Öncelikle sakin olun. İlk gebeliğimde bebeğimde gelişim geriliği vardı. Doktorum risk altına girmediği sürece içeride tutabildiğimiz kadar tutacağız dedi.
Son aylar hep stressle geçti. Ultrason 2700 ölçüyordu 37. haftada 2470 gr doğdu ve küveze alınmadı.
Benim doktorum çok iyiydi. Daha bir ay öncesinden bana tüm ihtimalleri anlattı. Erken doğum olabileceğini, küveze alınabileceğini vs.
Her şey çok belirsizdi. Kordonun bebeği besleme durumuna göre hareket ediyorduk. Doktorum da maksimum iki haftaiçinde doğum olacağını söylemişti. En son kontrole gittim birden, "Haftaya salı alıyoruz," dedi. Bir kaldım şöyle, "Neyi," diye sordum.
Doktorum güldü, "Seni alacak halimiz yok, bebeği alacağız," dedi. Bana bir fenalık geldi. Normal doğurmamın imkânı yoktu. Çünkü boyu ve kilosu düşük. Normal doğumun bebeğin kalp atışlarını düşürecebileceğini, oksijensiz kalabileceği için normal doğumun benim bebeğim için mümkün olmadığını söyledi. Ben de normal doğum istiyordum ama illa öyle olmalı diye tutturan biri değilim. Önemli olan bebeğimdi benim için. Doktoruma da çok güvendiğim için içim rahattı. Fakat annem bir de devlette muayene olmamı sezeryanın çok zor olduğunu söyleyip durdu. Başımın etini yedi doğrusu. Onu da kırmamak için aynı gün doğum hastanesine gittim oradaki doktorda normal doğurmanın çok riskli olduğunu teyit etti. Ben zaten kendi doktorum sezeryan dediği an normal doğumdan vazgeçmiştim.
Son kontrolde artık beslenmesi bayağı düşmüştü. İki gün sonra tekrar muayene oldum. Araya haftasonu girdi, doğum tarihinden bir gün önce yine muayeneye girdim. Salı günü doğumda karar kılmıştık ama doktorum illa salı doğum olacak diye bir şey yok, plesantaya bağlı, sadece takip edip doğru zamanı tespit edeceğiz demişti ve 48 saatte bir muayene ediyordu. Tamam sabah yatışını yapıyoruz artık dedi. Riskli gelişim geriliği türünde olan bebeğimin %90-95 ihtimalle zihinsel olarakta gelişim geriliği olacağı ihtimaline karşı, doktorum sayesinde ben %10-5'lik sağlıklı doğacağı ihtimaline tutundum.
Sen de lütfen kötü olanı değil, iyi olanı düşün. İnşaallah sağlıkla sıhhatle evladını kollarına alırsın canım :)