Eşimin iş durumu ve köyde yaşama fikri

Olmayan para ile yatırım yapma fikri ve yatırım yapacağı işte ne kadar bilgili, yeteneklidir, altyapısı var mıdır netleştirmeden bodoslama dalma düşüncesi, sıkıntı. Biraz deneyebilecek, kaybetmeyi de kaldırabilecek sermayeniz olsa, ufak bir yerden kararlı olduğu işte başlasın, yeteneği, aklı var mı o işte görsün diyeceğim ama eşinizin durumunda risk daha büyük ve önceliğinin iş kurmak değil de kök ailesinin yanında, yakınında olmak için iş uydurmak olduğu hissini aldım yazınızdan.

Ya benim beyimin yaptığını anlatasım geldi konunuzu okuyunca;

Eşimin devam ettiği bir mesleği var, ayrıca programlama mezunu da. Dilimde tüy bitti "Yeteneğin, bilgin olan esas alan programlama işleri. Çevren de var, kime ne lazım biliyorsun da çalıştığın iş de yatkın; önünde imkanın laptopların, kendi odan... Otur yaz, ek gelir olur" dedim, dinletemedim çünkü benim eşimde bir doğal hayat merakı var. Teknolojik şeylerden gına mı geldiyse artık, kendini otun böceğin içine salıp Heidi gibi dağlarda zıplaya zıplaya gezerek kelebek avlayası filan var.

"Arıcılık yapacağım" dedi bir gün. "Nöy?" demişim.
Arı hayvanına karşı bir anda nasıl bir sempatisi gelişti bilmiyorum ama kendisi bal yemeyi çok sever. (Ayılı bir espri yapardım ama kocam diye yapmayacağım) Neyse, planı 10 kovan ile hobi gibi başlayıp (Hobi için oldukça fazla bir miktar), geliştirmek ve organik bal üretmekti. Şehirden uzak, yayla civarlarında annemlerin yazlığı var, kendi ailesinin de benzer bir yerde yine bahçeli evleri var. Bahçenin içinde bakacakmış. "İşinden el etek çekmeden naparsan yap" dedim. Arılara sıvayacak parası da vardı, en azından pavyonlarda bas bas paraları Leyla'ya demiyor diye kendimi teselli ettim.

İlk bir ay hevesle yerlerini ayarladı, getirdi yerleştirdi, arıcılık kıyafetleri aldık boy boy. Oğlum doğanın içinde deneyimleyerek öğreniyor bir şeyler bu vesileyle diye de olumlu görmeye yöneldim. Ama ilk bir ay böyleydi. İkinci ay işi bilmediğimiz için sorunlara hazırlıklı değildik. Araştırmıştı, arıcılarla konuşmuştu ama yüzeysel araştırılar işin içine girince yeterli gelmiyor. Mesela eşek arısı sorununa hazırlıklı değildik. :) Bizim arılara eşek arıları dadandı. Maalesef eşimin arıları için seçtiği yer, eşek arılarının yuvalarının bol bulunduğu bir yermiş. O hengamede babamın da arılara düşkünlüğü gelişti "Bahçemin ağaçlarına iyi geliyorlar" diye pek sevdi, o kadar sevdi ki kostümsüz bir şekilde kovanların civarında filan gezer oldu. Kocaman adamı çocuk gibi uyarmak zorunda kaldık "Baba bak 10-15i bir olur sokuverir Allah korusun, Azraille dans ediyon, yabma"diye. "Bi şey olmaz bana" dedi, devam etti ve olan oldu, babama saldırıverdi bizim hayvanlar.

Arılara alerjisi olduğunu da o gün öğrendik babamın. Nefes alamayıverdi, hastaneye zor yetiştirdik anaflaktik şoka girecekti. Artık orada müdahale edildi, ölümden döndü babam, eşimin arı sevdasına anlayacağınız. Bizim arı macerası da kah eşek arılarıydı, kah yeterince ilgilenilememesiydi, kah alerjilerdendi derken sonlandı. Anı kaldı neyse dedik geçtik.

