Doğulu bir aileye gelin gitmek?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Hala genelleme diyor ya şaka gibi neden anlaşamadığımızı daha iyi anlıyorum sizin kültür böyle demekki.ben size birşey anlatamam iyi günler
Sizin kültür böyle derken :) ?
Herneyse sizinle polemiğe girmeyeceğim.
Dilerim bu söylediklerinizi bir gün doğulu bir kız ya da damat alarak yutmak zorunda kalmazsınız malum hamilesiniz :)

İyi günlerrrrrrr

Ege’den Doğu’ya çok zor bence. Doğuda da bütün aileler aynı değil, daha gelenekçi aileler de var daha modern de. Büyük şehirde olmaları, okumuş olmaları falan çok etkili. Tamam çok iyi, misafirperver insanlar başka yerden olsanız olabilir derdim. Ama Ege insanı ne bileyim benim tanıdığım bize göre daha farklılar. Yanlış anlaşılmasın kınamak için söylemiyorum. Ama çok zorlanırsın.
Kendimden örnek vereyim, üni mezunuyum, karadenizliyim, çalışıyorum, çok açık da giyinmem kapalı da. Buraya gelin geldiğimde sanki farklı bir çağa gitmiş gibi oldum. İnsanlar daha iyi, yardımsever, daha saf. Diğer taraftan, insanı fıtık eden müdahale var. Oturacağın eve, gideceğin tatile, eşyana karışırlar ki ben çok sert çıktım müdahale ettirmemeye çalıştım ama eşim etki altında kalıyordu. Gelinden iş beklerler, mümkünse bütün işi, ilk senende çocuk çocuk diye başlarlar. Birbirlerine çok düşkünler, bu ilk başta güzel gibi gelse de bireysel yaşamaya alışmış batı insanı için çok sıkıntı oluyor. Birlikte piknik, birlikte gezmek vs. Eşinle ayrı bir hayatın olmuyor. İstemediğinde sen ailemi istemiyorsun oluyor. Kıyafet konusuna pek girmiyorum, Batı’da giydiğini burada giyemezsin. Bakışlardan rahatsız olacağın için değil, aksine ben kötü bakış görmedim, ama senin gibi kimse giyinmediği için giyince kendini tuhaf karşılarsın. Ki ben kendi memleketime gidince kızların kıyafetlerini görünce şok oluyorum.

Ne kadar güzel anlatmışsınız. Tebrik ediyorum, gerçekten bir Doğulu olarak hayran kaldım uslubunuza konuşma tarzınıza.
Evet doğu'da kıyafet biraz daha kapalıdır bu demek değildir ki herkes şalvarlar ile çarşaflar ile geziyor sadece alışıklık yok. Bir Batı'da ki gibi İstanbul da ki gibi Antalya da ki gibi bir giyim tarzı mevcut değil. ama bu da demek değildir ki giyinene hiç kadın görmemiş gibi bakarlar. Herkes kendi işinde.
Ben doğuluyum eşim de Karadenizli. Anlaşamadığımız çok nokta yok mesela. aksine doğulular genelde birbirine bağlı sık gelip giden insanlar ailelerdir. ama bizim ailemizde ben 30 yıldır hiç görmedim kimse kimsenin evinde kalmaz akşam olunca herkes evine gider. ama eşimin ailesi kabile gibi yaşarlar. bi evde atıyorum halasın da amcasında aynı semtte oldukları halde 1 hafta 10 gün iç içe yaşarlar.
Abilerim var, yengemin biri İzmirli diğeri Trakyalı annem ya da babam mesela hiçbir zaman çocuk çocuk derdin de olmadı. evlenirken hiçbir eşyasına koltuğuna karışmadı aksine Trakyalı olan x yengem annem onlarla mobilya alışverişine gitmedi diye anneme 2 ay trip yaptı

her yörenin insanı farklı keza 5 parmağın 5 i bile bir değil..

Yok yok maalesef ki söyledikleriniz doğru yani bende neler neler gördüm kadınlara gerçekten değer verilmiyor çok acı ama gerçek böyle bende sevmem böyle doğu batı ayrımlarını ama bir de gerçekler var ne yazık ki.

Peki senin amacın ne konu sahibi insanları birbirine düşürmek için mi açtın bu konuyu MuneMune hesabı doğrulanmış üye.

