• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

eşim ve aile bütçemiz

üzülme canım herkes aysonunu zor getiriyor, malesef erkekler para konusunda eli açık oluyor, bence tüm ekonomiyi sen ele geçir, onun aldıgı haftalıktan her hafta birşey ödeyin,kirayıda ona ödet,mesela bi liste yap harcamalarınızı onun haftalalıklarına böl, bi sonraki hafta onun ne alacagını neyi ödeyecegini planlayın
sen onun parasından birikim yapamazsın ama onun üzerine masrafları atarsan sende kalanı ancak biriktirirsin, bence her ay 100tl biriktirebilirsin

yani bizim ne kıredımız var nede oyle çok masrafımız haftalık 220 alır 30-40 market ve pazar için yeter her hafta 1 faturayı odese 40 desek haftada 100 oluyo ama gerı kalan para ufak ufak eriyo fkafam almıyo bi çeyrek olmuş 170 alsan alınmaz para tutayım desen oda olmuyo akşam eşimle masrafları yazalım bakalım nereye gıdıyomuş paralar artık duruma göre bı karar alıcaz ama her halukarda onun sorumluluğunda olucak ay sonunu getırmek odemeler vs.kıra denkleşmeyınce anlıycaktır durumu çunku sevmez borçlu olmayı

bir an kendim yazdım sandım derdinizi:) aynen beni anlatmışsınız asla maaşlarımızla ay sonunu getiremiyoruz. tabiki eşimin mantıksız harcamaları. tüm yorumları kendim için de okudum.

allah yardımcınız olsun tatlım yaaa, eşin tutumlu olsa ne kadar artacak ki? yani bilemiyorum en fazla arttırdıgın 3 le 5 olsun hadi diyim e onla cocuk nası buyutceksin

ben evli degilim tabi bilemem ama etrafımda yakınlarıma hep sahit olmusumdur, cocuk demek baya baya masraf demek yani bebek hali ayrı buyur ayrı masraf

yasınız kac? eger gencseniz bence cocugu bir süre daha erteleyin... maaşlarınız daha iyi bir duruma gelip belki baska işler bulana kadar

bu devirde hepsi de zor aslında Allah cümlemize yardımcı olsun

ne kadar çok alırsan o kadar çok harcıyorsun. bizim evimize 3500 e yakın para giriyor ama eksilerdeyiz. üstümüzde başımızda birşey mi var yok. geziyor muyuz yok. 1100 lira kredi ödüyüruz. 500 lira geçici bir süre için aileye gönderiyoruz. 400 lira kira veriyoruz falan derken elde bir şey kalmıyor. ki ikimizde savurgan değiliz.biz de çözemedik. eşim eski işindeyken daha çok para biriktiriyorduk, daha az maaş alıyordu. bu krediler bereketimizi mi kaçırdı diye düşünüyorum.

