İşte tam da burası maalesef tam olarak bize bırakılan bir şey değil. Yani size göre evet siz,yine sizsiniz ama toplumsal cinsiyet rollerine göre evleninceye kadar babanızın evlendikten sonra eşinizin namusu,sorumluluğu altındasınız.
Çocuklarınız evet sizin çocuklarınız ama babası rezalet bir adam bile olsa siz o rezalet adama sormadan çocuklarınız hakkında karar alamazsınız. Hukuki işlemlerde bağlı bulunduğunuz soyadı daima sizin önceliğinizdir. Kısacası kanunlar karşısında ben yine benim demek pek işe yaramıyor.
Farklı soy isme sahipler de,
Babalarından gelen hakları kullanmamış mı hepsi? Belki eski için evet ama babasını reddedip haklarından vazgeçebiliyor artık çocuklar.
Ve anne soyuna kayıt ediliyor zaten.
Dediğini gibi belki bu şekilde komplike durumlar ayrı değerlendirilebilir.
İslam kültüründe öyle değil tam olarak bu arada.
Anne baba bir, kardeş.
Diğerleri ana-bir veya baba-bir kardeş şeklinde söylenir. Arapça dilinden çeviri böyle oluyor.
Miras konusunda farklılık yoktur
Ana-bir olan annesinden kalan miras+kendi babalardan kalan
Baba-bir olanın da babadan kalan miras+kendi annelerinden kalan şeklinde
Benim bildiğim böyle. Ama tabi fetva da vermem :)
cok basıt bır ornekle anlatayım kırmızıyla belırttıgım kısımı oncelıkle
mesela bırının ıkı cocugu var bır cocugu baska dıger cocugu baska adamdan. ıkısı baska soydan . tamamıyle bırbırınden farklı ıkı adam sonucta
dogurdu ama soyları baska cunku babaları baska mevzuya cok genıs bakmak gerek annenın dogurmasının bır anlamı yok demek degıl bu . kadın bırey doguruyor kımden bıreyı doguruyor . kımden doguruyorsa bırey ondan oluyor. ben esımden olmayan bır cocuga bu senın cocugun dıyebılır mıyım ? dıyemem e o zaman nasıl özu olabılır . ? esımın özunden olmayan bırsey nasıl özu olsun kı ?
kendı kendımıze hamıle kalıp kendı kendımız doguramıyoruz. sız dıyorsunuz kı cocukta ıkı tarafın emegı varsa neden baba tarafına gecıyor neden anne tarafına gecmıyor. cunku bu dunya döngusu. soyun devamı gerek. kadının soyu soy kattıgı yerdır. kımın soyunu cogaltıyorsam orasıdır benım yerım. bu aılemı ınkar etmek gecmısımı sılmek degıldır. benım annem babamın soyunu cogallttı ben oldum. ben esımın soyunu cogalttım kızım oldu kızım da baskasının soyunu cogaltacak. dunyanın döngusu var olus amaclar silsilesi var
sızın dedıgınız gıbı olsun annem dogurdu annemın nufusuna yazıldım dogurdum annemın nufusuna yazıldı cocugum dogurdu annemın nufusuna yazıldı e tum dunya anneme yazılıyor bu nasıl iş :)
kadın kendı kendıne gebe kalıp dogurabılsın mesela. cocugu dogurdu . cocuk sunu da dıyebılır ben bıreyım senın soyadını tasımak ıstemıyorum ? onunda buna hakkı var ozaman :) o boyle olursa bu dunya da tum işler nasıl yuruyecek
bu arada anneyı soy alan o ırk nufusunun ne kadar az nufuslu oldugu dıkatlerden kacmasın mesela yahudılerın . soyun devam etmesı ıcın babadan olması gerek dunya döngüsü bu cunku
erkeklerde kı kromozomun belırleyıcı olmasından kaynaklanan bır durumBu bakış açısı benim karşı çıktığım kısım ve sizin zihninizdeki doğrular benim için pek kabul edilebilir değil. Saygı duyuyorum,iyi geceler.
sızı anlayısla karsılıyorum :)Bu dünya erkek egemen çünkü. Bu dünyanın düzeni kötü çünkü.
