca almışım zaar deyip geçiyorum 🙂
Birbirinizi kırmayın,he deyin geçin. Herkes dürüst de değildir unutmayın,herkesi mutlu edecek paranın miktarı da aynı değildir.
IMG_5115.webp

Çalışmamak için ulaşmam gereken ekonomik seviye. 😂😂😂

Evi arabayı hallettik geriye 360 maaş biriktirmek kaldı 😂

dislike atanlar motivasyonunuz nedir? Ben de yararlanayim. Polemik icin degil cidden fayda saglar belki bana. Benim hic motivasyonum yok. Gorece iyi de kazaniyorum ama kazandigim beni hayatta tutuyor ve ufak luksler yasatiyor (bi yerlere tatile gitmek gibi) ama ne araba aldiriyor ne ev. Onlara girsem hayatta kalamam cunku. Siz de 6 basamakli maas almiyorsunuzdur burada herhalde. Ee nedir sorun. Eve iyi bir kazanc getiren bir adam varsa kadin neden kendini disarida paralasin. Paralaniyoruz cunku. Ruhum paralaniyor. Hicbi yere varamayan bir seyin icindeyiz. Evet meslegim var ve kimseye muhtac kalmam ama evli olup kocasinin parasiyla gecinen kadinlar da muhtac degil zaten. Burada hic calismamis kadinlardan bahsedilmiyor onlar ayri bi olay. Zaten onlarin evine de duzgun para girmez cogunlukla. Hic calismamis kadin ya "ev kizi" denilen kisvede buyutulmustur ya da 20 yasinda evlenmistir/evlendirilmistir. E zengin adamlar da onlarla evlenmez zaten kultur meselesi biraz da bu is sonucta.
NEyse ben calismak istemiyorum, calismayi anlamsiz buluyorum, kadin eviyle ilgilenir kocasi eve para getirir cok guzel bir hayat bence. Calismayi anlamsiz bulmam da ulkenin geldigi konum itibariyla bir mal mulk edinemiyor olusumuz artik. Dislike atanlar siz calismaya hala nasil inanabiliyorsunuz? Cidden merak ettim
Bu sizin dusunceniz ve insallah bu sartlari saglayan bir insan bulabilirsiniz kendinize.
Ben isimi severek yaptigim icin paralanmak olarak gormuyorum bu durumu.
Yalniz daha genel bir konudan bahsedeyim ben size.
1) Benim annem calisan bir kadindi ve zamaninda calisarak babamla birlikte bir kac ev alma durumlari da oldu. Simdi kendisi emekli ve eve 2 adet emekli maasi giriyor. Kayinvalidem ev hanimi, onlarin da 1 adet kendilerinin oturdugu ev var bir tek. Kayinpederimin emekli maasi asgari ucretin altina dustu son zamlardan sonra. Bir sekilde idare ediyorlar ama hayatlari boyunca birseyleri yetistirme cabasi icinde olmuslar. Simdi durumlari da cok farkli degil. Evde dogal gazi bile kisitli aciyorlar. 2 emekli maaslari olsa durum cok daha farkli olurdu. Hastalik ya da baska bir durumda, kendilerine yetecek kadar birikimleri de yok. Allaha sukurler olsun ki biz iyi kazaniyoruz ve bu durumlar icin de birikimimiz var ve yardim edebiliriz. Ya oyle olmasaydi ne yapacaklardi?

2) Ben daha rahat bir yasam icinde buyudum esime kiyasla. Yalniz ara ara babamin da issiz oldugu donemler oldu. Sadece annemin maasi ile gecindigimiz durumlar oldu. Bu noktada annem ev hanimi olsaydi ne yapacaktik tahmin bile edemiyorum. Bu hayatta hic birsey kalici degil. Herkesin basina hersey gelebilir. Evin butun maddi yukunu bir insanin omuzlari ustune yikmak bana gore buyuk bir haksizlik. Kadinlar islerinde paralaniyor diyorsunuz ama ayni durum erkekler icinde gecerli. Yillarca bir insani sirf bana bakmasi icin mutsuz oldugu bir ise de zorla gondermeyi benim icim almaz.

3) Her sey iyi gitti diyelim, esiniz kazaniyor, siz ev hanimisiniz mesela, peki bosanmak zorunda kalsaniz ya da esiniz vefat etse ne yapacaksiniz? Benim bir tanidigimin esi vefat etmis cok genc yasta kadin, bir ev kredisi ve bir cocuk ile ortada kaldi. 2 iste calismaya baslamis o donem evi dondurebilmek icin. Simdi gunumuz sartlarinda bu kadar kolay is bulabilecek misiniz? Hele ki yillarca calismaya ara vermisseniz.

Bunlar simdilik benim aklima gelen sebepler.

Evden çalışıp aktif geliri olanlar kendisini nasıl tanımlar? Mesleğiniz nedir sorusuna cevap olarak atıyorum "yazilim mühendisiyim" ya da "müşteri temsilcisiyim " veya "mimarım" mı der , yoksa ev hanımıyım mı der sizce?
Ya özür dilerim, bir insanın hic geliri olmadan yasaması cok garip geldiği için tam olarak algılayamadım sanırım. Bi sekilde calısıyolar ama evde oldukları icin ev hanımıyım diyolar diye dusundum

Hayır bir de hani diyorlar ya ülkeye katkı sağlamak ,faydalı olmak. Bunların hepsi hikaye. Herkes de bal gibi sırf para kazanmak için ise gidiyor. Kimsenin bir şeye katkı sağladığı yok. Yani iki saçma sapan işçi ile tartışıp,patronun milattan önce kalma fikirlerini uygulamak ülkeye katkı sağlamak olmuyor. ( Türkiye'nin büyük firmalarinda çalışan, üretenleri tenzih ediyorum) Türkiye'nin firmalarının %80'i aile şirketi. Onlarda da akraba likayakti var.
İnsanların emeğini aşağılamamak için illa sizin gözünüzde prestijli bir işte mi çalışıyor olmalı?
Baktığınız zaman her yerde şubesi olan marketteki bir kasiyerin ülkeye katkısı yok ama o olmasa o iş nasıl sağlanacak? Herkes aynı işlerde çalışıyor olsa bu çark nasıl döner?
Hemcinsinizi ve çalışan bir insanın emeğini aşağılamak için nasıl bir kafa edindiniz acaba?

Back