Turkiye'de ne cok para harcıyorsunuz kızlar. Ben avrupada yaşıyorum, burada 1 euronun(avro diyorsunuz galiba) bile hesabını yapar insanlar. Biz eşimle 1000 euro harcıyoruz ayda, daha doğrusu ben harcıyorum. 400 euro kira ödüyoruz. 65 elektrik, 25 su faturası, 30 internet. Geriye kalır 480 euro. Yiyecek masrafımız(sabah öğle akşam evde yeriz), kedimizin maması kumu, restauranta gideriz ayda 1, kozmetik ve giyim masraflarımız. Üstüne de 100 euro para biriktiririm.
Ben Türkiye'de doğdum büyüdüm. 1650 lira ile ben neler yapmam ki? Bir kere 500 liralık bir eve taşınırım. Madem 2 kişisiniz gerek ve ev yapılıyormuş zaten, gerek yok. Şimdilik geçici olarak uygun bir ev tutun. Amaç para biriktirmek sonuçta. Sonra şu sabah kahvaltı harçlığı çok. Her gün 3-4 lira mı? Yok artık. Açma poğaça yapın, buzluğa atın. Oradan eşiniz her sabah çıkarsın 2-3 tane domates zeytinle yesin. Günlük kahvaltı masrafı 1 lira bile tutmaz. Ya da tost ekmeklerinden alın, tost yapıp yesin. Tost ekmeği pahalı olur türkiyede, normal ekmekten yapın daha doyurucu olur.
Haftalık 50 lira harçlık demişsiniz, küçük çocukmusunuz harçlığı napıcaksınız. Tamam ihtiyaç için cepte 50 lira dursun ama gerçekten ciddi bir ihtiyaç halinde. Biz hiç harçlık nedir bilmeyiz eşimle, yani gerek duymayız. O harçlık yerine haftasonu gezeriz ikimiz. Bir de giyim de kozmetik de cidden ihtiyaç duyduğumuz şeyleri alırım. Dikkat edin biraz. Bence kira paranız, faturalar hepsini hesaplayın. Kalan paranız 900mü mesela. 100 lirasını güvendiğiniz birine verin, annenize kardeşinize falan. Kalan 800 lira. Her haftaya 200 lira düşer. Ne kadar çok para...
30 lirasını ayırın haftasonu gezilecek deyin. Markete gidin 50 liralık alışveriş yapın haftalık, açma poğaça için un yağ falan alın işte. Geriye kalır 120. Paraya bak :) Ben sizin yerinizde olsam ayda en az 300 biriktirirdim Türkiye şartlarında.

cevap veren herkese çok teşekkürler arkadaşlar. akşam eşimle konuştum masrafları listeleyelım dedım. harcamalarını yaz dedım hiç bişey bulamadı bulamayınca bozuldu sinirlendi yani oda anlam veremedi paranın nereye harcandığına.bu akşam haftalık alışverişi yapıcaz bırlıkte kahvaltı içinde sandviç yapmaya karar verdi.onun dışında kısılıcak bişey görmedik.ama bu ay ona maaşımı vermıyceğimi biliyo bakalım ay sonunda ne olucak ???

bak canım ben şunu ödeyim, o şunu ödesin gibi bir durum ayrılık gayrılık yapar paranın bereketini de kaçırır.

biz ve bir çok arkadaşım maaşlarını ortak havuzda topluyor, burdan sabit giderleri ayırıp, ucundan da kendimize harçlık aldıktan sonra, yine ortak havuzda kalan parayı biriktiriyoruz.

bir de eşimin sadece 3-5 tl kahvaltı parası var demişsin. 3-5 tl hiç de az para sayılmaz.

tasarruflar inan bana gözümüze az görünen giderlerden yapılıyor.

kahvaltınızı evde hazırlayıp yeseniz?

ya da erken saatte yiyemiyorsa, poğaça kurabiye vs yanına verseniz?

başlarda hiç önemsemediğim paralarla öyle bir birikim yaptım ki aklın şaşar.

market alışverişini bile hep tanıtım broşürleriyle yaptım.

erkekler bu işlerden gerçekten anlamıyorlar.

bir markette deterjan ucuz diyelim üşenmedim gittim ordan deterjanımı aldım, bir markette şeker mi ucuz üşenmedim gittim ordan şekerimi aldım.

kısa mesafelere aman alt tarafı 1.5 lira der para verirdim artık yürüyorum. böyle arttırdığım paraları da sanki harcamışım farz edip birikim kumbarasına atıyorum. bu şekilde 1 yıl gibi bir zamanda 3 tane cumhuriyet altını yaptım.

k.validem başlarda söylerken ayy ne sıkı kadın diyordum ama hiç öyle değilmiş.:40: ciddiye alırsan canım benim istersen uygula

