Doğum parası? Yardım..

Leylaanim

Çay sever, kitap sever..
Kayıtlı Üye
5 Eylül 2015
94
110
23
Arkadaslar iyi akşamlar. Bilginiz varsa bi konu hakkında yardım isteyecektim. Ben 5 senedir belkide daha fazla sigortalı olarak çalışıyorum. Evlendikten sonra bir kaç ay çalışmadım fakat sigortam ödeniyordu.

Bir bucuk sene önce doğum yaptım fakat muayenelere giderken doktorum bana çalışıp çalışmadığımı sordu. Bende tabi öylece çalışmıyorım dedim. Yani bana iş görmez raporu falan yazılmadı. Doğum iznim falan olmadı yani kağıt üstünde.

Tabi ben doğum parası olayınıda bilmiyordum bu devletin verdiği. O yüzden oda içimr oturmustu biraz ama iş işten geçti deyip kapamıştım. Bugün eşimin arkadası (sigortacıymış) konusu geçmiş heralde nasıl oldu bilmiyorum tc den bakmıslar benim alabiliyormusum halaa doğum parasını. Doktordan rapor istesin demiş gidip alın paranızı hakkı kalmasın demiş.

Ben dedim ya geçmiş tarih için nasıl isterim rapor falan diye ama eşim ne olacak dedi, hastaneyi aradık konustuk falan derdimizi anlatmaya calıstık. İlkten dogum parası diye bişey yok emzirme parası falan dediler. (Para onlardan cıkcak sandılar kanımca) bende üstelemedim kapattım. Eşime dedim cok dert ettiysen sen ara konus. Eşimde baya bi konusup izah etmiş. Sonuc olarak gelin raporunuzu alın demişler ama bilemiyorum. Doktor ya da hastane bi bucuk sene öncesine iş çalışamaz raporu verebilir mi? Kısacık bi soruyu çok uzattım kusura bakmayın. Şimdiden teşekkürler.

Son düzenleme:
Canım dedikleri gibi o doğum parası değil emzirme parası. Ne kadar olduğunu bilmiyorum. Kızım 7 aylık oldu ama almadık henüz. Ziraat bankasından ayın 7-14 ü arasında alabiliyorsun. 110 lira falan heralde.

Cevap verdiğiniz için teşekkür ederim :) ama hayır calısan kadınlar doğum parası alıyor devletten dogumdan sonra. 2bin 3bin tl arası toplu para. Arkadaslarım aldılar çünkü. Emzirme de varda bu farklı işte. Onu merak ettim rapor verirlermi diye :/

Geriye dönük rapor verseler bile. İş yerinin muhasebecisiylede görüşmeniz gerekiyor. Sgk ya bildirmek için. Yoksa yine alamazsınız. Tabi başka prosedürler de var. Sgk açısından raporu gününde bildirmek gerekiyo bu iş yeri için sıkıntı olabilir. İsterseniz muhasebecinizle görüşün daha detaylı bilgi alırsınız. ( Daha önce mali müşavir yanında çalıştığım için biliyorum. )

Rica ederim ne demek ☺ onu bilmiyorum o zaman canım. Ama verirler bence vermeme gibi bi lüksleri yok diye düşünüyorum. İnşallah alırsın da bi derdine derman olur.

Ben 3 4 ay sonra almıştım doğum parasini

Dogumdan once hamile iken doksan gun sigortali calismak gerekli ve hastane cikislari evraklari sky bildirilmeli ben devletten ucyuz lira almistim tek cocuga ucyuz olan

Yeni dogum yaptim. Dogum parasi dedigimiz olay calisirken maasimiza tekabul eden tutarin 3te 2 si. Mesela maasim 1200 tl olsa yani aylik 800 lira gibi bir para odeyecek devlet bana. 16 hafta dogum iznin var ve bu surede calismiyorsun yani maasini sana devlet oduyor. Sgk ya onceden dogum belgesi goturuluyormus ama suan sistemden direk dogum yaptigin goruluyor belge istemiyorlar. Sizin zamaninizda belge istedikleri icin almaniz biraz sıkıntılı olabilir a denemizde fayda var.
Ayrica sut parasi aliyoruz 112 tl ziraat bankasindan. Ve ptt ye kacinci dogum olduguna bagli olarak senin adina devlwt yine para yatiriyor. 1.cocuga 200 2. Ye 300 tl gibi. Onuda 1 ay sonra gidip ptt den aldim

Yanlisiniz surda birinci cocuga 300 ikinciye dortyuz ucuncuye altiyuz

Yorumlarınız için teşekkürler herkese. Sabah gidip konusacagım hastaneyle umarım rapor verirler. Hiç bilgim yoktu o yüzden sorayım dedim sizlere. Tekrar sağolun :)

Tr de boyle bi uygulama duymadım.. Sizin bahsettiğiniz şey ücretli izin srenizde yani 16 hafta ya tekabl eden maaşın sgk tarafından ödenmesi mi acaba?

Ben doğum parasıda aldım süt parası yani emzirme tabikide var
Fakat geriye dönük rapor verirmi doktorunuz orası muamma !

Geriye dönük rapor veremez diye biliyorum ama bu esnada hizmet dökümünüzde geriye dönük düzeltme gerekir
muhasebecide bunu da kimse uğraşmak istemez cezası olabilir vadesi uzun olduğu için

Geriye dönük rapor verilemez zira bu suçtur. Emzirme yardımı ve analık parası ayrıdır. Devletin analık parası diye tabir ettiği para aldığınız maaşın üçte ikisine tekabül eden ve dört ayı kapsayan bir paradır. Hamileliğin 32. Haftasında doktorunuz size çalışamaz raporu verir ve bu raporu iş vereninize verirsiniz. İsveren bu raporu onaylar ve devlete bildirir. Bu eylem gerçekleşirken hala sigortalı ve raporlu çalışan olarak gorunursunuz. Bu ilk asama doğum öncesi rapor aşamasıdır. Doğum yaptığınızda bir rapor daha yazılır ve işverene tekrar verilir. İkinci rapor doğum yaptiginiza dair verilen rapordur. Analık parasının ilk taksidi bu raporla birlikte bankaya yatırılır. İkinci taksit ise raporun bittiği tarihte yatırılır ki iki ay sonraya tekabül eder. Rapor bitimini yine işveren devlete bildirmek zorundadır. Zira ya ise geri donersiniz ya da istifa edersiniz. Mutlaka devlete bildirilmelidir.

Bu kadar prosedur gerektiren bir durum için geçmişe dönük para alınamaz. Zira hamile iken çalıştığınızı ispat edemezsiniz. Bu ödenek çalışan anneler için verilmektedir. Çalışmadığınız halde sigortaninizin yatırıldığı ortaya çıkar ise bir de ödenek almak yerine ceza ödersiniz. Devletin bu kadar onay ve rapor istemesinin sebebi de çalışmadan para almayı önlemek içindir.

Edit: o paraya ihtiyacı olduğu için karnı burnunda ise gidip gelen, ayaklarinin sismesinden oturu terlik giymek zorunda kalan bir anne tarafından yazılmıştır bu yazi. Başka da bir şey demiyorum :)

evet bizde buna doğum parası deniliyor

'Doğum parası' bana extra bir para olması gerekiyor gibi bi çağrışım yapıyo e e ben zaten maaşımı alıyorum ki ameliyat olsam o zaman bir ay işe gitmesem bel fıtığı parası mı diceksiniz mesela... Hiç böyle isimlendirildiğini duymadım 4 yıldır çalışıyorum bebeğim 1,5 yaşında...

Bu ne parası ben sadece 200 TL aldım birinci çocuk

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…