- 4 Aralık 2010
- 3.384
- 6.081
- 35
-
- Konu Sahibi Zuzushh the YARGI Machine
- #101
Anladığım kadarıyla özel okula göndereceksiniz çocuğu. Durumun bu kadar irdelenmesinden rahatsız oldum. Başka bir okul şansınız yok mu, çocuk idare tarafından mimlenmiş gibi.Selam kizlar.
Biraz detayli bir anlatim olacak cok uzarsa kusura bakmayin. Ozellikle ogretmenlerden ve annelerden yorum bekliyorum.
Oglum 6 yasinda 1.sınıfa basliyor. Dun okula rehberlik degerlendirmesine gittik. Rehber ogretmen ve mudur yardimcisiyla 30-40 dk okuma - yazma- dikkat calismasi- sohbet gibi bir gorusme yapti.(1. Sinifta okuma yazma bilenler ve bilmeyenler farkli siniflara ayriliyor) Sonra da eski mudur (2 yil anaokulundan bizi taniyor), yeni mudur, mudur yard, rehber ogretmen, ben gorusmeye girdik.
Gorusmede oglumun butun etkinlikleri cok guzel yaptigini ancak yaparken surekli konustugunu sessiz olmasi soylenince de etkinlike ilgili konustugunu soyledi. Sonra da oglumun anaokulundaki diger sinif arkadaslari ve velilerden surekli sikayet aldigini, cocuklarin onu dışladığını soyledi. Rehberlikci “arkadaslarin seninle oynamak istemezse naparsin” diye sormus “onlari rahatsiz ederim yok yada ogretmene soylerim” demis sonra da “ben biliyorum yaramaz oldugum icin kimse beni sevmiyor ama anneme soz verdim akilli olcacagim zaten annem bana akilli saat alacak o beni akilli yapacak” demis.
(Gecmise goturen ek bilgi: oglumda genelde kurallara uyma ve sosyal iliskileri duzenlemede sorunlar yasiyoruz. Saldirgan degil ama sataşan, rahatsiz eden davranislari oluyordu. Kucukken otizim icin, buyuyunce dehb icin doktorlara gitti. Negatif dendi. 4 yasda aylarca oyun terapisi alindi 5 yasda hem spora gitti hem durtusellik icin ilac kullanildi. Hic bir davranis degisikligi gormedik. Bu arada akademik olarak basarilidir, farkli zamanda ogrendigi bilgileri sentezler cikarim yapar, oturup sohbet ettiginizde kendini cok iyi ifade eder, kendini sevdirmek icin ugrasir, paylasimcidir)
Sonuc olarak oglum okuma yazma bildigi halde bilmeyenlerle ayni sinifa koyacaklarini bu sekilde yeni arkadaslarla mimlenmeden bir baslangic yapacagini, o sinifin ogretmeninin daha tecrubeli oldugunu ve benim oglumu daha iyi kontrol edecegini soylediler. Ben de sinifta sıkılacagi icin dersi sabote ederse bunun sorumlulugunu almayacagimi soyledim ve ciktim.
Cikinca esime telefon edip olanlari anlattim tamam dedi kapatti. Aksam 10 gibi eve geldiginde deli gibi ofkeliydi. Onlar benim cocugumu ayiriyor (kufur kufur) biz daha az mi para veriyoruz (kufur kufur) ne dedilerse yaptik daha ne istiyorlar, tek yaramaz benim cocugum mu, kim sikayet ediyormus onlarin da (kufur kufur), yarin o mudurden randevu aliyorsun ben gidip konuscam dedi. Normalde dunyanin en gamsiz rahat insanidir hatta ben bu rahatligina gicik olurum. 10 yillik evliyiz boyle bir ofke patlamasi hic gormedim. Okula gitse kadinla kavga edecek rezil olcaz, ama bir yandan acaba ben fazla mi ezik kaldim diye dusunuyorum.
Negatif pozitif tum yorum, fikir, elestiriye acigim kizlar.
Bu anaokulunda okuma yazma öğretme işi yeni moda mı? Kim veriyor bu eğitimi sınıf öğretmeni mi yoksa anaokulu öğretmeni mi? Geçen sene oldukça ünlü bir özel okulda gördüm bunu ilk defa, şimdi sizden duyuyorum.
