- Konu Sahibi blueMoon2712
Merhaba arkadaslar. Benimde hemen herkesin basına gelmis olan düğün öncesi sorunlarım var. Ben istanbulda doğdum büyüdüm aslen karadenizliyim. Nisanlım ise bursalı. Adetlerimiz cok cok farklı. Kayınvalidemler evlenirken sadece ytak odasını ve perdeleri aldılar. Nisanlım salon takımını ufak tefek seyleri aldı . Bnm ailem ise beyaz esyaların hepsini komple mutfak esylarını kück tv köse takımı falan hepsini aldılar. Yani kv ler bize toplasak 10 bin harcamamıslardır. Bide üzerine onlarda adet diye düğünde takılan bütün altınları alıcaklarmıs. Allaha sükür bizim düğünden sonra cok borcumuz kalmıyo 4-5 bin falan anca kalıyor. İlk bize altınları (yani ceyrek altınlar falan ) alcakşarını söylediklerinde paralar size kalır demislerdi. Bizde plan yaptık ufak tefek borcları kaparız diye düsündük. Simdi ise tekrar karar degistirmisler kv diyor ki e paranın hepsini almayın hic mi vicdanınız yok sizin bizim birsürü borcumuz var diyor . Tabi bise diyemedik kavga cıkmasın diye. Ama sonra kavga edn biz olduk nisanlımla. Nisanlıma da söyledim bnm derdim para degil bizi enayi yerine koyuyolar bundan sonra benden eski yakınlığı bekleme ailene karsı dedim. İnanın gercekten derdim para degil zaten benim kınamda takılan hersey nisanlımla benim olucak onlar yeter de artar ama yediremiyorum bizi enayi yerine koymalarına.güne girmis gibi altın para bekliyolar bizim düğünümüzden. Üstelik hicbise ypmadan biz düğün yaptık balayına göndericez falan diyolar milletin yanında. Kafayı yemek üzereyim.
Bursa'lı ve 1,5 senelik evli biri olarak;
1-Beyaz eşyalardan sadece Buzdolabı-Davlumbaz-Tv erkek tarafına aittir.
2-Salon koltuk takımı-yemek odası takımı, salonun halısı, perdesi ve avizesi erkek tarafına aittir.
3-Bulaşık Makinesi-Çamaşır Makinesi-Ocak-Fırın mutfak küçük el aletleri mutfağın halısı-perdesi-avizesi kız tarafına aittir.
4-Yatak odası takımı, halısı, perdesi, avizesi kız tarafına aittir.
5-Oturma odası olarak kullanılacak bir odanız varsa bu odanın da koltuk-halı ve perdesi kız tarafına aittir.
6-Banyo, antre, koridor halıları da yine kız tarafına aittir.
Adetler böyledir ama, bu tarafların anlaşmasına bağlıdır. Biz eşimle beraber yaptığımız için eşyalarımızı siz yaptınız biz yaptık derdi olmadı.
Ama şu altın mevzusunun Bursa adetleri ile ilgisi yok. Bizde düğünde takılan altınlar yeni evlenmiş çifte bırakılır. Ayrıca, zaten ev eşyalarının çoğunu kız tarafı alırken erkek tarafının borcumuz var altınları alalım demesi de ayrıca abes.