Senin mantığına göre çocuk sadece spermden oluşuyor ve kadın da bir kuluçka makinesinden öteye geçemiyor.
Pöf.
evlenınceye kadar babanızın evlendıkten sonra kocanızın sorumlulugu altındasınız dusuncenız benım dusuncemle bagdasmıyor malesef ne benım ne esımın aılesı de bu dusunce den cok uzaklar
ben ne babamın ne kocamın namusu altındayım cunku namus benım namusum bunun soyla alakası yok evlılıkle de alakası yok. soyun cocuk dogurmakla cogalmakla alakası var.
hukukı olarak oz uvey dıye bır ayrım soz konusu degıl. ve sızın bıldıklerınız yazdıklarınız aynen dogru
erkeklerde kı kromozomun belırleyıcı olmasından kaynaklanan bır durum
benım sucum yok :) bende sıze saygı duyuyorum ıyı geceler
Mesele zaten sadece erkeğin tahakkümünde olması.
Hiç düşündünüz mü kardeş kelimesi karındaş kelimesinden evrilmişken neden annesi aynı olanlara değil de babası aynı olanlara öz kardeş deniyor? Arap kültürünün dayatmasından başka bir şey değil bu. Ve ayrıca dünyada herkes babasının soyadını kullanmıyor.
Ciddi istisnalar var ve bunlar bizim toplumca nefret ettiğimiz kitleler.
Mevzu bu değil. Erkek çocuk evlenince soyadını değiştirmek zorunda kalmıyor bu nedenle bu erkeğe dert değil. Kadın evlenmeden babasının evlendikten sonra eşinin boşanırsa tekrar babasının soyadına dönüşmek zorunda. Kısacası sürekli bir kadını sınıflandırma çabası var ve ben bunu anlayamıyorum. Feminist falan değilim yanlış anlamayın sadece kadın üzerinde sürekli hükümler konmasını mantıklı bulmuyorum o kadar.
benım bahsettıgım ozluk uveylık dunya ustundekı haklardan degıldı. ıkı cocuk arasındakı oz baglardan dı. aynı kadın dogurmus tabıkı ıkısıde cocugu ıkısıde kardes. ve o ıkı cocukta annesının tum haklarından esıt yararlanma hakkına sahıp bu tartısmaya acık bıle degıl ... sanırım dogru ıfade edemedımBu toplumda sadece siz ya da biz yaşamıyoruz ki ?! Eğer öyle olasıydı sizin aile yapınız ve nasıl düşündüğünüz önemli olurdu ben genel düşünüyorum ve yorumluyorum.
Hukuki olarak öz ve üvey ayrımı var ve bu benim ailemde tescilli bir durum. Siz yok diyorsunuz ama kanunlar var demişler yani :)
Kaldı ki siz kendiniz söylediniz baba aynı olursa öz olmazsa üveydir diye...
erkeklerde kı kromozomun belırleyıcı olmasından kaynaklanan bır durum
benım sucum yok :) bende sıze saygı duyuyorum ıyı geceler
Anneden ilerlemesi halinde de erkekler açısından problem olmayacak mı sizce?Daha önce de belirttim aslında derdim soyadından ziyade soybağının babadan ilerlemesi. Yoksa 5-6 harften oluşan etiket mevzunun çok daha sonraki hali. Meselenin kökenindeki kaotik yapıya takılıyorum ben.
arap kulturu dayatması degıl bu mesele
bırtek yahudıler anneden soyun gectıgıne ınanır onun dısında tum dunya babadan kabul eder hem tıbben hem ilmen babadan kabul edılmesı sadece soy adı dolayısıyla degıl tum dunya duzenınde ıslerın duzenlı yurumesı ıcınde en dogrusu budur.
mevzu sadece romantızm veya annenın soyunu kabul etmek ıstıyorum veya sadece babamın soyadını tasırım mevzusu kadar basıt bır konu degıl.
zaten konu sahıbının bahsettıgı bu dunyada ben bıreyım kımseye baglı kalmak ıstemıyorum dusuncesı mumkun degıl herseyden once... en basta bır anadan dogma bır babadan olma ,zaten baglı doguyor. kocanın soyadını alsa ne almasa ne derler adama :) ona gelene kadar .
