DOKTORLUGUN GÖRÜLMEK İSTENMEYEN YÜZÜ

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
öncelikle geçmiş olsun.
belki de benzerdi bilemiyorum ama dışardan öyle görünmüyordu ve biz(tüm tıp fak. öğrencileri) oyle bilmiyorduk ki bilsek neden seçelim akıl var mantık var yani. yurtdısında arkadaslarım çıktı sizin bulundugunuz yeri bilmiyorum ama benim arkadaslarım gittikleri yerden çok memn unlar :KK43:
cok tesekkurler.
benzerdi emin olun hatta belki bazi konularda daha da kotuydu. simdi acile gelen hasta o gece neredeyse butun tetkikleri yaptirabiliyor, ama bahsettigim zamanlarda bunlarin yapilmasi yani insanlara sira gelmesi gunleri belki de bir haftayi buluyormus. doktora olusan siniri siz dusunun. onceden insanlarin attigi adim twittera yuklenmiyordu, kimsenin haberi yoktu yani. simdi doktor birine sesini yukseltse ya da biri doktora siddet uygulasa aninda haberimiz oluyor. e haliyle oo cok artti diyoruz ama bence o kadar da artmadi hep boyleydi.

bir de turkiye maalesef teoride gelismekte olan ama aslinda gelisemeyen bir ulke. hal boyle olunca sihirli degnek degmedigi surece saglik hizmeti iyilesmeyecek. yani hepimizin istedigi o ideal duzen belki torunlarimiza kadar anca olusur o da sansliysak. keske yapilabilecek farkli seyler olsa ama imkanlar boyle.

Ben öğretmenim. İnsanla uğraşmak çok zor. Canla başla, severek yapıyorum işimi. Ama geçenlerde öyle bir konudan şikayet gelmiş ki idareye... Tüm motivasyonum çöktü. Şikayetin içeriği işimle, işimi yapma şeklimle uzaktan yakından alakası yok. Alakası olsa olgunlukla karşılayacağım, dikkate alacağım, kendimi geliştireceğim. Ama değil, lanet olsun ki değil.
İnanın sorunlar sadece bir alanda değil, her yerde. Ve temel olarak bizle, bizim insanımızla alakalı.
Gelelim doktorlar ve yaşadıkları sorunlarla alakalı yorumuma. Valla ben sizlerden yanayım. Tamam, benim yaptığım iş de önemli. Ama sağlık hiçbir şeye benzemiyor. Şimdiye kadarki aldığım tüm sağlık hizmetleri için müteşekkirim. Allah aşkına, ucunda can veya ölüm olan bir alan elbette ki "en" önemli olacak. Bunun neyi tartışılabilir ki?
Biyopsi sonucu beklerken anlıyorsun ne önemliymiş ne değilmiş. Önce sağlığın yerinde olacak, sonra geliyor diğer her şey. E bunun da sağlanabilmesi için iyi bir sağlık hizmeti şart. İstediğimiz kadar eğip bükelim, bu sonuç değ
keşke ülkecek biraz eğitime bilime önem verebilsek

