• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Ev almak şart mı?

Kredi ödemelerimiz yarıya indi. Ben de artık birikim yapmaya karar verdim. Bu ay kalem kalem not aldım harcadıklarımızı. Dışarıda orda burda savurmak yok artık dedim.
Lakin dün akşam kendimi şehrin nezih bir mekanında,ayaklarımı uzatmış gökyüzündeki yıldızları seyredip,kömürlü çaydanlıkta çay yudumlarken buldum.
İşte o vakit "la yemişim ev peşinatını" didim..
cok alemsınız ya. Bence ıyı yapıyorsunuz. Bır yandan bırıkımden yapacaksınız ıste ne guzel. Bız bu sene ılk defa yurtdısına tatıle gıttık hem de cok uygun fıyata bılet alarak. Toplamda 6 bın harcadık 10 gun tatıle. Ama dusunuyorumkı bır daha gelmıycem hayata. Ne ıcın yasıyorkı ınsan. Tabıykı kıt kanaat gecınırken tatıle gıdın demıyorum ama elde fırsat varken onu da yapmak lazım.

10 sene maaşının yarısını evin olmaz ise kiraya ödersin çok fark yok yani :) ama ev almaktan ziyade eldekilerle geçinmeyi gezmeyi düşünüyorum milli piyango çıkmazsa :D ailelerden evler kalacak ama allah uzun ömür versin onlara. :)

cok alemsınız ya. Bence ıyı yapıyorsunuz. Bır yandan bırıkımden yapacaksınız ıste ne guzel. Bız bu sene ılk defa yurtdısına tatıle gıttık hem de cok uygun fıyata bılet alarak. Toplamda 6 bın harcadık 10 gun tatıle. Ama dusunuyorumkı bır daha gelmıycem hayata. Ne ıcın yasıyorkı ınsan. Tabıykı kıt kanaat gecınırken tatıle gıdın demıyorum ama elde fırsat varken onu da yapmak lazım.

nereye gittiniz acaba yurtdışına, biz de gitmek istiyoruz da:KK49:

benim de buna benzer konum var. ben faiz işin içinde olduğu için ev almıyorum veya alamıyorum. kendimi ona göre ayarladım. uzun süre kirada kalacağım. gerekirse her seferinde daha uygun yere taşınacağım. şu an mesela dahaucuz bir yere taşuınıyorum. yurtdışını ve yurtiçini bol bol geziyoruz. ev eşyalarımı da uygun aldım. yemeği de az yıyoruz (sağlkıklı beslenme, et sadece kurban zamanında, sosis-sucuk, şekerli ve işlenmiş gıdalar yemiyoruz/almıyoruz) bütün paramız gezmemize. kıyafet ve kuaför param bile yok. yurtdışında insanlarla tanıştık konuştuk. onların kredi kartı yokmuş (almanya) ve çoğu da avukat vs. olmasına rağmen kirada. üstelik oradakie evler öyle sıradan ve küçük ki ortalama 60m2. burada en fakiri beğenip oturmaz. ama adamlar yiyip içip geziyor.

bence bu algı meselesi. hayatında önceliklerin neler? kim artık kafamıza yerleştirmişse düğün en iyisi olsun, ev en iyisi olsun, mobilya en iyisi olsun. hiç bir şeyden geri kalmayacağız ama maaş 2000 tl!

Ben cok savurganım galiba. İşte o relax olma durumunu yasayım 20 li yaşlarım sıkmaya calısarak gecmesin diye dusunuyorum. Gezeyim tozayım, gönlümce yaşayım. 30larımdan sonra dusuneyim geleceğimi diye düşünüyorum. Yanlış olsa da ne bileyim hayatı doya doya yaşamak varken kemer sıkmak zor geliyor.

