evet o ilk kabul merkezlerine kamp deniyor
zaten ilticacı statüsü kazandıktan sonra sosyal yardım alıyorlar devlet ev veriyor ya da sen buluyorsun kiranı ödüyor, o statüyü alana kadar olan konu karışık.
birisi diyelim yırttı pasaportu ya da kaçakçı şebekesiyle gitti. polise ben iltica başvurusu yapcam dedi. memurlarla kampa gitti
kürdüm dedi, eşcinselim dedi (iranlılar eşcinselim diyor) , fetöcüyüm Meriçi geçtim dedi
her neyse dedi yani
bu kişilere hemen bi "ay olmaz sen yalan söylüyorsun kampa almayız seni" denilen ben duymadım -belki artık daha kolay bunu diyorlardır herkes iltica başvurusu veriyor diye
bilmiyorum. eskiden bn iltica edecem diyeni direkt alıyorlardı kampa (reception centera)
belki direkt red oluyordur dediğim gibi artık, çok bariz yalana -pasaportla vizeyle gelip kalanlara daha kolay yürü git almıyoruz diyorlar mesela.
uçaktan hiç ülkeye almadıkları insanlar da var mesela onun gibi.
ama kaçak geldin ona pek hemen yok demiyorlar diye biliyorum. bu konuda bir rakam istatistik var mı onu da bilmiyorum?
o kampın bi süresi yok
kampta 8 ay 1 yıl kaldın süren doldu diye bi mesele yok
dosyan ilerliyor
sıran 3 ayda da gelebilir 1 senede de
sıran geldi dosyana bakıyorlar
"evet sen neden iltica etmek istiyon bakalım" diyorlar mülakat yapıyorlar
işte benim red dediğim ilk red esasen burası
inandırıcı bulmadılar diyelim
ama bu arada kampa gelen bir akraba da senin için kağıt verirse "ben sorumluğunu alıyorum bende kalsın" derse çıkabiliyorsun kamptan bu varan 1
red de alsan itiraz ediyosun dosyan yine devam ediyor bu da varan 2 sırf bu işlere bakan bi ton avukat var. sektör olmuş
kesin bir red ve dolayısıyla deport kararı olmadığı sürece yasal olarak statün var - kaçak değilsin yani. evlenebilirsin de
bu sırada evleniverdin kesin reddin gelene kadar, bitti gitti. uyduracak pek bişey olmayan evlenir diye düşünüyorum çünkü artık %90 reddediyorlar (işte %90 dediğim bu süreci yaşayıp red alanlar)
ha bu arada deport kararı olan binlerce kişi de dolaşıyor ortalıkta kamptan hiç salmasalar en iyisi aslında ama kamplar öyle aman aman hapis gibi yerler değil