eşim ve aile bütçemiz

BENNU__

iki melek annesi...
Kayıtlı Üye
23 Kasım 2011
611
882
323
merhaba bayanlar;
bir derdim var benimde sizinle paylaşmak istediğim.ağustos 2009 da evlendim.evlılığımızın 6,ayında eşim askere gıttı uzun dönem o dönemde çalışmıyordum ama beledıyenın kıra yardımı oluyomuş asker ailesıne onu öğrendım küçücük bi ev tuttum evimi eşyamı dağatmadım ailem yanlız kalmama ızın vermedı onlarla bekledim eşimi yaz başında işte buldum eşime parada yolladım kendi ihtiyaçlarımıda karşıladım birazcık parada biriktirdim.çok şükür eşimin askerliği bitti ve döndü mayıs 2011 de ve ben herşey düzene girsin istedim.ev almayı düşünmüyoruz kırediyi ödeyemeyız çünkü ve kayınvalıdem muteahıte verdı bizede 1 daire vericek ama nerden bakılsa bitmesi 3/4 sene.öncelikle bize yetecek bi eve taşındık sonrasında eşim eski işyerinde işe başladı ilk aylar harcamalara bişey demedim çünkü askerlıkte çok bunalmıştı ailesi ikimizede sahip çıkmadığı için.eşim 900 ben 750 maaş alıyoruz benım yol yemek masrafım yok eşiminde sadece sabahları kahvaltısı vardır o da 3-5 lira bişey.ama kaç ay oldu 1 kuruş biriktiremedık onu bırakın geçinemıyoruz bile.kıredi kartlarını iptal ettırdım 1 tane var onuda yanımda bıle taşımıyorum kullanmamak için.
sorunum şu ben aylık alıyorum 750 600 lirası kira kalıyo 150 tl.eşim haftalık alıyo 220 ama ay sonunda 1 lirası bile yok ortalıkta bu ay 100 lirasını koyabılmıştım kenara bu gun baktım
oda yok sadece benım maaş var.yani gezme deseniz yok tozma deseniz yok.mutfak erzak alışverişimi toplu yapıyorum eşim alıyo 220 sadece ekmek yoğurt ve kahvaltı ama para yok yok yok çok uzuluyorum. ben bu sene yaz başı hamile kalmak istiyorum eşimde çok istiyo hemen olsun istiyo ama durum ortada.biraz karışık oldu anlatabıldımmı bılmıyorum ama eşim tutumlu olmak nedir bılmıyo.dun akşam dışardaydık hemen eve dönebılırdık hadi yemek yıyelım dedım tamam 2 tanede bılet alalım yılbaşı için onada tamam ama meğerse ondaki para fatura parasıymış.tamam ben maaşımı aldım 2 gun sonra o da para alıcak ama neden uyarmıyo aşkım bu fatura parası ona göre demiyo sabah kızdım sen bılmıyomusun onun fatura parası olduğunu diyo.herşeyı ben planlıyorum zaten bi faturayı o yatırıyo harçlığı vardır onu harcıyoruz sanıyorum.yanı durumun farkında dııl sankı.eşim mükemmel bi insandır ama zamanında parayı annesının elıne saymış kadında dememiş bu yarın evlenır yuva kurar butçeyı aileyı öğretıyım bilinçlendırıyım benim doğum izni gibi bi şansım yok.
ne yapsam karar veremedım hayatımı bebeğimi daha fazla ertelemk istemiyorum akşam eşimle konuşup bundan sonra kırayı onun ödemesinimi istesem yani ben kıredı kartlarını odeyıp bırıkım yapmayı deneyıp eşimde sankı ben çalışmıyomuşum gıbı evın masraflarını karşılasın sizce nasıl bi fikir bu yoksa yanlışmı yapmış olurum???

güzel fikir ve yapilabilecek en mantikli sey cünkü bazi insanlara sorumluluk zorlada olsa ögretilibilir

cevabın için çok sağol canım
eşimle aramızıda bıraz bozucak ama yapıcak bişey yok gibi bide şöyle bi durum var ben nereye gıdıyo bu paralar dıyınce başkasınamı harcıyorum sankı dıyo ona guvenmedığımı duşunuyo sıkıldım bu konuda benı anlamamasından.

eğer bu kadar az parayla siz birikim yapabilirseniz bravo dicem.
eşiniz çokta haksız diil.
sanki ne kadar para giriyor 1650 tl giriyor evinize.
600 kira diyorsunuz. e faturalar bi o kadar geliyor. yiyecek içecek, kıyafet vs :S

erkeklerin eşleri çalışınca rahatladıklarını düşünüyorum. oysa kadınlar kadın olarak zaten bir dünya yükün taşıyıcısı, bir de maddi yükü üstlendiklerinde üzülüyorum açıkçası. daha fazla sorumluluk atılmalı üstlerine bu konuda, fatura ödenmiyorsa bırakın kesilsin, bunu o da düşünebilmeli. kira ödenmiyorsa ev sahibine hesabı o versin. maddiyatla ilgili başrol erkeğin, kadın da sadece uzaktan yardımcı rolunde olmalı fikrimce. çünkü zaten ev çocuk bir dünya uğraş kadına ait.