Sizin ev konunuza bir sey demiyecegim ama 30 lari baya yasli saniyorsunuz galiba. Halbuki 30 lar asil hayatin basladigi devreniz olacak. Herseyiyle doya doya yasayacaginiz donem. Muhtemelen en cok gezip egleneceginiz donemde 30 lar olacak. Gelince anlarsiniz

benim de buna benzer konum var. ben faiz işin içinde olduğu için ev almıyorum veya alamıyorum. kendimi ona göre ayarladım. uzun süre kirada kalacağım. gerekirse her seferinde daha uygun yere taşınacağım. şu an mesela dahaucuz bir yere taşuınıyorum. yurtdışını ve yurtiçini bol bol geziyoruz. ev eşyalarımı da uygun aldım. yemeği de az yıyoruz (sağlkıklı beslenme, et sadece kurban zamanında, sosis-sucuk, şekerli ve işlenmiş gıdalar yemiyoruz/almıyoruz) bütün paramız gezmemize. kıyafet ve kuaför param bile yok. yurtdışında insanlarla tanıştık konuştuk. onların kredi kartı yokmuş (almanya) ve çoğu da avukat vs. olmasına rağmen kirada. üstelik oradakie evler öyle sıradan ve küçük ki ortalama 60m2. burada en fakiri beğenip oturmaz. ama adamlar yiyip içip geziyor.

bence bu algı meselesi. hayatında önceliklerin neler? kim artık kafamıza yerleştirmişse düğün en iyisi olsun, ev en iyisi olsun, mobilya en iyisi olsun. hiç bir şeyden geri kalmayacağız ama maaş 2000 tl!

Geçen ev alma mevzusunu konuşuyoruz eşimle. Dedim ki ya nasıl herkes kira öder gibi ev sahibi olacağını düşünüyor ki. Araştırıyorum hiç öyle olmuyor. O da "taa kooperatif dönemlerinden emlak ve inşaat piyasasındaki hareket bitmesin diye söylenen bir şeydir bu." dedi. Yani şu an Ankara'da nüfustan fazla ev var ve hala inşaatlar sürüyor. Bunun tek sebebi insanlara empoze edilen ev al, yetmez ikinci evi de al, dükkan al, arsa al düşüncesi.

krediyi kira öder gibi ödediğin için aslında çokta fark olmuyor..ha kira ödemişsin ha kredi..kredi ödersen bilmem kaç yılın sonunda evin sahibi oluyorsun ve birdaha para ödemiyorsun..kira ödersende bilmem kaç yıl geçse bile ömür boyu o parayı veriyorsun..

krediyi kira öder gibi ödediğin için aslında çokta fark olmuyor..ha kira ödemişsin ha kredi..kredi ödersen bilmem kaç yılın sonunda evin sahibi oluyorsun ve birdaha para ödemiyorsun..kira ödersende bilmem kaç yıl geçse bile ömür boyu o parayı veriyorsun..

Ya bu nasıl oluyor? Bizim evin kirası 900 ama almaya kalksan fiyatı 400.000. 10 yıllık kredi çeksen her ay minimum 3 milyar kredisi var. Nasıl kira öder gibi oluyor?

Evet sorum bu.
Düşünüyorum düşünüyorum bu ev alma takıntısının sebebini anlamıyorum.
Bana neden ev almak şart anlatabilir misiniz?
Mesela ilerde çocuklarıma bırakabilmek için,
Ya da hastalık olur bir maraz olur elimizin altında yatırım olması için,
Ya da kira sıkıntısı cekmemek için gibi gibi.(Bana göre en gecerli sebep bu. Çünkü kiraya verdiğin para havaya gidiyor)

Şimdi ben düşünüyorum.
Annemden babamdan ev yok bana da eşime de. Ha olsa iyi olurdu ona sözüm yok. 100bin paran vardır ustune biraz kredi çekersin ev alırsın ona da tamam.
Ama ev almak adına elindeki 40-50 bin parayı peşinat verip, 10 sene maaşının yarısını bankalara ödemek, ay sonunu zor getirmek neden bunu anlayamıyorum.
Yıllarca kredi ödeyebilmek adına tatile çıkamayan, üzerine 2 parca kıyafet alırken 10 kere dusunen çok insan var etrafımda.
Şimdi evimi alayım ilerde rahat ederim diye 20li yaşlarımı, en guzel çağlarımı maddi sıkıntıyla geçirmek ne derece doğru.
Çocuğum rahat etsin mantıgı da bana saçma geliyor belki çocuğum olmadıgındandır. O da calısır kendi parasıyla alır ben neden hayatımı zora sokayım diyorum. Evet bencillik olabilir ama bilmiyorum işte.
Para biriktirmekse amaç altın alayım ne bileyim bankaya atayım baska yolları vardır mutlaka.
Ev alacağım diye hayatından kısmak neden? Para biriktirmek için borca girmek şart demeyin lutfen.
Bana bunu hah şimdi anladım diyebileceğim şekilde açıklayabilirseniz sevinirim çünkü ailem ev alın diye baskı yapıyor bense o borcun altına girmek için mantıklı bir sebep arıyorum.

