• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Düğün öncesi sorunlar.

Düğün takıları kanunen geline aittir.
Bakın evli çifte demiyorum, tüm ziynet takıları 'gelin' e aittir.
Yaptıkları çok yanlış.
Böyle bir adeti duydum fakat Bursa'da değil.
Ayrıca günümüzde hala yapılmaya çalışılmasına da anlam veremedim.
Ama siz kız tarafı olarak da pek bir şey yapmışsınız gibi gelmedi.
En basiti, yatak odası neredeyse ülkemizin her yerde kız evine aiten sizin kayınvalideniz almış.
Yani diyeceğim şu ki; işler karışık sizde.
İki taraf da kendi çıkarına göre hareket etmiş diyebilirim.

bak guzelm eger kvler kendi altnlarini alacaklarsa annenlere soyle senin tarafndan takilan altinlarida onlar alsnlar. benm ablamin nisaninda bussuru para takildi altin takildi kaynanasi aldı onlarin hepsni ben bunlari bilezik yapayim diye ne bilezik gorduk ne para. milletede kesn bilezik yaptrdk diyodr. soran olursada açıkça soyle biz almadk altin diye

Canim biraz gec kalmisim ama oncelikle Yargıtaya göre dugunde takilan altinlar gelinindir

Yine de ikna olmuyorlarsa kiz tarafindan es dost akraba dugunde taki takmasin senin ailene dugun oncesi evde elden gizlice versinler

Bir tanidigim oyle yapti ben de altinimi gittim onlara elden verdim dugun oncesi:KK56:

Bursa da yatak odasını ve salon takımını erkek tarafı yapar...Kız tarafı mutfak ve oturma odasını halleder ve nişanı yapar .Nişanda takılan her şey kız tarafına kalır...Düğünün salonu pastası öteberisi erkek tarafına aittir ve düğünde takılanlar erkek tarafına kalır...Bizde de altınları aldılar , elimde gelinliğin kumaşından çanta vardı arada paraydı altındı tıkıştırmıştım...:KK22:

Vermeyin altınlarınızı öyle şeymi olur sizde masraf yapıyorusnuz aileizde herkes o zaman düğün prasını bölüşsün benim borcum var diye ne saçma insanlar ne kadar göz aç ya oğlu evlenyiyor yeni bir hayat kuruyor belki hemen süzenlerini kuramıyacaklar o parayla borçlarını kapatsınlar diye düşünmeliler. bence

Kesinlikle vermeyim takılanları. Hem neden onların adetlerine göre hareket ediyorsunuz. Kendi adetlerinizde böyle bişey olmadığını söyleyip isteklerini reddedin. Üstelik sizin aileniz daha çok harcama yapmış.

Eşimde öyle dedi, anne sen ne dediğinin farkında mısın ben burada ev dizmeye çalışıyorum sen tatlı derdindesin.
1 kg ceviz 20 25 lira, ee benim eşim alıp gönderse 20 lira ceplerinde kalacak. Böyle şeyler benim aklıma gelmezdi ama neler gördüm neler duydum...
Mesafe koymanız iyi olmuş ; hoş bu zihniyetle sizi pek takmazlardı da eşiniz iyiki idrak etmiş

Allahtan evimiz uzak onlara ama insanda utanma duygusu olamynca fizanda olsakta gelirler ben eminim. Düsünsenize beni istemeye geldiklerinde orkide aldık 100 lira verdik demislerdi amnemler duymasın diye napıcamı sasırmıstım. Valla kimseye bisey oldugu yok olan bana oluyo. Ama bn taviz verdiğim icin. Bundan sonra görsünler bakalım eskisi gibi yakınlığı anlayısı.
Ayyy lütfetmişler ne anlamı kaldı çiçek almanın. Baştan belliymiş arkadaşım keşke o zaman tavır alsaysınız

düğünde bana takılan altınları hiç bi kuvvet bana kayınvalideme verdiremez.Allahım yine büyük konuştum ama.Bizim la onlar.ne vercem düğünde bana takmışlar.düüğnden kalan ufak tefek borçlarımı öderim bn olsam o parayla.İkinizde çalışıyosanız yük olmaın madem ailelere bu kadar laf söz oluyosa.biriktirin alın yavaş yavaş oh mis tertemiz.

bursalilarin adeti oyle.
oglan evi pek bisey yapmaz ve altinlari alir.

o zaman sen de ayaguini yere vuracaksin, sizin adetler gecerli oldu esya konusunda, dugunde de buizimki diye
sesini cikarma simdilijk, ve altinlarini da verme, parani da verme.
Niye acaba bursa erkekleri çok mu kıymetli alırken üstüne para veriyorsun :-) hindistan da öyle ya evlenirse erkeğe hediyeler filan veriyolar, hatta kızın yaşı biraz fazlaysa araba bile alıyorlar ;)

Yaptıkları çok yanlış.
En basiti, yatak odası neredeyse ülkemizin her yerde kız evine aiten sizin kayınvalideniz almış.
Yanlış bilmiyorsam erkek tarafı sadece yatak odasını almış, kız tarafı geri kalan herşeyi arkadaşım

Yaptıkları çok yanlış.
Bide yatak odası alsaydık onlar ne alcaktı. Biz kücük odanın tamamını 82 ekra tv köse takımı tüm beyaz esyalar mutfak komple aldık. Daha ne yapalım?