Yanisi bir işe girerken her yönüyle bilmek, hesaplamak lazım. Öyle hayal edildiği gibi olmuyor, harcayacak paranız yoksa hele hiç o riske değmez, düzeninizin bozulduğuyla kalırsınız.
Çok güzel bir hikaye… ben de aynını düşünüyorum gece gündüz işinden şikayetçi bu sabah nöbete gidecekti geceden başladı kaygılanmaya of bıktım artık sürekli nöbet kendi işimiz olsa ne güzel olur kendi işim olsaydı belki yarın işe gitmek istemiyor olacaktım vs… bu arada planladığı işlerin hiç biriyle yakından uzaktan ilgisi bilgisi yok burda çevresi falan da yok anca beni darlıyor işte vallahi gına geldi artık… ben neler çektim bu mesleğe sahip olana kadar asla da istifa etmem. Bu benim ölene kadar desteğim.. mesleğime eşimden daha çok güveniyorum ekonomi kötü de olsa şükür 1+1 ev tutup yemeye harcayacak kadar gelirim var mı var o bana yeter. Egzantirik planları da kendisinin olsun ama yarın geldiğinde evde kavga çıkacak büyük ihtimalle bu köy muhabbetine ..

Köy diye tutturursa boşan, bu arada sakın hamile kalma , görünüşe göre bu adamdan size ne Köy ne de kasaba olmayacak , işinden istifa etmesine izin vermeyin bu adam ailesinin aklıyla hareket ediyor, sizi sömürüp hayatınızı mahvetme olasılıkları çok yüksek, ama diyeyim uyanık ol ...
Çocuk kesinlikle düşünmüyorum çünkü o güveni ne yazık ki veremedi bana .. zaten çok çocuk isteyen biri olmadım hiçbir zaman sağolsun eşimin de katkılarıyla hiç düşünmüyorum artık.. bu konuyu kaynanama açtığımda eşimi haksız bulmuştu mesleğini yapsın diye.. ama belki de alttan alttan dolduruyor bilemiyorum ki

Çok güzel bir hikaye… ben de aynını düşünüyorum gece gündüz işinden şikayetçi bu sabah nöbete gidecekti geceden başladı kaygılanmaya of bıktım artık sürekli nöbet kendi işimiz olsa ne güzel olur kendi işim olsaydı belki yarın işe gitmek istemiyor olacaktım vs… bu arada planladığı işlerin hiç biriyle yakından uzaktan ilgisi bilgisi yok burda çevresi falan da yok anca beni darlıyor işte vallahi gına geldi artık… ben neler çektim bu mesleğe sahip olana kadar asla da istifa etmem. Bu benim ölene kadar desteğim.. mesleğime eşimden daha çok güveniyorum ekonomi kötü de olsa şükür 1+1 ev tutup yemeye harcayacak kadar gelirim var mı var o bana yeter. Egzantirik planları da kendisinin olsun ama yarın geldiğinde evde kavga çıkacak büyük ihtimalle bu köy muhabbetine ..
Asıl kendi işi olsa gecesi gündüzü karışacak. Ne bayram ne tatili kalacak. Bişey bildiği yok, bol bol gazlıyolar bunu, kendi bi yeri yemeyen abisi veriyor gazı, olursa ne ala olmazsa ona dokunan yok zaten. O gün sizden önce kavga çıkarır sizden önce küser gider bi bahane bulup siz de kalırsınız bi soğan bi sarmısak.