Merhaba arkadaşlar öncelikle hoşbuldum bu uzun bir iç dökmedir. Uzun bir zamandır depresif bi ruh halindeyim neşem azaldı, enerjim azaldı, öz bakımım azaldı, sporu bıraktım, stres ve zamansızlık kaynaklı yeme ataklarından kilo aldıgım, kafamda kendimi hiçbir yere koyamadığım, hiçbir şey yapmak istemediğim bir dönemdeyim.
Doktorum ve orta sınıf bir ailenin 2 çocugundan ilkiyim. Okul hayatı boyunca parlak bi cocuktum ama yaşadığım şehir çok küçük oldugundan eğitim kanallarına ulaşımım kısıtlıydı. Ailem de varını yogunu bizim eğitimimize harcardı. Birikim yapmaya paraları pek kalmazdı. Tüm dertleri bize en iyi imkanları vererek en iyi yerlere getirmekti ve oldu da. Onlar hem ekonomik hem psikolojik anlamda zzorlandı ama ben perfonmansımı ortaya koydum ve emekleri boşa çıkarnadım. Hep doktor olmak isterdim oldum da. Ama bu yolda neler çektiğimizi bir ben bir ailem bir Allah bilir derler ya öyle hani. Hiç bir zaman dışarda fazla vakit geçirmedim saatim kıstlıydı. hiç bir zaman(ünv dahil) sabahlara kadar eğlenemedim, uzun tatiller yapamadım, ünvden ailemin yanına dönecek uzun tatillerim hiç olmadı diğer böllümden arkadaslarımın varken, hiçbir zaman uzun uzun kendimi dinlendiremedim. Çok yoruldum ama yorulmaya bile zamanım yoktu. Başka sorunlardan ağlarken bile 'ama ders çalışmam lazım' oldugundan sözlüye hazırlanırken ağlayarak bi yandan ders çalıştıgım çoık zaman oldu. Masada oturmaktan çeşitli omurga sorunları edindim tek ben değil fakültedeki pek çok arkadasımda var aynın sebepten. Ama bunu ben isteyerek seçmiştim severek okudugum yılların zorluguna tek tutunma sebebim bu olacak ki 6 yıl boyunca 1 kez bile büte kalmadan okulu zaman zaman da sınıf drecesiyle bitirdim. Derken... 6.sınıfta yani doktor olmanın gerçek yüzünü İLK KEZ öğrendiğin yılda aslında hayalimdekinde çok ama çok farklı oldugunu farkettim. Berbat sağlık sistemi, sistemin çöküklüğünün sorunu doktorlar gibi davranan hastalar ve yakınları, hep en acil olan kendisi olan 416138691 hastayla aynı anda ilgilenmeye çalışmak ve 36 saaatlik insan dışı nöbetlerde bunları yaşamak, hata istemeyen hastalar(haklı olarak). Ama hiçkimse bu kadar yogun çalışıp hata yapmaması mümkün değil. Bu yüzden artık risk almak istemeyen doktolar (kendizi yerine koyun) boşluga düştü. biri de benim. Bunların hayal ettiğim meslekten çok uzak olması beni psiolojik olarak çökertti. Dönsen dönemezsin koca bi gençlik verdin hala da vereceksin TUSu var asistanlıgı var mecburisi var vs vs., dönsen ailenin onca emeği ne oalcak? maddi manevi. Yüzünü bile kitaplardan daha az gören ailen...

Gitsem gitmek de istemiyorum neden kendi ülkemde mutlu koşullarda emeğimin karşılıgını almak varken ailemden uzaga gitmek zorunda kalayım? Ben fakülteye girerkenki doktorlukla şuanki o kadar farklı ki ön görmek mümkün değildi..(o zaman yazmasaydıncı insanlara..)
Ailem ayrı üzülüyor ben ayrı. İşin acısı tüm doktor arkadaslarım aynı durumda maalesef. Bu ciddi bir HALK SAĞLIĞI SORUNUDUR. Hem hastanın hem doktorun mağdur oldugu. Şimdi herkes ya kafası rahar risksiz bölüm seçmek istiyor, ya mesleği yapmak istemiyor, ya yurtdısına insani koşullara gitmek istiyor. Rahat bölümelere yıgılım oluyor ve pediatri, dahiliye, kadın dogum, genel cerrahi, kvc, beyin cerrahi vs bomboş kalıyor asistanlık kadroları artık. Çünkü kimse 10bin tl alıp en ufak hatasında mikyonluk tazminat ödemekk istemiyor(empati yapın lütfen) çünkü hata yapmaya müsait bi meslek ülkemin sağlık sisteminde. Çünkü 36 saatlik gün aşırı nöbet tutan bir İNSANIN hata yapması çok olası..