iyi düşünmüşsün....
eşin parasını idareli kullanmayı öğrenmeli....

kirayı niye siz ödüyorsunuz? bence eşiniz odemeli zaten. tamam senin benim yok evlilikte ama ne bileyim eşimin maaşından kira verilsin isterim. Siz maaşınızdan diğer faturaları ödersiniz ve birikim yapmaya başlarsınız

masrafımızı yazayım daha net olsun kızlar
ıkımızde çalışıyoruz sadece akşam evdeyız
40 elektırık
30 su
30doğalgaz
60 telefon faturalarımız
eşimin haftalık kahvaltısı 20
haftalık sebze meyve vs 30-40
arada başka market vs dıyelım 100 de o olsun
ıkımızde kıyafet alışverişimiz yaptık mevsim başında erzak toplu alınır ve 2-3 ay gider temızlıkte dahil.benım bırıkımden kastım çok bişey diil yanı ay sonunda elimde 100 lıra kalsa mutlu olucam geçinebılıyoruz diycem
eşim gezmeyi sever hafta sonları onu bıle yapmıyoruz 2 aydır sadece işten eve bı perıyotta harcanan 900 liradan bahsedıyorum.
eşim maddi anlamda haklı olsa bıle çocuk istemesı pekte halıca dııl o zaman hayır çocuk için erken demelı dıılmı ama bunu dıyen benim

banada oyle geldi ilk evlendiğimiz zaman ben çalışmıyordum kıra için takılardan bellı bır mıktar ayırmıştık takılarımızdan. eşimin maaşı yıne aynıyı ve 300 350 lira ayırabılıyoduk maaşından kira için.şimdi çalışıyorum mutfak ve faturanın azalması karda olsı lazım ama yok işte.

Çocuk farklı harcamaları da beraberinde getirir. Herkesin hamileliği güzel geçmiyor. Çalışamaz durumda olursanız ne yapacaksınız? Allah korusun da doktor doğurana kadar yat dedi, ya da bebek doğdu özel doktora götürdünüz vs. Bunu karşılayacak gücünüz olmalı.

Eksiye gecmediğiniz sürece bence geçiniyorsunuz ama neden biraz paranız olmasın ki köşede?

Son düzenleme:

bende oyle düşünüyorum hamile kaldığımda herşey rayında olmalı çok ağır geçerse hamilelik naapıcaz ama eşime anlatamıyorum işte

bende oyle düşünüyorum hamile kaldığımda herşey rayında olmalı çok ağır geçerse hamilelik naapıcaz ama eşime anlatamıyorum işte

Kararlı olduğunu hissettir yeter. Ben de cocuk istiyorum evet ama sana güvenemiyorum, bu evin ben çalışmadan da çekip çevrilmesi lazım. diyebilirsin. Tabi onu kırmadan.

Burda yapmıs oldugunuz giderleri,ikinizde maasınızı aldıktan sonra, eşinizde birlikte,
bir kagıda, kira bu kadar, elektrik,su,falan diyip tüm masraflarınızı yazsanız.

Kalan paraya baksanız ve sonra da kalan paranın durumuna göre, Örneğin atıyorum 500 lira kaldı,borçlar çıktıktan sonra, 100 lirayla dolar alalım diyin ve hemen alıp atın kenara, kalan 400 üde ikiye bölün olmaz mı?

Bu para nereye gidiyodan ziyade, birikim yapmanız gerektğini eşinize anlatırsanız, bence daha iyi olur.

yarama tuz bastın arkadaşım..aynı konu benimde canımı sıkıyor. ama bizim borçlarımız var paranın nereye gittiği belli. tabi eşim de benim kadar sıksa biraz kendini belki daha rahat getiririz ay sonunu. ben eşimden 10 gün önce alıyorum maaşımı ve direkt kira ve faturalara gidiyo benim maaş.o maaşını alınca da borçları ödüyo geriye kalan da bi şekilde bitiyo.pek hesabını bilmez eşim. benimde elimde bi kuruş bile kalmıyor.2 yıl oluyor evleneli hala bi birikim yok.üstüne üstlük borçlar da bitmiyo bi türlü sürekli yenisi ekleniyor.zamanında beni dinlese şu an evimizin kredisini ödüyor olacaktık ama neyse.çok istememize rağmen sürekli bebeği erteliyoruz..
bi de benim canımı sıkan eşimin çok az maaş alması. işini değiştirmesini istiyorum ikna edemiyorum.bu devirde hangi erkek asgari ücrete çalışır
ben çalışmasam aç kalırız.

biz kadınların işi gerçekten çok zor... allah yardımcımız olsun..