Not: Kredi ödese de geçim sıkıntısı cekmeyecek olanların ev alması normaldir, sözüm onlara değil:)

10 sene maaşının yarısını ödüyorsun belki bankaya ama diğer türlüde yaşadığın sürece kira ödüyorsun ve en kötü düzgün bir ev kirası 700 lira hangi şehirdesiniz bilmiyorum ama bizim burda eli yüzü düzgün evler o şekilde.Bu tarz şeyler gençken yapılır yaşlıyken 2 iş mi yapıp alıcaksınız evi arabayı.
Benim fikrim bu şekilde 700 lira kira vereceğime keşke peşinat verme imkanım olsa 1000 bankaya ödesem

Ben neden daha luksu en buyugu en akilli evi alinmak zorunda onu anlamiyorum. Bende 20 li yaslarimda calistim didindim 29 yasinda ev aldim. Ama herkesin aksine gidip sifir akilli kocaman bir ev degil. Nezih bir semtin iyi bir sitesinde. Evim 15 yasinda. Aldik kirdik doktuk icini bastan yarattik. Arkadaslarimin 400bin liralara aldigi evi ben 170 e mal ettim. Benim icin sahane otesi bir ev. Manzarasi muhtesemdir mesela.

Simdi esim daha luks evlere bakiyor baska kapiya diye defediyorum basimdan. Hayatta birakmam evimi.

Ev almadan once yurtdisi tatillerine de gittik. Yilda EN Az 2kez tatil yaptik. Arabada aldik. Icki iceriz sigara keza

Dusunmeniz gereken baskasinin ne dedigi degil. Sizin istekleriniz nasil yasamayi tercih ettiginiz ve onceliginiz.
Mesela 2 kez tatil yapariz dedim ama bizim tatil tercihlerimizi yasarsaniz 15 gun 3000 e anca mal oluyor. Yani para coklugundan degil kendimizi tanimamizi ve parayi kullanma becerimize bagli bu

Ya bu nasıl oluyor? Bizim evin kirası 900 ama almaya kalksan fiyatı 400.000. 10 yıllık kredi çeksen her ay minimum 3 milyar kredisi var. Nasıl kira öder gibi oluyor?
elinde biraz nakit paran olacak ve maddiyatına uygun ev arayacaksın..400.000 deilde 200.000 liraya ev bul mesela..yılını uzat..

Bende evliliğimin 12.yılında kendi evimi aldım ama öyle planlamadan birden karar verdik bakmaya gittik ve ben çok beğendim eşimle o anda karar verip aldık 6 yıl ödemeli aldık ve 4 yıl kaldı.Bu arada 2.5 yaşında oğlum var onun bakıcı parasıda var ikimizde çalışıyoruz ve her sene tatile de gidiyoruz dışarda yemeğimizi de yeriz gezerizde kıyafetimizden falanda kısmadık sadece o kadar çok lüzümsüz harcama yapıyormuşuzki hiç biriktiremiyormuşuz.İkimizde para tutmayı bilmiyorduk ev alana kadar şimdi daha dikkatli harcarız ama dediğim gibi yeme, içme gezme anlamında hiç bir değişiklik yok...Ama ikinci ev fikrine karşıyım sadece oturacak kadar ev olmalı yatırım olarak bakmıyorum eve...Ev sahibi derdi istemediğim ve yaşadığımız bu şehirde kalmayı düşündüğümüz için aldık çocuklarımız küçükken alabilirdik yarın üniversite eğitimleri başladığında hayeldi bizim için....

