fstknannsi

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
28 Temmuz 2023
13
13
1
31
Merhaba
Eşimle severek evlendik ve ikinci yılımızda bipolar tanısı aldı. Şu an atak döneminde ne yapacağımı bilemiyorum. Her zaman gözümün içine bakan eşim atak başladığında uyandı ve ayrılmak istediğini söyledi. Aranızda eşi bipolar olan benzer tecrübesi olan var mı? ne yapmalıyım?

Bi tanidigimizda var o da surekli borc yapiyormus ozellikle elektronik esya aliyormus gizli gizli evin cati katina sakliyormus. Bi ara da ben peygamberim diye ciplak halde sokaga ciktigini duymustum. Bu insan tip fakultesi ogrencisiyken hastalik sebebiyle okulu birakmis biri. Malesef cocugunda da cikti cok zeki bir cocuk o da ama genetik iste hastanede falan yatmisti hastanede yattigi donemde de annesini sucluyormus kin guduyormus.

Bizim yakınımız da öyle. Atak döneminde bir sürü borç, çıplak sokağa çıkmalar, tanıdık tanımadık herkese abuk subuk mesajlar atmalar. Atak döneminde cinsellik de tavan yapıyormuş bu hastalarda. Ele güne rezil eden bir hastalık ya.

İlaçlarını düzenli kullanıp atlamadığı sürece normal bir bireyden farkı olmaz. Ağızdan ilaç kullanması zor gelen hastalar için aylık iğne tedavileri de var bu arada, tabi lityum değil, daha farklı versiyonlar. Sorun ilaç kullanımına uyum gösterip göstermeyeceği aslında.

Gercekten uygun tedavi ile duygu durumu dengede bir sekilde yasamini surdurebilir mi hastalar?
Kv yaklasik 20 senedir ya depresyonda yada manik. Senenin toplamda 7-8 ayi deprsyonda geri kalanini da manik geciriyor.
Gcen hafta konusunda uzman yeni bir doktora muayene oldu. Ilac duzenlemesi yapti. Haftaya kontrolu var. Bir mucize olsa da yeni tedavi dengede kalmasini saglasa

Benim bildiğim kadarıyla ataklar arttıkça kontrol etmek daha zor oluyor, ama baştan düzenli tedaviyle daha iyi kontrol sağlanıyor. Tabi doktor değilim, bipolar olan tanıdıklarımdan biliyorum. İnşallah kayınvalideniz için de en uygun tedavi bulunur ve daha iyi olur

Atak oluyor mu? Atak dönemi normal bir depresyondan ya da genel manik halinden çok farklı oluyor çünkü. Sokakta görseniz deli dersiniz. 20 yıllık bir hastada ataklar hafif seyretmez artık. Bir ara tvde Nurseli İdiz e sürekli alkolik derlerdi hatırlıyor musunuz, kameralara abuk subuk modlarda yakalanıyordu. Meğer bipolarmış. Atak yaşıyorsa ilaçları düzenlenmeli ve uykusuna dikkat etmelisiniz.

Bilgilendime için teşekkür ederim. Allah sizin de yardimciniz olsun.

Bence tedavisi yeterince iyi degildi. Ama kp' e anlatamadik bir turlu. Bakirkoy ruh ve sinirde tedavi goruyordu. Oradaki doktorun yarim saat gormesiyle ne olacak dedik anlatamadik. Hele de pandemi surecinde doktor kontrollerini aksattilar. 1 seneden daha uzun bir sure hic doktora gitmedi. Kp aksi, lanet adamin teki bizi de uzaklastirdi. Yardimci olamadik. Simdi de biktim, bosanicam diye tutturdu.

Sevgi her şeyi aşar diye düşünüyorum onu yalnız bırakmak istemiyorsan ve ilaçlarını da düzenli alırsa bir sorun olacağını düşünmüyorum senin sevgin iyileştirir .Dünyada bu hastalıktan bir sürü insan var kimisi öğretmen kimisi doktor kimisi şarkıcı yani dünyaca ünlü Selena gomez bile bipolarmış yaygın yani .Tıp terapiler çok ilerledi tedaviyi kabul ederse iyi bir aşama gösterir

9 eylül ünv hastanesi bu konuda çok iyi

Bipolar illa ki insanı rezil edecek bir hastalık olmayabilir, çeşitleri var sonuçta.
Bence en büyük sıkıntı kararlarını kontrol etmek olabilir. Özellikle ciddi kararlarda dikkatli olmanızı öneririm. İlaçlarını mutlaka kullanmalı bu arada. İlaçların düzenlenmesi bile ayları buluyor zaten.

Bipolar diye bahsettiginiz, orneklediginiz hasta tanidiklariniz bipolar olmayabilir arkadaslar.

Ruh ve sinir hastaliklari birbirlerinden cok ince cizgilerle ayrilir ve tanilamasi cok zordur.

Ornegin kendini sokaga ciplak atip öyle gezen bipolar olmayabilir. Paranoid bir atak atlatiyor olabilir. (Ustunde boceklerin dolandigini saniyor olabilir, kiyafetinde dinleme cihazi olduğunu saniyor olabilir, kiyafetinin onu yemeye calisan bi canavar oldugunu saniyor olabilir gibi gibi...)