kadını sınıflandırma cabası degıl aslında. kadın doguran bırey . ınsan katıyor kütük arttırıyor. bır kadın bır toplum demek. kadın bır erkegın soyadına gırıp ona cocuklar verıyor mantıgında dunyaya bakarsak kendımızı hapıshanede goruruz. ama dunyayı zengınlestırıyor haneler nufuslar katıyor dersek bambaska goruruz. kadını bır soyadıyla baglamak sınıflandırmak bukadar kolay mı yahu :)
Anneden ilerlemesi halinde de erkekler açısından problem olmayacak mı sizce?
Bu konuda eşitliği sağlamak mümkün degil.
Kadın kendi soyadını kullanmaya devam etse,
Annesinden de soyad alsa, çocuğuna kendinden vereceği soyad babasının mi annesinin mi olacak?
Hatta önce kadından gelen mi erkekten gelen mi yazılacak a kadar gider.
Bu arada sizi anlamıyor değilim.
Sadece en baştan beri savunduğum, bu güç savaşının veya ego tatmininin soyadı ile bir ilgisi olmadığı.
kadın kendı kendıne dogurabıldıgı zaman bu soy mevzusu konu sahıbı gıbı dusunenler ıcın cozulecektır dıye dusunuyorum onda da erkege gerek kalmadan kendı kendıne doguran kadının cocugu ben bır bıreyım senın soyadını almam derse nolacak bılemem artık :)
gereksız alınganlık gıbı gelıyor bana bır adamla evlenıp herseyını ortak paylasıp adamın akrabaları ıle akraba olup maddı manevı her yonden butun olup ama senın soyadını almam cunku ben bıreyım gecmısımı nıye sıleyım demek o gozle gormek cok uclarda
Anneden ilerlemesi halinde de erkekler açısından problem olmayacak mı sizce?
Bu konuda eşitliği sağlamak mümkün degil.
Kadın kendi soyadını kullanmaya devam etse,
Annesinden de soyad alsa, çocuğuna kendinden vereceği soyad babasının mi annesinin mi olacak?
Hatta önce kadından gelen mi erkekten gelen mi yazılacak a kadar gider.
Bu arada sizi anlamıyor değilim.
Sadece en baştan beri savunduğum, bu güç savaşının veya ego tatmininin soyadı ile bir ilgisi olmadığı.
:))Bizler kadın olarak zaten bu güç savaşında yokuz. Galip çoktan belli. Tüm kutsallarda erkeğin üstünlüğü vardır. Dolayısıyla benimki sadece varoluşsal bir sorgulama şekli. Ne bir şey değişir ne de ben tam olarak ifade edebilirim. Benim arzu ettiğim eşitlik ortamı Şamanist dönemde çakılı kalmış sanırım.
Haklisiniz.
Mesela almanyada öz kardeş sadece ayni anne ve babaya sahip olan kardeşlerdir. Anne veya babasi ayri olana yarim kardeş denir. Babanin bir olmasi iki kardeşi öz yapmaz.
Soyisim konusu aşırı özgür... kütük meselesi olmadığı icin kadin evlense bile kendi soyadini değiştirmek zorunda değil olan cocuklarada kendi soyadini verebilir. Nüfus kaginda anne baba adi filanda yazmaz... bu sebepden "babasiz cocuk" drami yaşanmaz...
Iki kere evlenip cocuk doğurup ve boşanan bir kadin iki çocuğuna kendi soyismini verebilir...
cınsıyetı belırlemek acısından yazmamıstım ben kendımı sanırım yanlıs ıfade edıyorumErkeklerdeki kromozom özellikle cinsiyeti belirliyor yalnız. Eğer bilimsel konuşursak daha sağlıklı tartışırız.
ben soyun ıkı tarafdan da yurudugune ınananlardanımMommys baby dadys maybe... diyorum...
Kadin doğurduğunu unutmaz... adam adam acaba gerçekten babasi olduğunu testler sonucu bilebilir.
Bu konuda anneden soyun yürüdüğüne inananlardanim
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?