Düğün öncesi sorunlar.

Merhaba arkadaslar. Benimde hemen herkesin basına gelmis olan düğün öncesi sorunlarım var. Ben istanbulda doğdum büyüdüm aslen karadenizliyim. Nisanlım ise bursalı. Adetlerimiz cok cok farklı. Kayınvalidemler evlenirken sadece ytak odasını ve perdeleri aldılar. Nisanlım salon takımını ufak tefek seyleri aldı . Bnm ailem ise beyaz esyaların hepsini komple mutfak esylarını kück tv köse takımı falan hepsini aldılar. Yani kv ler bize toplasak 10 bin harcamamıslardır. Bide üzerine onlarda adet diye düğünde takılan bütün altınları alıcaklarmıs. Allaha sükür bizim düğünden sonra cok borcumuz kalmıyo 4-5 bin falan anca kalıyor. İlk bize altınları (yani ceyrek altınlar falan ) alcakşarını söylediklerinde paralar size kalır demislerdi. Bizde plan yaptık ufak tefek borcları kaparız diye düsündük. Simdi ise tekrar karar degistirmisler kv diyor ki e paranın hepsini almayın hic mi vicdanınız yok sizin bizim birsürü borcumuz var diyor . Tabi bise diyemedik kavga cıkmasın diye. Ama sonra kavga edn biz olduk nisanlımla. Nisanlıma da söyledim bnm derdim para degil bizi enayi yerine koyuyolar bundan sonra benden eski yakınlığı bekleme ailene karsı dedim. İnanın gercekten derdim para degil zaten benim kınamda takılan hersey nisanlımla benim olucak onlar yeter de artar ama yediremiyorum bizi enayi yerine koymalarına.güne girmis gibi altın para bekliyolar bizim düğünümüzden. Üstelik hicbise ypmadan biz düğün yaptık balayına göndericez falan diyolar milletin yanında. Kafayı yemek üzereyim.

Bursa'lı ve 1,5 senelik evli biri olarak;

1-Beyaz eşyalardan sadece Buzdolabı-Davlumbaz-Tv erkek tarafına aittir.
2-Salon koltuk takımı-yemek odası takımı, salonun halısı, perdesi ve avizesi erkek tarafına aittir.
3-Bulaşık Makinesi-Çamaşır Makinesi-Ocak-Fırın mutfak küçük el aletleri mutfağın halısı-perdesi-avizesi kız tarafına aittir.
4-Yatak odası takımı, halısı, perdesi, avizesi kız tarafına aittir.
5-Oturma odası olarak kullanılacak bir odanız varsa bu odanın da koltuk-halı ve perdesi kız tarafına aittir.
6-Banyo, antre, koridor halıları da yine kız tarafına aittir.

Adetler böyledir ama, bu tarafların anlaşmasına bağlıdır. Biz eşimle beraber yaptığımız için eşyalarımızı siz yaptınız biz yaptık derdi olmadı.

Ama şu altın mevzusunun Bursa adetleri ile ilgisi yok. Bizde düğünde takılan altınlar yeni evlenmiş çifte bırakılır. Ayrıca, zaten ev eşyalarının çoğunu kız tarafı alırken erkek tarafının borcumuz var altınları alalım demesi de ayrıca abes.