Son düzenleme:
Bu derdi çeken tek ben değilmişim demekki.erkeklerin çoğu böyle demekki.kazancınız az çok farketmiyo,ona göre para harcıyorlar.kazancımız iyi sayılır bizim.ev aldık kredi ödüyoruz.eşimin maaşımdan kredi ödüyoruz cebine biraz para kalıyor.evi benim maaşımla geçindiriyoruz her ay bir kenara 200-300 bişeyler ayırıyorum ve mutlaka ay sonuna doğru benden para istiyor veya onu alalım ,bunu alalım muhabbeti.yok deme şansım yok sonuçta benim param da onun parası sayılır,yok dersem çok bozulur.artık çıldırıcam...bir ay arabanın vergisi öbür ay parfümüm bitti bu ay bot almam lazım.en son hafta sonu artık kemerleri sıkalım diye konuştuk,dün işyerinden aradı param kalmadı bi 150 tl havale yapmam lazım dedi.internetten havale yaptım ve nereye havale yaptığına baktığımda inanamadım.mynetin oyun sitesine adam oyun oynasın diye para göndermişim inanabiliyomusunuz.

cevap veren herkese çok teşekkürler arkadaşlar. akşam eşimle konuştum masrafları listeleyelım dedım. harcamalarını yaz dedım hiç bişey bulamadı bulamayınca bozuldu sinirlendi yani oda anlam veremedi paranın nereye harcandığına.bu akşam haftalık alışverişi yapıcaz bırlıkte kahvaltı içinde sandviç yapmaya karar verdi.onun dışında kısılıcak bişey görmedik.ama bu ay ona maaşımı vermıyceğimi biliyo bakalım ay sonunda ne olucak ???

canım kısılacak bişey var aslında.lütfen beni yanlış anlama ben pek böyle aile içi meselelerde normaldede yorum yapmam ama kredi kartı sizin şartlarınızda gereksiz.o olmasa güveneceğiniz birşey kalmaz.bu durumdada ona göre harcama yaparsınız.yani ne için kullanıyorsunuz onu bilemem ama asgarisini ödediğinizi varsayalım her ay.geriye kalan ana paranın faizli halini nasıl ödeyeceksiniz?

bak canım ben şunu ödeyim, o şunu ödesin gibi bir durum ayrılık gayrılık yapar paranın bereketini de kaçırır.

biz ve bir çok arkadaşım maaşlarını ortak havuzda topluyor, burdan sabit giderleri ayırıp, ucundan da kendimize harçlık aldıktan sonra, yine ortak havuzda kalan parayı biriktiriyoruz.

bir de eşimin sadece 3-5 tl kahvaltı parası var demişsin. 3-5 tl hiç de az para sayılmaz.

bir markette deterjan ucuz diyelim üşenmedim gittim ordan deterjanımı aldım, bir markette şeker mi ucuz üşenmedim gittim ordan şekerimi aldım.

kısa mesafelere aman alt tarafı 1.5 lira der para verirdim artık yürüyorum. böyle arttırdığım paraları da sanki harcamışım farz edip birikim kumbarasına atıyorum. bu şekilde 1 yıl gibi bir zamanda 3 tane cumhuriyet altını yaptım.

k.validem başlarda söylerken ayy ne sıkı kadın diyordum ama hiç öyle değilmiş.:40: ciddiye alırsan canım benim istersen uygula

bütün bu hesapları bende kafamdan yapıyorum ama bendekı hesap çarşıya uymuyo bu gun ayın 30 u ve eşimin maaşından sadece 20 tl ayırabılmışız tırtık tırtık bitmiş para
bu ay top eşimde bakalım inşallah 2012 de bütçemiz oturucak yerine :)

Yemek yiyelim, bilet alalım demişsiniz eşinizde tamam demiş, sizi kırmamak adına.Paramız yok diyemez bazı erkekler ki bu bana göre doğru olanı.

Biriktirme konusuna da gelince maaşlarınız iki kişiyi idare edecek şekilde ama kira girince araya sıkışıyorsunuz normal olarak..

Tlf. faturalarınız yüksekse indirmeye çalışın, evde bazı tasarruflara gidin.Birde bankadan ''kumbara hesabı açtırın.

