• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Doğum parası? Yardım..

Arkadaslar iyi akşamlar. Bilginiz varsa bi konu hakkında yardım isteyecektim. Ben 5 senedir belkide daha fazla sigortalı olarak çalışıyor gözüküyorum. Evlendikten sonra babamın yanında çalıştığım işimden ayrıldım fakat sigortam ödeniyordu hala çalışıyorda gözüküyordum.

Bir bucuk sene önce doğum yaptım fakat muayenelere giderken doktorum bana çalışıp çalışmadığımı sordu. Bende tabi öylece çalışmıyorım dedim. Yani bana iş görmez raporu falan yazılmadı. Doğum iznim falan olmadı yani kağıt üstünde.

Tabi ben doğum parası olayınıda bilmiyordum bu devletin verdiği. O yüzden oda içimr oturmustu biraz ama iş işten geçti deyip kapamıştım. Bugün eşimin arkadası (sigortacıymış) konusu geçmiş heralde nasıl oldu bilmiyorum tc den bakmıslar benim alabiliyormusum halaa doğum parasını. Doktordan rapor istesin demiş gidip alın paranızı hakkı kalmasın demiş.

Ben dedim ya geçmiş tarih için nasıl isterim rapor falan diye ama eşim ne olacak dedi, hastaneyi aradık konustuk falan derdimizi anlatmaya calıstık. İlkten dogum parası diye bişey yok emzirme parası falan dediler. (Para onlardan cıkcak sandılar kanımca) bende üstelemedim kapattım. Eşime dedim cok dert ettiysen sen ara konus. Eşimde baya bi konusup izah etmiş. Sonuc olarak gelin raporunuzu alın demişler ama bilemiyorum. Doktor ya da hastane bi bucuk sene öncesine iş çalışamaz raporu verebilir mi? Kısacık bi soruyu çok uzattım kusura bakmayın. Şimdiden teşekkürler.

Uzun zamandır personel işlerini yapmıyorum hatalı olabilirim fakat bu işlemi yapmadan babanızın muhasebecisiyle görüşmeniz gerekiyor. Çünkü babanız açısından sıkıntılı olabilir bu durum. Çünkü sizin geçmişe dönük raporlarla sgkya gitmeniz durumunda sgk babanızın bu raporu hiç bildirmemesinden veya geç bildirmesinden kaynaklı idari para cezası kesebilir. Tam bilmemekle beraber babanızın muhasebecisi eksik gün bildirimide eksik yada hatalı olur. Oradanda kayıp var.
Doğumda alınan raporlar bir aydan uzun olduğu içinde her ay için ayrı bildirim yapılması gerekir. Yapılmayan veya hatalı bu işlemler için ceza, her ay için ayrı ayrı kesilir. Genelde asgari ücretin yarısı , asgari ücret, asgari ücret katları vs. şeklinde olur. Alacağınız paradan daha çok babanızdan para çıkabilir. Babanız size güzellik yapıp sigortalı göstermiş ki çalışmayan kişiyi sigortalı göstermekte bir suçtur ve bu bahsettiğim cezalardan daha ağır yaptırımı vardır . ( bilanço defteri tutanlar asgari ücretin 10 katı, diğerleri 6 katıdır)
Ayrıca böyle bir durumun kanıtlanması durumunda sizin sigortalı olduğunuz süre sayılır mı açıkçası bilmiyorum. Çünkü bu olay sahtecilik olarak değerlendirilmektedir.

Not: Bu bilgilerim güncel değil ama benzer sonuçları vardır diye tahmin ediyorum. Her şekilde babanızın muhasebecisiyle görüşmelisiniz.

Ayrıca hastane 1,5 yıl geriye dönük nasıl rapor çıkartır aklım almıyor.:KK57:

'Doğum parası' bana extra bir para olması gerekiyor gibi bi çağrışım yapıyo e e ben zaten maaşımı alıyorum ki ameliyat olsam o zaman bir ay işe gitmesem bel fıtığı parası mı diceksiniz mesela... Hiç böyle isimlendirildiğini duymadım 4 yıldır çalışıyorum bebeğim 1,5 yaşında...

bende sizinle aynı düşüncedeyim zaten halbu ki rapor parası alıyoruz :D

Uzun zamandır personel işlerini yapmıyorum hatalı olabilirim fakat bu işlemi yapmadan babanızın muhasebecisiyle görüşmeniz gerekiyor. Çünkü babanız açısından sıkıntılı olabilir bu durum. Çünkü sizin geçmişe dönük raporlarla sgkya gitmeniz durumunda sgk babanızın bu raporu hiç bildirmemesinden veya geç bildirmesinden kaynaklı idari para cezası kesebilir. Tam bilmemekle beraber babanızın muhasebecisi eksik gün bildirimide eksik yada hatalı olur. Oradanda kayıp var.
Doğumda alınan raporlar bir aydan uzun olduğu içinde her ay için ayrı bildirim yapılması gerekir. Yapılmayan veya hatalı bu işlemler için ceza, her ay için ayrı ayrı kesilir. Genelde asgari ücretin yarısı , asgari ücret, asgari ücret katları vs. şeklinde olur. Alacağınız paradan daha çok babanızdan para çıkabilir. Babanız size güzellik yapıp sigortalı göstermiş ki çalışmayan kişiyi sigortalı göstermekte bir suçtur ve bu bahsettiğim cezalardan daha ağır yaptırımı vardır . ( bilanço defteri tutanlar asgari ücretin 10 katı, diğerleri 6 katıdır)
Ayrıca böyle bir durumun kanıtlanması durumunda sizin sigortalı olduğunuz süre sayılır mı açıkçası bilmiyorum. Çünkü bu olay sahtecilik olarak değerlendirilmektedir.

Not: Bu bilgilerim güncel değil ama benzer sonuçları vardır diye tahmin ediyorum. Her şekilde babanızın muhasebecisiyle görüşmelisiniz.

Ayrıca hastane 1,5 yıl geriye dönük nasıl rapor çıkartır aklım almıyor.:KK57:
Zaten hastane geriye dönük rapor çıkartamaz.SGK çökertepesine.Demezlermi adama bunca zaman aklın neredeydi diye?
Ayrıca zaten konu sahibinin durumu yasal değil.Yasal olmayan zaten birşey var + bu durumdan para almaya çalışmak bence etik değil.

arkadaşlar Yorumlarınızdan sonra bende daha uğraşmadım zaten. Bi bucuk yıl geçmiş aradan. Bende hiç zannetmedim doğru birşey olcagını, bir şey yapmadım. He ama şunu belirteyim ben zaten işyerimizde calısıyordum, hiç çalışmadım ya da çalışmayacagım değil. Bu süre zarfında babam çıkış göstermedi sadece. Evlenir evlenmez hamile kaldım karnım büyüyüncede daha gidemedim işe. Kusura bakmayın zamanınızı çaldım ama haklısnız bi bucuk sene geçmiş üstünden uğraşmayada değmez. Bi arkadas o para senin hakkın değil yazmış sebebiyle. Ona cevap bile vermiyorum hak hukuk konusuna girecekse. Ben sadece merak ettim sordum. Olmayacagını öğrnedim kapattım gitti. Herkese cevapları için teşekkür ederim.

Back