İnsanlar biraz bu paraya bu çileyi çekeceğime daha düşük bi ücretle daha kolay bi iş yapsaydım keşke kafasında.. (performans/risk-maaş oranı meselesi). Ama bi şekilde bu mesleği yapacaksa da hem koşulların hem maaşların iyileşmesini istiyorlar. Başka mesleklerle hele asgari ücretle kıyaslanması hiç dogru değil çünkü biz adeta gençliğimi verdik buralara gelmek için. Bu çok ama çok bir şey dışardan göründüğü gibi değil. Cocuk olamadık genç olamadık biz. Ve mesleğe düşünce sonuç hayal kırıklıgı... Ben bu emekleri bugünler için mi verdim hissiyatını hissetmemek için bazen kafamın içinde kendi kendime soru sormamaya çalışıyorum çünkü cevabın evet olmasından o kadar korkuyorum ki.

şuan tam bir mesleki bunalımdayız ülkecek ve ne yöne gideceğimi bilmiyoruz ailelerimiz de perperişan..
Cok haklisiniz bu duruma gercekten üzülüyorum kimsenin koşulları iyi degil ama bu kadar emek vermişsiniz hakettiginiz kesinlikle bu degil
Belki linçlenecegim ama bu ülkede çoğu insan asker,polis,ogretmen olabilir ama herkes doktor olamaz kıymetinizi bilmemiz lazim

İnsan ile muhatap olunan tüm meslekler zordur.Bir İETT şoförüne mesela sorsak adam hergun yüzlerce insanla muhatap oluyor kim bilir neler anlatır.Benim için kutsal degil hiçbir meslek.Nihayetinde tercih etmiş bitirmiş okumuşsunuz yeteneğinize kabiliyetinize ve tecrübenize göre çalışır ve hakkınızı alırsınız.Bugun mesleğini eline aldığı ilk yıllarda zorluk yaşamamış doktor yoktur.Youtube çok böyle video var doktorların anlattığı özellikle cerrahlar üstleri tarafından uğradıkları baskı mobbing [hasta değil dikkatinizi çekerim)Çok hasta olduğu doğru bu bir gerçek.Bilincsiz şekilde hastaneye gitme oranı yüksek.Ama yillarinizi verince bu işe yeteneginizde varsa kazancı çok iyi.Oglumun doktoru prof.Sislinin göbeğinde muayenehanesi var 1000 lira ücreti.Ben kutsal görmüyorum adamı o bunun işi ben hastayım ücretini verip muayene oluyoruz

Bundan 6 sene öncede vardı demek ki siz görememişsiniz. Aşağı yukarı aynı yaşlardayızdır. 30 yaşındayım ve ben tercih yaparken de böyleydi. Açık açık konuşmak gerekirse bana göre bu işin zorluklarını görmek yerine statüsü için, parası için okuyorsunuz karşılığını alamadığınızda daha çok hırçınlaşıyorsunuz.

Bi sağlık çalışanı olarak söylüyorum ki çoğu doktor çok kibirli ve üstüne sinirlendiği başka bir hastanın sinirini tüm gün diğer hastalardan çıkarabiliyorlar. Hastalığımız ne, ne yapmamız gerektiğini sormaktan çekiniyoruz.
kibir dediğiniz şey klasik hasta doktor sohbetinde değil, hasta daha fazla biliyormmus gibi doktoru yönlendirmekte ısrar edince oluşuyordur sanırm genelde.

