Bir de gelin birlikte düşünelim. Yani su ana kadar hiç düşünmedim bu mevzuyu, o yüzden böyle diyorum.
Babamın soyadını almayayım, yada evlat anne yada babanın soyadından birini almasın.
Nasıl olsun peki?
Soyad önemli değil hepten kaldırılmalı mı?
Biz neden soyadı kanununu kutluyoruz o zaman?
Yerine bir sistem öneriniz var mı? Ya anneden ya babadan gelecek bu soy sonuçta?
Ben dar baktığım ve meseleyi önemsemediğim için görmüyor da olabilirim.
kadın kendı kendıne dogurabıldıgı zaman bu soy mevzusu konu sahıbı gıbı dusunenler ıcın cozulecektır dıye dusunuyorum onda da erkege gerek kalmadan kendı kendıne doguran kadının cocugu ben bır bıreyım senın soyadını almam derse nolacak bılemem artık :)
gereksız alınganlık gıbı gelıyor bana bır adamla evlenıp herseyını ortak paylasıp adamın akrabaları ıle akraba olup maddı manevı her yonden butun olup ama senın soyadını almam cunku ben bıreyım gecmısımı nıye sıleyım demek o gozle gormek cok uclarda
kadın kendı kendıne dogurabıldıgı zaman bu soy mevzusu konu sahıbı gıbı dusunenler ıcın cozulecektır dıye dusunuyorum onda da erkege gerek kalmadan kendı kendıne doguran kadının cocugu ben bır bıreyım senın soyadını almam derse nolacak bılemem artık :)
gereksız alınganlık gıbı gelıyor bana bır adamla evlenıp herseyını ortak paylasıp adamın akrabaları ıle akraba olup maddı manevı her yonden butun olup ama senın soyadını almam cunku ben bıreyım gecmısımı nıye sıleyım demek o gozle gormek cok uclarda
aslında bu soy ad tamda sıradan aıle olmayan cocuklar ıcın daha ıdeal :)Mantıklı olan durumlar var.
Ama zorlamanın anlamı Yok.
Belki ben önemsemediğim için.
Örneğin eşimin soyadı bir şey bir şey oğlu.
Evlenirken ben kendi soyadımı da kullanmak istediğimi söylediğimde, keşke ben de seninkine geçsem dedi :)
Bunun güç, ataerkillik, kadın hakları vs ile ilgisi olduğunu düşünmüyorum.
Bu sadece soyad. Biz sıradan ailelerin çocuğuyuz diye belki bilmiyorum. :)
aslında bu soy ad tamda sıradan aıle olmayan cocuklar ıcın daha ıdeal :)
cıceklerın bıle soyu var adı var bende kesınlıkle bunun bır güç ataerkillik oldugunu dusunmuyorum
ona gelene kadar kadın haklarıyla ılgılı asıl kafaya takılması gereken daha mühim seyler var.
Konu aslında hem antropolojik hem de sosyolojik açıdan değerlendirilmesi gereken uzun bir mevzu. Soybağının ilerlemesi ve dehşetle önemsenmesi eski Türklerden beri varolagelen bir kavram. Lakin son dönemde (ki epey uzun bir dönem) kadının aslında toplumsal bağlamda çok daha üstün rolleri olmasına rağmen bir erkeğin soyadıyla anılması edilgenliğine sebebiyet veriyor. Evet niçin kadının kendi seçtiği bir isimle soyu yürümüyor ki ? Düşünsenize boşanmış ve eski eşini ya da evladını hiç görmeyen bir adam bile hala o çocuğa soyismini veriyor kanunlara göre.
Yani ya baba soyadıyla ilerlemeli ya da kendi seçimini kullanabilmeli. Kısacası kadın sürekli değişkenlere saplanmamalı. Bu bilinçli tasarlanan bir şey aslında. Dediğim gibi çok uzun ve egzistansiyalist açılımları var ve tartışması epey uzun sürüyor.
kesınlıkle karsılıklı tabı kı haklısınız benım tek taraflı orneklendırmemın sebebı soy acısından da dusunmemdıAslında gereksiz alınganlık değil de aynı şeyleri kadın da yaşıyor. O da her şeyini paylaşıyor,erkek de kadının akrabaları ile akraba oluyor maddi manevi her şeyini paylaşıyor ama o kadının soyadını alamaz. Neden çünkü o erkek ! Bu saçma gelmiyor mu kulağa?
İşte tam da burası maalesef tam olarak bize bırakılan bir şey değil. Yani size göre evet siz,yine sizsiniz ama toplumsal cinsiyet rollerine göre evleninceye kadar babanızın evlendikten sonra eşinizin namusu,sorumluluğu altındasınız.Önemsemediğim şeyin beni etkileyeceğini de düşünmüyorum açık söyleyeyim. Edilgen hissetmiyorum babamın yada kocamın soyadını taşıdım diye.
dünya yıkılsa ben yine benim.
Yada çocuklarım istediği kadar babasının soyadını taşısın, çocuk önce annenindir.