Aksine yeni evlenmiş bir genç kadınım ve bu saydıklarımın çok daha fazlasını (konu sahibinin gözünü korkutmamak için dile getirmedim) kız evi olarak yaptım.
Çevremde de memleketleri farklı iller olmasına rağmen bu şekilde evlenen çok tanıdığım var.
Keza benim ailem de 30 yıl önce bu şekilde evlenmiş.
Erkek tarafı, sadece salon takımı, oturma odası takımı, bu odaların halı perde avizesini, tvleri alıyor, düğünü yapıyor.
Geri kalan her şeyi kız evi olarak yaptım, yapılıyorda bu.
Gönül ister, kimin gücü yetiyorsa o kadar yapsın ya da gençler kendileri yapsın.
Ama aileler geleneksel bir şey istiyorsa bu şekildedir.
Ülkemizde birkaç ilin (Denizli, Kars, Mardin ve birkaç il daha) adetleri son derece farklıdır.
Onun dışında bu saydığım şekilde yapılıyor ve yaşanıyor, gençler aralarında anlaşmadığı sürece.
sizin ilde öyle olabilir amacım tartışmak değil yanlış anlamayın ama sağlam genelleme yaptınız..bakınız ben geleneksel işlere girişmedim evimi eşimle düzdüm..düğün salonlarını aileler tuttu kayın aile parasını fazlasıyla bizden istedi lafını etmedim,uzağım o ayrı...ama iç Anadolu da karadenizde hatta egede böyle değildir eminim biliyorum..doğuda hiç değil muşta büyüdüm vanda yaşadım geline yapılanları gözümle gördüm Erzurum düğünü gördüm mardin antep urfa (anam Urfalı) gördüm yani...hepside sizin söylediğinizden farklı yapıyor..ha olması gereken dediğiniz gibi kim neye gücü yetiyosa onu yapmalı kesinlikle katılıyorum..ama böyle bir şeyde düğün dediğiniz nedir ki 2500 liraya da salon tutulur ..altın alanınıda ilk defa okuyorum gerçi bu çingeneliği yapanlar çokmuş..

Merhaba arkadaslar. Benimde hemen herkesin basına gelmis olan düğün öncesi sorunlarım var. Ben istanbulda doğdum büyüdüm aslen karadenizliyim. Nisanlım ise bursalı. Adetlerimiz cok cok farklı. Kayınvalidemler evlenirken sadece ytak odasını ve perdeleri aldılar. Nisanlım salon takımını ufak tefek seyleri aldı . Bnm ailem ise beyaz esyaların hepsini komple mutfak esylarını kück tv köse takımı falan hepsini aldılar. Yani kv ler bize toplasak 10 bin harcamamıslardır. Bide üzerine onlarda adet diye düğünde takılan bütün altınları alıcaklarmıs. Allaha sükür bizim düğünden sonra cok borcumuz kalmıyo 4-5 bin falan anca kalıyor. İlk bize altınları (yani ceyrek altınlar falan ) alcakşarını söylediklerinde paralar size kalır demislerdi. Bizde plan yaptık ufak tefek borcları kaparız diye düsündük. Simdi ise tekrar karar degistirmisler kv diyor ki e paranın hepsini almayın hic mi vicdanınız yok sizin bizim birsürü borcumuz var diyor . Tabi bise diyemedik kavga cıkmasın diye. Ama sonra kavga edn biz olduk nisanlımla. Nisanlıma da söyledim bnm derdim para degil bizi enayi yerine koyuyolar bundan sonra benden eski yakınlığı bekleme ailene karsı dedim. İnanın gercekten derdim para degil zaten benim kınamda takılan hersey nisanlımla benim olucak onlar yeter de artar ama yediremiyorum bizi enayi yerine koymalarına.güne girmis gibi altın para bekliyolar bizim düğünümüzden. Üstelik hicbise ypmadan biz düğün yaptık balayına göndericez falan diyolar milletin yanında. Kafayı yemek üzereyim.

benım esimin ailesi de ( 3 yıl birlikte oturduk) birlikte oturduğumuz halde takılan herseyı kendileri aldılar. Birlikte oturacağımız için yatak odasını onlar alacaklardı ama sağolsunlar tek taksidini bile ödememişler eşimle evlenince biz ödedik ve utanmadan takılan herseyı aldılar. Yakında alın oğlum sizin olsun düğünüde siz yapın demezlerse şaşırmamak lazım. Neticede dinen de düğünde takılan altın vs herneyse gelinle damadın hakkıdır onların rızası olmadan alınmaz ama herkes dini kendine göre yaşıyor.