'' Bu hesap ciddi anlamda para biriktirmeye yarıyor ve parayı belli bir süre çekemiyorsunuz.Ve 5 tl. bile olsa yatırabiliyorsunuz.Belki biriktirmenizde yardımcı olur.

benım her cuma sebze meyve alışverişi için markete gıtmem dışında hiçbi harcamam yok zaten erzak dolu ev 3 aylık iki çeşit peynir ve tereyağı aldık köyden 1 sene yeter bize.
yani ben haftada 1 gun markete gdyorum eşimde butun hesabı bana bırakıyo ama nereye harcadığını bılmeden suyunu çekıyo para
bu ay para yok ona :) gelıp gıdıp hesap sorucam.1 liranın bıle değerini anlıycak sonunda :))

Yemek yiyelim, bilet alalım demişsiniz eşinizde tamam demiş, sizi kırmamak adına.Paramız yok diyemez bazı erkekler ki bu bana göre doğru olanı.

Biriktirme konusuna da gelince maaşlarınız iki kişiyi idare edecek şekilde ama kira girince araya sıkışıyorsunuz normal olarak..

Tlf. faturalarınız yüksekse indirmeye çalışın, evde bazı tasarruflara gidin.Birde bankadan ''kumbara hesabı açtırın.

'' Bu hesap ciddi anlamda para biriktirmeye yarıyor ve parayı belli bir süre çekemiyorsunuz.Ve 5 tl. bile olsa yatırabiliyorsunuz.Belki biriktirmenizde yardımcı olur.

evet söyleyememiş zaten sabah istedım senden parayı zaten unuttunmu dedı canım elımde kaldı oda yaa :)
1 saat önce aradım cep tel. tarifemde ındırım yaptım
kumbara hesabı mantıklı gıbı altın fonuda düşündüm bi ara ama bankacı kuzenim hesap işletım ücretı kesılıyo deyıp vazgeçirmişti.banka konusunda bende bı düşüniyim tekrar
teşekkürler

Ben size farklı bir açıdan bakmayı önereceğim. Siz geçim derdi ile kendinizi güvende hissetmek için birikim yapmak istemekte çok haklısınız. Sonuna kadar destekliyorum sizi. Özellikle kadınlar olmak üzere herkes ister kenarda 3-5 yedeği olsun. Bu çok güzel bir istek.
Ama bunun heyecanı ve geçim stresi ile bazen istemeden birbirini kırabiliyor işler. Hani maddi nedenlerle geçimin bozulması denen şey var ya. İşte böyle başlıyor. Siz eşinizin aldığı paranın çar çur olmasından şikayetçisiniz ama konudaki tüm mesajlarını okudum ve anladığım kadarı ile eşinizin ne bir kötü alışkanlığı var, ne de sizin bilginiz dışında bir yerlere harcadığı para. Hayat artık çok zor ve bir şekilde bozdurulan para gidiyor. Göze görünmeyen küçük masraflar öyle çok tutuyor ki. Örnek vereyim, birgün içinde olabilecek bir hesap çıkarayım size:
- Vapurda bir çay içtim 75 kuruş.
- Yağmura yakalandım bir şemsiye almak zorunda kaldım 4 lira
- Ayakkabı boyası aldım 5,25.
- Ekmek alırken canım çekirdek istedi 1 lira.
Toplam 11 lira, haftada eder 77 lira.
Tamam hergün yağmura yakalanıp şemsiye alınmaz ama bir başka gün burnu akar acilen büfeden mendil almak zorunda kalır. Demek istediğim insanın böyle göze görünmeyen harcamaları olması çok normal. Eşinizin haftalığı da muhtemelen bu şekilde gidiyor.
Mesela demişsiniz "geçen akşam yemek yiyelim dedik, bilet alalım dedik, meğerse fatura parasıymış". Evet fatura parası olduğunu eşiniz hatırlatmalıymış ama bir şekilde sizin de istediğiniz harcamalara gidiyor para. Mesela bilet 2 değil bir tane alabilirdiniz.
Uzun lafın kısası, sizi çok iyi anlıyorum. Ama eşinize çok fazla yüklenilecek bir durum yok. Sonuçta sizden gizli içkiye kumara para saçmıyor. Bu devirde geçim çok zor. Bankadan hafta başında 100 TL çekiyorum. Servisle işe gidip geldiğim ve işyerinde yemek yediğim halde bir bakıyorum üç beş günde uçmuş. Hayat pahalı.
Sizin yapmanız gereken eşinizin de sizin de gelirinizi bir zarfta toplayıp oradan harcamaları yapıp oradan ikinizin de yetecek kadar harçlık almanız. Zarf da sizde dursun, kadınlar daha iyi idare eder parayı. Güzelce konuşun ve para bir yerde dursun, bereketi daha çok olur. ama bundan sonra kira senin kredi kartı benim gibi rest çekip bütçeyi ayırmayın. Hem eşinizi kırmış olursunuz hem de daha bereketsiz olur para.