Hayır aslında tam olarak kafa yorulması gereken şey burada başlıyor. Sadece biyolojik anlamda soruyorum sorumu,daha önce de sormuştum ama kaynadı arada. Kardeş kelimesi karındaş kelimesinden evrildiği halde neden aynı anneden doğanlar değil de aynı babanın evladı olanlar özkardeş kabul ediliyor sizce ?
Bazı kavramlar bize çok sıradan geliyor çünkü dogmatik gibi sorgulamadan kabul ediyoruz,sorgulamamıza fırsat bile verilmiyor ancak biraz altını deştiğinizde ortaya bambaşka bilgiler çıkıyor.
Tekrar sizin cümlenize dönecek olursak soyadından önce düşünülecek çok şey var diyorsunuz ya aslında bazı şeyleri kökeni ile incelemek en sağlıklı çözümü sunar. Yanlış anlamayın derdim soyadından ziyade soybağının baba ile yürümesi aslında. Bu benim zihnimi hep kurcalıyor ama çözüm var mı derseniz maalesef dünya genelinde birkaç ırk haricinde yok.
Onu düzelttirin derim çünkü SGK gerçekten değişik ve ileride size ceza olarak geri bildirimde bulunabilirler naçizane bir öneriSGK da zaten değişik Ams Ücret bordromu eskisinden yazıyor o şekilde bildirim Yapılıyor SGK ya
Boşanmış ve eski eş hiç ilgilenmiyorsa, kadın da çocuğu ile alakalı sırf soyadından dolayı sorun yaşıyorsa, çocuğun soyadını anneninki ile değiştirebiliyorlar bir ara bununla ilgili bir olay olmuştu kadın okulda sorun mu yaşıyordu öyle bir şey ve dava açıp kazandı oğluna kendi soyadını verdiKonu aslında hem antropolojik hem de sosyolojik açıdan değerlendirilmesi gereken uzun bir mevzu. Soybağının ilerlemesi ve dehşetle önemsenmesi eski Türklerden beri varolagelen bir kavram. Lakin son dönemde (ki epey uzun bir dönem) kadının aslında toplumsal bağlamda çok daha üstün rolleri olmasına rağmen bir erkeğin soyadıyla anılması edilgenliğine sebebiyet veriyor. Evet niçin kadının kendi seçtiği bir isimle soyu yürümüyor ki ? Düşünsenize boşanmış ve eski eşini ya da evladını hiç görmeyen bir adam bile hala o çocuğa soyismini veriyor kanunlara göre.
Yani ya baba soyadıyla ilerlemeli ya da kendi seçimini kullanabilmeli. Kısacası kadın sürekli değişkenlere saplanmamalı. Bu bilinçli tasarlanan bir şey aslında. Dediğim gibi çok uzun ve egzistansiyalist açılımları var ve tartışması epey uzun sürüyor.
Bunu ben de anlamıyorum anne bir baba ayrıysa hemen "üvey kardeş" deniyor ne alaka diyorum hepHayır aslında tam olarak kafa yorulması gereken şey burada başlıyor. Sadece biyolojik anlamda soruyorum sorumu,daha önce de sormuştum ama kaynadı arada. Kardeş kelimesi karındaş kelimesinden evrildiği halde neden aynı anneden doğanlar değil de aynı babanın evladı olanlar özkardeş kabul ediliyor sizce ?
Bazı kavramlar bize çok sıradan geliyor çünkü dogmatik gibi sorgulamadan kabul ediyoruz,sorgulamamıza fırsat bile verilmiyor ancak biraz altını deştiğinizde ortaya bambaşka bilgiler çıkıyor.
Tekrar sizin cümlenize dönecek olursak soyadından önce düşünülecek çok şey var diyorsunuz ya aslında bazı şeyleri kökeni ile incelemek en sağlıklı çözümü sunar. Yanlış anlamayın derdim soyadından ziyade soybağının baba ile yürümesi aslında. Bu benim zihnimi hep kurcalıyor ama çözüm var mı derseniz maalesef dünya genelinde birkaç ırk haricinde yok.
Anladım olmazsa düzeltirimOnu düzelttirin derim çünkü SGK gerçekten değişik ve ileride size ceza olarak geri bildirimde bulunabilirler naçizane bir öneri
Boşanmış ve eski eş hiç ilgilenmiyorsa, kadın da çocuğu ile alakalı sırf soyadından dolayı sorun yaşıyorsa, çocuğun soyadını anneninki ile değiştirebiliyorlar bir ara bununla ilgili bir olay olmuştu kadın okulda sorun mu yaşıyordu öyle bir şey ve dava açıp kazandı oğluna kendi soyadını verdi
Bunu ben de anlamıyorum anne bir baba ayrıysa hemen "üvey kardeş" deniyor ne alaka diyorum hep
Yani aynı anneden doğduysa aynı rahimde büyüdü dolayısıyla sadece "gen " diye spermini veren erkeğin başka kadından olan çocuğundan daha az değer görüyor olması ve ikinci planda kalması bana da saçma geliyor
anne ya da baba birinin başkasından evladı olsa da o kardeştir ben böyle düşünürüm anne-baba biri diğerinden daha üstün değil !