sizin ilde öyle olabilir amacım tartışmak değil yanlış anlamayın ama sağlam genelleme yaptınız..bakınız ben geleneksel işlere girişmedim evimi eşimle düzdüm..düğün salonlarını aileler tuttu kayın aile parasını fazlasıyla bizden istedi lafını etmedim,uzağım o ayrı...ama iç Anadolu da karadenizde hatta egede böyle değildir eminim biliyorum..doğuda hiç değil muşta büyüdüm vanda yaşadım geline yapılanları gözümle gördüm Erzurum düğünü gördüm mardin antep urfa (anam Urfalı) gördüm yani...hepside sizin söylediğinizden farklı yapıyor..ha olması gereken dediğiniz gibi kim neye gücü yetiyosa onu yapmalı kesinlikle katılıyorum..ama böyle bir şeyde düğün dediğiniz nedir ki 2500 liraya da salon tutulur ..altın alanınıda ilk defa okuyorum gerçi bu çingeneliği yapanlar çokmuş..
Sağlam genelleme yapmamın sebebi, sizin gibi birçok ilde yaşamış, birçok kültüre aşina olmam.
Özellikle ailemin ömürleri boyunca kırktan fazla ilde yaşadığını söylersem, haksızlık etmiş olmam.
Ben Ankara'da yaşıyorum, eşim iç anadolulu.
Ve onların çevresinde ne kadar tanıdığım varsa böyle evleniyorlar.
Aynı şekilde egeli, akdenizli, iç anadolulu, karadenizli arkadaşlarım da böyle evlendi.
Tabi ki aileden aileye, insandan insana değişen bir durum bu.
Siz ne kadar güzel kendiniz yapmışsınız, hakları olmayarak sizden talep edilen masrafı bile gözünüz kapalı vermişsiniz, helal olsun diyorum.
2500 liraya salon tutulduğu gibi 25000 liraya da tutanlar var.
Belki de benim denk geldiğim insanların çoğu, erkek evinin çok büyük bir düğün organizasyonu yapmasından, geri kalanının kız evine kalmasından kaynaklanıyor olabilir.

Altın maalesef alınıyor, biliyorum.
Karadenizden birkaç ilde duydum ve yakınımda yaşadım.
İç anadolu da da birkaç ilde alınıyor.
Ama dediğiniz gibi böyle saçma bir şey olamaz.
Yapmasın o zaman masraf da dokunmasın bana diyesi geliyor adamın.

sizin erkek tarafı Bursalı değil de Hindistanlı sanırım. onlarda erkeğe başlık parası felan veriliyor ya. bence yakında başlık parası da isterler.

Niye acaba bursa erkekleri çok mu kıymetli alırken üstüne para veriyorsun :-) hindistan da öyle ya evlenirse erkeğe hediyeler filan veriyolar, hatta kızın yaşı biraz fazlaysa araba bile alıyorlar :KK66:
çok güldüm :KK53::KK53:
erkeğe başlık parası isteyecekler yakında
ha bu arada artık adetimiz değil yada adetimiz böyle lafı işimize gelmiyor oldu :cool:

yanlis anlamadiysam hem dugunu size ve sizin tarafa yikmislar hem birde altin bekliyolr
Dugunu gelir kapisi olarak goruyorlar vay be
kesinlikle öyle
ben boröları olduğu için sünnet yaptırdığı oğluna sanki sünnet yapılıyormuş izlenimi verdirip düğün yapanı gördüm altın toplamak için

bazısı oğulları evlenecekleri zaman parası olmasına rağmen elini cebe atmıyor atmamasını geçtim düğün takılarını kız tarafı erkek tarafı demeden el koyuyor
yeni evlileri bilerek bir sürü borçla ve o takılan altın sahiplerine yeniden gidicek altınlarla bırakıyorlar