Diğer konuya gelince de oldukça üzücü bir durum, siz haklısınız, diğer veliler de haklı. Burda haksız olan okul. Bu durumun gidişatı bellidir, önceden yönlendirme yapılmalıydı. Anlattığınız tarzda bir çocuk şu an gönderildiği sınıfta muhakkak ki çok sıkılacak ve sorun çıkartacaktır. Bu anlamda gerek öğretmeni gerekse sizi daha zor bir yıl beklediğini düşünüyorum. Okul keşke sizi böyle yapılacağı konusunda bilgilendirseydi ve yeni bir okulda daha önyargısız bir başlangıç yapsaydınız.
Harfleri verdiklerini biliyordum ama hece oluşturanları ben geçen sene gördüm. Çok çok saçma bence. Oğlum da 2 sene özel anaokuluna gitti. Özellikle sordum harf vs veriliyor mu diye, a-e-s-m gibi birkaç harfi el kaslarının güçlenmesi için yaptırıyoruz dediler. Ses olarak da kesinlikle vermediler, yılan gözlük vs gibi söylüyorlardı. Çocukları bu derece uğraştırmanın yormanın ne anlamı var ya bu eğitim işi iyice çığrından çıktı artık ülkede.köşe başı özel kreşlerde bile öğretiyorlar en azından harfleri yazma vs. okul dayatıyor bence öğretmenlere. ancak kreş öğretmenlerinin bu konuda bilgisi yok. benim küçük 8. sınıfa geçti bu sene hala aşğıdan yukarı yazıyor o yanlışı asla düzeltemedik. p yazacak kuyruğundan başlıyor. gibi. kalem tutması bile yanlış hala.
konu sahibesinin sorusuna gelince ben olsam develete verirdim.
2 sene o okulun anaokuluna gitmiş neden şimdiye bu mevzunun çözümü için bir girişimleri olmamış.
üstünü kapatıp kapatıp ilkokula burada devam ederse bakarız demişler gibi duruyor.
Çocuklarda gereksiz bir bıkkınlık ve yarışa neden oluyor bence. Özellikle okuma yazma öğretilmesini istemedik, harflerin çoğunu hala tanımıyor. Farklı olarak matematik çalıştırmıştık, oldukça sevdi. Kendi kendine sürekli çalışıyor. Keşke onu da gostermeseydik diye düşünüyorum. 1. Sınıfta ne yapacak?Sınıf öğretmeninin işi bence okuma yazma öğretmek.
Zamanında hep ilkokulda ogrendik.
Yeni yeni duyuyorum bende anaokulunda öğretildiğini ne alakaysa.
Çocuklar yarışı biliyor yarisi bilmiyor.
Bu da zorlaştırıyor öğretmenin işini.
Ablam sınıf öğretmeni mesela.Çocuklarda gereksiz bir bıkkınlık ve yarışa neden oluyor bence. Özellikle okuma yazma öğretilmesini istemedik, harflerin çoğunu hala tanımıyor. Farklı olarak matematik çalıştırmıştık, oldukça sevdi. Kendi kendine sürekli çalışıyor. Keşke onu da gostermeseydik diye düşünüyorum. 1. Sınıfta ne yapacak?
Bizi tek oturtmazlardı dayak atarlardıEvet simdikliler yüzde 90 kolaya kaçıyor. Bizlerde ögrenciydik ögretmenlerimiz bizi tek oturturdu susar otururduk yerimizde O dönemin ögretmenlerinin eline kimse su dökemez simdi bunumu tartısıcaz
Caktırmayalım ama bmde az parmak ucuma sopa yemedim hshsjsjshBizi tek oturtmazlardı dayak atarlardıdemekki dayak işe yarıyormuş o zaman
Ne yaptınız acaba?Bizim anlasamadigimiz nokta su ben cocugumun yanlis davranislarinin farkindayim, gerek aile icinde gerek disaridan destekle duzeltmeye, dogruya yonlendirmeye calisiyorum. Burda yasadigim, kendim de ne yapamam gerektiginden emin olmadigim bir sorunumu paylasiyorum. “KANKALARİMDAN” ve kankam olmayan diger uyelerden farkli farkli yorumlar ve yonlendirmeler aliyorum. Herkesin yazdigini saygi ve mantik suzgecimden gecirerek degerlendiriyorum. Ama “deccal cocuklarinizi kör zindanlara baglayin” benim saygi yada mantik suzgecime uymuyor.