Ben neden daha luksu en buyugu en akilli evi alinmak zorunda onu anlamiyorum. Bende 20 li yaslarimda calistim didindim 29 yasinda ev aldim. Ama herkesin aksine gidip sifir akilli kocaman bir ev degil. Nezih bir semtin iyi bir sitesinde. Evim 15 yasinda. Aldik kirdik doktuk icini bastan yarattik. Arkadaslarimin 400bin liralara aldigi evi ben 170 e mal ettim. Benim icin sahane otesi bir ev. Manzarasi muhtesemdir mesela.

Simdi esim daha luks evlere bakiyor baska kapiya diye defediyorum basimdan. Hayatta birakmam evimi.

Ev almadan once yurtdisi tatillerine de gittik. Yilda EN Az 2kez tatil yaptik. Arabada aldik. Icki iceriz sigara keza

Dusunmeniz gereken baskasinin ne dedigi degil. Sizin istekleriniz nasil yasamayi tercih ettiginiz ve onceliginiz.
Mesela 2 kez tatil yapariz dedim ama bizim tatil tercihlerimizi yasarsaniz 15 gun 3000 e anca mal oluyor. Yani para coklugundan degil kendimizi tanimamizi ve parayi kullanma becerimize bagli bu

daha iyisi olsun en iyisi olsun bi tane daha olsun olayı doyumsuzluk zaten, Güle güle oturun

Benden size tavsiye az ya da çok birikiminizi yapmaya çalışın. Gencim yiyip, içip, gezeyim demeyin. Tabiî ki yiyeceksiniz de, geziceksiniz de ama birikiminiz de ihmal etmeyin. İleriki yaşlarda rahatlık aranıyor, gençki enerjimiz kalmıyor. Etrafımda da var yiyip, gezen ama sonraki yaşlarında çok daha zorlanıyorlar.

elinde biraz nakit paran olacak ve maddiyatına uygun ev arayacaksın..400.000 deilde 200.000 liraya ev bul mesela..yılını uzat..

İşte herkesin nakit parası olmuyor elinde. Nakit param varsa da kira öder gibi olmuyor. Bir kısmını ı nakitten vermiş oluyorum. 10 yıl zaten inanılmaz uzun bir süre. Bu süreyi daha da uzatmak ödenilen faizi katlamak demek. Kirasını ödediğim ev benim standartım. İşime yakın, güvenli, site içinde. Daha uygun bir ev alacaksam eğer gene kirasını öder gibi ev sahibi olamıyorum. Standartımın yarısı bir eve ancak 10 yıl belki daha fazla sene sonra sahip olabiliyorum. Hiç bir koşulda kira öder gibi ev sahibi olmak olmuyor bu.

Cevap veriyorum şart değil. Ben krediyle ev almayı faiz olduğu için doğru bulmuyorum. 10 Yıllık borca girmekte ürkütücü geliyor. Yarına çıkacağımıza garantimiz yokken.
Çocuğa bırakmak içinse hiç mantıklı değil. Babam ailenin en küçüğü dedem yeni vefat etti. Dedem vefat edene kadar zaten babam evini 20 yıl öncesinden almıştı.

Kiracı olmak büyük sıkıntı. Eve istediğin gibi müdahale edememeyi geçtim, bozulan kırılan eşyaların yaptırılması, apartmana yapılacak şeyler, ev sahibinin pat diye çık demesi vs. Şimdi yine biraz daha düzenlendi ama ben ailemle yaşarken kaç kişinin almanyadan oğlu gelip evin bir odasına eşya koydu hatırlamıyorum.

Bİir diğeri özellikle özel şirkette çalışanların en verimli yılları 30-40 yaş arası. Bu arada ev alıp sonrasında işten çıkarılma vb durumlarda "en azından evim var" demek büyük rahatlık. Gerekirse aç kalırsın, kıyafet almazsın, eşyan olmaz ama başını sokacak evin olmadan olmuyor.

Bir diğer konu ise 10 sene kredi ödemek pek de sıkıntı değil. Maaşlar zamlanıyor ama ödenen kredi miktarı sabit. İlk 3-4 sene zor ama sonradan kira fiyatlarıyla eşit düzeye geliyor bu da rahatlık sağlıyor.
Çocuğuma kalsın diye ev almam. Benim annemin babamın da var evleri ama onlar öldükten sonra ne yapayım evi? Çoğu miras durumunda kardeşler arası ciddi problemler çıkıyor olmaması daha iyi sanki...

Back