Ben size farklı bir açıdan bakmayı önereceğim. Siz geçim derdi ile kendinizi güvende hissetmek için birikim yapmak istemekte çok haklısınız. Sonuna kadar destekliyorum sizi. Özellikle kadınlar olmak üzere herkes ister kenarda 3-5 yedeği olsun. Bu çok güzel bir istek.
Ama bunun heyecanı ve geçim stresi ile bazen istemeden birbirini kırabiliyor işler. Hani maddi nedenlerle geçimin bozulması denen şey var ya. İşte böyle başlıyor. Siz eşinizin aldığı paranın çar çur olmasından şikayetçisiniz ama konudaki tüm mesajlarını okudum ve anladığım kadarı ile eşinizin ne bir kötü alışkanlığı var, ne de sizin bilginiz dışında bir yerlere harcadığı para. Hayat artık çok zor ve bir şekilde bozdurulan para gidiyor. Göze görünmeyen küçük masraflar öyle çok tutuyor ki. Örnek vereyim, birgün içinde olabilecek bir hesap çıkarayım size:
- Vapurda bir çay içtim 75 kuruş.
- Yağmura yakalandım bir şemsiye almak zorunda kaldım 4 lira
- Ayakkabı boyası aldım 5,25.
- Ekmek alırken canım çekirdek istedi 1 lira.
Toplam 11 lira, haftada eder 77 lira.
Tamam hergün yağmura yakalanıp şemsiye alınmaz ama bir başka gün burnu akar acilen büfeden mendil almak zorunda kalır. Demek istediğim insanın böyle göze görünmeyen harcamaları olması çok normal. Eşinizin haftalığı da muhtemelen bu şekilde gidiyor.
Mesela demişsiniz "geçen akşam yemek yiyelim dedik, bilet alalım dedik, meğerse fatura parasıymış". Evet fatura parası olduğunu eşiniz hatırlatmalıymış ama bir şekilde sizin de istediğiniz harcamalara gidiyor para. Mesela bilet 2 değil bir tane alabilirdiniz.
Uzun lafın kısası, sizi çok iyi anlıyorum. Ama eşinize çok fazla yüklenilecek bir durum yok. Sonuçta sizden gizli içkiye kumara para saçmıyor. Bu devirde geçim çok zor. Bankadan hafta başında 100 TL çekiyorum. Servisle işe gidip geldiğim ve işyerinde yemek yediğim halde bir bakıyorum üç beş günde uçmuş. Hayat pahalı.
Sizin yapmanız gereken eşinizin de sizin de gelirinizi bir zarfta toplayıp oradan harcamaları yapıp oradan ikinizin de yetecek kadar harçlık almanız. Zarf da sizde dursun, kadınlar daha iyi idare eder parayı. Güzelce konuşun ve para bir yerde dursun, bereketi daha çok olur. ama bundan sonra kira senin kredi kartı benim gibi rest çekip bütçeyi ayırmayın. Hem eşinizi kırmış olursunuz hem de daha bereketsiz olur para.
soyledıklerınız çok doğru ama bizim kıra dışında toplu olarak hiçbir yere ödememiz yok eşimde haftalık aldığı için toplu para geçmiyo elımıze sizinde yzdığınız gıbı 1 buraya 3 şuraya derken gıdıyo para uzun suredır sorun ettığımız bır konuydu ve 3 ay önce çok şidettli bi tartışma yaşadık bu konuyla ılgılı ama sebep eşimin kendını ıfade edememesı açıklama yapamaması ve hırçınlaşmasıydı .
yani benım amacım bölmek diilde yani dün akşam kendisi dedı hadı konuşalım nıye sınırlendın bukadar dıye ben bişey harcamıyorumkı dıyo.benım işle evımın arası 1 sokak canım bı çıkolata çekse alıcak dukkan bıle yok ekmeği yoğurdu eşim alır bi tek cuma gunu sebze vs... eşime dedim aşkım benım durum bu sorun sende ama tartışarak dııl tatlı tatlı söyledım bunu sustu kaldı düşündü çıkamadı işin içinden benım kırayı ona odetmektekı amacım para bırıktırmek için çabalarken neyı yanlış yaptığını farkedip parayı doğru kullanmasını sağlamak hem kırayı o oderse benımkı aylık olduğu için toplu parayı hemen bankaya atabılırım yada altın ama haftalık olunca 3 5 gıdıyo işte

