Şimdi benim amacım da polemik yaratmak değil.
Bunu burda hep söyledim; her şey dilde başlar
“Aslan oğlum, Ceylan kızım” gibi.
Farkındalık oluşturma amacıyla açılmış konu, dilden konuşmadan başlayan farkındalık.
Kavanozla dövmek nedir? Neden dövülüyor? O dil hiç öyle konuşmasa, konuşan düzeltilse? Bir yeri yapalım, bir yeri yıkalım. Döve döve öğretelim, ki sonra bu oğlanlar da dövsünler. Her şey dilde başlar kardeşim, şakasını dahi yapmayın şiddetin, küfürün, cinsiyetçi söylemin. İlla şöyle güzel konuların amacını anlamadan yorum yazan birileri çıkıyor.
Sonra geliyorum oğlan anasıyım iğrendim yazıp kaçanlara;
Siz örnek verin mesela nasıl öğütlerle yetiştiriyorsunuz oğlanlarınızı? Okuyan bilgilensin.
Ve son
Ben bu posta denk gelmedim sosyal medya kullanmıyorum, sanki ironi barındırıyor, ama benim bilmediğim dünya da var, vardır hayatta beğenip özenen gülümseyen kadınlar.
Paylaşmanı çok sevdim, konuyu da.
Umarım amacına ulaşırsın, alt metni şiddet olan, alenen cinsiyetçi dili kullanıp habersiz olanların kafasında şimşek çakar.
dandiktavsan
2 ve 1 yaşlarında erkek bebeklerim var.
Vileda, süpürge, toz bezi vs ile haşırneşirler.
Aşırı hareketli, yaramaz ve mızmız olduklarını belirteyim ve bu yaşta neler yaptıklarını ekleyeyim.
Yemek bitince mama sandalyesinde tabağını, bardağı çatalını iç içe koyup, bana uzatır ve ben de ıslak mendil veririm, masasını siler.
Sonra ayağa kalkıp üzerini çırpar, yere indiğinde ise peçeteyşe yere dökülenleri alır.
Çünkü evimizde yemek bitiminde herkes önündekini iç içe koyup, servisini kaldırır.
Bir şey döktüğünde ‘git mutfaktan peçete al ve sil annecim’ der yapmasını beklerim.
Ev çingene çadırı, sürekli dağıttıklarını toplamaya teşvik eder, çoğunlukla toplayana kadar başında beklerim.
Günlük süpürgemizi eline veririm, yer süpürür tabi ki oyun olarak ama alışıyor, bu sebeple gırgır aldım.
Temizleyen araba olduğunu anlattım ona, halıları gırgırlıyor küçük veletim.
Kirlilerini sepete, çöplerini evdeki çöp kovamıza atmayı, evdeki herkesin eşyasını yerne koymayı da bilir.
Bulaşık makinasının alt gözünü o boşaltır, bana verir.
Kendi alabileceğini ve koyabileceği şeyleri gösterir, koydururum.
Temizlik günlerinde viledayla bayağı gezinir, kadın yaparken ona da tuttururuz.
Kardeşine suyunu, emziğini, bezini, montunu vs eşyalarını getirir,işini yapar.
Kardeşine zarar verdiğinde öpmesi ve onu sevmesi gerektiğini bilir, çünkü hatalıdır.
Şuanki özür dileme şekli bu.
Bu anlattıklarımı 2 yaşındaki oğlum yapıyor elbette bir temizlik veya düzenli eşyalardan bahsetmiyorum ama, ev içerisindeki düzene onu da dahil ederek öğrenmesini sağlıyorum.
Benim örneklerim bunlar, başkaları neler yapıyor yazsın, aklımıza gelmeyen şeyler uygulamaya koyulalım.