Ev geçindirmek ..

Ev kirası 750
Elektrk su doğalgaz 150
Telefon faturalarımız 230 tl
Kredi kartı 500
Kredi borcumuz 100
Elden borcumuz 300
Yemk yapmayı çok sevmiyorum birde hamileyim ağırlaştım dışarıdan yiyoruz genellikle oda 700
Bebişimiz gelecek onun masrafları oldu şimdiden
Ev değiştirdik hepsi masraf
Daha yeni evliyim ev düzeni oturtmak için eksikleri tamamladık
E haftasonu da dışarı çıkıyoruz en z 300 gidiyor bi çıkmamızda
Bir tane kumbara var orda belki 600 tl falan birikim çıkar başka da yok :))
Ama karar verdim bebişim doğsun yeni sezonda 'eylül' eşim maaşı alır almaz kenara 2 çeyrek yapıp atacağım bir yere borcumuz varmış gibi o parayı hesaplamayacağım
He birde 20 bin e yakın altınım var o ev yatırımı için

Ev kirası 750
Elektrk su doğalgaz 150
Telefon faturalarımız 230 tl
Kredi kartı 500
Kredi borcumuz 100
Elden borcumuz 300
Yemk yapmayı çok sevmiyorum birde hamileyim ağırlaştım dışarıdan yiyoruz genellikle oda 700
Bebişimiz gelecek onun masrafları oldu şimdiden
Ev değiştirdik hepsi masraf
Daha yeni evliyim ev düzeni oturtmak için eksikleri tamamladık
E haftasonu da dışarı çıkıyoruz en z 300 gidiyor bi çıkmamızda
Bir tane kumbara var orda belki 600 tl falan birikim çıkar başka da yok :))
Ama karar verdim bebişim doğsun yeni sezonda 'eylül' eşim maaşı alır almaz kenara 2 çeyrek yapıp atacağım bir yere borcumuz varmış gibi o parayı hesaplamayacağım
He birde 20 bin e yakın altınım var o ev yatırımı için
bence yemek yapmayı sev baya bayaaa bi tasarruf yaparsınız o şekilde hep hazır gıda tukenmek cok zararlı bide hamilesin yani. her dışarı çıkmanızdada baya harcıyomuşsınz cnm :KK57:

Kira faturalar taksitler maaş alınca hesaplanır. Geriye kalan paradan en fazla 1000 tl mutfak masrafı ayrılır. Oda gunluk 33 tl yapıyor. 1 kilo kıyma ile en az 4 kere yemek yapılır. Mesela bugün evdekilerden yiyeceğim için alışveriş yapmadıysam 30 tl kumbaraya atılır. Yarın 60 tl harcıyabilirim bu durumda. Peyniri koca bir kalıp almam bozulmasın diye zeytin vs de öyle bunları az az alırım. Hafta içi kahvaltı olmaz bizde çocuk okulda eşim işyerinde kahvaltı yapar. O yüzden haftada bir hafta içi akşam menemen patates kızartması vs ile kahvaltı yapılır. Hatra şimdi ben bu cümlenin tümlecini dolaylamadan eşim aradı akşama patetes kızartması menenen var. Bu durumda yarın bir mantı açmak farzoldu ki aslında lezzetli ve ucuz bir yemek mantı. Arada lahmacun söyleriz. Zaten çok ta severiz. 12 tl ye hem severek yiyoruz hem yemek masrafi düşmüş oluyor. Tabi arada eve toplu alışveriş şart. Bunuda4 ayda bir yapıyoruz. Bu süre zarfında yağ salça un makarna pirinç bulgur bakliyat gibi şeyler almak gerekmiyor. Marketlerin indirim günlerini takip ederim. Giyim için muhakkak mont kaban gibi şeyler sezon sonu indirimi ile alınır. Mesela bu sezon sonu200 tl lik kabanı 60 tl ye aldım. Ama bir evde sigara kullanılmıyor ise günlük 20 aylık 600tl mutfak masrafı da yeterli olur. Parayı bolerek harcamak çok işe yarıyor. Artanı hep ertesi güne devredersen bir sonraki gün menüyü zenginlestirebilirsin. Her gün et yiyicem dersen bu bütçeye de kollestrolune de zarar zaten. Ki iyi beslenmiş olmuyor sun. Tavuğu bütün alıp parcalarım. 1 gün firinda sebzeler ile pisiririm yanına pilav cacık veya salata. Bir gün sinitzel yanına patates kızartması yada makarna. Bir gün çorba ve yanına bir sebze yemeği olarak 3. Yemek çıkarmış olurum. Koftede yine1 kilo kıyma ile köfte yapar hatta birazını kıyma olarak ayırırım 250 ge kadar mantı yada hafta sonu kahvaltida kıymalı yunurta vs için. Onunla bir kere firinda köfte. Bir kere kızartma bir kere de atıyorum kofteli bezelye veya kofteli çorba yada sulu köfte yaparım. Buda sağolsun annemden geçti bana. Hep demiştir kızım 2 köfte yiyip makarna yiyen de vitamin alır. 10 köfte yiyen de. Ama mühim olan 10 köfte ile kac kişi doyurabileceğin dir.