Canım bence kiranız gelirinize göre aşırı yüksek en fazla 400 tl kira vermeniz lazım bence geçinebilmeniz için. Çıkın o evden derim.

400 lira kira hayal gibi bişey eşim askerdeyken tuttuğum evın 4 adımlık korıdordan oluşan mutfağı sadece yemek masası ve çekyatlı ustuste şekılde alan bıoturma odası ve eşyalar ust uste bı salonu vardı balkonsuz yuksek giriş 500 tl ısteyınce çıktım hanımlar burda kıralar 600 den başlar ama küçük evlerde tutup bizimkı onun yarısı 300 eder demezler onlarda tutar 500 550 isterler yenı daıre oldukları için taşınmakta ayrıca masraf eşya yıpranmasıda cabası hanımlar bu ne perhız bu ne lahana turşusu dıyceksınız ama evlerın durumu bu

ben ankaradayım mesela burda biraz şehir dışına çıkınca çok güzel site içinde katta bahçeleri ve çocuk parkları olan 400 tlye 3+1 evler var canım. Mahalle olarak biraz uzağa gitseniz olmaz mı?Merkezden uzaklaştıkça kiralar düşer.

soyledıklerınız çok doğru ama bizim kıra dışında toplu olarak hiçbir yere ödememiz yok eşimde haftalık aldığı için toplu para geçmiyo elımıze sizinde yzdığınız gıbı 1 buraya 3 şuraya derken gıdıyo para uzun suredır sorun ettığımız bır konuydu ve 3 ay önce çok şidettli bi tartışma yaşadık bu konuyla ılgılı ama sebep eşimin kendını ıfade edememesı açıklama yapamaması ve hırçınlaşmasıydı .
yani benım amacım bölmek diilde yani dün akşam kendisi dedı hadı konuşalım nıye sınırlendın bukadar dıye ben bişey harcamıyorumkı dıyo.benım işle evımın arası 1 sokak canım bı çıkolata çekse alıcak dukkan bıle yok ekmeği yoğurdu eşim alır bi tek cuma gunu sebze vs... eşime dedim aşkım benım durum bu sorun sende ama tartışarak dııl tatlı tatlı söyledım bunu sustu kaldı düşündü çıkamadı işin içinden benım kırayı ona odetmektekı amacım para bırıktırmek için çabalarken neyı yanlış yaptığını farkedip parayı doğru kullanmasını sağlamak hem kırayı o oderse benımkı aylık olduğu için toplu parayı hemen bankaya atabılırım yada altın ama haftalık olunca 3 5 gıdıyo işte

Çok iyi anlıyorum sizi. Tek amacım bunun için birbirinizi kırmamanız konusunda destek olmaktı. Kolaylık ve sabır dilerim. Geçim derdi hepimizin başında.

Back