Asıl kendi işi olsa gecesi gündüzü karışacak. Ne bayram ne tatili kalacak. Bişey bildiği yok, bol bol gazlıyolar bunu, kendi bi yeri yemeyen abisi veriyor gazı, olursa ne ala olmazsa ona dokunan yok zaten. O gün sizden önce kavga çıkarır sizden önce küser gider bi bahane bulup siz de kalırsınız bi soğan bi sarmısak.
Diyor ki burda da fazla çalışıyorum paramın karşılığını alamıyorum en azından kendi işim olsun çok da çalışsam çalıştığıma değer diyor

Diyor ki burda da fazla çalışıyorum paramın karşılığını alamıyorum en azından kendi işim olsun çok da çalışsam çalıştığıma değer diyor
Kazanacağı belli değil ki. O aklı ona kim verdiyse o gitsin önden? Neden gitmiyor? Rahatını bozamıyor değil mi? Eşiniz bu mantığı yürütemiyor mu?

Eşinize sorsanıza sen orda ağa olucan lafta, ben ne olucam? Siz düzen kurunca ışığı gören köye doluşacak zaten, otele parası yetmeyen ohh köy tatili miss diye çıkıp çıkıp gelecek. Siz elalemin hizmetini mi görmeye gideceksiniz? Ne karşılığında peki?

Ya zihinsel bir sorunu falan var mı eşinizin? Ciddi soruyorum. Çünkü bir insan parası yoksa eğitim kurumu açamayacağını bilir. Neyle okul mu etüt mü nedir onu kuracak bu adam?

Ben orayı bir süre rafa kaldırdım. Diyelim ki onların köyü eğitime aç, ille de ilim diye yanıyor. Peki ama para nerde? Ben burda dönerci bile açarken 10 kere düşünürüm adam parası yok okul açıyor🤐
Tavuk g.tünden yımırta toplayıp satmak mı sanıyolar anlamadım zaten, köyü möyü hadi s.tir et. Uzmanlık lazım, birikim lazım, hayvan gibi çevre lazım. Cebinde kuruş yok nerden bulucan binayı, ekipmanı, hocayı, nasıl alacaksın izinleri, kimi bulacaksın iş bağlayacak? İki kuru başınız var zaten, onu yapacak kalıbın olsa zamanında sırf memuriyet diye nöbetinden yorgunluğundan şikayet ettiğin işe girmezdin. Memuriyeti ne sanıyodun neyi bulamadın, hayırdır.

Tavuk g.tünden yımırta toplayıp satmak mı sanıyolar anlamadım zaten, köyü möyü hadi s.tir et. Uzmanlık lazım, birikim lazım, hayvan gibi çevre lazım. Cebinde kuruş yok nerden bulucan binayı, ekipmanı, hocayı, nasıl alacaksın izinleri, kimi bulacaksın iş bağlayacak?
Biz büyük aile olarak eğitimci bir aileyiz, nerdeyse herkes öğretmen diyeyim. Dershaneler kresler falan var bir sürü şubeli. Ailede herkes kendi branşı dahilinde düzenleme kaynak vs bir şekilde katkı yaptığı halde, herkes eğitimci olduğu halde her konuda uzmanından dışarıdan yardım alınıyor. Asla eski getirisi kalmadı zaten. Çok çok da zor bir iş. Bizim çekirdek ailenin gözü yemedi mesela katılmaya ki babam 40 senelik öğretmendi yani🫠 sadece uzman destegi, program vs hazırlıyor. Böyle insanları görünce diyorum ki şu kadar olamadın kerkenez valla yazıklar olsun acamadin bi tane dönerci.

Kocanın şu dediğine herkes poposuyla güler, adamın aklı yokmuş gibi ne demiş böyle. İnsan kendi işini yaparken 7/24 çalışıyor. " Mesaim bitti, haydi bye" diyemez. Sosyal medyada bile bu durumun " başkasının işinde çalışırken pazar günüm boştu, kendi işimde pazar günü de çalışıyorum" diye mizahı yapılır .