Sebzeyi muhakkak pazardan almak şart. Marketin indirim günü 2 tl olan elma pazarda1 tl. Ama pazara gittim diye kontrolsüz alışveriş yaparsan olmaz. 1 haftalık yemek listesi ile haftalık alışveriş en güzeli. Pazara en yakın markette hep pazarın olduğu gün halk günüdür. Sebzeleri pazardan tavuk vs yi de haftalık o marketten alırsan ekmek dışında alışverişe gerek duymazsın

Bunlar dışında rızık paylaşmanın haneye bereketine çok inanırım. Bayat ekmekleri kuşlara verir kemik vs yi ise konteynır kenarına koyarım hayvancıklar da sebeplensin diye.
Ne güzel bir yazı

okuyunca ders çıkardım kendime çok teşekkür ederim çok güzel yazmışşın işte tam bir idareci ev hanımı bravo htta bu yazınızdan küçük notlar çıkarıp dolabıma asacağım :) cikom cikom

bence yemek yapmayı sev baya bayaaa bi tasarruf yaparsınız o şekilde hep hazır gıda tukenmek cok zararlı bide hamilesin yani. her dışarı çıkmanızdada baya harcıyomuşsınz cnm :KK57:
Aynen çok masraf oluyor canım
Yeni eve taşındığımızdan beri annemlerde yiyoruz genellikle allahtan anam var
Mutfakla aram çok iyi değildi zaten ama şimdide yemek yapınca o kokusu geliyor ya bişi yiyemiyorum

Merak edenler için yazayım belki bana da bir yol gösteren olur :) nereden kısabilirim. yardımlarınızı bekliyorum.

maaşım 3800 tl
eşimin 2200 tl

Benim ev kiram : 600
Eşimin kalacak yer masrafı : 300
Elektrik: 50
Su + Aidat: 40
İnternet: 45
Telefonlar toplam (3 telefon) : 80
Doğalgaz (en son geçen ay geldi) : 200
Krediler (3 tane kredi var) : 1450 tl
Elden taksitlerimiz: 450 tl
Kredi kartları : toplam 1000
Benim eve market alışverişi + yemek param (aylık ortalama): 400 tl
Eşimin işyerinde arkadaşlarıyla gün parası : 200 tl
Eşimin yemek ve kişisel giderleri : (günde 20 tlye 3 öğün yemek + sigara) : 800 tl
ayda 2 kere ailemin yanına gidiyorum şehir dışına : 150 tl
eşimin ayda 1 ya da 2 kere benim yanıma gelmesi yol parası ve beraber bişeyler yapmamız: 350 tl

6115 tl yaptı.

iyi bile geçiniyomuşuz :KK70: 115 lira içerde olmamız gerekiyodu bu hesapla haha :KK70:

su krediler ve kredi kartlari olmasa cok da iyi gecinirdiniz

soyle yazilara bir goz atiyorum
gelirlerini gayet iyi giderlerde cok fazla kredi ve kartlar goruyorum
Turkiyenin kredi kartini bilincsizce kullandigini dogruluyo
neyazikki sistemde bir yanlis oldugunu dusunuyorum
aslında iş hayatına atılıp birikim yapılmadan evlenince böyle oluyor galiba önce nasılsa maaş böyle yaparız diyoruz e bi de o aşk şevkle :) sonra böyle son aylar her şey borçla alınıyor. tek bir kredi kartımız var dediğim gibi tv, halı perde direk kartla almıştık bu kez kart ödedik derken nakit hep karta gitti sonra yine boşalan limit doldu vs vs..