10 sene önnce ben tercih yaparken bu şekilde değildi oyleyse bile bilinmiyordu ama genelde bu kadar olmadıgını her zaman hocalarımız söylerler.
para konusuna gelince zaten bu mesleğe vereceğin emeği hangi mesleğe versen orda uçarsın ama bu mesleği seçmiş? demek ki para için değil. ama bunca emeğe bu maaşı eleştirmek de para için yapmak değil emeğinin karşılıgını istiyor insanlar.

cok tesekkurler.
benzerdi emin olun hatta belki bazi konularda daha da kotuydu. simdi acile gelen hasta o gece neredeyse butun tetkikleri yaptirabiliyor, ama bahsettigim zamanlarda bunlarin yapilmasi yani insanlara sira gelmesi gunleri belki de bir haftayi buluyormus. doktora olusan siniri siz dusunun. onceden insanlarin attigi adim twittera yuklenmiyordu, kimsenin haberi yoktu yani. simdi doktor birine sesini yukseltse ya da biri doktora siddet uygulasa aninda haberimiz oluyor. e haliyle oo cok artti diyoruz ama bence o kadar da artmadi hep boyleydi.

bir de turkiye maalesef teoride gelismekte olan ama aslinda gelisemeyen bir ulke. hal boyle olunca sihirli degnek degmedigi surece saglik hizmeti iyilesmeyecek. yani hepimizin istedigi o ideal duzen belki torunlarimiza kadar anca olusur o da sansliysak. keske yapilabilecek farkli seyler olsa ama imkanlar boyle.
eskiden çok çok saygı vardı der hocalarımız. hatta düşünün ki insanlar doktora giderken en güzel kıyafetlerini falan giyermiş. şimdi kapıya dan diye vuruyor kabadayı gibi içeri giriyor üstüne bir de tehdir ediyor

benim derdim hayat boyu kendimi güncel tutmakla değil zaten severek yaparız onu ki ders çalışmaya alışık insanlarız zaten
eger doktorların koşulları iyileşirse hem hasta mutlu hrm doktor mutlu olacakken bizim halktan destek bulamamamız bizi şaşırtıyor zaten. sorsan memnun değiller doktor yüzümüze bakmadı 5 dk çünkü muayene süresi.. ama bunları dile getirince kimse destek vermiyor

Hayir inanın ben her ortamda savunuyorum anlatıyorum pandemiye inanmayanlara bile bu açıdan baktım yorulacaklar yapmayın dedim
Ama bir o kadar da olumsuz örnek görüyorum buda çok normal her meslekte var
Problemi çok daha büyük görüyorum nefret tohumlarına izin vermemeliyiz haksızlığa hep dur demeliyiz yoksa çok daa fazla şey kaybedeceğiz
Twitterdaki yorumları okudukça dehşete kapılıyorum

İnsan ile muhatap olunan tüm meslekler zordur.Bir İETT şoförüne mesela sorsak adam hergun yüzlerce insanla muhatap oluyor kim bilir neler anlatır.Benim için kutsal degil hiçbir meslek.Nihayetinde tercih etmiş bitirmiş okumuşsunuz yeteneğinize kabiliyetinize ve tecrübenize göre çalışır ve hakkınızı alırsınız.Bugun mesleğini eline aldığı ilk yıllarda zorluk yaşamamış doktor yoktur.Youtube çok böyle video var doktorların anlattığı özellikle cerrahlar üstleri tarafından uğradıkları baskı mobbing [hasta değil dikkatinizi çekerim)Çok hasta olduğu doğru bu bir gerçek.Bilincsiz şekilde hastaneye gitme oranı yüksek.Ama yillarinizi verince bu işe yeteneginizde varsa kazancı çok iyi.Oglumun doktoru prof.Sislinin göbeğinde muayenehanesi var 1000 lira ücreti.Ben kutsal görmüyorum adamı o bunun işi ben hastayım ücretini verip muayene oluyoruz
işte eskiden peditri dahiliye kadın dogum en gözde dereeyle alan bölümlern iken şuan barajı geçenin girdiği hatta yine de girmeyip boş kaldıgını düşünrsek pek çok şeyin aynı olmadıgını daha iyi anlayabiliriz bence

Mesela son olayda 2. Ye ortaya çıkan video/ gerçeği bilen doktorlar yada uzman çavuşun rahatsızlığının ne kdr acı veren birsey olduğunun bilinmesi. Sevk ile gelen çok acil hasta. Kendine ait evraklar. Hepsi şaşırtıcı- birde üzerine ameliyatta siz işinizi bilirsiniz diyen tehdit dolu msjlar.