Yaptıkları çok yanlış.
Bide yatak odası alsaydık onlar ne alcaktı. Biz kücük odanın tamamını 82 ekra tv köse takımı tüm beyaz esyalar mutfak komple aldık. Daha ne yapalım?

Yaptıkları çok yanlış.

Bu tür şeyleri konuşmayı sevmiyorum ama maddi açıdan rahatsızlık duyduğunuzu belirttiğiniz için dile getirmek zorundayım, kusura bakmayın.
Ülkemizin çoğu yerinde zaten geleneklere göre evleniliyorsa, beyaz eşyalar, tüm mutfak eşyaları, yatak odası kız tarafına aittir.
Bunun yanı sıra o odaların halı, perde ve aksesuarları da dahildir.
Banyo takımları, halısı, evin diğer tüm ıvır zıvırları da kız tarafına aittir.
Bir köşe koltuk ve tv ile yatak odası takımı maddi açıdan aynı değildir, özel tasarım bir şey almadığınız sürece.
Özellikle belirtmek istedim bunları.
Kız evi olarak fazlasını yaptığınızı düşünüyorsunuz ama değil, önce bunu bilin.

Gelelim diğer konuya, altınlarınızın alınması konusuna.
O altınlar tekrar ediyorum 'sizin'dir.
Siz eşinize gönül rızanızla vermediğiniz sürece eşiniz bile karışamaz kaldı ki elinizden alınsın.
Nişanlınızla bu durumu açık açık konuşmanız gerek.
Masrafları için istiyorlarsa, nişanlınıza söyleyin ve ne yaptılarsa verin ailenin parasını taksit taksit.
Ama altınları vermeyeceğinizi dile getirin.

Bu tür şeyleri konuşmayı sevmiyorum ama maddi açıdan rahatsızlık duyduğunuzu belirttiğiniz için dile getirmek zorundayım, kusura bakmayın.
Ülkemizin çoğu yerinde zaten geleneklere göre evleniliyorsa, beyaz eşyalar, tüm mutfak eşyaları, yatak odası kız tarafına aittir.
Bunun yanı sıra o odaların halı, perde ve aksesuarları da dahildir.
Banyo takımları, halısı, evin diğer tüm ıvır zıvırları da kız tarafına aittir.
Bir köşe koltuk ve tv ile yatak odası takımı maddi açıdan aynı değildir, özel tasarım bir şey almadığınız sürece.
Özellikle belirtmek istedim bunları.
Kız evi olarak fazlasını yaptığınızı düşünüyorsunuz ama değil, önce bunu bilin.

Gelelim diğer konuya, altınlarınızın alınması konusuna.
O altınlar tekrar ediyorum 'sizin'dir.
Siz eşinize gönül rızanızla vermediğiniz sürece eşiniz bile karışamaz kaldı ki elinizden alınsın.
Nişanlınızla bu durumu açık açık konuşmanız gerek.
Masrafları için istiyorlarsa, nişanlınıza söyleyin ve ne yaptılarsa verin ailenin parasını taksit taksit.
Ama altınları vermeyeceğinizi dile getirin.
bu aralar oğlunuzu evlendirecek gibisiniz..türkiyenin bir çok ilinde yaşadım daha şu saydıklarınızı duymadım nişanı kız tarafı yapar düğünü erkek tarafı kız tarafı yatak odası mutfak eşyaları ve bölüşümlü beyaz eşya alır erkek tarafı ise evin kalanını...
ikinci paragrafta haklısınız;)

bu aralar oğlunuzu evlendirecek gibisiniz..türkiyenin bir çok ilinde yaşadım daha şu saydıklarınızı duymadım nişanı kız tarafı yapar düğünü erkek tarafı kız tarafı yatak odası mutfak eşyaları ve bölüşümlü beyaz eşya alır erkek tarafı ise evin kalanını...
ikinci paragrafta haklısınız:KK66:
Aksine yeni evlenmiş bir genç kadınım ve bu saydıklarımın çok daha fazlasını (konu sahibinin gözünü korkutmamak için dile getirmedim) kız evi olarak yaptım.
Çevremde de memleketleri farklı iller olmasına rağmen bu şekilde evlenen çok tanıdığım var.
Keza benim ailem de 30 yıl önce bu şekilde evlenmiş.
Erkek tarafı, sadece salon takımı, oturma odası takımı, bu odaların halı perde avizesini, tvleri alıyor, düğünü yapıyor.
Geri kalan her şeyi kız evi olarak yaptım, yapılıyorda bu.
Gönül ister, kimin gücü yetiyorsa o kadar yapsın ya da gençler kendileri yapsın.
Ama aileler geleneksel bir şey istiyorsa bu şekildedir.
Ülkemizde birkaç ilin (Denizli, Kars, Mardin ve birkaç il daha) adetleri son derece farklıdır.
Onun dışında bu saydığım şekilde yapılıyor ve yaşanıyor, gençler aralarında anlaşmadığı sürece.

Back
X