Dayak değil ama cidden bir otorite eksiği var artık . Öğretmenleri maymun yaptı veliler ve müdürler . Yani öğretmen dediğin okulda disiplini sağlar şimdiki öğrencilerin herşeye psikolojisi bozuluyor . Uyum sağlama falan hak getire . Bu çocuklar büyüyünce patrona trip atarlar artık . Gerçekten gerçeklikten çok uzaklasildigini düşünüyorum artık . Çocukları etiketliyorlar , grupluyorlar ve ilginç bir şekilde toplum kurallarına uymasini da ogretmiyorlarBizi tek oturtmazlardı dayak atarlardıdemekki dayak işe yarıyormuş o zaman
Cuma gunune mudurden randevu aldik esimle gidip konusacagiz bu sefer. Ben aslinda yeni sinifin daha iyi olacagina inandim ama bazi endiselerim var burda da cogu uyeyele konustugumuz gibi. Onlari tekrar konusmayi dusunuyorum.Ne yaptınız acaba?
Çok doğru ama veliler ve müdürler değil, son 20 yılda gelinen nokta bu. Doktora saygı yok polise saygı yok öğretmene yok okuyana saygı yok ayaklar baş olmusDayak değil ama cidden bir otorite eksiği var artık . Öğretmenleri maymun yaptı veliler ve müdürler . Yani öğretmen dediğin okulda disiplini sağlar şimdiki öğrencilerin herşeye psikolojisi bozuluyor . Uyum sağlama falan hak getire . Bu çocuklar büyüyünce patrona trip atarlar artık . Gerçekten gerçeklikten çok uzaklasildigini düşünüyorum artık . Çocukları etiketliyorlar , grupluyorlar ve ilginç bir şekilde toplum kurallarına uymasini da ogretmiyorlar
Bence sorun eğitimde korkuyla bir saygıdan bahsetmiyorum ama insanlar da nerede nasıl davranacağını bilmeli . Sıra beklemekten bir haber bazıları . İki günde üç kişiyi uyardım . Benim beklediğimi gördüğü halde önümden işlerini halletmeye çalışıyor insanlar . Artık her seferinde yüksek sesle benim önde olduğumu bildiğiniz halde neden önüme geçip almaya çalışıyorsunuz diyorum biraz utanıyorlar.Çok doğru ama veliler ve müdürler değil, son 20 yılda gelinen nokta bu. Doktora saygı yok polise saygı yok öğretmene yok okuyana saygı yok ayaklar baş olmus
Bana bu sekilde taahut ettiler, belki de ikna etmek icin oyle dediler.
Disaridan destek almaya mutlaka devam edecegiz.
Evet onceki yillarda da problemler yasadik. Okulun da yonlendirmesiyle pek cok aksiyon aldik. Ancak bu aksiyonlar davranis degisikligi yaratmadi. Cunku bireysel aldigi terapi, ozel egitim gibi yerlerde bir yetiskin - bir cocuk olunca cok daha uyumlu, kural ve yonergelere uyan bir cocuk. Biz de anne baba olarak evde yada disarda yaptigimiz etkinliklerde oyle cok zorlanmayiz. Ama sinif ortaminda hem kurallara uyma hem sosyal iliskiler konusunda sorun yasiyoruz. Mesela kendi konusuyor yanindakilerinin de konusturmaya calisiyor, onlar konusmazsa defterine kitabina sekil cizip rahatsiz ediyor. Yada dersi bozacak komik birsey soyleyip siniftaki gulduruyor. Aldigi tepki hosuna gittigi icin bunu tekrar tekrar yapiyor. Haliye ogretmen surekli ikaz etmek ve sinifin dagilan konsantrasyonunu toplamak icin ugrasiyor. Evet sevgi ve ilgi gormeye calistigini bende farkediyorum. Sevgisiz yada ilgisiz buyuttugumuzu dusunmuyorum ama calisan ebeveynler olarak tam zamanli ebeveynlere gore daha geride kalmis olabiliriz. Gittimiz bir terapist cok erken ise dondugum icin bebekliginden travma almis olabilecegini soylemisti.
Bilfen degil doga.
Hangi kolejde dayak atarlardi. Ben eyuboglunda okudum ilkokulu deccal gibi cocuktum. Degil dayak sesini yukselten bile olmazdi ya mudur yardimcisi odasina ya ogretmenler odasina gonderirlerdi.Bizi tek oturtmazlardı dayak atarlardıdemekki dayak işe yarıyormuş o zaman