Son düzenleyen: Moderatör:
Nerede oturuyorsunuz bennu şehir olarak ?

Öncelikle sana şunu diyebilirim ki düşüncen mantıklı eşinle bu durumu oturup artısıyla eksisiyle konuşun..Kendimden örnek vereyim kızım 4 ay emdi sadece ve 1 yaşına girene kadar mama yedi haftalık sadece mama paramız 250 lira idi. Gebelik sürecim çok zordu ve daima kontrol altındaydım hastane masraflarımız aylık 200 lirayı buluyordu..(tabi devlet hastanesini tercih ettiğinde masraf söz konusu olmayabilir ) Çocugumun bezi ekstra ihtiyaçları giyimi felan derken yine nereden baksanız kızım dogduktan sonra bize toplam masrafı 350-400 lira tutuyordu .

Elbette her çocuk emmeyecek anne sütü almayacak gibi bir kural yok kimisi 2 yaşına kadar emzirebiliyor ama ben maalesef çok istediğim halde emmedi..O sebeble detaylandırdım en azından işin bu boyutunu düşünüp baştan birikim yapman için..

Ama şu da bir gerçek ki çocuguna belli bir süre kendin bakmalısın enazından 3-4 ay ve anlattıgın kadarıyla dogum izni alamayacağından bahsetmişsin ki katılıyorum sana özel bir şirkette çalışıyorum ben de alamazdım..

O sebeble belli bir miktar birikim yapmanı tavsiye ediyorum..en azından bir sene her ay kenara 100 lira koymalısın doğum masraflarını ve çocugun acil ihtiyaçlarını karşılaman için

şöyle bi sorunumuz var ama ortada benim eşim haftalık alıyo patronuylada konuştu aylığa döndüremedi.aylık olsa eminim bişeyler bırıkır bı küçük altın alınır bişey olur ama haftalık işte o an
gözü görmüyo devamlı para gelıyo diye ama benım 750 içerde eşimin 900 dışarada saçılıyo

bencede kirayı ona ödet belliki eşin çok savuruyor biz 5 kişilik aile 600 tl kira ile 8 ay öncesine kadar 2000 tl ile geçiniyorduk siz 2 kişi bu miktarla arttıramamanız çok anormal gerçekten eşiniz para biriktirmeyi ilk önce öğretin ona...siz çalışmıyor gibi hesab edin ve sadece eşinizin parasını harcayın onada çocuk olduğunda çalışamayacağım için şimdiden alışalım deyin.... hamilelikte ki ilk olacaksa birde büyük ihtimalle ekstra çok masrafınız olacak ayrıca sabah kahvaltısı deyip geçmeyin 2-3 tl bence fazla poğça aldın börek almasın....75 krş 1 poğaca desek ki bu küçük gibi gördüğünüz miktarlarla bütçe herzaman açık verir

Bu arada bizim yöremizde beşik takımı derler annem bebegimin neredeyse 1 yasına kadar giyebileceği bütün kıyafetlerini almıştı ..Örgü işinde usta oldugu içinde kızımın bütün kışlık giyeceği hırka vesaire türü şeyleri annem yapıp getirdi..

Şuan 4 yasında bir kızım var daha ben ona bu sene kışlık hırka türü şeyler almaya başladım anneme artık zahmet etmemek için ve daima memlekete gittiğimde kızıma mutlaka 3-4 tane elbise dikmiş ve yine kışlık kıyafetlerini hazır ederdi o halde bile yine aylık masrafımız dedigim gibi 400 lira gibi bir tutardı çünkü mama yiyorduk

İstanbul'da çocugum hastalandığında özel hastanenin aciline götürebiliyorum ancak yakın ve sıra konusunda sorun yaşamadığımız için.. bir keresinde devlet hastanesine götürdüm beklediğim sıranın haddi var hesabı yoktu diyebilirim yani esktra masraflar söz konusu olabiliyor hele kış geldi ki geçen ay kızımı doktora götürüp aldıgım ilaç masrafı 100 lira idi

istanbulda anadolu yakasındayız

Son düzenleme:
allah yardımcınız olsun tatlım yaaa, eşin tutumlu olsa ne kadar artacak ki? yani bilemiyorum en fazla arttırdıgın 3 le 5 olsun hadi diyim e onla cocuk nası buyutceksin

ben evli degilim tabi bilemem ama etrafımda yakınlarıma hep sahit olmusumdur, cocuk demek baya baya masraf demek yani bebek hali ayrı buyur ayrı masraf

yasınız kac? eger gencseniz bence cocugu bir süre daha erteleyin... maaşlarınız daha iyi bir duruma gelip belki baska işler bulana kadar

bu devirde hepsi de zor aslında Allah cümlemize yardımcı olsun

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…