Arkadaslar merhaba,
Ben de bugune kadar asiyi mutlaka olmaliyiz diyen gruptaydim. Hatta asinin geldigi ertesi gun icin asiyi olmak uzere yapan kisiyle temasa bile gecmistik. Adjuvansiz asi geldiginden bu yana hemen atlamayalim, biraz daha arastiralim dedik. Inanin olabilecek tum bilimsel kaynaklari, Amerika’da ve Avrupa da bulunan ciddi kuruluslarin bultenlerini, istatistiklerini (FDA, CDC, ECDC) inceliyoruz, okuyoruz vs.
Bu kadar okuyunca oyle celiskili seyler cikiyor ki ortaya anlamak mumkun degil. Benim de doktorum mutlaka olmamdan yanaydi. Hatta dun gittigimde “bak elimizde asi var gel yapalim dedi”. Ben su anda 31 haftalik hamileyim. Bulabildigimiz belli basli celiskileri yazayim siz de fikrinizi soyleyin lutfen.
Birincisi herkesin de bildigi gibi, kesinlikle yeterince yapilmis arastirma yok hamileler uzerinde. Asi yapilan bazi hamilelerde olu dogum, erken dogum, dusuk, hareketleri yavaslamis bebek ve rahim ici olumler olmus. Tabi bu yapilan asi oranina gorde oldukca dusuk yuzdelerde ve bu olanlarin asi olmakla bir ilgisi var mi o da kanitlanamiyor. Belki zaten olacagi olan seyler psikolojik olarak asiya baglaniyor. Ama tabi yine sonuc, yeterince calisma yapilmamis olmasi. Bu ihtimal 1 milyonda bir bile olsan sahsen ben boyle bir riski goze alamiyorum.
Bu risk goze alinmazssa hastalik riskini mi goze alacagiz? Benim su anda yaptigim sadece evde oturmak. Eger kalabalik bir iste calisiyor veya toplu tasima kullaniyor olsaydim, mecburen insanlarla temas halinde olsaydim sanirim yaptirirdim. Ama isimden ucretsiz izin talep ettim. Yasal hakkimi da raporumu alir almaz baslatacagim. Bu sayede evde oturarak bir nebze de olsa riski azaltabilirim belki diye dusunuyorum. Peki esim veya yakinimdakiler tasiyici olamaz mi? Bu sorunun cevabi olarak da yakin cevremdeki herkes asilandi diyebilirim. Yani benimle ve bebekle yakin temasta olacak kisileri kastediyorum. Bilmiyorum bu yontem beni ne kadar korur, insan bir taraftan da cahilce birsey yapmis olmak istemiyor haliyle.
Ha butun bunlara ragmen hasta olabilir miyim? Olursam, Tamiflu almak sart olacak. Yani gebelik kategorisi C olan bir ilac. Ama isin ilginc tarafi, olmamiz istenen Pasteur’un Panenza asisi da C kategorisinde. Yani al birini vur otekine. Onda da “sadece grektiginde gebelere yapilmalidir” diyor. Peki bu “sadece grektiginde” kismini nasil yorumlamamiz gerekir acaba??? Ikisi de bir cesit kumar olmuyor mu?
Kisacasi, ben su anda beklemedeyim. Biraz bekleyip gormek istiyorum. Cunku 1 gun icinde bile yapilan calismlarla vey an etkilerle ilgili gelismeler cikabiliyor. Mesela Glaxo’nun asisi cok yapiliyordu 1 ay oncesine kadar. Bir anda millette alerjiler, yan etkiler cikinca Kanada basta olmak uzere bir cok ulke yapimini durdurdu. Ustelik henuz bu olacagimiz asi EMEA tarafindan Kabul gormus de degil cok yeni oldugu icin.
Kesinlikle kafa karistirmak gibi bir niyetim yok ama benim kafam son derece karismis durumda. Kesin olacagim deken, belki de biraz beklemek daha iyi diye dusunuyorum bilmiyorum siz ne dersiniz.