Bu kardeş mevzusu toplumun genel kabulü mü?
Hukuken de böyle mi, sizin iddianız mı?
Benim bilgim bu yönde değil mesela.
Yaşadığım ve gördüğüm cevremde de değil, dinen de değil.
Ama tabi doğrusunu biliyorum diye bir iddiam da Yok.
ama sonuçta bunu en objektif hukuken değerlendirebiliriz.
Hukuken bildiginiz bir farklılık var mı?
İşte tam da burası maalesef tam olarak bize bırakılan bir şey değil. Yani size göre evet siz,yine sizsiniz ama toplumsal cinsiyet rollerine göre evleninceye kadar babanızın evlendikten sonra eşinizin namusu,sorumluluğu altındasınız.
Çocuklarınız evet sizin çocuklarınız ama babası rezalet bir adam bile olsa siz o rezalet adama sormadan çocuklarınız hakkında karar alamazsınız. Hukuki işlemlerde bağlı bulunduğunuz soyadı daima sizin önceliğinizdir. Kısacası kanunlar karşısında ben yine benim demek pek işe yaramıyor.
cok basıt bır ornekle anlatayım kırmızıyla belırttıgım kısımı oncelıkleHayır aslında tam olarak kafa yorulması gereken şey burada başlıyor. Sadece biyolojik anlamda soruyorum sorumu,daha önce de sormuştum ama kaynadı arada. Kardeş kelimesi karındaş kelimesinden evrildiği halde neden aynı anneden doğanlar değil de aynı babanın evladı olanlar özkardeş kabul ediliyor sizce ?
Daha önce de belirttim aslında derdim soyadından ziyade soybağının babadan ilerlemesi. Yoksa 5-6 harften oluşan etiket mevzunun çok daha sonraki hali. Meselenin kökenindeki kaotik yapıya takılıyorum ben.Bunun soyadla bağlantısını kuramadım ben, affınıza sığınıyorum.
cok basıt bır ornekle anlatayım kırmızıyla belırttıgım kısımı oncelıkle
mesela bırının ıkı cocugu var bır cocugu baska dıger cocugu baska adamdan. ıkısı baska soydan . tamamıyle bırbırınden farklı ıkı adam sonucta
dogurdu ama soyları baska cunku babaları baska mevzuya cok genıs bakmak gerek annenın dogurmasının bır anlamı yok demek degıl bu . kadın bırey doguruyor kımden bıreyı doguruyor . kımden doguruyorsa bırey ondan oluyor. ben esımden olmayan bır cocuga bu senın cocugun dıyebılır mıyım ? dıyemem e o zaman nasıl özu olabılır . ? esımın özunden olmayan bırsey nasıl özu olsun kı ?
kendı kendımıze hamıle kalıp kendı kendımız doguramıyoruz. sız dıyorsunuz kı cocukta ıkı tarafın emegı varsa neden baba tarafına gecıyor neden anne tarafına gecmıyor. cunku bu dunya döngusu. soyun devamı gerek. kadının soyu soy kattıgı yerdır. kımın soyunu cogaltıyorsam orasıdır benım yerım. bu aılemı ınkar etmek gecmısımı sılmek degıldır. benım annem babamın soyunu cogallttı ben oldum. ben esımın soyunu cogalttım kızım oldu kızım da baskasının soyunu cogaltacak. dunyanın döngusu var olus amaclar silsilesi var
sızın dedıgınız gıbı olsun annem dogurdu annemın nufusuna yazıldım dogurdum annemın nufusuna yazıldı cocugum dogurdu annemın nufusuna yazıldı e tum dunya anneme yazılıyor bu nasıl iş :)
kadın kendı kendıne gebe kalıp dogurabılsın mesela. cocugu dogurdu . cocuk sunu da dıyebılır ben bıreyım senın soyadını tasımak ıstemıyorum ? onunda buna hakkı var ozaman :) o boyle olursa bu dunya da tum işler nasıl yuruyecek
bu arada anneyı soy alan o ırk nufusunun ne kadar az nufuslu oldugu dıkatlerden kacmasın mesela yahudılerın . soyun devam etmesı ıcın babadan olması gerek dunya döngüsü bu cunku
Biyolojik kardeş olmadığınız müddetçe(aynı babanın evladı değilseniz) öz kardeş kabul edilmiyorsunuz .Ailemde örneği var oradan biliyorum. Büyükbabamın aynı anneden ama farklı babadan 4 kardeşi var ve hepsi haliyle farklı soyisme sahip ve devlet de üvey olduklarına kanaat getirmiş zamanında.
Toplumun genel kanaati mi sorusuna gelince İslam kültürü bunu bu şekilde kabul ediyor.
çok haklısınız="_Vendetta_, post: 53982178, member: 688324"]Daha önce de belirttim aslında derdim soyadından ziyade soybağının babadan ilerlemesi. Yoksa 5-6 harften oluşan etiket mevzunun çok daha sonraki hali. Meselenin kökenindeki kaotik yapıya takılıyorum ben.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?