aslında iş hayatına atılıp birikim yapılmadan evlenince böyle oluyor galiba önce nasılsa maaş böyle yaparız diyoruz e bi de o aşk şevkle :) sonra böyle son aylar her şey borçla alınıyor. tek bir kredi kartımız var dediğim gibi tv, halı perde direk kartla almıştık bu kez kart ödedik derken nakit hep karta gitti sonra yine boşalan limit doldu vs vs..
is hayatina atilip birikimde yapsan bir bayan olarak nekadar yapacaksin. diyelim yaptin kenara 10000tl attin dugun yapicaksin sen cikarip bu parayi veriyosun ama esin vermiyosa dugun yapmakda bayana dusmez.
bekarken yaptigin birikimle en guzeli kendine bi yatirim yapmak kucuk bi daire alip kiralamak gibi bisey...
asil hersey evlenince basliyo. bence sifirdan baslamali borcsuz harcsiz
sonrasinda zaten birikim yapilir

Ama en azından bir pazar masrafın çıkardı belki ben olsaydım devam ederdim evindesin sonuçta oturduğun yerden para kazanıyorsun sokağı çık bir yabancıdan 50tlyi geçtim 50kuruşum çıkışmadı diyip istesen bile veren olmaz markete git paran çıkmasa aldığın malzemelerden birini koymak zorunda kalırsın parana göre alışveriş yapmak için
haklisin epey bi yaptim zaten 4 tane mi ne ceyrek yaptim ama kadina yetistiremedigim icin zorlaniyordum sonrada bi sezon olmadi oylle kaldi gitti evde yapilacak bi is olsa yapacamda yokki

Kızlar maşallah çoğunuzun hatta neredeyse hepinizin geliri Türkiye şartlarına göre çok iyi...
Sadece kazandığını harcayan guruba giriyorsunuz.
Bakın benim ve eşimin maaşının toplamı sizin birinizin maaşı.
Çok ilginçtir ki ben para biriktiriyorum tabi azıcık azıcık çünkü gelirimiz düşük artan da az oluyor.
Gerçek anlamda yoka alışmışım sanırım. minimalist olmuşum evlendiğimden beri.Bekarken harcadıklarıma acıyorum.
Nasıl yaşadığımı siz tahmin edin artık. Çok şükür bu günüme yine her şeyim var ve karnım doyuyor kimseye de borcum yok.
Mesela işimden memnun değilim yeterince ve ayrılmak istiyorum o zaman ne yapıcam nasıl geçineceğiz Allah büyük diyorum. Bu arada
ev kira 650
elekt+su+int+tel+benzin(motor) 700
aylık pazar ve market 700 buluyor
sigara aylık 480 tl
Kredi kartı 500 geçmez bile. (1 ay içinde eşimin benim ve evin giderleri)
Çocuk yok üstelik.

ya bu başlıktaki amaç bence kim ne kazanıyor onun merakı? sen benim aldığım parayla mı geçiniyorsun? benim yaşadığım yerde mi yaşıyorsun ailen kaç kişilik? yeme içme gezme alışkanlıkların nedir? bunlar hep birbirinden farklı. sadece "tasarruf etmek için neler yapıyorsunuz" sorusunu mantıklı buldum. o yüzden ona cevap vericem.

-evde sadece oturduğunuz odanın ışığını açın. her odada tv açmayın.kapatmayı unutuyorsunuz.
-çamaşırlarınızı biriktirerek yıkaıyın. bulaşık makinesini de öyle.
-duşta fazla vakit geçirmeyin.
-temizlikte fazla su israf etmeyin.
-market alışverişlerinizde büyük boy ve indrimli ürünlere yönelin.
-bu büyük boy alma olayı çabuk bozulan ürünlerde geçerli değil tabi.4 kişilik aileye bi teneke peynir almamalısınız:)
-2 arabanız varsa birini satın. motor gücü düşük bir araba alın. vergisi ve yakıt gideri daha düşük olan.
-şahsi aracınızı kullanmak yerine toplu taşımaya yönelin.
-kozmetik hayati önem taşımıyor. tamemen kesebilirsiniz.
-kıyafeti de aslında çok gerekli olduğu için değil de aklımız kaldığı için alıyoruz. bunun farkına vararak alışveriş yapın.
-sebze meyve markette daha pahalı.pazardan alınabilir. ama ben çok tasarruf sağlayacağını sanmam.
-en önemlisi evinizi bir işyeri gibi düşünüp muhasebesini tutun. 6 aylık planlar hazırlayın. excell iş görüyor. ben şuan 6 ay sonraki birikim durumumu öngörebiliyorum mesela.