Alisveris konusunda / para harcama konusunda sinirini bilmeyen tanidiginiz bipolar da olabilir, sizofreni de.

Kendini peygamber sanan bir ornek okudum, bu muhtemelen sizofreni, bipolar olsaydi peygamber sanmak yerine din konusunda cok bagnaz/yobaz olabilir ya da kendini ateist ilan edip baya Allah'a falan kufrediyor olabilirdi. (Peygamberlik sanrisi Tanri kompleksine isaret eder, sizofreni dahil bircok akli rahatsizlikta karsilasilabilir)

Bir de ulkemizin sahane yonetmelikleri / kanunlari bazi konularda zorluk cikartiyor.
Ornegin, bipolar tedavisi icin kullanilan bir ilac el ayak titremesine sebep oldugu icin, parkinson ilaciyla desteklenmeli fakat bu ilaci parkinson teshisi olmadan yazamiyorken, sizofreni teshisiyle yazabiliyorsunuz hastaniza.
Ruh sagligi doktoru oldugunuz icin parkinson teshisi koyma yetkiniz yok, sizofreni teshisi koyma yetkiniz var.
Dolayisiyla bu kişiye sizofreni raporu cikartiliyor ama hasta bipolar.

Ya da major depresyon geciren bir tanidiginiz var ama ilaci bipolar tanisi alinirsa yazilabiliyor, al sana alti ustu depresyon hastasi ama bipolar teshisli raporu var.

Ayni sey kalp tansiyon rahatsizliklari gibi basit fiziki rahatsizliklarda da yasanabilir. Yani sadece ruh sagligi degil mesele genel olarak yonetmelik geregi yasanan zorluklar bunlar.
Ornegin,
Gebe olduğum icin doktor takipliyim, kizimin alerji ilacini doktoruma yazdirayim istedim, bana dedigi su oldu "bu ilac yonetmelik geregi gebelere yazilamiyor" haliyle minicik cocugu hastanelere surukledim.

Konu sahibine dun yazdim e-nabiz'ina bakabilirse cok iyi olur. Bipolarlarin evlilik yetkisi mevcut diye biliyorum, ama sanirim aile hekiminden rapor cikartilirken aile hekimi duruma hakimse psikiyatrik değerlendirme isteyebiliyordu. Bir de esi kac yasinda bu taniyi almış/ aldi? Bunlara yuzde yuz hakim mi?

Peygamber sanan teyzem, 30 yıldır teşhisli bipolar hastası malesef. İlaçlarını düzenli kullanınca sorun yok kullanmayınca atak geçiriyor. Ve geçirdiği her atak milyonlarca beyin hücresi öldürüyor diyor doktoru. Teyzem çok aksattığı için çok atak geçirdi en son çok ağır geçirdi ve doktoru şizofreni başlangıcına çok yakın olduğunu söyledi malesef..

Meseleye hakimim tanı zaten benim doktora yönlendirmem ile oldu. Fakat çok zor günler geçiriyorum her gün ayrı bir şok geçiriyorum. Hiç ummadığım şeyler yaşanıyor her kimde bu sıkıntı varsa Allah yardım etsin

Kalıyor babam ilk 87 86 yıllarında yani 20 25 yaşları arasında olmaya başlamış. Annemle evlendikleri 87 yılında hafif düzeyde ki annemler fark etmiyorlar. Babaannemlerde bizim çocuğumuz da böyle bir hastalık var demiyorlar. Fazlaca uyku hali sonrasındaki 7 8 yıl ağır geçti yani benim çocukluğumun ilk 10 yılı en ağır geçtiği yıllardı. Dediğiniz gibi bir yıl normal diğer yıl ataklı. Biri daha yazmış çıplak dışarı çıkmayı babamda yapmıştı. Babaannemlere kizmayla başlıyordu babamın bilinçaltında babaaanneme çok büyük bir öfkesi vardı. Ona kızdığı gibi atak süreci başlıyordu. Onlar gelecekti soyunup bahçeye çıktı. Sonra fırında sabaha doğru gidip yıkanma . Eli bol olma durumu bizde de vardır. Annem ilaçlarını takibini o kadar iyi yaptı ki çok şükür 1999 yılından sonra etkisini göstermeye başladı. 1999 2005 2011 2018 yıllarında olmak üzere hastalanmaya başladı. Ve ilk iki ay başlangıç ortada ki 2 ay en hızlı süreci son bir ay toparlanma olarak geçirir oldu. 35 yaşındayım ilk on yıl çok kötü 2004 teki de öyle sonrakiler de farklı boyut aldı ve biz memleketten çıktığımız için son iki hastalanmasıni hastanede geçirdik. 2011 ve 2018 te yatılı destek aldık. 99 yılından sonra beş yılda bir ortalama olmaya başladı o da yaşam kalitesini çok düşürmüyor. Umarım sizinki de babamınki gibi olur

Umarim size de cok gecmis olsun.
Konu sahibinin konusunu dagitmis oldum. Kendisinden ozur dilerim.

Esiniz kac yasinda? En gec 20li yaslarin ortasinda tanı aliyor bu insanlar.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…