Bu sürecin sonu çok belli şu an sağlık sistemi özelleşecek zaten hiçbir uzman devlette kalmak istemiyor istemeyecek de. Bunu yapabilen her meslek grubu böyle yapıyor zaten sizce 20 sene öncesinde hepimiz ailemiz ne olursa olsun devlet okulunu tercih etmiyor muyduk, özel okulları tercih eden aile sayılı idi. Şu an durum tam tersi asgari ücretli bile durumunu zorlayıp o okula gönderme çabasında çocuğunu. İşte sağlık sisteminin de 10 yıl sonraki durumu bu olacaktır.

Mesela son olayda 2. Ye ortaya çıkan video/ gerçeği bilen doktorlar yada uzman çavuşun rahatsızlığının ne kdr acı veren birsey olduğunun bilinmesi. Sevk ile gelen çok acil hasta. Kendine ait evraklar. Hepsi şaşırtıcı- birde üzerine ameliyatta siz işinizi bilirsiniz diyen tehdit dolu msjlar.
mesela o adamın ameliyatı yine de yapıldı çünkü acil ameliyat her şeye ragmen yine de yapılır

mesela o adamın ameliyatı yine de yapıldı çünkü acil ameliyat her şeye ragmen yine de yapılır

İyide şiddet gören adam - dönüp arkasini gidiyor doktor arkadan gidip olayları başlatıyor siz 2. Yi izlemediniz mi?
Ve bile bile linç ediliyor. Su an uzman cavus iade edilmiş doktor açığa alınmış.

Bu sürecin sonu çok belli şu an sağlık sistemi özelleşecek zaten hiçbir uzman devlette kalmak istemiyor istemeyecek de. Bunu yapabilen her meslek grubu böyle yapıyor zaten sizce 20 sene öncesinde hepimiz ailemiz ne olursa olsun devlet okulunu tercih etmiyor muyduk, özel okulları tercih eden aile sayılı idi. Şu an durum tam tersi asgari ücretli bile durumunu zorlayıp o okula gönderme çabasında çocuğunu. İşte sağlık sisteminin de 10 yıl sonraki durumu bu olacaktır.
maalesef ve o gün geldiğinde doktor ve doktor yakını doktorsuz kalmaz, olan halka olur ama bunu anlatmaya çalıştıgımız, siz de destek verin dediğimiz halkımız anlamak yerine giderlerse gitsinler doktor bitmez diyor sanki bir onkoloji uzmanı saksıda 1 günde yetişiyormuş gibi

İyide şiddet gören adam - dönüp arkasini gidiyor doktor arkadan gidip olayları başlatıyor siz 2. Yi izlemediniz mi?
Ve bile bile linç ediliyor. Su an uzman cavus iade edilmiş doktor açığa alınmış.
hayır izlemedim onu twittera girmek psikolojmi bozuyor artık çünkü

Benim o videoda gördüğüm olan bir arbede, karşılıklı yaşanmış bir durum ne uzman çavuş ne doktor haklı ama en önemli sorun bu görüntülerin sesleriyle birlikte servis edilmesi ki adli bir süreç işte olayın o kısmı kasıtlı yani bu arbede yaşandığı için ne doktorların hepsi kötü ne de askerlerimizin olayları objectif değerlendirmek lazım.