Teşekkür ederim.yani birde şu var,bazı şeyleri olgunlukla karşılayabilmek önemli.mesela ben Karadenizli bi Trabzonlu olsam,biri çıkıp dese ki Rize’nin insanı kadına değer vermez döver söver,olabilir her şehirde istisnalar vardır.rize de öyle olabilir ama Trabzon şöyle farklıdır diyebilecek olgunluğa erişebilirsek bence herşey o zaman hallolacak.ama mesela doğulu olarak bazı kesimler var,kimisi bu olgunluğu gösterebilirken,kimisi direkt olarak saldırıya başlıyor daha ne olduğunu anlamadan.ortada iftira yok yalan yok.ama yöreleriyle ilgili hoşlarına gitmeyen gerçekleri söyleyince hemen bi saldırı var.bence önce bunları aşmalıyız

Hanımefendi mesajlarınız da benim yorumumu örnek vererek konuşmayın. Ben Karadeniz erkeğini öne sürdüm sizde doğunun erkeğini öne sürüp kadına yapılan eziyetten bahsettiniz. Yorumlarınıza benim mesajlarımı katmadan yapınız lütfen. Bakın saygı çerçevesi içinde yazıyorum sakin kalmaya çalışıyorm, zira ban yemek istemiyorumm :) Doğulu olarak bazı kesimler var olgun değil bazıları var olgun o zaman mesajlarınızda da böyle benzetme yapmanızı öneririm zira yanlış anlaşılıyorsunuz. Doğunun erkekleri ' diye bahsederken :) Benim Karadenizin erkekleri olarak bahsettiğim gibi :) Benim eşim de karadenizli mesela :) ben baştan beri böyle düşünüyordum başıma karadenizli geldi mesela :) sizde büyük konuşmayın, yineliyorum. Damat ya da gelin gelir, yandım allah dersiniz :)
Sevgiler efendimm

Lütfen beni alıntılamayın sizinle aynı dilden konuşmuyoruz neyse ki.ortada ki yalan yanlış anlatımınızı hemen düzelteyim.siz Karadenizliler kadına değer vermez diye bir genelleme yaptınız.ben ise sadece bulunduğum şehrin erkeklerinden bahsettim.ama anlaşamayız sizinle lütfen alıntılamayın beni saygılar efemm

Aynı dilden konuşmuyoruz çünkü kültürlerimiz farklı çok şükür :)
bu sarfettiğiniz tüm lokmaları umarım bir gün Siirtli bir damattan çekmezsinizz
saygı bizden efemmmmmm

6 senedir eşimin mesleğinden ötürü Doğuda yaşıyoruz çok fazlaca insan tanıdım.kadınların burada değeri gerçekten hiç yok.bir mal dan ibaret onlar için.erkeklerin karakteri çok değişik

siz bir TDK edası ile ortada yalan yanlış anlatımımı düzelttiniz ya kendi çapınız da tabi kiii :)
Benim Karadeniz erkekleri olarak bahsettiğim sizin de doğu da yaşıyoruz çok fazlaca insan tanıdım erkeklerin karakteri çok değişik anlatımı ile yazdığınız mesajınız da arada ki farkın ne olduğunu ? yalan yanlış anlatımım olmasını pek bağdaştıramadım açıkcası.. bunun üzerine biraz yoğunlaşayım ben bakayım nerede yalan yanlıs bir anlatım yapmışım.. hmmm

Size inanamıyorum gerçekten.yani siz bu mesajımdan sadece Siirt’te tanıdığım insanları,Siirt’te gördüğüm erkeklerden bahsettiğimi anlayamayacak kadar körsünüz.çünkü saldırmaya odaklısınız.saldıray kedi seni şaka gibi ya nelerle uğraşıyorum.size kimse Karadeniz ile ilgili söylediğiniz çirkin söylemleriniz için saldırmıyor,ama biz bir şehir için gördüklerimizi söyleyince hemen saldırıyorsunuz.yani şu mesajımdan bu anlamı çıkaran tek kişi dünya üzerinde siz olmalısınız.okuduğunuzu Bile anlayamıyorsunuz ne yazıkki.Allah aşkına beni neden alıntılanıyorsunuz? Bi düşün yakamdan nolur ayy

Ben en azından konu üzerinden yorum yapıyorum sizin gibi şahsa hakaret etmiyorum.
Umarım ban yersiniz :)
düşüyorum yakanızdan nolur ayyyy

Dogulu arkadaslarin korumasini anlayabiliyorum ama ege ve dogu gercekten bambaska iki kultur sirf bu yuzden bile mutlu olmaniz bence zor. Bende karadenizliyim asla bir karadeniz erkegiyle evlenmezdim.
Neden karadeniz erkekleri nasil oluyor?eşim karadenizli her dedigimi yapmaya calisir hicbi yanlisini görmedim sükür 9 senedir

