Yok doğurup ertesi gün tarlada çalışmaya giden cefakar analar gibi yeni nesil de doğurup ertesi gün işe gitmeyi övüyor. Arkadaşlar çocuğu olmayan bence bu konuda çok yorum yapmasın
hele hele evde çocuk çizgi film izlerken yanında oturmak falan demiş bazı arkadaşlar olayla bir alakaları olmadığı belli.
Bilmeyenler için yazayım. İnsan yavrusu kedi, köpek yavrusu gibi değil. Yemini koyun, suyunu koyun gidin diye bir olay yok. Avrupada 0-36 ay kreşleri olabilir ama mesela ben Bursada yaşıyorum. Burada kreş çocuğu dedikleri “bezden kurtulmuş” çocuk. Bu bezden kurtulma 2,5 yaşında oluyor. O zaman kabul ediyorlar kreşe. Yani siz “ben yarın doğuracağım ertesi güne de kreşinize yazılmak istiyorum” diye bir şey diyemiyorsunuz
bu doğurup ertesi gün işe gitmek zorunda olan kadınların çoğunun annesi, kayınvalidesi gibi güvenilir beleş bakıcıları olduğunu düşünüyorum. Bu çok büyük şans evet ama herkes o şansa sahip değil.
2,5 yaşından önce işe başlayacaksanız ve anne/kayınvalide gibi seçeneğiniz yoksa bakıcı tutacaksınız. Burada hepimiz kadınız
ev temizliğine gelen ablaları düşünün ne kadar zor. Bazısı uydurur gider, bazısına evi emanet edemezsin. Çok zordur iyi güvenilir temizlik yardımcısı bulmak. He bir de iyi, güvenilir bakıcı bulmayı düşünün. En kıymetlinizi bırakacaksınız çünkü. Ve o en kıymetliniz daha isteklerini anlatamayan, annesinin süt kokusunu özleyen, dilediğince emmek isteyen, gelişiminin en hızlı ve önemli olduğu çağda bir bebek. Bir kadın kreş yaşından önce çalışmaya mecburdur, memur değildir (2 yıl ücretsiz izin var), işe dönmezse kariyeri bitecektir, canı çalışmak ister anlarım çok da normal de, anne gibi güvenilir bakıcı olmayan bir kadına “bakıcı bul”u bu kadar rahat söylemez bana çok garip geliyor.
Ben doğaracağım bebeğimi bırakıp işe gideceğim, bakıcı benim bebeğe bakacak. Bakıcı doğuracak ama çalışacak diye o da başka bakıcı bulup çalışacak
mecbur değilse ya da istenmiyorsa çok saçma bir durum oluşuyor.
Konu sahibş mecbur ama. O adama asla güvenilmez iğrenç adam. Keşke çocuk yapmadan önce bu çirkin yüzünü gösterseymiş de erken kurtulsaymış. Ben konu sahibinin yerinde olsam derhal iş bulup adamın kıçına tekmeyi basardım.
Kendim de neredeyse 10 aylık bebeğime kendim bakıyorum. Eski işimden teklif geliyor ikide bir dönmüyorum. Annem veya kayınvalidem bakabilecek durumda değil. Kreş yok
(2,5 yaşından çnce kabul edilmiyor burada) yani bakıcı bulmam lazım. Hiçbir bakıcı (filipinli ingilizce öğretenler dahil) anneden daha iyi bakamayacağına göre kızım için en doğrusu bu. Ama 1 yıldan sonra sütü azaltıp ben işe dönebilirim bakıcı olarak da eşim iştem çıkıp bakabilir diye düşünüyorum. Kendisi işte mutsuz hem kızına bakar çiçek gibi hem iş stresinden kurtulur. Ben de işe dönünce elin kadını çocuğuma nasıl davranıyor diye fıtık olmam. Ama biz çocuğu çok geç yaptık. Bugünler için iyi birikim yaptık da böyle rahatız. Maddi durum yüzünden çalışmak zorunda olan ya da kariyere bayıldığı için isteyerek çalışıp çocuğu bakıcıya bırakan kadınlara laf atmıyorum. (Ta ki onlar da çocuğuna kendi bakmak isteyen kadın laf atmadığı sürece)