hayır izlemedim onu twittera girmek psikolojmi bozuyor artık çünkü

Tamam o zmn iyi olmuş. Bende bu kdr organize kötülüğü anlayamadım adam çıkıp giderken doktor itiyor ve evrakları aliyor dusuyor sonra uzmanı duvara sıkıştırıyor ve bile bile linç ediliyor hala da savunanlar var twitterda. Adam ztn hasta apandisit acısı var çok garip
Ayni gün 2. Bir tartışma var duvarları yumrukluyor bunun içeriğini bilemeyiz ama iletişime kapalı belli ki

eskiden çok çok saygı vardı der hocalarımız. hatta düşünün ki insanlar doktora giderken en güzel kıyafetlerini falan giyermiş. şimdi kapıya dan diye vuruyor kabadayı gibi içeri giriyor üstüne bir de tehdir ediyor
Insandan insana degisiyor bu durum diger meslekler de ayni sekilde mesela öğretmenlik

Benim o videoda gördüğüm olan bir arbede, karşılıklı yaşanmış bir durum ne uzman çavuş ne doktor haklı ama en önemli sorun bu görüntülerin sesleriyle birlikte servis edilmesi ki adli bir süreç işte olayın o kısmı kasıtlı yani bu arbede yaşandığı için ne doktorların hepsi kötü ne de askerlerimizin olayları objectif değerlendirmek lazım.

Ben ztn israrla nefret tohumu ekiliyor diyorum. Adam sevkli gitmiş elinde evraklar var ultrasonda Red cevabı alınca dönüp gidiyor. Doktorda evrakları arkadan çekerken düşüyor sonrası karmaşa. Ama hastahanenin tavrı alkış muhabbeti çok çirkin. Adamı ülkeye linclettiler twitterda oldurmedigimize şükretsin lafları tehdit mesajları.
Parçalanıyoruz
Asker doktora
Memur öğretmene.
Özel sektör kamuya nefret duyuyor.
Dikkat etmemiz gerek. Bizim için daha da zorlamasmasin ztn mutsuz toplumuz

Herkes o kadar zor kosullarda yasarken hep şikayetimizi birbirimize eder olduk. Hasta doktoru sikayet eder, doktor hastayi. Ogretmen ogrenciyi sikayet eder, ogrenci öğretmeni. Soyle uzaktan, genis bir pencereden bakacak olsak aslinda herkes hakli. Peki bu haksizliklari yaratan asil sorumlular kim? Iste bunun cevabi da yine biziz. Bu memlekette bizlerin haberi varken ya da olmadan yasanan her şeyden yine biz sorumluyuz. Nasil ki evde fişi takili utu yuzunden yangin çıktığında onu oyle birakan kisi sorumluysa bu ulkenin kosullarinin bu hale gelmesinden de "aman bana dokunmayan yilan bin yasasin" ya da "bugun de doyduk cok sukur" diyen ve bunlari gorup de goz yuman herkes sorumlu.
Konu sahibi arkadasim sikayetlerinde haklisin ama sikayet etmekle ya da buraya yazmakla cozulmeyecegini bile bile buna siginmakta haksizsin. Sirf cehaleti yuzunden sana hak etmediğin sekilde davranan hastalari haric tutuyorum. Benim meslegimde de senin mesleginde de isini dogru yapmayan insanlar var. Karsisindakine nasil davranacagini bilmeyen hastalar ve veliler oldugu gibi. Kimseyi tek suclu ilan edemeyiz. Ustune dusen sorumluluk bu durumu iyilestirmek. Ben sana git o zaman demem. Sen okuyabildigin ve seni her yerde gecindirebilecek bir meslege sahip oldugun icin gitmeyi tercih edersen saygi da duymam. O zaman copten yiyecek toplayarak cocuklarina yedirmeye calisan binlerce annenin sucu ne? Firsat verilseydi belki bu ulkenin en basarili cerrahi olurlardi.
Mesleginde basarilar diliyorum. Daha guzel gunlerde yasayabilmemiz icin elimizden geleni yapmaya devam etmeliyiz. Bu yaşananların seni yildirmasina izin verme. ❤

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
X