Bazi yerlerde dugunde misafirlerin taktigi takilarin ailelere ait oldugu dusuncesi var. Sonucta baskasinjn dugununde kucuk altin takildi ki o kisi gelip sizin dugununuzde takiyor.
Ailem bu dusunce ile 6-7 kucuk altin almisti. Esim ve babasi bunu olay yapti. Anneme anlatinca geri verdi altinlari babam verin geri kizimi atada birakmayin demis.
Sonuc esim babasinin durumu yoj diye butun kucuk altinlari onlara verdi. Guya altinlar cocuklara kalsindi.
Birakin kim ne alacaksa alsin. Almayacagiz deyip yine baska sekilde almalarindan iyidir. En azindan paralar altinlar cocuklara kaldi diye konusmazlar, kendileri harcadiklari halde.

Ne biçim kaynana :63: Sanki oğluna değil başkasına verecek. Ne borcu kalacakmış merak ediyorum. Biz ne kadar para ve altın takıldıysa hepsini aldık eşimle. Takılanlardan hariç sadece kayın babama gelen zarflar hem yemekli düğünü, salonu karşıladı, hem gelinliği hem kınayı. Üstüne para bile kaldı. Bana çok şık, ağır bir gerdanlık yaptırmışlar kalan parayla. Sizinkiler resmen aç gözlülük yapmış bence.

Niye acaba bursa erkekleri çok mu kıymetli alırken üstüne para veriyorsun :-) hindistan da öyle ya evlenirse erkeğe hediyeler filan veriyolar, hatta kızın yaşı biraz fazlaysa araba bile alıyorlar :KK66:

olabilir :)
sacma sapan seyler iste.
herkes isine gelince adet, isine gelince de modernlik istiyor.

Ne biçim kaynana :63: Sanki oğluna değil başkasına verecek. Ne borcu kalacakmış merak ediyorum. Biz ne kadar para ve altın takıldıysa hepsini aldık eşimle. Takılanlardan hariç sadece kayın babama gelen zarflar hem yemekli düğünü, salonu karşıladı, hem gelinliği hem kınayı. Üstüne para bile kaldı. Bana çok şık, ağır bir gerdanlık yaptırmışlar kalan parayla. Sizinkiler resmen aç gözlülük yapmış bence.
Biz iki düğün yaptık, ikiside sanıyorum gelen paralardan ödendi. Tüm eşyaları eşimle beraber ödemek istedik ailelere yük olmayalım diye ( mutfak, perde, yatak Örtüleri vs. Onları annemle biz halletmiştik) ama eşimin babası ben öderim dedi sağolsun borçsuz evlenmiş olduk. Altınların birazını kullanıp araba aldık, kalanı ev peşinatı yaptık :-) yani küçük gibi görünse de çok işe yarıyo aslında hele de bizim gibi anneden babadan bişey kalmicaksa

Biz iki düğün yaptık, ikiside sanıyorum gelen paralardan ödendi. Tüm eşyaları eşimle beraber ödemek istedik ailelere yük olmayalım diye ( mutfak, perde, yatak Örtüleri vs. Onları annemle biz halletmiştik) ama eşimin babası ben öderim dedi sağolsun borçsuz evlenmiş olduk. Altınların birazını kullanıp araba aldık, kalanı ev peşinatı yaptık :-) yani küçük gibi görünse de çok işe yarıyo aslında hele de bizim gibi anneden babadan bişey kalmicaksa
Bunun kaynana da soyup soğana çevirecek baksana :) Bizim eşyaları şimdilik biz aldık. Doğuda olduğumuz için öyle ağır şeyler almadık zaten. Burdan giderken satacağız, orada kayın validemler alacak. Alırlar zaten ondan yana sıkıntımız yok :) Altınlar duruyor. Ev almayı da düşünmüyorum valla nasılsa ya babamdan ya da annemden kalır. :KK59:

X