Ben en azından konu üzerinden yorum yapıyorum sizin gibi şahsa hakaret etmiyorum.
Umarım ban yersiniz :)
düşüyorum yakanızdan nolur ayyyy
Saldıran sizsiniz ben değil.bu durumda sizin ban yemeniz gerekir.lütfen önünüze bakın rica ediyorum,ufkunuzu açın.iyi günler

Saldıran sizsiniz ben değil.bu durumda sizin ban yemeniz gerekir.lütfen önünüze bakın rica ediyorum,ufkunuzu açın.iyi günler
Ben yineliyorum !! ve gene yineliyorum !! size saldırmadım siz yorum yapmışsınız hanımefendi doğal olarak bende size cevap verdim en doğal hakkım zira !!!
sizin gibi şahsınıza kör deyip bir hayvan lakabı takmadım :) bu durumda ban'ı yiyecek olan ben değil sizsiniz .
bakınız hiç bir mesajım da hakaret yok size karşı. Savunma mekanizması var buda kültürüme LAF etmenizden kaynaklı. Siz ban yiyinde ben yemeye razıyım.

Hoşçakalmayın.

Hala genelleme diyor ya şaka gibi neden anlaşamadığımızı daha iyi anlıyorum sizin kültür böyle demekki.ben size birşey anlatamam iyi günler
Kültürü aşşağılama hakkını da nerden aldınız?
Bir kaç Doğulu tanidiniz diye zaten hepsi aynıydı.
Genelleme yapmayı bırakın artık.Her kültürde de iyisi var kötüsü var.
İnsanları kulturlerine, yörelerine bağlı olarak, siniflandirmayi bırakın artık. Hiç bu gibi konulara yorum yapma gereği bile duymuyorum ama kendi memleketime yapılan bu yorum sinir bozucu oldu.
Ne yani komşum eşini dövdü veya eziyor, ben şimdi bunun nereli olduğunu bulup, Bu memleketliler eşlerini eziyor mu demeliyim?

Anlamaz hanımefendi, hiç boşuna uğraşmayın :) Üst komşum Siirtli karısı Giresunlu.
Kadının dediği Ben kocamdan razıyım Rabbim de ondan razı olsun. o benim elim ayağım.
ama hanımefendiye ya da x kişilere bunları anlatmanız çok zor maalesef bırakın ban yediğimize değmez.

Kendim karadenizliyim, eşim doğulu 10 yıldır doğuda yaşıyorum. Karadeniz’de kadınların iş yükü çok fazla, kırsal kesimde kadınlar çok çalışıyor. Doğuda köylerde kadınlar benim gördüğüm tarlada çalışmıyor. Hatta benim eşim bizim köye gittiğimizde kadınların, genç kızların sırtında çuval taşımasına çok şaşırmıştı. Ama diğer taraftan kadınlar erkeklerin karşısında daha güçlü. Doğuda eğer normal bir aileyse yani benim çevremde öyle kadın daha değerli, ağır iş yapmaz, normal ev işleri, dışarı işini erkekler yapar. Benim kayınpederim, gençliğinde kayınvalidem otobüste midesi bulanıp kötü olunca, belli bir mesafeyi yürümeleri gerekiyor orada sırtında taşırmış. Hastalanmış bakmış, kız çocuklarının saçlarını tarar, yedirir içirirmiş. Diğer taraftan işim gereği her kesimden insanlarla karşılaşıyorum, eşini hamileyken bırakıp giden, kuma getiren tipler de var. Ama kadınlar eğitimsiz olduğu için daha zayıflar. 20’li yaşlarında oluma yazma bilmeyen var.

İşte demek istediğim bu Doğunun erkeği kadınına değer verir diye !
ilk yorumum da söylemiştim zaten tabi bu demek değil 5 parmağın 5 i bir diye.
Kardeşler bile aynı olmuyor keza aynı memleketin insanları bu olsun.
kayınpederim doğulu ama kayınvalide mi sırtında taşımış diyorsunuz. Mesela benim kp ve kv Karadenizli ama kp karısına zerre değer vermez umursamaz. Benim kv hasta olduğunda evde kocası olmasına rağmen hala eşimi arar oğlum hastayım beni hastaneye götür diye neden cnkü kp bir koca görevinde değil önm vermez.
Anlatmak istediğim bu idi..
Kültür karalamak, insanlara hakaret etmek, çeşitli hayvan isimleri takmak bizim kültürümüzde yok çok şükür.

Yorumunuzdan dolayı teşekkür ederim belli ki görmüş geçirmiş bilgili bir insansınız. Rabbim sizi de evladınızı da hayırlı insanlar ile karşılaştırsın.

Sevgiler.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…