Köyde değil o yanlış anlaşılmış. Bu okul fikri büyükşehirlerin birinde daha o bile belli değil. Köy planı farklı plan hayvancılık vs. Kısacası şu anki işini yapmamak için kendine alternatifleri oluşturmaya çalışıyor
Nöbetten şikayet ediyor ama hem şehirde okul açacak hem de köyde hayvancılık öyle mi? Hem de istediği zaman işe gitmeme durumu olabileceğini sanıyor. Pazar neşesi oldu bu adam burda bize şu an.

Köyde değil o yanlış anlaşılmış. Bu okul fikri büyükşehirlerin birinde daha o bile belli değil. Köy planı farklı plan hayvancılık vs. Kısacası şu anki işini yapmamak için kendine alternatifleri oluşturmaya çalışıyor
"Çırağı olmadığın işin ustası (patronu) olamazsın". Kocan yine aynı konuyu açarsa bunu dersin. İlle de farklı iş istiyorsa önce çıraklık yapsın.

köyümü çok seven ve kışın merkezde yazın köye çıkan biri olarak diyorum ki artık dünya çok değişiyor çocukların yaşıtları merkezde en iyi dil kursları etkinlik aktivite vs kendini geliştirirken sizin çocuğunuz köyde kendini nasıl geliştirecek kaç donanımlı kurs veya okul var acaba köyde ? biz de köyümüzü vs seviyorduk ancak ailem eğitim ve gelecek her şeyden önemli deyip merkezde yaşadı . Tek eğitim olarak bakmıyorum herhangi bir hastalık durumunda ordan oraya nakil vs uğraşması odaların ısınma problemi vs her türlü sıkıntı. nostaljik yaşamak için ne gül gibi işi bırakmaya gerek var ne de çocukların eğitim vs hakkını elinden almaya

köyümü çok seven ve kışın merkezde yazın köye çıkan biri olarak diyorum ki artık dünya çok değişiyor çocukların yaşıtları merkezde en iyi dil kursları etkinlik aktivite vs kendini geliştirirken sizin çocuğunuz köyde kendini nasıl geliştirecek kaç donanımlı kurs veya okul var acaba köyde ? biz de köyümüzü vs seviyorduk ancak ailem eğitim ve gelecek her şeyden önemli deyip merkezde yaşadı . Tek eğitim olarak bakmıyorum herhangi bir hastalık durumunda ordan oraya nakil vs uğraşması odaların ısınma problemi vs her türlü sıkıntı. nostaljik yaşamak için ne gül gibi işi bırakmaya gerek var ne de çocukların eğitim vs hakkını elinden almaya
Güzel bi bakış açısı… konusu açılınca bunu da söyleyeceğim eminim ki bu boyutunu düşünmemiştir tek bildiği bencilce hareket etmek

Güzel bi bakış açısı… konusu açılınca bunu da söyleyeceğim eminim ki bu boyutunu düşünmemiştir tek bildiği bencilce hareket etmek
ben 24 yaşında memurum mesleğe girdikten beri fark ettim ki ne kadar idealist olursan ol bir de gerçekler var. siz istifa edip gitseniz dikiş tutturamasanız olan tek size değil çocuklara olacak

Kendi işin olunca esas kafana göre çıkamıyorsun, tatilin bile olmuyor. 🙂 Öyle istediğim gün başında dururum, istediğim saatte başlarım diyorsa zaten geçmiş olsun, o işin dikiş tutması zor. Hele başlarda düzen oturana kadar her şeyiyle kendisinin bizzat başında durarak ilgilenmesi gerekir. Kendi işimi kurarken 2 sene boyunca totom rahat yüzü görmedi. 🙂

Anladığım kadarıyla eşiniz fazla hayalperest. Hayal kurmak lazım elbette ama gerçeklerden de koparcasına değil. Yerinizde olsam ben de emek verdiğim, beni güvende hissettiren mesleğimi, hayalperest eşimin bilmediği sularda maceralara atılası var diye bırakmam. Kavga etmenize de gerek yok, kararım budur der kestirir atarsınız.

X