bir de şöyle birşey var. aylık gelirimiz tatmin edici olmasına rağmen en ufak birikim yapamıyoruz. herhangi bir kredi ödemiyoruz. çocuğumuz yok. site içinde iyi bir muhitte evimiz bi tane kira geliri aldığımız ayrı 1+1 bi evimiz iki arabamız var. birikim yapamaz mıyız yaparız ama ekonomi yapmak için standardı düşürmek zorundasınız. aynı standartta yaşayıp bunu daha az parayla yapmak imkansız. tasarruf edecek yol asgari ücretle yaşamıyorsanız bulunabiliyor. sorun şu bu tasarrufu uygulayabilecek istek var mı sizde kararlılık var mı? ben şahsen bunu istemiyorum şuan. bütçemin dengede olması kafi. ve bunu da zaten öngörüyorum. örneğin balayında antalyaya gidebilirdim ama ilk önce newyorka sonra meksikaya gittik. tam 15.000 tl para harcadık. ve bu parayı denkleştirmeye balayından 6 ay önceden başladık. yani öyle para s..çma durumunda da değiliz. benim için küçük bi para değildi eşim için de. ama asla unutamayacağımız bi balayı geçirdik.iyiki de gitmişiz dünyanın öbür ucuna(ve ilk yurtdışı deneyimimdi) tasarrufu bazıları sapıklık haline getiriyor. bi arkadaşına bi çay ısmarlamaya çekiniyorlar hayrete düşüyorum. gelirinizi bilin.gelirinize göre isteklerinizi bilin.bunları planlayın. tasarruf önemli tabi ama bunu abartıp kendinizi mutsuz edecek seviyeye getirmeyin. kendinizi hapsetmiş oluyosunuz.
Imzamı atıyorum:)

Ev geçindirme konusunda yardım eden çıkar. Ben yaptığım birikimi söyleyeyim. Bir kere bozuk kumbaram var. 5 kuruş 10 kuruş da olsa elimdeki ufak bozuklukları atıyorum içine. 5 kuruş diyoruz ama gün içinde kaç kere 5 kuruşlara amannnn diyoruz. Değil mi. Sadece 5 kuruş da değil gun için de 1 liralardan birkaç lira attığım oluyor. Bakıyorum elimde para kalmazsa bende bozuk kumbarama sarkıyorsam hemen içindeki parayı sayar olabildiği kadar dolar alırım. Eğer hiç dokunmuyorsam bir gram yada çeyrek parası çıkana kadar bozukluklara dokunmuyorum. Onun haricinde alışveriş yaparken bir anda 500 lira 1000 lira harcayacak kadar gun içine sıkıştırmam alışverişimi. Bugun bir pantolon aldım bir kaç gun sonra tekrar gezerim mağazaları bu sefer çok beğendiğim 2 rişırt 2 kazak ne varsa. Sonraki günlerde yine bu sefer çok beğendiğim bluzu. Yavaş yavaş yani. Ve bazen aynı pantolonu diğer yerde insirime sokmuşken bulabiliriz böylelikle. 50 lira vereceğin yerde indirimli 35 40 liradan alırsın. Ben bunları uyguluyoeum

Ya bide sıkıntım bayrama denk gelmesi bide bayram günü doğum yapıyormuşum o yüzden bayram gezmesine çıkmalımıyım diye tereddüt ediyorum bide gezdiğim misafirlikte sancım gelir diye korkulu hayaller kuruyorum kendimce ama erkek çoçuğu bir hafta gününü geçer derler bizde ya hayırlısı artık
o belli olmaz artik ailelerinizle ayni sehirdeyseniz gidebilirsiniz uzaksa gitmeyin tabi esyalariniz arabanin bagajinda hazir bulunsun gezecekseniz tabi

X